MSR a ČR U23: Štvrtý titul pre Duklu v rade zabezpečil Kubiš, na pódiu aj Kováč a Hoza, medzi Čechmi zvíťazil Kelemen po dlhom úniku

16.7.2022, 19:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 16.7. zvlnena etapa ciel rovina Česká Třebová 150 km Kubiš

Relive 'MČR a SR U23, 16. 7. 2022, Česká Třebová'

V posledných rokoch majú muži do 23 rokov okrem spoločných majstrovstiev s elitnými mužmi k dispozícii aj samostatný šampionát. Po vlaňajších Tlmačoch ho tento rok hostila Česká Třebová. Organizátori pripravili kopcovitý okruh s dvoma stúpaniami, ktorý museli cyklisti prejsť sedemkrát. Titul pre zdravotné problémy neobhajoval Tobias Vančo (Dukla Banská Bystrica). Najväčšie zastúpenie na štarte mal CAT Trenčín, ktorý zastupovalo sedem Slovákov. 
Práve trenčianske zoskupenie udávalo tempo v prvom stúpaní. Na vrchole atakoval Petr Kelemen (Tudor Pro Cycling). Druhý muž Strade Bianche di Romagna odišiel sám a na čele pelotónu sa začali otácať zástupcovia ATT Investments. V druhom kole v jednom zo zjazdov nastal hromadný pád, do ktorého sa zaplietli aj Samuel Tuka (Dukla) a Simon Nagy (Israel Cycling Academy). Obidvaja skončili v nemocnici.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tretí okruh priniesol delenie hlavnej skupiny. kde spomedzi Slovákov ostali iba Lukáš Kubiš (Dukla) a Samuel Kováč (CAT). Spomedzi Čechov sa tam udržali Jakub ŤoupalíkFilip ŘehaTomáš Obdržálek (3x Elkov Kasper), Karel CamrdaJan Kašpar (2x ATT Investments), Pavel Bittner (Development Team DSM), Martin Voltr (TJ Favorit Brno) a Jakub Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav). 
Vo štvrtom kole mala skupina favoritov trojminútový náskok na skupínu, kde sa nachádzali Denis Hoza (Cyklo Tým Havířov) a Jakub Vlčák (CAT Trenčín). Náskok Kelemena sa znížil na dve minúty. V nasledujúcom kole v druhom stúpaní začal nastupovať Ťoupalík a spolu s ním odišli ŘehaBittner Kubiš, čo bol rozhodujúci moment z pohľadu boja o slovenský titul. V zjazde ich doplnili Kašpar Voltr.
Skupina s Kubišom spolupracovala a ostala pohromade až do posledného kola. V druhom kopci opäť nastúpil Ťoupalík. Jazdec Dukly ho vyhákoval, ale Řeha Bittner odpadli. Českí pretekári naďalej nastupovali, ale Petr Kelemen si udržal svoj náskok až do cieľa a stal sa majstrom Česka. S odstupom minúty a dvadsiatich sekúnd prišli do cieľa Ťoupalík Kašpar. V šprinte bol rýchlejší pretekár Elkova. 
Tak prišiel do cieľa Voltr a elitnú päticu uzavrel prvý Slovák Lukáš Kubiš, ktorý sa stal majstrom Slovenska v pretekoch do 23 rokov druhýkrát po roku 2020. Vlani pre zmenu nenašiel premožiteľa v časovke. Dukla v tejto kategórii získala titul štvrtý rok v rade. Druhý skončil Samuel Kováč a stupne víťazov s viac ako dvadsaťminútovou stratou doplnil Denis Hoza. Štvrtým najlepším Slovákom bol Jakub Vlčák a elitnú päticu uzavrel Richard Coma (BRS Kaktus Bike).
vyjadrenie ikonky ciernaLukáš Kubiš (víťaz)
"Dnešné majstrovstvá boli od začiatku rýchle. Dvadsaťkilometrový okruh bol čisto na výkon. Boli tu dva kopce, v ktorých sa stále išlo vysoké tempo. Na rovine medzi kopcami fúkal silný vietor. V treťom kole sme spolu s jazdcami Elkovu a Bittnerom urobili selekciu. Ostalo nás desať. Zo Slovákov tam okrem mňa bol Samuel Kováč. V piatom okruhu sme opäť zrýchlili a zostal som tam v štvorici s troma Čechmi. Neskôr nás došli ešte dvaja Češi. Stále som sa točil cez špicu, pretože človek nikdy nevie. V poslednom kole začal nastupovať Jakub Ťoupalík a ostali sme už len štyria. V poslednom kopci, z ktorého bol zjazd do cieľa, som už nepretekal. Oni bojovali o medaile a ja som už len bezpečne došiel do cieľa. Som nesmierne rád, že môj posledný rok medzi mužmi do 23 rokov môžem zavŕšiť titulom."
Výsledky
1. vlajka KELEMEN Petr Tudor Pro Cycling Team 3:53:10
2. vlajka ŤOUPALÍK Jakub Elkov-Kasper 01:21
3. vlajka KASPAR Jan ATT Investments 01:21
4. vlajka VOLTR Martin TJ Favorit Brno 01:27
5. vlajka KUBIŠ Lukáš Dukla Banská Bystrica 02:10
6. vlajka BITTNER Pavel Development Team DSM 02:47
7. vlajka REHA Filip Elkov-Kasper 04:31
8. vlajka RIMAN Jakub CK Pribram - Fany Gastro 10:18
9. vlajka OBDRZALEK Tomas Elkov-Kasper 10:18
10. vlajka CAMRDA Karel ATT Investments 10:20
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop