Čaro Toskánska

26.9.2013, 10:00 | Magazín C-I.sk | Administrator

Nie je jednoduché opísať to, čo zrejme väčšina z nás vďaka moderným technológiám už pozná. Napriek tomu sa pokúsime opísať Toskánsko, ktoré je momentálne centrom špičkovej cyklistiky.

Na MS 2013 už rozdali prvé medaily. Pred najsledovanejšími disciplínami sa do kraja schádzajú tisícky fanúšikov. Ak patríte medzi nich, ponúkame vám niekoľko tipov ako prežiť aj mimosúťažné momenty pobytu.

Bombastické prívlastky hľadať nebudeme. Čo však môžeme s istotou napísať je fakt, že Toskánsko sa preslávilo jedlom, vínom, kultúrou, históriou a pamiatkami. A pomyselná jazda na bicykli po krajine ako prvé odkrýva rozsiahle vinohrady. Na dobrom vínku si všetci radi pochutíme. Kraj je známy predovšetkým červenými vínami. Robia však aj ostatné druhy ako ružové či biele. Každá značka má svoju históriu. Napríklad za vínom Nobile di Monetulciano treba hľadať pápeža Pavla III. Víno z oblasti totiž na jeho želanie pripravovali vyslovene pre Vatikán.

Po jazde hore-dolu vinohradom prichádza zaslúžená prestávka a čas na obed. Áno, aj toskánske jedlá sú už legendou. Za tajomstvom ich chuti sú domáce produkty najvyššej kvality. Pretože región je známy tým, že produkuje potraviny bez chemických prísad. Menovať konkrétne typy jedál je asi zbytočné, lebo je ich veľmi veľa, ale pripomenúť treba, že ich čarom je jednoduchosť. Napríklad šalátová zelenina s olivovým olejom. Ďalej veľmi radi používajú paradajky na všetky možné spôsoby. Čo sa týka korenín, tak v chutiach nájdeme stopy od rozmarínu, cez tymián, bobkový list a oregano až po červenú, žltú či bielu cibuľu. Cesnak až taký typický v minulosti nebol, no dnes ho už nájdeme tiež v mnohých jedlách. Možno trochu prekvapujúce je, že pred tradičnými cestovinami majú v Toskánsku prednosť polievky. Samozrejme, v jedálnom lístku nechýba ani mäso, ktoré reprezentuje florentský steak či dobre známa sušená solená šunka posciuto. No a zabudnúť nesmieme ani na toskánske čierne olivy.

Ak ste sa naozaj vydali na bicykli, potom to počas dňa s obedom nepreháňajte a dajte si niečo ľahšie. Poriadnu večeru si potom užite v jednom z históriou opradených miest. Máte ich na výber hneď niekoľko. Tým najznámejším je Florencia, alebo ak chcete, talianske Atény. Takýto prívlastok získala vďaka svojej jedinečnosti a bohatstvu umenia či architektúry už v 19. storočí. Florencia je taká bohatá na kultúru a pamiatky, že je ťažké vôbec nájsť bod, kde samotný popis začať. Po zadaní do internetového vyhľadávača ako prvé vychŕli obrázok mosta Ponte Vecchio. Je to preslávená stavba cez rieku Arno a má za sebou už dlhú životnosť. Most postavili v roku 1117 na mieste rímskych brodov. Presne 101 rokov bol jediným mostom cez rieku. Zažil aj svoje vzostupy a pády. Paradoxne ho dokázala zničiť povodeň (1333), no nemeckí fašisti ho ako jediní počas II. svetovej vojny nechali stáť, hoci ho riadne dokaličili. No a potom sa doňho opäť pustila voda v druhej polovici 60-tych rokov.

Malé obchodíky, ktoré most preslávili pôvodne slúžili klasickým trhovým remeslám. Predávali tam predovšetkým mäsiari, ale našli ste tam aj ryby alebo zeleninu. Až Ferdinand I. tieto činnosti zakázal a vytvoril priestor pre zlatníkov a šperkárov. Súčasnú podobu dal mostu v roku 1345 architekt Neri di Fioravante. Práve pod jeho vedením vznikli typické tri oblúky. Nad obchodíkmi je známa Vasariova chodba. Príkaz na jej postavenie vydal Cosimo I. Chcel mať bezpečný a krytý priechod z Palazzo Vecchio do Palazzo Pitti.

Krásnych kultúrnych pamiatok je však v meste oveľa viac. Námestie a bazilika San Lorenzo, námestia Piazza della Republica či historický kus Piazza della Signoria. A ak chcete vidieť originál Dávida od svetoznámaeho Michelangela, zájdite neďaleko do múzea Galleria dell Academia. A keď už sme pri tých menách, tak nesmieme zabudnúť ani na Danteho, Boccaccia, Donatella, Petrarcu, Rafaela a velikána Leonarda. Tí všetci zanechali nejakú stopu vo Florencii. A za to všetko je mesto od roku 1982 súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Našu pomyselnú jazdu po Toskánsku zakončíme v Pise. Ak sme vo Florencii spomínali akýsi taliansky Karlov most, tak v Pise musíme spomenúť taliansku Eifelovku. Áno, každý o Šikmej veži hovorí, každý o nej píše a každý ju fotí. Ale je to logické. Je to veľký symbol a tak isto historický kúsok. Tak ako sa pri Tatrách každému vynorí Kriváň, tak sa pri Pise objaví Šikmá veža. Tá je súčasťou námestia Piazza dei Miracoli, a to je podobne ako Florencia zapísané v UNESCO. Ak máte radšej vedu, zájdite do Museo Nazionale degli Strumenti per il Calcolo. Ide o zbierku tých najzaujímavejších a aj funkčných vynálezov takých velikánov ako bol napríklad Galileo Galilei.

Pútavých atrakcií je v Toskánsku oveľa viac, nie sme však turistický bedeker ale cyklistické online periodikum. A preto sa vraciame k podstate. Držme našim chlapcom v tom najdôležitejšom dni palce. Ďalší vynikajúci výsledok po zlate Peťa Velitsa z tímovej časovky by nám určite Toskánsko definitívne a navždy zapísal do pamäti.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop