Romandia: Cieľové stúpanie prinieslo triumf Carapaza a výbuch Ayusa, Rodríguez v žltom

27.4.2024, 14:15 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 27.4. rovinata etapa ciel rovina Saillon > Leysin 152 km Carapaz
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
profil etapy, 3540 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Organizátori aj fanúšikovia sa mierne obávali, že pred víkendom budú už veľké rozdiely v celkovom poradí, no štyria najlepší ľudia zo štyroch tímov sa v celkovom poradí dosiaľ zmestili do jedenástich sekúnd odstupu (Ayuso, Van Wilder, Vlasov, Rodrígez), a tak sa očakávali krásne súboje na dnešnom cieľovom kopci Leysin. Bolo vysoko pravdepodobné, že si rozdajú aj bonifikácie, takže sa môžu poprehadzovať, aj keby finišovali spolu, hoci sa to skôr nečakalo.
Nachystaná bola výživná trasa dlhá len 152 kilometrov, ale s množstvom kopcov. Nad všetkými kraľoval ten cieľový s týmito parametrami: 13,8 km; 6 %. O únik bol slušný boj, krátko sa v ňom objavil aj Josef Černý zo Soudalu, no po dlhšom boji odišla pätica Dorian Godon a Clément Berthet (2x Decathlon), Bart Lemmen (Visma), Nelson Oliveira (Movistar) a Raúl García (Arkéa). Nedostávali veľa časovej výhody. Sotva sa dostali k dvom minútam. UAE Emirates všetko držali na uzde.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najlepšie sa z úniku ukazoval Clément Berthet, ktorý celkovo strácal len 1:28. Osamostatnil sa na čele v stúpaní na dvojicu kopcov Les Rives (9,6 km; 5,4 %) a Les Giettes (4,1 km; 8,3 %), ktoré nasledovali za sebou. V polovici toho druhého sa UAE stiahlo z čela pelotónu a tempo udával Ineos. Skupina sa okresávala, ale ostalo tam ešte zhruba 40 pretekárov, ktorí prešli vrcholom 44 km pred cieľom a pustili sa do dlhého zjazdu. Berthet mal na čele náskok 1:20. Zjazd nič nezmenil a nasledovala dlhšia rovina až pod záverečné stúpanie.
Berthet dnes parádne prezentoval dres Decathlonu - Ag2r La Mondiale sólom, ktoré trvalo viac ako hodinu vrátane prechodu mestečkom Aigle, kde sídli Medzinárodná cyklistická únia. Dorazil vpredu až pod cieľové stúpanie, hoci už v pokročilom štádiu chýbania síl. Mal presne minútový náskok. No a čo ho čakalo? 13,8 km pri priemernom sklone 6 %. Za ním udával tempo stále Ineos, ktorý mal tam ešte päť pretekárov. 26-ročný Francúz padol až päť kilometrov pred cieľom, keď z balíka odpadali už ľudia ako Alaphilippe.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Štyri kilometre pred cieľom prevzal opraty Egan Bernal (Ineos) a rozbijal skupinu favoritov. Padol aj druhý muž poradia Ian Van Wilder (Soudal). Veľmi nečakane tomuto vysokému tempu nastúpil Florian Lipowitz z Bory, ktorý za sebou vytiahol Richarda Carapaza (EF Education) a Carlosa Rodrígueza (Ineos). Juan Ayuso (UAE) prekvapujúco nezareagoval, ba sa hrozne trápil a začínal veľmi strácať. Opustili ho Alexander Vlasov (Bora) aj Enric Mas (Movistar).
Z čelnej skupiny nastúpil Carapaz, ktorý bol až v tretej desiatke poradia, no mal parádny deň. Vyhral tesne pred Lipowitzom, ktorý mal skvelé posledné stovky metrov a mierne pokazil Carapazovi radostnú pózu. Rodríguez bol v cieli s odstupom desiatich sekúnd, a tak sa dostal do čela celkového poradia zo štvrtej pozície pred etapou. Mas a Vlasov dostali 14 sekúnd odstupu, nasledoval Bernal s mankom 27 sekúnd a Ayusa až s odstupom 47 sekúnd predbehol aj Van Wilder (+31s).
Poprehadzovalo sa celkové poradie, kde teda vedie Rodríguez, no ešte to nemá vôbec isté, Vlasov stráca sedem a dnešné prekvapenie Lipowitz iba deväť sekúnd. Ayuso klesol až za Van Wildera na piatu priečku a má 27 sekúnd záseku. Nedeľa má zradný zvlnený charakter, kde ešte aktívni pretekári budú mať šancu niečo málo vymyslieť. Motivovaná vyzerá byť Bora s druhým i tretím pretekárom celkovo, Rodríguez dnes zasa zúročil robotu Ineosu v rozhodujúcej časti etapy. S víťazným Carapazom a parádne odprezentovaným Berthetom môžu byť dnes veľmi spokojné až štyri tímy, čo sa v cyklistike nestáva často.
Ťažko povedať, čo sa stalo Ayusovi, ktorého mnohí pasujú dokonca až na pódium Tour de France. Dnes bol najväčí favorit, čakal sa možno aj jeho sólo triumf, no ukázalo sa, aká nevyspytateľná je cyklistika. Dnes až desať súperov bolo lepších. Jeho problémom bolo aj to, že pri ňom nemal kto ostať z tímu. Yates so Sivakovom to zvládli len krátko.
Výsledky etapy
1.CARAPAZ RichardEF Education - EasyPost04:06:03
2.LIPOWITZ FlorianBora - hansgrohe00:00
3.RODRIGUEZ CarlosINEOS Grenadiers00:10
4.MAS EnricMovistar Team00:14
5.VLASOV AleksandrBora - hansgrohe00:14
6.BERNAL EganINEOS Grenadiers00:27
Zobraziť kompletné poradie

Priebežné poradie pretekov po etape
1.RODRIGUEZ CarlosINEOS Grenadiers12:22:46
2.VLASOV AleksandrBora - hansgrohe00:07
3.LIPOWITZ FlorianBora - hansgrohe00:09
4.VAN WILDER IlanSoudal Quick-Step00:21
5.AYUSO JuanUAE Team Emirates00:27
6.MAS EnricMovistar Team00:38
Zobraziť kompletné poradie

 
Náš eshop