Dauphiné odštartovalo veľkou drámou. Laporte zlomil srdce Herregodtsovi desať metrov pred páskou

4.6.2023, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Dauphiné odštartovalo veľkou drámou. Laporte zlomil srdce Herregodtsovi desať metrov pred páskou
Dojazd 1. etapy (© A.S.O. / Billy Ceusters)

1. 4.6. zvlnena etapa ciel rovina Chambon-sur-Lac 158 km Laporte
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2860 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Neprešlo ani sedem dní od dojazdu Gira do Ríma a už sa musia cyklistickí fanúšikovia preladiť na blížiaci sa vrchol sezóny v podobe Tour de France, pretože dnes odštartovala tradičná generálka na Starú dámu. Critérium du Dauphiné načala 157 kilometrov dlhá etapa pre odolných šprintérov.
V okolí cieľového Chambon-Sur-Lac museli cyklisti trikrát obrúžiť okruh so stúpaním Côte du Rocher de l'Aigle, ktoré malo pretriediť štartové pole. Na štartovej listine sme mohli nájsť okrem najväčšieho favorita celého podujatia a úradujúceho šampióna Tour de France Jonasa Vingegaarda aj niekoľko ideálnych prototypov na dnešný dojazd, akými boli napríklad Christophe Laporte (Jumbo), Ethan Hayter (Ineos), Ethan Vernon (Soudal) alebo Axel Zingle (Cofidis). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Posledný prejazd cez Côte du Rocher de l'Aigle bol situovaný iba 11 kilometrov pred páskou, čo malo byť príliš blízko pre čistých šprintérov ako Sam Bennett (Bora) alebo Dylan Groenewegen (Jayco). Odolný šprintéri sa však najskôr museli vysporiadať so silným únikom, ktorý sa z balíka vzdialil hneď v úvode etapy.
Pelotón dnes na súboj vyzvalo tempársky veľmi zdatné kvinteto Dorian Godon (Ag2r), Rune Herregodts (Intermarché), Brent Van Moer (Lotto), Fabio Van Den Bossche (Alpecin) a Donovan Grondin (Akréa). Boli im dovolené iba tri minúty náskoku. Obrovskú smolu mali v polovici etapy šprintéri Ethan Hayter a Hugo Page (Intermarché), ktorí sa ocitli v tvrdom páde a museli odstúpiť z podujatia, kde sa im pred rokom veľmi darilo a mali tu hneď niekoľko etáp šitých na mieru. 
Pri príjazde na cieľové okruhy mal únik stále okolo troch minút náskoku. Na pretekárov začalo veľmi prudko pršať. Stúpanie Côte du Rocher de l'Aigle malo oficiálne parametre jeden kilometer a sklon 7,3 %, tomuto brdku však predchádzal šesť-kilometrový kopec do štvorpercentného sklonu. Pri jeho druhom prejazde zvýšili vpredu tempo časovkári Herregodts, Van Moer a klasikár Godon, na čo nenašli odpoveď Grondin a Van Den Bossche. Francúz si aspoň stihol zaistiť vrchársky dres.  
Do záverečného kola vstúpil pelotón pod vedením tímu Soudal. V tomto bode už strácali niektorí šprintéri ako Groenewegen či Bennett. Na poslednom kopci prevzal tempo tím UAE Emirates a z balíku odpadol aj Vernon. V úniku to tesne cez vrchol stihol aspoň Herregodts, jeho súputníci boli pohltení. Belgičan klesal do cieľa s minimálnym náskokom a naháňalo ho Jumbo pre Laporta.
Rune Herregodts v záverečných premočených a klesavých desiatich kilometroch zapol svoj časovkársky motor a napokon z toho bola neuveriteľná dráma. Christophe Laporte ho napokon prevalcoval desať metrov pred cieľom v šprinte do kopca. Tretieho Belgičana predbehol ešte aj druhý Matteo Trentin. Top 5 doplnili mladíci Axel Zingle a Maxim Van Gils (Lotto).
Christophe Laporte ide vďaka víťazstvu pochopiteľne aj do žltého a zeleného dresu. V tradičnom bodkovanom drese pre najlepšieho vrchára si zajtra zajazdí pretekár z Arkéi Donovan Grondin a Runemu Herregodtsovi bude útechou aspoň biely dres a ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christopha Laporteho (víťaz)
"Počasie a z mokrých ciest plynúca nervozita veľmi skomplikovali dnešok. Podarilo sa nám ale Jonasa dostať v bezpečí do cieľa. Môj tím pre mňa dnes tvrdo pracoval a som rád že som mohol ich prácu zakončiť. Pred cieľom ma vyložili v skvelej pozícii v pravý čas. V dnešnom pelotóne je to tvrdý boj o každé preteky, preto je dôležité vyhrať keď sa naskytne šanca, ako tomu bolo napríklad dnes."
Výsledky etapy
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 03:43:30
2. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00
3. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:00
4. ZINGLE Axel Cofidis 00:00
5. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:00
6. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
7. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 00:00
8. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00
9. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 00:00
10. BRENNER Marco Team DSM 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 03:43:20
2. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:04
3. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:06
4. ZINGLE Axel Cofidis 00:10
5. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:10
6. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:10
7. BAGIOLI Andrea Soudal Quick-Step 00:10
8. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:10
9. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 00:10
10. BRENNER Marco Team DSM 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
4-20 123,9 km - Côte du Mont-Dore: dĺžka 1,8 km; sklon 5,5 % 
4-20 116,1 km - Côte de La Stéle: dĺžka 1,9 km; sklon 5 % 
4-20 57,4 km - Côte du Rocher de l'Aigle: dĺžka 1 km; sklon 7,3 % 
4-20 34,2 km - Côte du Rocher de l'Aigle: dĺžka 1 km; sklon 7,3 %
4-20 11 km - Côte du Rocher de l'Aigle: dĺžka 1 km; sklon 7,3 %
 
Náš eshop