Critérium du Dauphiné: Druhú etapu vyhral po šprinte Alaphilippe, Laporte skončil štvrtý, no udržal najcennejší dres

5.6.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Critérium du Dauphiné: Druhú etapu vyhral po šprinte Alaphilippe, Laporte skončil štvrtý, no udržal najcennejší dres
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Billy Ceusters)

2. 5.6. zvlnena etapa ciel rovina Brassac-Mines > Chaise-Dieu 167 km Alaphilippe
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2860 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Program pretekov Critérium du Dauphiné v pondelok pokračoval ďalším dielom, presnejšie druhým. Na programe bola etapa, v ktorej bolo veľké množstvo favoritov. Profil mala zvlnený, cyklisti prešli štyri hodnotené horské prémie. Kopce to neboli náročné, prežiť ich mohli aj šprintéri. No pri druhom výstupe na Côte des Guêtes (1 km - 8 %) mohli niektorí cyklisti zaútočiť, keďže z neho bolo treba prejsť do cieľa len deväť kilometrov. 

Menoslov favoritov bol poriadne dlhý. Začínal u mena Rémi Cavagna, boli na ňom aj Fred Wright, Georg Zimmermann, Maxim Van Gils, Alexis Vuillermoz, Axel Zingle, Andrea Bagioli, Rune Herregodts, ale šancu mal aj víťaz úvodnej etapy Christophe Laporte. Dnešná etapa dokonca mohla priniesť úspech aj celodennému úniku.

Dostali sa do neho zaujímaví pretekári. Hneď na začiatku etapy sa z balíka oddelila sedmička v zložení Nans Peters z Ag2r Citroën Team, Andrea Piccolo z EF Education-EasyPost, Kenny Elissonde z Treku – Segafredo, Jonas Gregaard z Uno-X Pro Cycling Team, Victor Campenaerts z Lotto Dstny, Pierre Latour z TotalEnergies a Donavan Grondin z Arkéa Samsic. Účasť zvučných mien si uvedomovali celky v balíku a dovolili im získať k dobru len dve minúty. 
Peters (Ag2r), Piccolo (EF Education), Elissonde (Trek), Gregaard (Uno-X), Campenaerts (Lotto), Latour (TotalEnergies) a Grondin (Arkéa) tak nemali na ružiach ustlané, vôbec nemohli vpredu oddychovať. Grodin na méte 100 kilometrov vypadol z úniku pre technické problémy. V tom čase ešte situácia pre únik nevyzerala tak zle a šestka v čele ho počkala. O 30 kilometrov neskôr stratil kontakt opäť, no tentokrát už sa dopredu nevrátil. V tom čase pelotón strácal už len minútu. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu tak pokračovala už len šestica utečencov a pomaly začali stúpať po prvý raz na kopec Côte des Guêtes. V ňom sa neudiali žiadne podstatné zmeny. Nikto z úniku nevypadol a pelotón skresal zo svojej straty iba pár sekúnd. Víťazstvo na tejto vrchárskej súťaži si pripísal Latour (TotalEnergies). Už bývalý účastník úniku, Grondin (Arkéa), stratil kontakt aj s pelotónom, pretože mal zas prázdne koleso. 
Latour (TotalEnergies) sa znovu prihlásil o slovo na méte 38 kilometrov pred cieľom, ale teraz negatívne. Vystúpil si z úniku a netrvalo dlho, kým sa zaradil do hlavného poľa. To v tomto čase neťahali iba pretekári tímu Jumbo - Visma, ktorí bránili najcennejší dres, ale sem-tam ruku k dielu dali aj cyklisti z tímu Soudal - Quick Step. Mohlo to byť znamenenie, že Cavagna (Soudal) sa dnes cíti viac ako dobre. 
Necelých 29 kilometrov pred páskou sa pelotón priblížil k úniku na niekoľko metrov. Pätica v úniku doslova počula dýchať za sebou pretekárov z balíka. V tom momente sa dvaja najsilnejší utečenci zdvihli a ušli od zvyšnej trojice. Boli nimi Elissonde (Trek) a Campenaerts (Lotto). Peters (Ag2r), Piccolo (EF Education) a Gregaard (Uno-X) sa štyri kilometre snažili vrátiť naspäť, no nakoniec už v sebe nenašli dostatok síl a spoločne sa zaradili do pelotónu. 
Bol to súboj proti veterným mlynom, neúspešný. Elissonde (Trek) a Campenaerts (Lotto) sa začali biť medzi sebou na začiatku druhého výstupu na Côte des Guêtes, no už päťsto metrov pred vrcholom okolo nich preleteli pretekári z pelotónu. V ňom zaútočil Bayer (Alpecin), a aj keď kopec bol krátky, získal k dobru až 18 sekúnd. Dôležité však bolo, že v pelotóne zostal Laporte (Jumbo), a mal pri sebe stále kopec kolegov. Vyzeralo to, že o víťazovi etapy rozhodne šprint. 
Bayer (Alpecin) preliezol vrchol, zaťal zuby a snažil sa svoj náskok udržiavať. Lenže sila za ním bola príliš veľká. Nielen banda okolo Laporteho (Jumbo), ale aj skupina okolo Cavagnu (Soudal) sa snažila zalepiť vzniknutú medzeru. Podarilo sa im to presne štyritisíc metrov pred cieľom. Vtedy Bayer poľavil, precedil sa na koniec pelotónu a vypadol z neho. Práve v tom momente zaútočil Sweeny (Lotto), no ďaleko sa nedostal. 
Potom už sa poskladalo do čela Jumbo - Visma a snažilo sa ísť také tempo, aby nikto nemal chuť na útok. Christophe Laporte však pri sebe mal iba dvoch kolegov. Tisíc metrov pred cieľom mu zostal po ruke iba jeden pracovník. Túto skutočnosť chcel využiť Fred Wright, zaútočil, ale nebolo to múdre rozhodntie. Balík ho dobehol ešte pred šprintom. Ten začal Richard Carapaz, jeho zrýchlenie zastihol Julian Alaphilippe, preletel okolo a zvíťazil. Carapaz bol druhý, tretí skončil Natnael Tesfazion.
Návrat vo veľkom štýle. Tak by sa zatiaľ dal označiť výkon Juliana Alaphilippa na tohtoročnom Critériu. Sú to jeho prvé preteky od apríla a už si pripísal na konto etapové víťazstvo. V celkovej klasifikácii dorovnal čas muža v žltom drese, v jeho neprospech hovorí len horšie umiestnenie v etapách. Tak či tak má Alaphilippe na čom stavať v ďalšom priebehu týchto pretekov. Dnes urobil kus dobrej roboty, odvďačil sa tak svojmu tímu, ktorý bolo počas dňa vidieť. 
Christophe Laporte prišiel do cieľa na štvrtom mieste, čo bolo pre neho určite veľkým sklamaním. Jeho tím počas celého dňa odviedol výbornú prácu, v úplnom závere jeho kolegom došli sily a sám Laporte musel byť vpredu dosť dlhý čas. Prichádzal tak zbytočne o sily, ktoré mu nakoniec chýbali v šprinte. Plus neskoro zachytil šprint súperov a potom už len eliminoval straty. Nakoniec mu štvrtá priečka stačila k tomu, aby ubránil najcennejší dres. Má však totožný čas ako dnešný víťaz.
Výsledky etapy
1. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 03:54:53
2. CARAPAZ Richard EF Education-EasyPost 00:00
3. TESFAZION Natnael Trek-Segafredo 00:00
4. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:00
5. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:00
6. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 00:00
7. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00
8. ONLEY Oscar Team DSM 00:00
9. BRENNER Marco Team DSM 00:00
10. CHAMPOUSSIN Clément Team Arkéa-Samsic 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 07:38:13
2. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:00
3. CARAPAZ Richard EF Education-EasyPost 00:04
4. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:06
5. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 00:10
6. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 00:10
7. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:10
8. BRENNER Marco Team DSM 00:10
9. CHAMPOUSSIN Clément Team Arkéa-Samsic 00:10
10. BOASSON-HAGEN Edvald TotalEnergies 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
3 20 120,6 km - Col de la Toutée: dĺžka 2,2 km; sklon 6 % 
3 20 113,5 km - Col des Fourches: dĺžka 2,7 km; sklon 6,5 % 
4-20 54,8 km - Côte des Guêtes: dĺžka 1 km; sklon 8 % 
4-20 9,7 km - Côte des Guêtes: dĺžka 1 km; sklon 8 %
 
Náš eshop