Dauphiné: 6. etapa mala ťažký záver s víťazstvom Zimmermanna, večný domestik Castroviejo bol blízko životného triumfu

Dauphiné: 6. etapa mala ťažký záver s víťazstvom Zimmermanna, večný domestik Castroviejo bol blízko životného triumfu
Georg Zimmermann (© A.S.O. / Billy Ceusters)

6. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Nantua > Crest-Voland 168 km Zimmermann
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3040 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
To, čo sa malo udiať dnes (atak a sólo triumf Vingegaarda so ziskom žltého dresu), sme videli už včera, takže v šiestej etape z Nantua do Crest-Voland už nikto nepochyboval o tom, kto je hlavný favorit. Zároveň sa ale natiahli odstupy v celkovom poradí, takže teoreticky mohlo Jumbo pustiť aj únik.
Že by to mohla byť tá druhá možnosť bolo zjavné už pri tom, ako dlho sa tvorila čelná skupina, kde Jumbo za žiadných okolností nechcelo mať nikoho vysoko v poradí. Skupina sa tvorila až vyše hodiny. Počas tej prvej prešli takmer 50 kilometrov. No dostavil sa želaný efekt, vpredu nebol nikto z Top 30 celkového poradia. Bola to veľká a veľmi nebezpčená skupina s množstvom mien, ktoré boli vyhlásené svojimi tempárskymi schopnosťami.
Prevahu tam mal TotalEnergies s trojicou Mathieu Burgaudeau, Matteo Vercher a Alexis Vuillermoz. Dvaja tam boli pretekári Soudalu Andrea Bagioli s Driesom Devenynsom, no a po jednom pretekárovi Nans Peters (AG2R Citroën), Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Andrej Amador (EF Education-EasyPost), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Matteo Jorgenson (Movistar), Matteo Trentin (UAE Emirates), Axel Zinglé (Cofidis), Lawson Craddock (Jayco AlUla) a Simon Guglielmi (Arkéa Samsic).
Štrnástka si vytvorila tri minúty náskoku, no tu sa to zastavilo a už ďalej nerástlo. Pre únik to nebolo dostačujúce, pretože v závere etapy bol terén mimoriadne náročný. No vpredu boli i vrchári, ktorí v minulosti aj na Grand Tours ukázali veľké veci ako Amador, Castroviejo, Craddock či Jorgenson. Proti nim zasa hralo to, že nie len Jumbo, ale i Trek, Uno-X a DSM ťahalo pelotón. Darilo sa im výrazne sťahovať čelnú partiu až tak, že jej šance klesali už veľmi skoro.
- reklama -
- reklama -
Stúpalo sa takmer celých záverečných 80 minút, no najprv pri miernom sklone a oficiálne sa kopec Col des Aravis (7,8 km; 5,7 %) začínal až 26 km pred cieľom, hoci množstvo domestikov a menej odolných ľudí odpadla z hlavného poľa už oveľa skôr. Zdalo sa, že Jumbo nemá problém s únikom a dnes by to nehrotilo, ale Uno-X bolo výrazne proti. Borci nórskeho tímu tvrdo ťahali buď pre Johannessena alebo Traena, ktorí si zrejme verili na ten dojazd aj v konkurencii skvelých vrchárov. Alebo možno sa týmto chceli ukázať, keď už zmeškali únik.
28 km pred cieľom prekvapil nástup Victora Campenaertsa z Lotta, ktorý teda odišiel z pelotónu tesne pred oficiálnym začiatkom kopca. No často sa obzeral za seba a dlho sa tam neohrial. Z úniku sa ukázala ako najsilnejšia trojica Castroviejo, Zimmermann a Burgaudeau, ktorá sa odčlenila od zvyšku a šla na čele. 20 km pred cieľom na nich pelotón strácal 1:30, už to bolo menej, no tým nástupom trochu pridali do tempa a mierne zvýšili odstup. Prešli spoločne aj vrcholom kopca. Burgaudeau vzal päť bodov a poistil tím vrchársky dres pre TotalEnergies. Ešte v ňom ostával Latour, ale ešte jeden kopec a už by ho vyzliekol.
Za nimi ešte ostávali zvyšky pôvodného úniku, ktoré sa spojili do skupiny prenasledovateľov. Boli tam Peters, Bagioli, Trentin a Gulielmi. Veľkou výhodou pre únik bolo, že Uno-X prestalo pracovať v pelotóne, kde si to pod palec nemalo záujem vziať Jumbo, a tak to urobil Ineos, ktorý mal vpredu veľkého srdciara Castrovieja, ktorému chceli dopriať triumf. Balík sa preto úplne prestal približovať, iba to britský tím kontroloval. Šance čelnej trojice rástli.
V zjazde pod záverečné dvojstúpanie šli odvážnejšie prenasledovatelia, okrem Castrovieja sa ukázali ostatní dvaja vpredu ako slabší zjazdári, no stále mali medzi sebou pol minúty rozdielu. Nasledovalo stúpanie Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe (3,2 km; 6,1 %) so začiatkom 6,7 km pred cieľom. Čelná trojička pod neho prišla s náskokom 30 sekúnd na prenasledovateľov a 1:45 na hlavné pole, kde to bolo úplne dezorganizované.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Jonathan Castroviejo mal obrovskú motiváciu. Bola to pre neho možno posledná šanca vyhrať v kariére. Doteraz mal desať profi víťazstiev, ale všetky z časoviek. Navyše, na medzinárodných pretekoch vyhral naposledy pred šiestimi rokmi. Trio zvládlo i predposledné stúpanie, Burgaudeau si vzal dva body a dostal do čela vrchárskej súťaže. Balík začalo ťahať UAE, ale skôr s účelom, že možno Adam Yates skúsi získať nejaký čas v cieli.
Ostávalo posledné stúpanie Crest-Voland (2,3 km; 6,6 %). Ako prvý zaútočil Georg Zimmermann, ktorý chcel ísť tiež po životnom triumfe, veď doteraz vyhral len raz, aj to nie v pretekoch World Tour. Jazdci Intermarché už tento rok predviedli nejedno prekvapenie a tým, ako sa oprel do pedálov a stovky metrov šiel zo sedla, sa zdalo, že dnes to bude jeho deň. No odišiel priskoro, vytvrdol a Burgaudeau ho dobehol. V špurte bol predsa len lepší Zimmermann a tešil sa zo životného triumfu. Francúz krútil hlavou a skúsený Španiel prešiel cieľom napokon s odstupom ôsmich sekúnd tretí.
Jonas Vingegaard nastúpil 1200 metrov pred páskou, ale súperi boli pozorní, ostali pri ňom a napokon len rozbil skupinu na 19 ľudí. Celkové poradie sa teda na tých najvyšších priečkach nemenilo. Jediným mužom, ktorý vypadol odtiaľ, bol trochu prekvapujúco Grosschartner z UAE. Vingegaard má tak naďalej náskok 1:10 pred O'Connorom a 1:23 pred Alaphilippom.
Sledovali sme nevyspytateľnú etapu, kde to s únikom dlho nevyzeralo dobre, ale pasivita pelotónu a sila atakerov napokon pre troch najsilnejších priniesla boj o triumf. Asi väčšina cyklistických priaznivcov by ho na záver kariéry dopriala Castroviejovi, no uniklo mu to dnes tesne medzi prsty pri šanci, ktorá sa už nebude musieť opakovať. Nezlomil tak kliatbu druhých miest po únikoch ako napríklad vlani na Tour, keď ho zdolal Jungels, alebo pred troma rokmi na Gire, kde nestačil na Guerreira. Teší sa teda mladý Zimmermann, ktorý získal pre Intermarché dvanásty triumf v sezóne. Pre Burgaudeaua bol náplasťou aspoň vrchársky dres.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Georga Zimmermanna (víťaz)
"Popravde, v tomto momente tomu ešte nemôžem uveriť. Vyšlo to perfektne. Chcel som zo seba prosto dať všetko a celý deň som sa dobre cítil. Rovnako včera som mal super deň, a tak som atakoval, čo nevyšlo, no dnes už áno. Mal som na toto miesto také blbé spomienky, že bol tu dojazd na Avenire pred pár rokmi a dobehli ma favoriti tesne pred cieľom. Dnes to ale už vyšlo. Úplná odplata (úsmech). Vždy som optimista a dúfal som, že to dobre dopadne. Som na seba hrdý, musím povedať (úsmev). Som teraz veľmi motivovaný, no dva dni som mal hrozne ťažké, tak uvidím, či sa tu ešte niečo bude dať vymyslieť."
Výsledky etapy
1. ZIMMERMANN Georg Intermarché-Circus-Wanty 04:02:50
2. BURGAUDEAU Mathieu TotalEnergies 00:01
3. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 00:08
4. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:48
5. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:48
6. YATES Adam UAE Team Emirates 00:48
7. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:48
8. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:48
9. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:48
10. MAS Enric Movistar Team 00:48
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 21:06:41
2. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:10
3. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 01:23
4. YATES Adam UAE Team Emirates 01:26
5. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:37
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:44
7. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 02:07
8. MARTIN Guillaume Cofidis 02:54
9. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 02:55
10. JOHANNESSEN Tobias Uno-X Pro Team 02:57
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 117,8 km - Côte de Droisy: dĺžka 5,4 km; sklon 7 % 
2 20 18,3 km - Col des Aravis: dĺžka 7,8 km; sklon 5,7 % 
3 20 3,5 km - Côte de Notre-Dame-de-Bellecombe: dĺžka 3,2 km; sklon 6,1 % 
3 20 Cieľ - Crest-Voland: dĺžka 2,3 km; sklon 6,6 % 
 
Náš eshop