Okolo Poľska: Ackermann vyhral v šprinte, Štybar v závere útočil, no neúspešne, Higuita spadol

2.8.2022, 15:40 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Poľska: Ackermann vyhral v šprinte, Štybar v závere útočil, no neúspešne, Higuita spadol
Špurt (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

4. 2.8. rovinata etapa ciel rovina Lesko > Sanok 179 km Ackermann
profil etapy, 2720 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
Po prvom ťažšom dojazde v 79. ročníku Okolo Poľska cyklistov čakala štvrtá previerka, najnáročnejšia v tejto edícii podujatia. Z pohľadu dĺžky bola etapa zatiaľ najkratšia, zo štartu v meste Lesko do cieľovej destinácie v Sanoku museli účastníci prejsť 179 kilometrov. Lenže počas nich sa cítili ako na hojdačke, buď išli hore, alebo dole. Celkovo tak v štvrtom dni museli prejsť skoro tritisíc výškových metrov, a práve táto skutočnosť urobila zo štvrtej etapy najnáročnejšiu v celom ročníku.

Záverečné neboli jednoduché, no vrchol posledného kopca sa nachádzal desať kilometrov pred koncom etapy. Bolo to pomerne ďaleko od cieľa. Preto sa medzi favoritmi na zisk etapového vavrínu nachádzalo viacero zaujímavých mien. Napríklad Ethan Hayter. Ďalšími ašpirantami na víťazstvo v etape boli Quinten Hermans, Pello Bilbao, Sergio Higuita, Andrea Vendrame, Mike Teunissen, Kaden Groves alebo Diego Ulissi. Vyhrať tak mohli ako vrchári, tak aj šprintéri. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Uspieť mohol aj celodenný únik. Tvoril sa veľmi dlho. Až na 30. kilometri sa pred pelotónom nachádzali Nans Peters z Ag2r Citroën, Mads Würtz Schmidt z Israel - Premier Tech, Kamil Małecki z Lotto Soudal, Rui Oliveira z celku UAE Team Emirates a Anders Skaarseth z Uno-X Pro Cycling Team. Vpredu tak mali zastúpenie silné zoskupenia, tie zvyšné World Tour tímy, ktoré v úniku nemali svojho jazdca sa ujali slova v diktovaní tempa v hlavnej skupine. Lenže pätica im ušla skoro až na päť minút na méte 68 kilometrov pred cieľom. 
No potom pelotón zabral a na ďalších 20 kilometroch zmenšil medzeru medzi obomi skupinami o celú polovicu. Peters (Ag2r), Schmidt (IPT), Małecki (Lotto), Oliveira (UAE) a Skaarseth (Uno-X) tak začali pomaly cítiť, že dnes nebudú mať šancu zabojovať o zisk etapy. Zvýšená aktivita v balíku úplne zmiatla jazdca UAE Team Emirates v úniku, ktorý na jednej odbočke zabočil zlým smerom. Ostatní pretekári sa nepomýlili. Keď sa Oliveira spamätal, tak sa vrátil do čela.
Peters (Ag2r), Schmidt (IPT), Małecki (Lotto), Oliveira (UAE) a Skaarseth (Uno-X) spoločne vyliezli aj na poslednú hodnotenú horskú prémiu, lenže ich náskok sa zmenšoval každým metrom, a veľmi rýchlo. Pätica spoločne začala liezť aj na záverečný nehodnotený kopec, no pod neho si priniesli už iba pol minútu k dobru. Pochvalu za stíhaciu jazdu si zaslúžila najmä partia okolo Haytera (Ineos), boli to práve jeho kolegovia, ktorí v tomto čase diktovali tempo v balíku. 
Tesne pred vrcholom sa Peters (Ag2r) a Małecki (Lotto) vytratili z úniku a pár sekúnd na to ich pelotón zhltol. Schmidt (IPT), Oliveira (UAE) a Skaarseth (Uno-X) pokračovali ďalej. Na méte 11 kilometrov od cieľa z balíka ušli Teunissen (Jumbo) a Cavagna (Quick - Step), pretože ich šprintéri už nemali byť v hlavnej skupine. Obaja chceli ísť a spolupracovali. Napriek veľkému úsiliu sa im dlhšiu dobu nepodarilo zalepiť medzeru a dotiahnuť sa k vedúcej trojici. Mali ich však na očiach skoro celý čas.
Rémi Cavagna a Mike Teunissen zabalili svoje snahy šesťtisíc metrov pred páskou. Mads Würtz Schmidt, Rui Oliveira a Anders Skaarseth stále komplikovali šprintérskym tímom situáciu. Pelotón ich dobehol v posledných troch kilometroch. No práve v tom čase z pelotónu nastúpil Zdeněk Štybar, okamžite získal k dobru desať sekúnd. Pelotón sa ho snažil dobehnúť, no podarilo sa mu to až tristo metrov pred cieľom. Etapa nakoniec skončila v hromadnom dojazde, vyhral Pascal Ackeramann.
Tesne za bránou označujúcou posledné dva kilometre sa padalo v čele balíka. Na zemi skončil aj Sergio Higuita v žltom drese. Do cieľa prišiel so stratou viac ako tri minúty. Padalo sa však v neutrálnej zóne, a preto si najcennejší dres ponechal aj do zajtrajšej etapy. Na druhom mieste je Pello Bilbao so stratou štyroch sekúnd. Ďalšie dve sekundy stráca Quinten Hermans. Z najlepšej desiatky dnes vypadli Lucas Hamilton, ktorému momentálne patrí 48. priečka so stratou dvoch minút a 16 sekúnd, a Nathan Hayter
Výsledky etapy
1. ACKERMANN Pascal UAE Team Emirates 04:21:46 50
2. MEEUS Jordi BORA-hansgrohe 00:00 20
3. MILAN Jonathan Bahrain Victorious 00:00 8
4. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:00
5. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00
6. SCARONI Cristian Astana Qazaqstan Team 00:00
7. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:00
8. PACHER Quentin Groupama-FDJ 00:00
9. ANIOLKOWSKI Stanislaw Poľsko 00:00
10. ARNDT Nikias Team DSM 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 19:52:46
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:04
3. HERMANS Quinten Intermarché - Wanty - Gobert 00:06
4. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:10
5. SOBRERO Matteo BikeExchange-Jayco 00:10
6. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:10
7. SCHMID Mauro Quick-Step Alpha Vinyl 00:10
8. PACHER Quentin Groupama-FDJ 00:10
9. GALL Felix AG2R Citroën Team 00:10
10. WILLIAMS Stephen Bahrain Victorious 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop