Strade Bianche: Epický výkon Pogačara, po osemdesiatich kilometroch osamote si prišiel po triumf, na pódiu aj Skujinš a Van Gils

2.3.2024, 13:55 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Strade Bianche: Epický výkon Pogačara, po osemdesiatich kilometroch osamote si prišiel po triumf, na pódiu aj Skujinš a Van Gils
Tadej Pogačar prichádza do cieľa (© Sprint Cycling Agency)

so 2.3. zvlnena etapa ciel rovina Siena > Siena 215 km Pogačar
profil pretekov, 3100 nastúpaných metrov (© stradebianche.it)
18. ročník klasiky plnej gravelových ciest bol zároveň dňom návratu Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates) do súťažného diania. Na pretekoch mohol zvíťaziť druhýkrát po roku 2021. Tomu však chcela zabrániť plejáda jazdcov. Medzi nimi boli obhajca víťazstva Tom Pidcock (Ineos Grenadiers), majster sveta na graveli Matej Mohorič (Bahrain - Victorious) alebo piaty muž vlaňajšieho ročníka Attila Valter (Visma | Lease a Bike). 
V slnečnom počasí sa do vedúcej skupiny prepracovali Lawson Craddock (Jayco AlUla), Dion Smith (Intermarché - Wanty), Nils Brun (Tudor Pro Cycling Team), Mark Donovan (Q36.5 Pro Cycling Team) a Anders Halland Johannessen (Uno-X Mobility). Po šiestich gravelových úsekoch a 109 kilometrov pred cieľom mali iba polminútový náskok na balík. Ako prvý sa do pelotónu vrátil Donovan
Po skončení ženskej edície, ktorú ovládla majsterka sveta Lotte Kopecká (SD Worx - Protime), začalo pršať. Defekt dostal aj Lawson Craddock a vrátil sa do pelotónu. Pretekári sa dostali na päťhviezdičkový sektor San Martino in Grania. Vedúce trio tu bolo dostihnuté a následne došlo k menšiemu pádu. K ataku sa odhodlali dvanásty muž minuloročnej edície Quinn Simmons (Lidl - Trek) a víťaz etapy na všetkých Grand Tour Magnus Cort (Uno-X Mobility).
Američan a Dán sa rýchlo vrátli späť. Na čele pelotónu pracovali jazdci UAE Emirates, ktorí poriadne preriedili balík na siedmom sektore. Ostalo v ňom približne 25 ľudí. Po návrate sa asfaltovú cestu sa pelotón začal rozrastať a opäť atakoval Quinn Simmons. Naopak, do cieľa nepríde Julian Alaphilippe (Soudal - Quick Step). Víťaz z roku 2019 odstúpil po páde. Dážď zosilnel.    
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Do udávania tempa sa pustili jazdci Ineosu. Simmons prišiel s desaťsekundovým náskokom na ôsmy sektor, ktorý je považovaný za najťažší. Zaostávať začal aj Sergio Higuita (Bora - hansgrohe). Simmons bol dostihnutý zostavou UAE Emirates. 81 kilometrov pred cieľom prišiel očakávaný atak Tadeja Pogačara (UAE Emirates). Za ním šla štvorčlenná skupina. Boli v nej Sepp Kuss (Visma), Quinn Simmons (Lidl), Krists Neilands (Israel) a Maxim Van Gils (Lotto).
Dobrou správou bol koniec dažďa a zlepšujúce sa počasie. Kvarteto po chvíli dostihli ďalší jazdci, ale Van Gils pokračoval sám. Vydal sa za ním Ben Healy (EF Education). K víťazovi etapy na Gire sa pridali ďalší pretekári, ktorí prenasledovali Belgičana. Tadej Pogačar si rýchlo vybudoval minútový náskok na pelotón, kde začali pracovať jazdci Ineosu. Ostávali tam aj dvaja zástupcovia UAE Emirates. 
V hlavnej skupine sa nenachádzal Attila Valter (Visma), ktorý dnes evidentne nemal dobrý deň. V balíku skončili na zemi Quinn Simmons Toms Skujinš (2x Lidl). Tadej Pogačar (UAE Emirates) prešiel ôsmy sektor s minútou a pätnástimi sekundami k dobru na Maxima Van Gilsa (Lotto). Pelotón strácal ďalších dvadsať sekúnd. Skujinš sa po páde vrátil do pelotónu a po chvíli ho nasledoval Valter
V balíku zostali Sepp KussChristophe LaporteBen TulettAttila Valter (4x Visma), Thymen ArensmanTom PidcockMagnus Sheffield (3x Ineos), Issac del ToroTim Wellens (2x UAE Emirates), Francesco Busatto (Intermarché), Benoít Cosnefroy (Decathlon), Ben Healy (EF Education), Lennard Kämna (Bora), Lenny Martinez (Groupama), Matej Mohorič (Bahrain - Victorious) a ďalší pretekári. Maxim Van Gils sa vrátil do pelotónu.
Hlavnú skupinu dopĺňali Romain Bardet (DSM), Davide Formolo (Movistar), Toms Skujinš (Trek), Filippo Zana (Jayco), Krists Neilands (Israel) a Lennert Van Eetvelt (Lotto). V ženských pretekoch sme mali zastúpenie v podobe Nory Jenčušovej (BePink - Bongioanni). Do cieľa sa jej nepodarilo prísť. Skujinš po páde musel meniť bicykel. Do pelotónu sa vrátil aj druhý muž vlaňajšieho ročníka Valentin Madouas (FDJ). 
Tesne pred ním sa v balíku objavil Mauri Vansevenant (Soudal). Pred deviatym sektorom sa v pelotóne začalo útočiť. Skupinu prenasledovateľov vytvorili BardetBusattoCosnefroyFormoloHealyKämnaMadouas Mohorič. Jej súčasťou boli aj Wellens, Neilands Van Eetvelt. Na deviatom sektore odpadli z pelotónu Valter aj Vansevenant. Naopak, do druhej skupiny sa dostali Pidcock Zana.
V skupine prenasledovateľov pred desiatym sektorom atakoval Ben Healy. Lenže Ír sa po chvíli vrátil späť. Zozadu sa opäť vrátil Attila Valter a Healy opäť zaútočil. Náskok Tadeja Pogačara vzrástol už na tri minúty. Do kariet mu hral fakt, že jazdci za ním nespolupracovali, ale striedali sa v atakoch. Healy nebol úspešný ani po druhýkrát. V skupine nechýbali ani Christophe Laporte Lenny Martinez
Pred jedenástym sektorom sa zdvihol zo sedla Valentin Madouas. Pravotočivú zákrutu nezvládol Ben Healy a spadol, ale rýchlo sa pozbieral a pokračoval ďalej. Na samotnom sektore atakoval Maxim Van Gils. Už 37 kilometrov pred páskou bolo jasné, že Tadej Pogačar si príde po druhý triumf na pretekoch. Van Gils si vybudoval dvadsaťsekundový náskok na partiu za ním. 
28 kilometrov pred páskou vyrazil z druhej skupiny Krists Neilands (Israel Premier Tech). Lotyšský cyklista úspešný nebol, ale následne atakoval Toms Skujinš (Lidl -Trek) a niekdajší jazdec Cannondale sa osamostatnil na tretej priečke. Trinásty sektor absolvoval Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) s náskokom štyroch minút a tridsiatich sekúnd na balík. Skujinš dostihol Van Gilsa. Na tretiu skupinu mali minútu a pätnásť sekúnd k dobru.
Z balíka zaútočil obhajca titulu Tom Pidcock (Ineos Grenadiers). Na predposlednom sektore mal 25 sekúnd k dobru na pelotón. Naopak, strácal minútu a pätnásť sekúnd na Skujinša Van Gilsa. Pozostatky balíku sa rozdelili na dve partie. Vpredu zostali Benoít CosnefroyDavide FormoloBen HealyLennard KämnaLenny Martinez Matej Mohorič. Visme dnešné preteky vôbec nevychádzali.  
Na konci predposledného sektoru sa Tadej Pogačar musel vyhnúť jednému z fanúšikov, ktorý mu vopchal ruku rovno pred tvár. Tom Pidcock naďalej strácal viac ako minútu na duo prenasledovateľov. V skupine za ním sa už nenachádzal Ben Healy. Bolo isté, že Toms Skujinš Maxim Van Gils si rozdelia zvyšné miesta na pódiu. Skupina za Pidcockom už videla lídra Ineosu pred sebou.
Nastúpil si z nej Matej Mohorič (Bahrain - Victorious). Tadej Pogačar si záverečné stúpanie mohol užiť a po osemdesiatich kilometroch sólovej jazdy si prišiel po ďaľšie veľké víťazstvo. Druhý skončil Toms Skujinš, ktorý v záverečnom kopci utrhol Maxima Van GilsaTom Pidcock napokon udržal svoj náskok na skupinu za ním a skončil štvrtý. Elitnú päticu uzavrel Matej Mohorič
18. ročník epickej klasiky na prašných cestách bol prakticky rozhodnutý 81 kilometrov pred cieľom. Vtedy sa k ataku odhodlal Tadej Pogačar a bol to posledný moment, kedy ho konkurencia videla. Dvojnásobný víťaz Starej dámy neustále navyšoval svoj náskok a pomáhalo mu aj to, že skupina za ním ideálne nespolupracovala. Veľmi dobrý výkon podal aj Toms Skujinš. Lotyš sa najprv ocitol na zemi spoločne s kolegom Quinnom Simmonsom
Rýchlo sa vrátil do pelotónu, následne sa dotiahol k Van Gilsovi a sily mu stačili aj na to, aby sa Belgičana zbavil na záverečnom stúpaní. Spokojný so svojim výkonom môže byť aj Maxim Van Gils. Vlaňajší víťaz Saudi Tour mal pomôcť Lennertovi Van Eetveltovi pri útoku, ale Belgičan mal silné nohy a osamostatnil sa pred skupinou. Pokračuje tak v kvalitných výkonoch od začiatku sezóny. Zvíťazil už v etape na Okolo Andalúzie a medzi najlepších patril aj na francúzskych klasikách.
video v clanku ikonka ciernaZostrih pretekov
Visme dnešné preteky nevyšli podľa prestáv, ale na konci Top 10 sa umiestnil Christophe Laporte, jeden z debutantov. Bez Mathieua Van der Poela sa nepredviedli ani jazdci Alpecinu. Neviditeľní boli aj zástupcovia Astany, Arkéy alebo Cofidisu. Po minulom roku sa do elitnej desiatky okrem Pidcocka dostali aj Matej Mohorič Davide Formolo. UAE Team Emirates si pripísal už jedenásty triumf v sezóne. 
vyjadrenie ikonky ciernaTadej Pogačar (víťaz)
"Preteky boli od začiatku veľmi rýchle. Už v prvej polovici to bolo veľmi selektívne. Keď sme prišli na sektor Monte Santa Maria, tak som povedal chalanom, aby začali tahať s tým, že uvidíme, ako sa to vyvinie. Vyzeralo to tak, že v skupine už nie je veľa ľudí, ktorí by ma mohli sťahovať. Bolo tam asi 25 ľudí. Môj tím odviedol skvelú prácu, aby mi pripravil útok a aby urobil preteky ťažkými. Keď začalo pršať, takmer nič som nevidel, aj preto som sa rozhodol k útoku."
vyjadrenie ikonky ciernaMaxim Van Gils (3. miesto)
"Som veľmi spokojný. Celé preteky som nevedel, ako som na tom, pretože som mal pokazený wattmeter, ale mal som pocit, že som celý deň musel tlačiť, aby som dokázal držať krok s pelotónom. Myslel som, že Tadej Pogačar odíde neskôr. Chcel som sa k nemu dostať, ale zrazu odišiel. Som rád, že sme spolu s Tomsom Skujinšom ubránili náskok, ale na poslednom kopci som bol poriadne vyčerpaný. Veď dvadsať kilometrov som jazdil sám."
vyjadrenie ikonky ciernaTom Pidcock (4. miesto)
"Už predtým, než Tadej Pogačar zaútočil, sme šli na plný plyn. Zaútočil a aby som bol úprimný, cítil som sa, ako keby sme boli v grupette. Čakal som príliš dlho. Keď som zaútočil, bolo to neskoro a môj náskok bol malý. Keby som taktizoval lepšie, mohol som byť druhý, ale úprimne nemám na to slov. Myslím, že som iba čakal a nechával ostatných útočiť. Veľa sa útočilo. Zaútočil som príliš neskoro, čo je nešťastné."
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 05:19:45
2. SKUJINŠ Toms Lidl - Trek 02:44
3. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 02:47
4. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 03:50
5. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 04:26
6. COSNEFROY Benoît Decathlon Ag2r La Mondiale 04:39
7. FORMOLO Davide Movistar Team 04:41
8. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 04:48
9. ZANA Filippo Team Jayco - AlUla 04:49
10. LAPORTE Christophe Team Visma | Lease a Bike 05:17
Zobraziť kompletné poradie
Úseky na prašnej ceste, spolu 71,5 kilometrov:
1. sektor; (dĺžka 2,1 km); 194 km pred cieľom
2. sektor; (dĺžka 5,8 km); 182 km pred cieľom
3. sektor; (dĺžka 4,4 km); 171 km pred cieľom
4. sektor; (dĺžka 6,4 km); 163 km pred cieľom
5. sektor; (dĺžka 11,9 km); 133 km pred cieľom
6. sektor; (dĺžka 8 km); 125 km pred cieľom

7. sektor; (dĺžka 9,5 km); 84 km pred cieľom
8. sektor; (dĺžka 11,5 km); 71 km pred cieľom

9. sektor; (dĺžka 2,4 km); 47 km pred cieľom
10. sektor; (dĺžka 1,1 km); 42 km pred cieľom
11. sektor; (dĺžka 1,3 km); 38 km pred cieľom
12. sektor; (dĺžka 0,6 km); 26 km pred cieľom
13. sektor; (dĺžka 3,3 km); 23 km pred cieľom
14. sektor; (dĺžka 1,1 km); 12 km pred cieľom
15. sektor; (dĺžka 2,4 km); 9 km pred cieľom
profil záveru (© stradebianche.it)
 
video v clanku ikonka ciernaVideo vlaňajšej edície
 
Náš eshop