Kto má šancu na najbližších monumentoch? (blog)

30.3.2016, 22:00 | Blog | berloq
Pred cyklistami sú dve veľmi dôležité nedele. Dve najprestížnejšie a asi najdôležitejšie klasiky roka. Aká je situácia pred týmito podujatiami? Poslednú dobu sa v cyklistike stále rozpráva o tzv. zvýšenej konkurencii. Či už ide o veľké etapové preteky, jednorázovky rôznych typov alebo aj rovinaté šprinty. Teória o zvýšenej konkurencii je však veľmi komplikovaná a silne pochybujem o tom, že by sa ju niekomu podarilo jasne a jednoznačne potvrdiť, hlavne vtedy, keď naráža hneď na niekoľko faktov, ktoré ju priamo vyvracajú. Kto má teda šancu vyhrať tieto prestížne monumenty? Teoreticky je to vyše dvesto cyklistov, avšak reálnu nádej má len veľmi malá skupina jazdcov.
 
 
Cancellara „man to beat“
 
V posledných sezónach nastala doba, kedy jazdci mali takú nejakú nestálu formu. Preto je pre mňa miernym prekvapením, že je to práve veterán Cancellara, ktorý bude vstupovať do monumentov ako muž číslo jedna. Predsa len v ostatných sezónach sa za jasného a jednoznačného favorita už úplne brať nedal. Teraz pri pohľade do pelotónu je zdanlivo naozaj jediný, kto môže vyhrať oba monumenty. Tým najlepším dôkazom toho je fakt, že Cancellara je niekoľkonásobný víťaz oboch monumentov a tak isto sa mu to podarilo už aj v jednom roku. Tým ďalším podstatným faktorom je, že Cancellara je opäť v špičkovej forme. Vstúpil do sezóny skvele motivovaný a so starým dobrým motorom, navyše je veľmi skúsený, takže nejaké prepady formy, aké sa stávajú mladším jazdcom, zrejme čakať nemôžeme. Podstatným faktom je, že Švajčiar bude môcť počítať s pomerne silnou zostavou, ktorá mu v brutálnych jednorázovkach môže dosť pomôcť. Spartacus ide do pretekov ako favorit číslo jedna!
 
 
Sagan na rade?
 
Dôjde k štýlovému prestriedaniu generácií? Cancellara na odchode porazený novým dominátorom? Sagan je spolu s Kristoffom a Degenkolbom súčasnosť a budúcnosť severských klasík. Sú to absolútne najideálnejšie typy pre tieto preteky pri súčasnom štýle pretekania. To je veľmi podstatný faktor. Ide naozaj o ten záverečný šprint, ktorí majú všetci traja exkluzívny. Ďalším faktorom je univerzalita týchto borcov. Pri tom ako sú rýchli dokážu si skvele poradiť s nástrahami na tratiach a pripraviť si pozíciu do šprintu. Disponujú neskutočným ťahom, čo zase eliminuje cyklistov, ktorí používajú tento atribút k ceste za víťazstvom. A tak isto to už všetci traja dokázali, každý z nich vyhral veľkú jednorázovku.
 
Lenže tá naozaj momentálna situácia vyzerá trošku inak. Degenkolb do tohtoročnej belgickej jari nemá čo povedať a Kristoff je zdá sa ďaleko za svojou výkonnosťou z minulej sezóny, aj keď úplne odpísať ho asi nemôžme. Preto zostáva z tejto trojky len majster sveta. Sagan má zatiaľ vynikajúcu sezónu, keď hrá prím všade, kde nastúpi. Záver niekedy vyšiel, niekedy nie. Ale sila s ktorou sa prezentuje v každom ťažkom úseku dokazuje, že je vo výbornej kondícii a iba málokto dokáže odolať jeho vsadeniu. Navyše, ak jeho forma stále graduje a kulminovať bude práve na monumentoch, bude sa ho iba ťažko zdolávať. Takže Sagan má skvelý nábeh získať veľkú výhru. U neho je naozaj mínus jeho tím. Ten síce nemusí byť až tak potrebný v takýchto pretekoch, avšak, keď ho súperi prečíslia alebo nastanú technické problémy bude to mať ťažké.
 
 
sagan van avermaet omloop
Peter Sagan a Greg Van Avermaet (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Márny Quick-Step
 
Takto bezzubú zostavu Patricka Lefevera si teda nepamätám. Môžu s tým ešte niečo spraviť? Ani netreba písať o troch vyrovnaných lídroch ako vlani, aj keď sa to jasne ponúkalo. Lídri možno ako tak vyrovnaní sú, lenže za konkurenciou ďaleko zaostávajú. Quick-Step je najsilnejšie mužstvo pre klasiky všeobecne, to je holý fakt. Konkurovať im môžu možno silné tímy ako BMC, Sky alebo Trek aj to len čiastočne. Každý jeden z tých ľudí, ktorí sa starajú o tých troch lídrov, by bol v inom tíme výsostný domestik, resp. spolu-líder. Lenže táto sila im je úplne k ničomu. Nikto z nich nemá na to sa udržať sa pri finálnom delení. Terpstrove nástupy v doterajších pretekoch súperi poľahky odrazili a ani Štybar sa najlepších nedokáže udržať. Časy Toma Boonena sú zrejme nenávratne preč, na ťažkých hellingenoch Ronde bude iba ťažko stačiť favoritom. U neho sa možno dá čakať, že lepšie klasicky zajazdí až na pavés na severe Francúzska. A je to pre nich obtiažna situácia, pretože keď minulý rok prehrávali preteky len kvôli taktickým chybám, tento rok ich lídrom chýba aj forma. Na druhú stranu tímovú výhodu môžu zužitkovať, keď rozohrajú nejaké tímové šachy. A tiež nikde nie je napísané, že na monumentoch nebudú silnejší, ale pri pohľade na nich na ostatných pretekoch sa to ťažko predstavuje.
 
 
Belgické šance
 
Belgická dvojička van Avermaet a Vanmarcke ukázala, že chce výhru a chce ju teraz. Van Avermaet predstavuje klasikára z tej staršej školy, jednoducho je schopný zajazdiť skvele jednorázovku rôzneho typu. Dobre sa na neho pozerá, pretože často útočí, snaží sa vyhrať preteky šialenými útokmi častokrát z nezmyselných miest. Formu má dobrú, lenže zbrzdila ho choroba a je otázne či mu bude fazóna gradovať práve na monumentoch. Vanmarcke je takisto veľmi aktívny cyklista, osobne v ňom vidím takého typického severského klasikára, ktorý vyhráva po drvivých útokoch. A ak zostanú severské klasiky rovnako nespútané ako v minulosti, bude to aj jeho zásluha. Lenže napriek očakávaniam, podobne ako u van Avermaeta, má trošku problém s veľkými víťazstvami a zatiaľ sa mu nepodarilo naplno preraziť.
 
 
Tí ostatní
 
Ďalšie prípadné víťazstvá sa podľa mňa budú brať za viac či menej veľké prekvapenia. Silnú dvojičku má Lotto Soudal v osobách Benoota a Roelandtsa, a celkovo tím klasiky jazdiť vie. Lenže sú tu lepší lídri, pre úspech budú potrebovať trošku šťastia. Podobne je na tom Sky, ktorým sa parádny kúsok podaril na E3 Harelbeke. Briti privezú aj vesmírneho Thomasa, ten však po úspechoch na dráhe, neskôr klasikách dáva teraz prednosť veľkým etapovým pretekom, preto by bol jeho úspech prekvapením. O Kwiatkowskim sa dlho vedelo, že je super talent, ktorý je schopný zajazdiť skvele rôzne preteky, preto možno ani nie je prekvapením jeho úspech na E3. Avšak monumenty sú ešte ťažšie. Sky majú ale silný tím, môže kombinovať so Stannardom a Roweom. A na záver ma ešte napadajú dve mená: Boasson-Hagen a možno ešte Lars Boom z Astany.
 
Ale klasiky sú pretekmi momentu, takže ich naozaj môže vyhrať ktokoľvek...
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop