Kto zavŕši sezónu ziskom červeného dresu?

23.8.2019, 11:15 | Blog | pmts
Po Gire a Tour tu máme menej výraznú a menej prestížnu, no o to uvoľnenejšiu a atraktívnejšiu Grand Tour. Vuelta opäť pripravila vpodstate horský trojtýždňový etapák, a výnimočne bude tentoraz záležať viac natom, akú formu budú mať pretekári na začiatku podujatia, ako na jeho konci. Ťažko povedať či je to výhoda alebo nevýhoda pre jazdcov z Tour, kedže sa na jednu stranu limituje riziko straty formy a postupného slabnutia v treťom týždni, no na druhú stranu sa nemôžu ani v prípade zlých pocitov v prvej časti podujatia moc spoliehať na postupné rozjazdenie do formy. Tak či tak, ako každý rok, budú v nevýhode oproti ľuďom čo išli radšej Giro alebo sa dokonca sústredili cielene len na Vueltu. A ako každý rok, nájde sa veľa takých aj takých. Vuelta je už tradične akýmsi mixom toho, čo sme videli na prvých dvoch Grand Tours sezóny. Tentokrát sa však tí úplne najsilnejší jazdci z Tour na Vuelte neukážu, a tak môjmu rebríčku top favoritov na zisk La Roja velia (ne)úspešní jazdci z talianskej Grand Tour. Samozrejme, ako inak, rebríček je subjektívna záležitosť, hoci som sa snažil vypracovať ju s objektivitou.
 
10. Tadej Pogačar (UAE Emirates)
 
Je to pravdepodobne zvláštne meno na začiatok favoritov Grand Tour, keď si zoberieme že sa jedná o debutanta na trojtýždňovom etapáku a hlavne dvadsaťjeden ročného chalana. Keď si však odmyslíme zmienené skutočnosti a pozrieme na jeho výsledky v tejto sezóne, mal by jednoznačne patriť medzi favoritov. Áno, je extrémne mladý a bez skúseností, no po boku bude mať veľmi skúsenú dvojicu Fabio Aru - Sergio Henao, ktorá ho mnohému naučí. Okrem toho nieje ani zďaleka zriedkavé aby sa debutant na Grand Tour, špeciálne mladý talent, v treťom týždni vybičoval ešte k lepším výkonom. Profil Vuelty mu perfektne sedí. Kratšie, prudké kopce sú mu ako šité na mieru a členitá individuálna časovka bude preňho priam zákusok. Sedí mu aj ľahší tretí týždeň, pre prípad, žeby jeho mladému organizmu predsalen začala dochádzať šťava. Jeho tím ho perfektne zbavil tlaku keď vyhlásil za lídra Fabia Arua, a tak naňho cyklistická verejnosť nebude upierať oči a očakávať veľký výsledok. No ako od jedného z najtalentovanejších GC jazdcov novej generácie, sa môžeme veľkého výsledku od Tadeja Pogačara ľahko dočkať. 
 
9. Tao Geoghegan Hart (Team INEOS)
 
Tím Ineos po roku opäť raz neprejavil záujem o víťazstvo na Vuelte, aspoň nie seriózne. Geraint Thomas, ktorý sa celú sezónu postupne dostával do formy aby napokon neobhájil víťazstvo na Tour, jednoducho na Vueltu ísť nechcel. Vzhľadom nato že do júna prakticky nebol vo forme a neodjazdil toho veľa, tak by mal byť relatívne čerstvý, a taktiež vzhľadom nato že mu s pribúdajúcimi rokmi a konkurenciou vo vnútri tímu už neostáva veľa príležitostí vyhrať Grand Tour, mal ísť Vueltu aspoň vyskúšať. Geraint Thomas však neštartuje, rovnako ako neštartujú mladé pušky jazdiace v skvelej forme, Pavel Sivakov a Ivan Sosa. A vzhľadom nato že sa Wout Poels rozhodol či ísť na Vueltu až v deň oznámenia nominácie tímu Ineos pomocou fanúšikovskej ankety na instagrame, lídrom by mal byť ďalší z mladíkov tímu. Tao Geoghegen Hart dostáva životnú šancu. Jeho výsledky z tejto sezóny síce nie sú nijako oslnivé a mladíci či už z jeho tímu, alebo konkurenčných tímov, dosiahli tohto roku podstatne viac, tak jeho výkony sú na rovnako vysokej úrovni. V každých pretekoch, v ktorých zahviezdil jeho tímový kolega Pavel Sivakov bol Tao Hart ten silnejší, no zakaždým hrali okolnosti v prospech rusa. Zo začiatku sezóny bol členom podporného tímu Egana Bernala, no po páde Kolumbijčana naňho nečakane padla ťarcha líderstva na Gire, ktorú aj kvôli pádom absolútne nezvládol. Tentokrát ale prichádza tá ťarcha líderstva očakávane, a Poľsko ukázalo že príprava prebieha na jednotku. Dokáže Tao Hart prekročiť svoj tieň a konečne výsledkovo dospieť? Na top 10 isto má, no ako brit v britskom tíme nad ktorým pomaly začínajú preberať kontrolu cudzinci, bude určite mieriť vyššie, a v prípade úspechu môže navždy zmeniť svoju kariéru... 
 
8. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott)
 
Simon Yates sa napokon rozhodol neprísť obhajovať titul, čo je aspoň pre mňa osobne obrovské prekvapenie. Skoro rovnako veľké ako fakt, že sa rovnako rozhodol aj Adam Yates, po zbabranej Tour. No každopádne, dvojičky sa rozhodli, a šancu dostáva vždy usmievavý kolumbíjčan, ktorý si posledné dva roky pretrpel a namiesto definitívneho zaradenia sa medzi top jazdcov sveta bol tak akurát často na maródke. Mononukleóza aj jeho koleno ho však už viac netrápia a v tejto sezóne predvádza pomalý, ale istý comeback. A Vuelta, závod kde jeho kariéra nabrala hviezdny smer, je ideálnym miestom na zavŕšenie tohto comebacku. Giro aj Slovinsko boli z jeho strany veľmi vydarené, no predsalen mu niečo k jeho niekdajšiemu ja chýbalo. Tak nejak sa mi ale nechce veriť, že tak silný GC tím ako Mitchelton by nechal doma obe dvojičky, keby nemal istotu že majú dobre pripraveného lídra. Menšiu výhodu má v tom že môže len prekvapiť, kedže po posledných dvoch rokoch naňho nemôže byť vyvíjaný žiadny tlak.
 
7. Rafal Majka (Bora-Hansgrohe)
 
Ťažko povedať čo očakávať od Majku po solídnom Gire, no ak sa dokázal znovu pripraviť podobne ako na jar, top 5 by mu nemala utiecť. Ale existuje vôbec nejaký scenár v ktorom by mohol vyhrať? Jazdí nezaujímavo, defenzívne a má mizernú časovku. Lenže kto vie, možno nastúpi na Vueltu v životnej forme a začne lietať v kopcoch. Skúsenosti mu ani náhodou nechýbajú a tretia Grand Tour sezóny mu sedí. Na veľmi podobne profilovej Vuelte už dosiahol svoj zatiaľ životný výsledok a jediné pódium aké má z Grand Tours. Podpora tímu by mala byť solídna, dlhoročne spoľahlivý Majkov domestik a kamarát Pawel Poljanski sa isto dokázal dôkladne pripraviť na Vueltu a ako každý rok bude na španielskej Grand Tour v službách svojho krajan jazdiť ako vymenený. Podpora odchádzajúceho Davide Formola je už otáznejšia, no ak by pokračovala ich kolaborácia z Gira, Majka sa bude môcť isto spoľahnúť na svoj tím. 
6. George Bennett/Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)
Šiestu priečku som musel rozdeliť, kedže záležať bude čisto natom, koho zvolí tím Jumbo ako zálohu a plán B. V oboch prípadoch to však bude solídny plán B... Steven Kruijswijk sa predsalen dokázal vyštverať na pódium Grand Tour, a rovno na tej najväčšej, no zas a znova sa nedokázal vrátiť až na úplný vrchol svojich možností, do jeho formy z Gira 2016. Čakám nato už niekoľko rokov, no tohtoročná Vuelta to asi teda isto nebude. Keby sa mu to po náročnej Tour de France ale predsalen podarilo, stal by sa razom vážnym adeptom na červený dres. Oveľa väčšie nádeje však tentokrát vkladám do Georga Bennetta. Na Tour sa predviedol vo fantastickej forme, no veterná etapa zničila jeho ambície v GC a pád v treťom týždni a následné trápenie v Alpách tak trochu dehonestovali jeho úžasnú fazónu, a nádej na potencionálne najlepšiu Grand Tour života. Po oddychu je ale späť, zdravo naštvaný a na profiloch ktoré mu sedia ďaleko viac ako tiahle stúpania a rovinaté časovky na Tour de France sa bude isto vyžívať. Jeden aj druhý si povezú istú výhodu z tímovej časovky, čo môže byť vynikajúci odrazový mostík pre ich potencionálne GC ambície. 
 
5. Rigoberto Uran (EF-Education First)
 
Kolumbíjčan je klasickým prototypom pretekára, ktorý sa po sklamaní na Tour de France neuspokojil a ide to skúsiť ešte raz. A hoci je naozaj málo pravdepodobné že sa na Vuelte predstaví v lepšej forme než v akej sa ukázal na Tour, stále sa bavíme o pretekárovi ktorý bol už na troch Grand Tours druhý. V jeho prípade platí to isté čo v podaní Majku, a síce že neexistuje priveľa scenárov v ktorých by mohol s jeho defenzívnym, ba až priam neviditeľným spôsobom jazdy vyhrať. Narozdiel od poliaka zo seba však vie vytiahnuť časovku na úrovni špecialistov, čo môže byť dôležité, keď že časovka na tohtoročnej Vuelte je relatívne dlhá a prichádza relatívne skoro. Po ruke bude mať super silný tím. Martinez, Carthy, Van Garderen aj Sergio Higuaita by vedeli sami zaútočiť na top 10 v GC, ale vzhľadom nato, že všetci vyhlásili pred štartom plnú podporu Uranovi, môžeme usudzovať že kolumbíjčan po Tour de France dobre zregeneroval a je pripravený pobiť sa minimálne o pódium.
 
4. Nairo Quintana (Movistar)
 
Neúspešné Grand Tours pribúdajú, a očakávania fanúšikov ubúdajú. A aj napriek tomu musím zaradiť Naira Quintanu takto vysoko. Mont du Chat 2017, Alpe d'Huez 2018, Balcón de Bizkaia 2018 a Tourmalet 2019... 4 kopce, 4 Grand Tours a na všetkých ten istý obrázok. K obrovskému prekvapeniu všetkých fanúšikov obrovský favorit Nairo Quintana odpadá so sklonenou hlavou zo skupiny favoritov ďaleko pred cieľom... Ak vyhorí opäť, bude to rovnaké... Komentátori zvýšia udivený hlas, médiá budú písať o senzácií, no existuje vôbec nejaký fanúšik cyklistiky ktorého by to prekvapilo? A aj napriek tomu si musím spomenúť na minuloročný Col du Portet a tohto ročný Galibier... Rozprávame sa o Nairovi Quintanovi, víťazovi Gira aj Vuelty, jazdcovi ktorý dokázal preháňať Chrisa Frooma v jeho vlastnom teritóriu, na Tour de France! Blockhaus a jeho súboj s Tomom Dumoulinom o Maglia Rosa bol predsa len pred 2 rokmi! Nairo Quintana nám už niekoľko krát ukázal že dve Grand Tours za sebou vie absolvovať na vysokej úrovni a jednoducho ak nastúpi na túto Vueltu vo forme, aká ho tu zdobila pred tromi rokmi, je vymaľované. Navyše musím pripomenúť že sa jedná o rozlúčku s Movistarom, jeho priam rodinou a tímom ktorý z neho spravil to, čím je. Motiváciu má, a pred prestupom do tímu Arkea Samsic ho čaká posledná Grand Tour s poriadnou podporou na dlhú dobu. Možno je načase, vrátiť sa na vrchol...
 
