E3 Saxo Classic: Van der Poel vyhral po sóle, Van Aert v rozhodujúcom momente spadol

E3 Saxo Classic: Van der Poel vyhral po sóle, Van Aert v rozhodujúcom momente spadol
Mathieu Van der Poel (© LaPresse/Fabio Ferrari)

pi 22.3. zvlnena etapa ciel rovina Harelbeke > Harelbeke 207 km MVDP
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© e3saxoclassic.be)
E3 Saxo Classic je najprestížnejšou flámskou klasikou, ktorá nie je organizovaná spoločnosťou Flanders Classics, čo je vidieť na tom, že má iné vizuály, názov komerčného partnera, alebo to, že TV práva predáva iná spoločnosť. Vlani sme tu zažili vynikajúcu bitku troch najsilnejších klasikárskych mien súčasnosti - triumf Wouta Van Aerta pred Mathieu Van der Poelom a Tadejom Pogačarom.
V aktuálnej 66. edícii sme repete zažiť nemohli, pretože Pogačar aktuálne hviezdi v Katalánsku. Za ten rok sa ale nič zásadené nezmenilo a dvojica favoritov ostala rovnaká. Van Aert už vyhral Kuurne - Brusel - Kuurne, no štyri týždne nesúťažil. Pre Van der Poela to bol iba druhý cestný štart v sezóne po San Reme, kde šiel výborne, ale napokon pre Philipsena. Milióny cyklistických fanúšikov bolo zvedavých, "akou nohou" vyrazia do série klasík.
V úvode sa tradične vytvoril únik, ktorý sa ale nerodil ľahko a dostalo sa tam napokon až desať ľudí, z toho viacerí mali vysokú kvalitu. Boli tam aj dvaja víťazovia pretekov Okolo Slovenska - Rémi Cavagna (Movistar) a Jannik Steimle (Q36.5). Spolu s nimi Emil Herzog (Bora-Hansgrohe), Lorenzo Milesi (Movistar),  Mathis Le Berre (Arkéa-B&B), Niklas Märkl (DSM-Firmenich), Sander De Pestel (Decathlon-Ag2r), Ivo Oliveira (UAE Emirates), Jonas Abrahamsen (Uno-X) a Jelle Vermoote (Bingoal-WB).
Pôvodne mal v drese Soudalu štartovať aj Martin Svrček, ale pre chorobu sa museli zmeniť jeho plány. Tieto preteky by boli priťažké. Kopce totiž začali už 125 kilometrov pred cieľom a tempo tu bolo veľmi tvrdé. Prvých dve a pol hodiny sa šlo v priemerne 46 km/h a už na piatom kopci začali mať desiatky pretekárov problémy držať sa hlavného poľa. Na širších cestách potom na rovinách sa tiež šlo tvrdo a ak mal niekto problém, ľahko ho mohlo odfúknuť.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Favoriti sa objavovali už 90 km pred cieľom úplne na čele - či to bol Van der Poel, Pedersen alebo Mohorič a rovnako ich pomocníci. Mierne horšie to bolo s papierovo najsilnejšou zostavou Jumba, ktorú až tak vidieť nebolo. Dylan Van Baarle aj na kopci Kortekeer 83 km pred cieľom dostal defekt a bolo nepríjemné sa vrátiť späť.
Nasledoval ťažký kockový Taaienberg, kde už zaútočil Mathieu Van der Poel (Alpecin). Vrcholom prešiel sedem sekúnd pred štvoricou Wout Van Aert (Visma), Mads Pedersen & Jasper Stuyven (2x Lidl) a Matteo Trentin (Tudor). Za nimi ostávalo asi 20 ľudí v skupine s odstupom ďalších desiatich sekúnd. Táto skupina dobehla kvarteto, a tak ostal vpredu sám hlavný favorit. No keď sa na dlhšej rovinke obzrel za seba a videl tam 25 ľudí, vyhodnotil to ako príliš veľké sústo a počkal ich.
Tiesj Benoot a Soren Kragh Andersen z Vismy, resp. Alpecinu mali záujem ďalej pracovať v tejto skupine, pretože sa aspoň zbavila ďalších 50 ľudí, ktorí ostali za nimi. Hneď na ďalšom kopci sa pripomenul Julian Alaphilippe (Soudal), ktorý sa vydal dopredu a to ako príležitosť vyhodnotil aj Mads Pedersen, no keď sa pridal i Van Aert, už to bolo príliš a nič z toho nebolo.
Nasledovalo množstvo pokusov hviezd. Pedersen bol pri všetkom. No a postupne sa dobiehal pôvodný únik, ktorý už 60 km pred cieľom favoriti pred sebou videli. Van Aert vytušil, že jeho veľký sok má lepšie nohy, a tak zaútočil 58 km pred páskou na kockovom úseku ako prvý a Van der Poel ho podľa očakávania dohnal. No Belgičan mu nechcel striedať, a tak boli znova dobehnutí. O pár minút sa už vpredu skupiny spojili s pôvodným únikom. 
43 km pred cieľom na mýtickom Paterbergu Van Aert v zlomku sekundy stratil stabilitu a spadol. Bolo to presne v čase, keď už Van der Poel nastupoval, a tak sa to rozlúsklo práve tu. Nemal mu kto konkurovať a aktuálny majster sveta sa osamostatnil na čele pretekov. Po chvíli sa spamätal aj Van Aert a nastúpil tiež. Aj on šiel sólo a postupne sa zoskupovala skupina prenasledovateľov. Poskladali sa na družinu: Stuyven, Skujinš, Girmay, Mohorič, Jorgenson, Küng, Narvaez, Politt a Wellens. Strácali pol minúty na MVDP a 15 sekúnd na WVA. Do cieľa ostávalo 35 kilometrov.
Prišiel predposledný kopec E3 Col. Pod ním mal Van Aert odstup už len desiatich sekúnd, ale na jeho vrchole sa to vrátilo na 16 sekúnd. To už bol posledný moment vzopätia Van Aerta a následne odstup len stúpal smerom k minúte. Prenasledovatelia už šli len o tretie miesto. Ostali tam Jorgenson (Jumbo), Girmay (Intermarché), Narváez (Ineos), Stuyven (Lidl) a Wellens (UAE). Mali ale ešte čo robiť, aby ich nedobehla ďalšia skupina.
V závere sa rozpršalo a Van Aert akoby úplne stratil motiváciu. Posledný kopec nič nezmenil. 5500 metrov pred páskou ho dobehol Jasper Stuyven, no keď sa otočili za seba, videli tam ďalších prenasledovateľov, ktorých potrebovali ešte udržať za sebou. MVDP sa objavil v cieli po 4 hodinách a 40 minútach, teda priemer v závere aj kvôli daždu mierne klesol na 44 km/h. Vyhral tu prvý raz v kariére. Pri prejazde páskou zasalutoval. Iba Jan Raas a Tom Boonen pred ním zvíťazili na E3 v dúhovom drese.
S odstupom minúty a pol si prišiel po druhé miesto Jasper Stuyven, Van Aert na jeho "špurt" nereagoval a vedel, že sa musí postaviť iba na tretí stupienok. Štvrtý napokon finišoval nenápadný Tim Wellens pred Matteom Jorgensonom a Jhonatanom Narváezom.
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných km pretekov
Sledovali sme preteky, ktoré sa vyvíjali podľa očakávania. MVDP útočil a jeden z pokusov mu vyšiel. Vyhral sólo. Bol to najpravdepodobnejší variant už pred štartom. Zdalo sa, že ak by aj Van Aert nespadol, asi by ho bol odtrhol, no proti tomuto "keby" zasa hovorí mierne prekvapenie, keď sa po jeho ataku v jednej chvíli dostal k Holanďanovi iba na desať sekúnd. Celkovo mu Visma pomohla askosi menej než sa čakalo. Nemal tu napríklad Laporta, ktorý bol v týchto situáciách skvelý.
Dlho sa výborne ukazoval Mads Pedersen, no vyčerpal sa mnohými atakmi a v tej rozhodujúcej chvíli tam nebol. Keďže sa tam dostal Jasper Stuyven, už to aj nechal tak a v cieli hovoril o spokojnosti, hoci tón ako odvrkol reportérovi nehovoril úplne jasne v prospech tohto konštatovania. Stuyven mal výborné nohy, druhé miesto musí brať všetkými desiatimi.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Van der Poela (víťaz)
"Bol to dobrý deň. Nemal som tieto preteky ešte medzi tými, ktoré som vyhral, takže som sa veľmi snažil a tím bol skvelý. Chcel som to viackrát skúsiť a už to raz vyšlo. Nevidel som, že spadol. Videl som, že ma potom dobehol na pár sekúnd, ale šiel som si ďalej svoje tempo.
Vždy chceme vyhrať a som veľmi šťastný, že to takto vyšlo - aj ako, že som prišiel sólo. Boli tu ťažké podmienky, takže treba teraz hlavne zregenerovať."
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Deceuninck 04:39:28
2. STUYVEN Jasper Lidl - Trek 01:31
3. VAN AERT Wout Visma | Lease a Bike 01:34
4. WELLENS Tim UAE Team Emirates 01:48
5. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 01:50
6. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 01:52
7. POLITT Nils UAE Team Emirates 02:48
8. SKUJINŠ Toms Lidl - Trek 02:48
9. ALBANESE Vincenzo Arkéa - B&B Hotels 02:48
10. KIRSCH Alex Lidl - Trek 02:48
Zobraziť kompletné poradie
profil pretekov pre lepšie čítanie hodnôt (© e3saxoclassic.be)
 
Náš eshop