Klasika roka? Ardénsky týždeň odpálil skvelý Amstel. Pidcock o koleso zdolal Hirschiho, Van Der Poel na to nemal

14.4.2024, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
ne 14.4. rovinata etapa ciel rovina Maastricht > Valkenburg 254 km Pidcock
profil pretekov, 3200 nastúpaných metrov (© amstel.nl)
Po kockových klasikách už tradične prichádza na rad ardénsky týždeň. Ako most medzi dláždenými a kopcovitými jarnými jednorazovkami pôsobí Brabantský šíp, ktorý sa odjazdil v stredu a v skvelých pretekoch tu Benoit Cosnefroy (Decathlon) zdolal Dylana Teunsa (Israel) a Tima Wellensa (UAE). Všetci traja boli favoritmi aj na dnešnej úvodnej World Tour ardénskej klasike Amstel Gold Race. Na ťažkej trase, na ktorej sa nachádzalo okolo tridsať kopčekov, bol však jasným favoritom domáci Holanďan Mathieu Van Der Poel (Alpecin).
Majster sveta sa po víťazstvách na Flámsku aj Roubaix nachádzal nielen v skvelej forme, ale jazdil aj vo veľkej pohode a dnes chcel nepochybne zopakovať svoj legendárny triumf z roku 2019, ktorým sa po prvýkrát verzálkami zapísal na mapu cestnej cyklistiky. K ruke mal navyše silný tím s Hermansom, Kraghom Andersenom, Vermeerschom či Laurencom. Ostatní favoriti, medzi ktorých sa radili aj napríklad Tom Pidcock (Ineos), Juan Ayuso (UAE) či Max Schachmann (Bora) tak museli na belgickú zostavu niečo vymyslieť. Na štarte sa opäť nepredstavil Martin Svrček, ktorého, zdá sa, uvidíme až v máji na Štyroch dňoch okolo Dunkirku.
Od úvodu dnešných pretekov bol samozrejme o únik veľký záujem, veď Amstel Gold Race sa v prestíži jednorazoviek radí hneď pod päticu monumentov. Divoký úvod ešte viac skomplikovali správy o provizórnej zmene trasy. Problém nastal v ženských pretekoch, ktoré boli pre mužov predskokanom, a keďže sa tam museli preteky na nejaký čas zastaviť, muži ženy takmer dobehli. Úvodný kopec Bergsweg z trasy vypadol. Do brejku sa napokon prekvapivo dostala po tridsiatich kilometroch chaosu iba štvorica pretekárov.
Boli nimi Tosh Van Der Sande (Visma), Enzo Leijnse (Dsm), Alexander Hajek (Bora) a Zeb Kyffin (TDT). Ľahký únik v balíku nepochopiteľne pomáhal Alpecinu kontrolovať aj Ineos. Briti sú skrátka nepoučiteľní a akoby posledné tri týždne ani nevideli klasiky. Úvodné dve tretiny pretekov prebehli vo veľmi pokojnom duchu. Prvý testovací útok z balíka prišiel na Geulhemmerbergu 76 kilometrov pred cieľom z nôh Bena Healyho (EF). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Balík ho síce nikam nepustil, no za to išlo o koniec pre štvorčlenný únik, ktorý počas celého dňa mal iba malý náskok a išlo tak o čisto komerčnú záležitosť. Na preteky dopad nemal a pelotón bol hodinu a pol pred dojazdom pokope. Šesťdesiat kilometrov pred páskou sa však už podarilo z balíku zaútočiť trojici nenápadných pretekárov, ktorí však jazdia v dobre forme. Išlo o Lapeiru (Decathlon), Honorého (EF) a Vervaekeho (Soudal). Trio získalo viac ako dvadsať sekúnd výhody.
Na Gulperbergwegu použil Ineos Michala Kwiatkowského ako volavku, no Van Der Poel reagoval a nechcel si nechať Pidcockovho hlavného pobočníka odskočiť hodinu pred dojazdom. Tradičný kľúčový bod týchto pretekov Eyserbosweg (900 m; 9,3 %) nesklamal ani v tomto ročníku a po Carapazovom útoku kontrovali Hirschi (UAE), Madouas a Pacher (2x G-Fdj), Adriá (Bora), Vansevenant (Soudal) a Mollema (Lidl). Sexteto sa dostalo k Lapeirovi a Honorému na čele, Vervaeke bol fuč.
Z balíku sa následne vzdialo ďalších možno desať pretekárov a na Keutenbergu (1200 m; 5,9 %) sa všetko znova preskupilo. Vpredu zostala dvanástka Pidcock, Hirschi, Adriá, Mollema, Madouas, Pacher, Vansevenant, Honoré, Lapeira, Bilbao (Bahrain Victorious), Benoot (Visma) a Vauquelin (Arkéa). Táto skupinka dostala nepochopiteľne veľa priestoru a až keď mali takmer minútu, začalo makať Jayco pre Matthewsa. Alpecin sa tváril, že skupina neexistuje.
Na mýtickom Caubergu (800 m; 6,5 %) z čela odpadol Honoré a z balíka sa pokúsil zaútočiť Mattias Skjelmose (Lidl) s Teunsom a Matthewsom. K selekcii nedošlo, no náskok úniku sa znížil o masívnych dvadsať sekúnd. Predposledný kopec dňa Geulhemmerberg (1200 m; 4,6 %) videl veľký útok Marca Hirschiho, na ktorý odpovedali iba Benoot, Pidcock Vansevenant. V balíku sa medzitým zložila seriózna stíhačka zo štvorice pretekárov EF a držali to stále na polminúte pre potenciálny šprint Van Den Berga.
Na záverečnom kopci Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %) sa pokúsil o rozhodujúci útok Tom Pidcock a jeho zdrvujúcu akceleráciu zubami nechtami udržali Benoot a Hirschi. Trio ale nedokázalo definitívne odpárať ani bojovného Vansevenanta, ktorý sa sem bojovne vrátil. Táto partia to napokon v taktickej a  dramatickej koncovke dotiahla až na pásku.
Tom Pidcock v šprinte potvrdil rolu favorita a vyhral pre Ineos Grenadiers Amstel Gold Race. Iba o koleso skončil na druhom mieste Marc Hirschi, tretí bol Tijes Benoot. V závere sa bleskovo blížila druhá skupina na čele s Paulom Lapeirom, ktorá napokon na páske chytila kvarteto vpredu. Vansevenant však veľmi chcel svoje štvrté miesto a napokon sa obetoval a rozbehol to všetkým.
Pidcock konečne vyhral tieto preteky po druhom a treťom mieste v predchádzajúcich rokoch a získal pre svoju stajňu prvý podnik World Tour po neskutočných trinástich mesiacoch. Naposledy to bol tiež on, kto pre Ineos získal Strade Bianche. V rozhovore po pretekoch zároveň s úsmevom poznamenal, že je fajn vyhrať Amstel druhýkrát, čím sa nakrátko vrátil ku kontroverznému fotofinišu s Van Aertom spred troch rokov.
Mathieu Van Der Poel dnes nepotvrdil rolu favorita a viditeľne na to na bergoch nemal. Zdá sa, že formu mu buď došla, alebo že Holanďan dnešok využil na rozbeh pred budúcotýždňovým Liége-Bastogne-Liége, kde by chcel vyzvať Pogačara. Je nutné však povedať, že pre fanúšikov bolo nepochybne osviežujúce vidieť napínavé preteky až na pásku namiesto hodinového sóla.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Pidcocka (víťaz)
"Povedal by som, že je super vyhrať Amstel druhýkrát, ale to by asi vytvorilo nejakú kontroverziu. Každopádne je skvelé vyhrať tu, potom, ako sa úvod roka nevydaril ideálne napriek veľkým obetám, keď som bol stále preč z domu. Amstel mi veľmi sedí, vždy tu zajazdím dobre a chcem sa poďakovať aj tímu a hlavne Kwiatovi. Po Roubiax som mal veľmi zodreté ruky, nebol som veľmi sebavedomý, ale vyšlo to."
Výsledky
1. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 05:58:17
2. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00
3. BENOOT Tiesj Visma | Lease a Bike 00:00
4. VANSEVENANT Mauri Soudal Quick-Step 00:00
5. LAPEIRA Paul Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
6. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ 00:00
7. MOLLEMA Bauke Lidl - Trek 00:00
8. PACHER Quentin Groupama - FDJ 00:00
9. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00
10. MATTHEWS Michael Team Jayco - AlUla 00:11
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov (posledných 100 km):
94 km: Vrakelberg (dĺžka: 400 m; sklon: 9,5 %)
86 km: Sibbergrubbe (dĺžka: 2100 m; sklon: 3,6 %)
81 km: Cauberg (prvýkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
76 km: Geulhemmerberg (druhýkrát) (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
69 km: Keerderberg (dĺžka: 1400 m; sklon: 4,0 %)
65 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
51 km: Loorberg (dĺžka: 1500 m; sklon: 5,3 %)
43 km: Gulperbergweg (dĺžka: 600 m; sklon: 5,7 %)
39 km: Kruisberg (dĺžka: 600 m; sklon: 8,8 %)
36 km: Eyserbosweg (dĺžka: 900 m; sklon: 9,3 %)
33 km: Fromberg (dĺžka: 1600 m; sklon: 3,6 %)
29 km: Keutenberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 5,9 %)
18 km: Cauberg (druhýkrát) (dĺžka: 800 m; sklon: 6,5 %)
13,5 km: Geulhemmerberg (dĺžka: 1200 m; sklon: 4,6 %)
7 km: Bemelerberg (dĺžka: 900 m; sklon: 4,5 %)
 
Náš eshop