3. Richard Carapaz (Movistar)
 
Ekvádorský objav minuloročného Gira už musíme radiť k najlepším GC jazdcom súčasnosti, a vzhľadom na jeho schopnosť vyladiť formu na vrchol sezóny aj k špecialistom na Grand Tours. Minulý rok sa po Gire na Vuelte už nevrátil do top formy, no tohto roku prichádza na Vueltu už ako plnohodnotný líder a superstar svetovej cyklistiky. Po Gire mal množstvo času na oddych a dôkladnú prípravu a profil Vuelty mu ako fantastickému vrchárovi náramne svedčí. Ak sa Valverde, Soler aj Quintana podrobia, bude disponovať tímom ktorý sa môže rovnať najlepším zoskupeniam na štarte. Akurát jeho generálka v Burgose až tak nádejne nevyzerala, na Sosu sa nechytal a v generálke pred Girom na Vuelte Asturias pôsobil ďaleko lepšie. Ako nám však Grand Tours už mnohokrát ukázali, na generálkach moc nezáleží...
 
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
 
Bývalý skokan na lyžiach povedie Jumbo do boja za ďalším pódiom na Grand Tours. Slovinský jazdec, hoci pôjde len svoju tretiu Grand Tour na výsledok, už tak nejak patrí k etablovaným GC jazdcom a spolu s Geraintom Thomasom, Tomom Dumoulinom a Chrisom Froomom predstavuje takzvaného allroundera, svetového vrchára s vynikajúcou časovkou jazdiaceho za silný tím, ktorý sa považuje za dokonalý prototyp na víťazstvo na Grand Tour. Lenže Vuelta nie je tak úplne obyčajná Grand Tour... rozhodujú hlavne kopce. Veľa kopcov. A ako nám Primož Roglič ukázal na Gire, v pravých horách nie je nedotknuteľný. Samozrejme, na Gire hralo priveľa okolností v jeho neprospech. Či už tlak vytvorený Vincenzom Nibalim, technický problém a pád v etape do Coma, dlhá a ťažká (ale zato megaúspešná) jar a zranenia Roberta Gesinka a Laurensa De Plusa a tým pádom netypicky slabý tím Jumbo... No dokázal by sa na Mortirole skutočne udržať Carapaza s Landom, keby niektorá z vyššie zmienených okolností bola inak? Ťažko povedať. Odpoveď nato sa nám naskytne v nasledujúcich troch týždňoch, kde Rogliča čakajú kopce ako Los Machucos. Ak ich dokáže prejsť na čele s najlepšími vrchármi, obe časovky mu otvárajú cestu za víťazstvom...
 
1. Miguel Angel Lopez (Astana)
 
Prečo on? Jednoduchá odpoveď... Kopce. Veľa kopcov. Miguel Angel Lopez je v najlepšej forme rozhodne jedným z piatich najlepších vrchárov sveta a brutálny profil prvých dvoch týždňov je preňho priam ako detské ihrisko. Navyše, má úžasne nadupaný tím, ktorý má tohtoroku úžasnú fazónu. Astane vyšli etapáky naprieč sezónou priam na jednotku, až na tie najdôležitejšie dva. Lopez na Gire a Fuglsang na Tour aj kvôli veľkej smole ako veľkí favoriti totálne zlyhali. Vuelta je posledná šanca na nápravu. Lopez si po dvoch tretích miestach na Gire a Vuelte v minulom roku určil najvyšší cieľ, tohtoroku sa ešte zlepšiť a vyhrať ich. Minimálne Giro už nevyšlo, no pred Vueltou môže žiariť sebavedomím. Relatívne malá konkurencia ktorej velia jeho premožitelia z Gira a skutočne preňho parádny profil mu ponúkajú veľkú šancu. K dispozícií bude mať víťaza Baskicka Iona Izaghirreho či víťaza Dauphiné Jakoba Fuglsanga, ktorý mu prisľúbili podporu, takže na svoj tím sa môže stopercentne spoľahnúť. Do karát mu hrá ešte aj výživný profil časovky a fakt že hory prichádzajú tak skoro, že vpodstate ani nemá čas pred nimi niekde hlúpo stratiť. Ľahký, explozívny, so silným tímom a veľkou spoľahlivosťou na Grand Tours (4/4 dokončené v top 10). Ak sa predvedie vo svojej top forme, ani časovky by nemuseli zabrániť jeho ceste za červeným dresom...

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop