Van Aert vyzve šprintérov v súboji o zelený dres, Sagan v pozícii čierneho koňa 

29.6.2022, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Van Aert vyzve šprintérov v súboji o zelený dres, Sagan v pozícii čierneho koňa 
Wout Van Aert (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)

Tour de France, najväčší cyklistický sviatok roka, už klope na dvere. V našich prvých dvoch úvodoch sme vám prestavili tohtoročnú trasu a favoritov na najväčšiu cenu aká v cyklistike jestvuje, žltý dres pre celkového víťaza Starej dámy. Počas troch týždňov vo Francúzsku sa ale nebude bojovať len o celkové poradie, ale súťažiť sa bude aj o tri ďalšie dresy a v neposlednom rade aj o prestížne etapové vavríny z najväčších cyklistických pretekov roka. 
Druhou najprestížnejšou cenou vo Francúzsku bude zelený dres pre jazdca, ktorý nazbieral najviac bodov do bodovacej súťaže. Už dlhé roky je táto cena venovaná šprintérom, keďže rovinaté etapy sú výrazne nadhodnotené oproti kopcovitým. V každej etape sa ale nachádza veľká šprintérska prémia, na ktorej sa body nemenia bez ohľadu na profil etapy, čo odolnejším rýchlikom ponúka peknú šancu zisku dvadsiatich bodov z úniku v niektorej ťažšej etape. Práve tieto prémiu sú zápletkou tejto súťaže a starajú sa o jej dramatizáciu, aby to najlepší šprintér pretekov nemal také ľahké. Favoritmi preto budú jazdci, ktorí sú schopní sa presadiť v šprintérskych dojazdoch, ale nerobia im problémy ani kopce. 
Peter Sagan v roku 2019 (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Tieto proporcie stelesňuje Wout Van Aert, víťaz najprestížnejšej etapy pre šprintérov na Champs-Elysees z minulého roka. Belgičan však k tomuto triumfu vtedy pridal aj víťazstvá v horskej etape a v dlhej časovke. Táto všestrannosť z neho robí dokonalého kandidáta a favorita na zelený dres. Jeho miernou slabinou ale bude tímová podpora. Niežeby mal slabý tím, keďže bude súčasťou najsilnejšej zostavy na pretekoch, no prítomnosť Rogliča s Vingegaardom a ich ambície na žltý dres Wouta logicky odsúvajú do pozadia. Jumbo mu ale prisľúbilo aspoň čiastočnú podporu a tú bude reprezentovať najmä Christophe Laporte. Ďalším problémom pre Belgičana je menšie zranenie kolena, ktoré si privodil pri tréningu len niekoľko dní pred Tour de France a kvôli ktorému musel vynechať aj národný šampionát. Vraj nie je úplne v poriadku, ale tieto opatrné vyjadrenia sú prirodzené.
Najväčšími súpermi pre Wouta Van Aerta budú zrejme Jasper Philipsen a Mads Pedersen. Obaja sú odolnými šprintérmi a výborní sú aj v krátkych časovkách či klasikárskych profiloch, takže na svoje si prídu najmä v prvom týždni. Obaja zároveň už Wouta v tomto roku prešprintovali a narozdiel od neho budú mať veľkú timovú podporu. Uvidíme akým spôsobom sa zapoja do zeleného boja čistí šprintéri ako Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen alebo Caleb Ewan. Vzhľadom na to, že na tejto Tour je prichystaných len päť etáp pre šprintérov, bude ich prioritou asi len etapové víťazstvo po šprinte pelotónu. Sam Bennett sa napokon trochu prekvapujúco nedostal do zostavy Bory - hansgrohe.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Na štarte sa predstaví a ako každý rok k televíznym obrazovkám pritiahne desať-tisíce Slovákov aj Peter Sagan. Rekordér v počte získaných zelených dresov z Tour, ktorých má doma dovedna sedem, by si v minulých sezónach dozaista pochvaľoval prichystanú trasu. V tejto sezóne, ktorá je jeho najhoršou v doterajšej kariére, je však nedostatok šprintérskych etáp naopak mínusom. Ako nám ukázal na Okolo Švajčiarska, sú to práve šprintérske dojazdy, pri ktorých má najvyššie ambície na úspech. Prípravu na Tour mu síce ako mnohým ďalším pretekárom skomplikoval Covid, no podľa všetkého tentokrát nemala nákaza až taký dramatický dopad a Sagan sa predstaví na Tour vo forme, v ktorej by mohol útočiť na dobré umiestnenia v šprintoch. Účasť v boji o zelený dres by však s jeho formou v kopcoch, ktorú ukazoval v doterajšom priebehu sezóny, bola veľkým prekvapením. Trojnásobný majster sveta však po prvýkrát v kariére nastupuje do boja zo zálohy a v pozícii čierneho koňa, čo môže byť jeho výhodou. 
Tretím dresom je ten bodkovaný pre víťaza vrchárskej súťaže. Stane sa ním jazdec, ktorý naakumuloval najviac bodov počas prejazdov vrcholmi stúpaní, ktoré sú rozdelené do niekoľkých kategórií podľa náročnosti. Táto súťaž zväčša nemá jasných favoritov a závisí od toho, kto má šťastie dostať sa do správnych únikov, prípadne smolu na vypadnutie z boja o celkové poradie. Tento rok to ale môže byť iné. Útok konkrétne na tento dres totižto vyhlásili dvaja silní vrchári, ktorí sa tak predom vzdali ambícií na GC. Sú nimi Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) a Michael Woods (Israel-Premier Tech). Trojtýždňový súboj týchto dvoch odolných vrchárov s dobrým šprintom o dres by bol nepochybne obohatením Tour. Obaja navyše v júni ukázali výbornú formu v kopcoch. Ako to ale v tejto súťaži zvykne bývať, do jej poradia ešte zasiahne veľa faktorov a veľa mien. 
Wouter Poels vlani (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Štvrtým dresom je ten biely, pre najlepšieho pretekára do 25 rokov, alebo inak povedané pre najlepšieho pretekára narodeného po roku 1997. Kedysi pekná súťaž pre mladíkov je však posledné roky len formalitou. Časy kedy oň bojovali Rein Taaramäe s Pierrom Rollandom či Louis Meintjes so Simonom Yatesom sú dávno preč. V posledných troch rokoch ho vyhral celkový víťaz Starej dámy a je veľká pravdepodobnosť, že sa tak stane aj tento rok. Do tejto kategórie totižto ešte stále spadá (a ešte chvíľu aj bude) najväčší favorit pretekov, Tadej Pogačar. Žiadny ďalší mladý pretekár sa ale o GC zaujímať nebude, preto bude v prípade nečakaného vypadnutia Pogačara súboj o tento dres azda najzaujímavejší... Rozdiel medzi Tadejom a druhým v poradí by mohol prekročiť aj jednu hodinu, čo by bola nevídaná situácia a potvrdenie irelevantnosti tejto súťaže. 
Profil tohtoročnej Tour je veľmi chudobný na šprintérske etapy a preto bude mnoho etáp stredne-náročného charakteru a teda svedčať úniku. To otvára príležitosti pre mnoho jazdcov uchmatnúť si víťaznú etapu z Tour de France a niektoré tímy dokonca privážajú čisto oportunistické zostavy plné útočníkov s jasným cieľom lovenia etapových vavrínov. Spomedzi takýchto tímov vyčnieva Quick-Step Alpha Vinyl. Okrem šprintéra Jakobsena sa pokúsia o triumf v niektorej z etáp aj Kasper Asgreen, Mattia Cattaneo či Mikkel Honoré. Po zranení z L-B-L napokon nenastúpi majster sveta Julian Alaphilippe, čo je pre tím, ale aj celé preteky veľká rana. Napriek tomu, by "Podlahári" nemali z Tour odísť s prázdnymi rukami. 
- reklama -
- reklama -
Ambície na GC úplne vypustili a plnú pozornosť na zisk etáp upreli aj tímy BikeExchange, Lotto, Alpecin, Trek či Intermarché. Okrem šprintérov Groenewegena, Ewana, Philipsena, Pedersena a Kristoffa privážajú aj silnú zostavu lovcov etáp. V austrálskom tíme to budú Michael Matthews a Nick Schultz, za Lotto nastúpia Andreas Kron a Tim Wellens. V Treku a v Intermarché to skúsia najmä v horách skrz úniky Gulia Cicconeho, Bauke Mollemu či Louisa Meintjesa. Kategóriou samou o sebe je Mathieu Van Der Poel, ktorý si po odjazdení Gira robí zálusk na dokončenie ďalšej Grand Tour a rovnako ako z Talianska, ani teraz neplánuje odísť bez víťaznej etapy a pobavenia divákov. 
S jasným cieľom zisku žltého dresu v prvej etape na Tour prichádza majster sveta v časovke Filippo Ganna. V drese Ineosu sa okrem neho predstaví aj Tom Pidcock a úlohou tejto dvojice bude odviesť pozornosť od GC lídrov, ktorí tak budú môcť bez tlaku skúsiť zaútočiť na pódium. Rovnakú funkciu budú mať aj Matej Mohorič a Dylan Teuns v drese Bahrain Victorious. O etapy sa nepochybne pokúsia aj Magnus Cort a Ruben Guerreiro (EF), Warren Barguil (Arkéa), Franck Bonnamour (B&B), Michael Storer a Stefan Küng (Groupama-FDJ), Ivan Garcia Cortina a Alex Aranburu (Movistar), Maximilian Schachmann (Bora) či Benoit Cosnefroy (Ag2r). Pripomíname, že vhodných pre únik je vyše desať etáp. 
 
Náš eshop