Critérium du Dauphiné: Vingegaard v cieľovom kopci zničil konkurenciu a urobil ďalší krok k celkovému víťazstvu

10.6.2023, 13:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Critérium du Dauphiné: Vingegaard v cieľovom kopci zničil konkurenciu a urobil ďalší krok k celkovému víťazstvu
Jonas Vingegaard (© A.S.O. / Billy Ceusters)

7. 10.6. rovinata etapa ciel rovina Porte-Savoie > CDLCDF 148 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 4065 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Predposledný diel na podujatí Critérium du Dauphiné mal výraznou mierou prehovoriť do predbežného hodnotenia pretekov. Na programe bola totiž kráľovská etapa. Merala 148 kilometrov, bola teda kratšia, no pretekári počas nej prekonali viac ako štyritisíc výškových metrov. Postupne prekonali stúpania Col de la Madeleine (25,1 km - 6,2 %), Col du Mollard (18,5 km - 5,8 %) a cieľ bol umiestnený na kopci Col de la Croix de Fer (13,1 km - 6,2 %). 

Dnes sa preto očakávali dva scenáre v bitke o etapové víťazstvo. Ten prvý hovoril o úspechu úniku, do ktorého sa však nedostalo väčšie množstvo pretekárov. Druhý scenár favorizoval adeptov na celkové víťazstvo. Ďalšie etapové víťazstvo tak mohol získal Jonas Vingegaard, ktorý pred dvomi dňami ukázal, že je spomedzi favoritov v najlepšej forme. V prípade jeho slabšieho dňa mohli uspieť Ben O’Connor, Enric Mas, Adam Yates, Jai Hindley, Giulio Ciccone alebo ďalší vrchári.

Dnešná etapa bola dobrou šancou aj pre utečencov. Záujem dostať sa do úniku malo viacero cyklistov, no dostali sa do neho štyria. Menovite nimi boli Rémi Cavagna zo Soudal - Quick Step, Madis Mihkels z Intermarché - Circus - Wanty, Anthony Perez z Cofidisu a Victor Campenaerts z Lotto Dstny. Za nimi sa sformovala skupina prenasledovateľov, v ktorej boli Reuben Thompson z Groupama - FDJ, Anthon Charmig z Uno-X Pro Cycling Team, Mattéo Vercher z TotalEnergies a Tobias Bayer z Alpecin-Deceuninck. 

Obe skupiny spočiatku delili len sekundy, no postupom času vznikla medzi nimi až dvojminútová medzera. Už na prvom kopci sa však vedúca skupina rozpadla. V úplnom čele zostal len Campenaerts (Lotto), za ním bol sám Perez (Cofidis). Ostatní členovia čelnej skupiny sa nedokázali udržať ani v skupine prenasledovateľov, v ktorej zostali Thompson (FDJ), Charmig (Uno-X), Bayer (Alpecin) a došiel si do nej Latour (TotalEnergies).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Campenaerts (Lotto) naďalej pokračoval sám, no ešte v klesaní z Col de la Madeleine sa zväčšila druhá skupina. Pereza (Cofidis) dobehli Charmig (Uno-X) a Bayer (Alpecin). Tretiu skupinu tvorili Thompson (FDJ) a už nie Latour (TotalEnergies), ale Cavagna (Soudal). Tretia skupina však čoraz viac strácala na druhú a naopak zozadu sa k ním blížil pelotón, v ktorom diktovali tempo pretekári Jumbo - Visma. Ten na méte 42 kilometrov pred páskou strácal tri a pol minútuy na Campenaertsa.  
Ešte pred začiatkom kopca Col du Mollard sa tretia skupina stala súčasťou pelotónu. Zmena nastala aj v druhej skupine, z ktorej vypadol Perez (Cofidis), a jeho sen o víťazstve etapy sa začal pomaly rozplývať. Charmig (Uno-X) a Bayer (Alpecin) pokračovali spoločne, no Campenaerts (Lotto) si zatiaľ pred nimi udržiaval rovnaký rozostup. Ten sa vyšplhal už k dvom minútam. 
Kolegovia okolo Vingegaarda (Jumbo) išli výborne a už v polovici kopca dobehli Bayera (Alpecin). Ten krátko predtým stratil kontakt s Charmigom (Uno-X), ktorý sa stále snažil dobehnúť Campenaertsa (Lotto). Každým metrom bol k nemu bližšie, no stále strácal viac ako minútu. Už v tomto bode však bolo jasné, že o etapový vavrín sa pobijú pretekári v pelotóne. V ňom už chýbali šprintéri, ale stále v ňom bolo viac ako 50 cyklistov. 
Charmig (Uno-X) nakoniec svoje ambície musel ukončiť, pretože päť kilometrov pred vrcholom Col du Mollardu sa okolo neho prehnali pretekári z pelotónu. Do konca etapy bolo treba prejsť už len 25 kilometrov. Posledným mužom z úniku, ktorý v tomto čase ešte stále krúžil pedálmi pred pelotónom bol Campenaerts (Lotto). Lenže aj jeho náskok pred hlavnou skupinou bol stále menší. 
Na Col du Mollard vyliezol ako prvý Campenaerts (Lotto). Na vrchole predviedol radosť akoby vyhral etapu a s úsmevom na tvári pokračoval ďalej. Čakalo ho krátke klesanie a cieľové stúpanie Col de la Croix de Fer. Skupina favoritov preťala horskú prémiu o 20 sekúnd neskôr. Práve v tomto bode zrýchlil kolega Alaphilippa (Soudal), Vingegaard (Jumbo) situáciu kontroloval rovnako ako ďalšie tímy. 
Po osemsto metroch z cieľového kopca sa cesta Campenaertsa (Lotto) v úniku skončila. Taktovku v čele tak prenechal tímu Jumbo - Visma. Vingegaard (Jumbo) mal v tomto momente pri sebe ešte troch kolegov. Veľmi útočne vyzeral Alaphilippe (Soudal) a jeho zoskupenie, no oproti mužovi v žltom boli v početnom oslabení. Carapaz (EF Education) tiež nechýbal v úplnom čele skupiny a čakal, čo sa udeje v nasledujúcich kilometroch.  
Necelých sedemtisíc kilometrov pred koncom skončil prácu v špici skupiny Van Baarle (Jumbo), jeho robotu prevzal Benoot (Jumbo). Ten nasadil veľké tempo, ktorému nestačili Landa (Bahrajn) ani Gaudu (FDJ). Dokonca ušiel zo skupiny, no keď sa otočil, počkal svojho lídra Vingegaarda (Jumbo). Spolu s ním zostali vpredu už len šiesti cyklisti. Keď aj tí začali strácať kontakt zaútočil muž v žltom drese. Na jeho atak už súperi nereagovali. 
Jonas Vingegaard zaútočil päť kilometrov pred vrcholom. Jediný Adam Yates ako-tak našiel odpoveď, no muž v žltom drese mu každým prišliapnutím uchádzal. Brit spočiatku strácal 15 sekúnd, no postupom času jeh strata narástla na pol minútu. Vingegaard si už víťazstvo v etape nenechal ujsť, cieľovú čiaru preťal o 41 sekúnd skôr ako druhý Yates. Ďalších 12 sekúnd stratil tretí Jay Hindley, ktorý ušiel zo skupiny prenasledovateľov necelé dva kilometre pred vrcholom. 
Vyzeralo to jednoducho. Až tak jednoznačne dominoval Jonas Vingegaard v záverečnom stúpaní. Ešte na jeho začiatku sa zatúlal niekde do stredu pelotónu akoby nemal svoj deň. No len klamal svojich súperov, ktorí si už-už robili chuť na atak, no potom prišiel Tiesj Benoot a ich plány sfúkol ako domček z kariet. Nasadil tak tvrdé tempo, že aj Vingegaard na chvíľku stratil kontakt. Celok Jumbo - Visma tak odviedol ďalšiu skvelú prácu a samotný Vingegaard potom už pridal len pomyselnú čerešňu. 
Ostatní ašpiranti na celkové víťazstvo dnes opäť vyzerali ako štatisti. Adam Yates bol z nich najlepší a to aj on v posledných piatich kilometroch stratil 41 sekúnd. Dostal sa aspoň na druhú priečku v predbežnom hodnotení, no stráca na žltý dres už viac ako dve minúty. Ben O'Connor klesol na tretiu priečku, nasledujú Jai Hindley, Jack Haig, Daniel Martinez, Julian Alaphilippe, Guillaume Martin, Louis Meintjes a Torstein Traeen. Najhorším z tejto partie pretekárov bol dnes Alaphilippe, ktorý vypadol zo skupiny favoritov a do cieľa prišiel až minútu po nich. 
Výsledky etapy
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 04:15:47
2. YATES Adam UAE Team Emirates 00:41
3. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:53
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 01:04
5. POOLE Max Team DSM 01:10
6. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:10
7. MARTIN Guillaume Cofidis 01:10
8. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Team 01:10
9. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:10
10. MEINTJES Louis Intermarché-Circus-Wanty 01:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 25:22:18
2. YATES Adam UAE Team Emirates 02:11
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:24
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 02:36
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:04
6. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 03:27
7. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 03:48
8. MARTIN Guillaume Cofidis 04:14
9. MEINTJES Louis Intermarché-Circus-Wanty 04:19
10. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Team 04:21
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
hc 20 72,2 km - Col de la Madeleine: dĺžka 25,1 km; sklon 6,2 % 
hc 20 19,8 km - Col du Mollard: dĺžka 18,5 km; sklon 5,8 % 
1 20 Cieľ - Col de la Croix de Fer: dĺžka 13,1 km; sklon 6,2 % 
 
Náš eshop