V časovke na Dauphiné dominoval Bjerg, ktorý zdolal aj favorizovanejšieho krajana Vingegaarda a má žltý dres

7.6.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V časovke na Dauphiné dominoval Bjerg, ktorý zdolal aj favorizovanejšieho krajana Vingegaarda a má žltý dres
Mikkel Bjerg (© A.S.O. / Billy Ceusters)

4. 7.6. rovinata etapa ciel rovina Cours > Belmont-de-la-Loire 31 km Bjerg
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 445 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Časovka je tradičnou súčasťou Critérium du Dauphiné a tento rok organizátori vymysleli náročných 31 kilometrov z Cours do Belmont-de-la-Loire s dvoma menšími kopcami, ktoré nevyzerali zásadne, ale na takej vzdialenosti pretekári nastúpali až 445 metrov, čo znamená, že ak by mala etapa štandardných 180 km, bolo by to vyše 2550 výškových metrov, čo nie je málo. Rovnako treba brať do úvahy ťažší špeciál, s ktorým sa nejde ideálne do kopca.
Napriek bohatej minulosti s množstvom kvalitných časovkárov sme akosi paradoxne tento rok v štartovej listine nenašli žiadneho špecialistu ako Van Aert, Ganna, Küng, Foss, Lampaert, Černý, Hayter či superčasovkárov vrchárov ako Evenepoel, Thomas, Roglič, Pogačar... Bez týchto mien to vyzeralo na jasnú záležitosť Jonasa Vingegaarda, ak chcel ukázať, že skvelo ladí formu pred Tour de France, kde chce obhajovať titul. Proti nemu s reálnou šancou bol zrejme len domáci borec Rémi Cavagna, ktorému by ale sedel skôr rovinatý charakter.
Špecialista z tímu Soudal Quick-Step potvrdil svoju dominanciu oproti súperom, ktorí štartovali v prvých dvoch tretinách štartového poľa. Postupne zvyšoval svoj náskok a do cieľa prišiel s časom 37:55, čo bolo o 35 sekúnd rýchlejšie ako u Nelsona Oliveiru (Movistar). Otázkou bolo, či mu to bude stačiť na vrchárov štartujúcich na konci, ktorým mimoriadne sadne stúpanie v úvode i na konci trate.
Veruže už od prvého medzičasu sa ukazovalo, že lídri tímov na celkové poradie majú super nohy a s Cavagnovým časom dokázali úspešne bojovať. Ako prvý ho ale v cieli prekonal Mikkel Bjerg z UAE Emirates, ktorý po tretine trate nevyzeral nápadne, keď strácal osem sekúnd, ale mal brutálny záver a napokon Francúza porazil o masívnych 27 sekúnd. To bola hodená rukavica pre ostatných. Dlho vyzeral nádejne Daniel Martínez z Ineosu, ktorý bol v úvode rýchlejší ako Bjerg, no napokon na neho stratil vyše minútu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Jonasovi Vingegaardovi (Jumbo-Visma) sa Bjerga nepodarilo prekonať, ale zaradil sa medzi neho a Cavagnu s odstupom 12 sekúnd. Vyzeralo to teda tak, že si žltý dres neprevezme Dán z pliec kolegu Laporta, ktorému sa podľa očakávania nedarilo súperiť s najlepšími, hoci i on predvádzal veľmi dobrý výkon. Vytvrdol až v závere a skončil 21.
Vyhral teda Bjerg, ktorého obliekli aj do žltého dresu, a to o 12 sekúnd pred Vingegaardom a 27 pred Cavagnom. S mankom 34 sekúnd za neho skočil Fred Wright (Bahrain Victorious), piaty bol Ben O'Connor (Ag2r Citroen). Celkové poradie je identické, pretože mali všetci pred etapou zhodný čas.
Ťažko povedať, kto bude mať sily na to, aby ostal v súboji o žltý dres až do konca pretekov.  Ak by to boli okrem Vingegaarda ešte O'Connor či Yates, dalo by sa hovoriť o pohodlnom náskoku Dána.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Mikkela Bjerga (víťaz)
"Tvrdo som makal pre toto prvé profesionálne víťazstvo a musím chvíľu spracovať skutočnosť, že sa to podarilo. Je to veľmi emočné. Mal som už viacero šancí vyhrať, no nešlo mi to a bolo to veľmi ťažké zvládnuť v hlave. Ešte som si aj hovoril, že či to dnes nebude na mňa priťažké, ale manažér mi napísal správu, že sa mám uvoľniť, veď nemám čo stratiť. A vyšlo to tak, že som bol najrýchlejší. 
V úvode som čo-to zaostával, lebo som si vravel, že trať je ťažká a musím si trochu pošetriť sily. V zjazde som chcel ísť čo najrýchlejšie, no zasa neriskovať príliš a v posledných 10 kilometroch ma veľmi povzbudzovali z auta, že mám na to a dokážem zdolať Cavagnu. Bol som s ním narovnako, ale pomyslel som si na moju manželku a že to dnes musím už využiť, a tak som špurtoval do cieľa."
Výsledky etapy
1. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 00:37:28
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:12
3. CAVAGNA Remi Soudal Quick-Step 00:27
4. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:34
5. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:41
6. GROßSCHARTNER Felix UAE Team Emirates 00:44
7. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:54
8. YATES Adam UAE Team Emirates 00:57
9. OLIVEIRA Nelson Movistar Team 01:02
10. CASTROVIEJO Jonathan INEOS Grenadiers 01:05
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 12:59:19
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:12
3. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:34
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:41
5. GROßSCHARTNER Felix UAE Team Emirates 00:44
6. HERREGODTS Rune Intermarché-Circus-Wanty 00:50
7. YATES Adam UAE Team Emirates 00:57
8. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 01:00
9. MARTINEZ Daniel INEOS Grenadiers 01:07
10. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 01:08
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop