Giro bude hostiť duel titanov, o slovo sa hlásia aj Ineos a UAE. Šprintérske pole bude slabé

4.5.2023, 12:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Už za niekoľko desiatok hodín odštartuje úvodná Grand Tour sezóny, talianske Giro. O rúžový dres zabojuje veľmi silná štartovka, ktorej budú veliť úradujúci majster sveta a trojnásobný víťaz Vuelty. Ineos a UAE taktiež prichádzajú s ambicióznymi zostavami, naopak, narozdiel od GC bude šprintérske pole najslabšie za posledné roky.
 
Remco Evenepoel (© LaPresse/Fabio Ferrari)

Duel titanov

Mauro Vegni sa každoročne snaží prilákať najväčšie hviezdy prostredníctvom finančným bunusov alebo trasou ušitou na mieru pre konkrétnu superstar, no a zatiaľ čo minulý rok sa mu to úplne nepodarilo, tento rok nemôže byť šťastnejší, ako sa situácia pred Girom vyvinula. Pódium je totižto pripravené pre veľký súboj dvoch pretekárov zo svetovej veľkej šestky o Maglia Rosa a toto predstavenie je ťahákom takmer rovnajúcim sa júlovej odvete medzi Pogačarom a Vingegaardom.

Protagonistami tohto súboja budú Remco Evenepoel a Primož Roglič. Ako predjedlo ich talianskeho súboja poslúžilo Katalánsko, kde táto dvojica predviedla veľkú šou, z ktorej vyšiel o pár sekúnd víťazne jazdec tímu Jumbo. Ten odvtedy nepretekal, zatiaľ čo prvý menovaný už medzitým ukoristil ďalší monument do zbierky.


Evenepoel počas sezóny citlivo ladil formu a s každým štartom sa zlepšoval. K dispozícii bude mať 70 kilometrov časoviek a veľmi vyvážený tím. Soudal nominoval pre Remcovu podporu sedmičku v ktorej sú rovinári Josef Černý a Davide Ballerini, univerzál Pieter Serry a vrchárska letka v zložení Louis Vervaeke, Mattia Cattaneo, Ilan Van Wilder a šiesty muž minulého ročníka Jan Hirt. Podporu v ťažkom treťom týždni by tak mal mať Belgičan špičkovú a je najväčším favoritom Gira.

Roglič mu ale bude takmer rovnocenným súperom. Tiež disponuje dobrou časovkou, takže straty na Remca by mal proti chronometru limitovať, no a s trošku lepším šprintom bude môcť stratu zmazávať aj pomocou bonusových sekúnd. Sekundy sa ale zmenia na minúty v horách tretieho týždňa. Tam bude mať Roglič po ruke výborného superdomestika Seppa Kussa, no a ďalej sa o neho budú starať aj mladé talenty ako Koen Bouwman či Michel Hessmann. Zárukou kvality je Jan Tratnik, no a roviny bude mať pod palcom Edoardo Affini. Bohužiaľ pre Jumbo, v Romandii chytili Covid Gesink s Fossom a zastúpiť ich tak prídu Rohan Dennis a Jos Van Emden.


Prišlo po tretie miesto. Alebo po viac?

Kolektívne najsilnejším tímom na štarte bude Ineos Grenadiers, ktorý priviezol víťaza Tour Gerainta Thomasa, víťaza Gira Taa Harta a Top 10 z Grand Tours už majú aj Thymen Arensman a Pavel Sivakov. Lídri budú dvaja spomínaní Briti, no odpisovať neradno ani zvyšnú dvojicu. Silný tím doplnia Laurens De Plus, Ben Swift, Salvatore Puccio a samozrejme chýbať nebude najlepší taliansky cyklista súčasnosti Filippo Ganna, ktorý nepochybne zaútočí aj na dve časovky v prvom týždni.


Zahanbiť sa nenechal ani tím UAE Emirates. Joao Almeida sa pokúsi vyzvať duo z Ineosu na súboj o tretie miesto, prípadne využiť zaváhanie jedného z top favoritov. Tak či tak, cieľom je pódium. Bude to už štvrtý pokus Portugalčana, takže skúsenosti má, rovnako ako výkonnosť v horách a dobrú časovku. V tíme ho doplní aj Jay Vine, ktorý môže byť objavom tohto Gira v GC. Hoci sa vracia po dva a pol mesačnej prestávke, mal by byť dobrý. O dvojicu lídrov sa nepochybne dobre postarajú mená kalibru Brandona McNultyho, Diega Ulissiho či Davideho Formola.

O pódium by určite chceli zabojovať aj v Bahraine a v Bore. V prvom menovanom tíme nájdeme až štyroch lídrov na GC. Damiano Caruso, Santiago Buitrago a Jack Haig ukázali v apríli dobrú formu, otázniky však visia nad Ginom Mäderom. V nemeckom tíme to skúsia skrz Aleksandra Vlasova a zabojovať o dobrý GC výsledok skúsi aj Lennard Kämna, ktorý môže byť takisto objavom Gira.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


Na Top 5 v celkovom poradí budú cieliť aj Hugh Carthy a Rigoberto Urán z EF Education či znovuzrodený Thibaut Pinot z Groupama-FDJ. O ďalšiu Top 10 zabojuje neúnavný Domenico Pozzovivo, no v Israeli môže prekvapiť aj mladý americký vrchársky talent Matthew Riccitello. Prvýkrát si líderstvo na Grand Tour vyskúšajú aj Einer Rubio z Movistaru, Eddie Dunbar z Jayco a Andreas Leknessund z DSM.

Slabé šprintérske pole, priestor pre lovcov etáp

Tohtoročné Giro nebude veľmi prívetivé k šprintérom a tak to aj na štarte bude vyzerať. Pre niekoľko etáp aj cyklámenový dres prišiel Mads Pedersen, ktorý síce bude mať dobrú podporu, no Trek mu mohol poskytnúť aj viac ako Alexa Kirscha, Daana Hooleho a Otta Vergardeho. Bez Cicconeho je Dán jasným lídrom tímu a v tejto konkurencii môže skutočne zažiariť, takže aspoň Stuyven alebo Theuns tu ešte mali byť.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -


V boji o bodovačku bývalého majstra sveta vyzvú Kaden Groves z Alpecinu a Fernando Gaviria z Movistaru. Obaja majú v tejto sezóne slušnú formu a ich tímy im tu poskytli dobrú podporu. Vyskúšať vyhrať rovinaté etapy prichádzajú Mark Cavendish z Astany a Alberto Dainese z DSM. Striedmu konkurenciu ešte dopĺňajú Pascal Ackermann z UAE, Simone Consonni z Cofidisu a Niccolo Bonifazio z Intermarché.

Veľa etáp môže skončiť víťazstvom úniku a štartovka sa tak pochopiteľne hemží lovcami etáp. Michael Matthews (Jayco) a Magnus Cort (EF) budú veľmi sklamaní, ak si z Apeninského polostrova neodvezú etapu. Skúšať to budú nepochybne aj Bauke Mollema z Treku, Ben Healy a Alberto Bettiol z EF, Vincenzo Albanese a Lorenzo Fortunato z EOLO, Lorenzo Rota z Intermarché, Aurélien Paret-Peintre a Andrea Vendrame z Ag2r, Warren Barguil z Arkéi či Carlos Verona z Movistaru. O dve rovinaté časovky zase prišiel zabojovať Stefan Küng (Groupama-FDJ). 
 
Náš eshop