Dauphiné vyvrcholilo v ťažkých kopcoch, Ciccone s triumfom, Vingegaard si ešte poistil žltý dres

11.6.2023, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dauphiné vyvrcholilo v ťažkých kopcoch, Ciccone s triumfom, Vingegaard si ešte poistil žltý dres
Giulio Ciccone (© A.S.O. / Billy Ceusters)

8. 11.6. rovinata etapa ciel rovina Le Pont-de-Claix > La Bastille 153 km Ciccone
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3965 n. m. (© criterium-du-dauphine.fr)
Po skúsenostiach z piatka, keď sa podarilo triumfovať časti úniku, ktorý nemal zásadný náskok, no vyťažil z nečinnosti pelotónu, ktorý vedel, že by i tak vyhral Jonas Vingegaard, to aj v záverečnej ôsmej etape vyzeralo nádejne pre únik, kde by boli silní ľudia. Nebolo už čo stratiť, etapa mala len 153 kilometrov, a tak sa vo vysokom tempe do kopca začala.
Hneď v úvode bol šesťkilometrový šesťpercentný kopec, ktorý ale nepriniesol zrod úniku, stále tam bolo málo, veľa, alebo nesprávni ľudia. No napokon sa vyformovala deviatka ľudí, ktorí si získali status úniku dňa. Boli to Nelson Oliveira (Movistar), Matteo Trentin (UAE Emirates), Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Franck Bonnamour (AG2R Citroën), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Giulio Ciccone (Trek-Segafredo), David De la Cruz (Astana Qazaqstan), Victor Campenaerts (Lotto Dstny) a Clément Champoussin (Arkéa Samsic).
Bola to silná družina, ktorá rozhodne mala parametre na to, aby sa pobila o triumf ak by dostala aspoň trochu priestoru a Vingegaard by sa rozhodol netrhať asfalt, ale už si v pokoji bez väčšieho stresu dôjsť do cieľa. Ešte teoreticky mohol boj rozpútať niektorý z Austrálčanov, ktorí mali záujem o pozíciu Adama Yatesa či pódium, kde bol virtuálne O'Connor, no s malou stratou boli i Hindley a Haig. Medzi nimi neboli veľké rozdiely.
Dlhšie sa náskok elitného úniku držal iba na minúte a pol, no v strednej časti etapy sa napokon dostal na hrateľných 2:45. Takto prišiel pod prvý zo série štyroch záverečných kopcov celých pretekov Col du Granier (9,6 km; 8,6 %). Jeho vrchol bol 48 kilometrov pred cieľom. Deviatka sa tu veľmi rýchlo rozbila. Zdalo sa, že je to veľmi skoro, no už ostávalo do cieľa iba stúpanie alebo klesanie, bežná jazda v závetrí teda nemala až taký význam ako normálne.
Julian Alaphilippe tu prejavoval silné chúťky na vysoké tempo a už v úvode stúpania šiel sám, čo naznačovalo príliš odvážne vyše 50-kilometrové sólo v tomto horskom teréne. No ešte si ho docvakli papierovo najsilnejší konkurenti z úniku Tiesj Benoot a Giulio Ciccone. Ďalší ešte ostávali v závetrí a tesne pred vrcholom kopca sa tam dostal ešte Clément Champoussin. Pelotón sa ale približoval. Treba povedať, že Alaphilippe bol siedmy v celkovom poradí s odstupom 3:48, čo síce bolo bezproblémové pre Vingegaarda, ale už menej pre ostatných.
Na vrchole kopca si vzal najviac bodov Bennot, no nebol v poradí vrchárskej súťaže, tento dres si už skôr v priebehu etapy poistil Campenaerts. Po zjazde sa hneď začalo stúpať na ďalší kopec Col du Cucheron (7,7 km; 6,2 %). Štvorica Alaphilippe, Benoot, Ciccone, Champoussin mala náskok 1:15 na pozostatok pelotónu, ktorý viedlo Jumbo. Jonathana Castrovieja z pôvodného úniku medzi skupinami sme ani nespomínali s predpokladom, že sa zaradí do pelotónu, na čo mu už ostávalo len 20 sekúnd náskoku, no prekvapením bolo, že sa mu podarilo dostať späť do čela.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Čelo bolo naďalej kompaktné v stúpaní ako aj zjazde a prišiel ďalší kopec Col de Porte (7,4 km; 6,8 %), ktorého vrchol bol už iba 17 km pred cieľom. Pod ním mala pätica na čele náskok 1:45 na balík, ktorý sa rovnako ako v piatok nemal k tomu, aby šiel po úniku, veď tam Jumbo malo svojho pretekára s nádejou na etapový triumf. Už v úvode kopca zaútočil Ciccone, zareagoval Alaphilippe. No ku koncu kopca sa podarilo Talianovi predsa len osamostatniť. Problémom však pre neho bolo, že druhý muž poradia Adam Yates (UAE Emirates) sa rozhodol ešte zdvihnúť zástavu a vyprovokoval veľké veci v skupine favoritov. Preto sa veľmi blížili. Kilometer pred vrcholom kopca si došli Alaphilippa a vpredu teda ostal už len osamotený Ciccone.
V skupine favoritov ostali Jonas Vingegaard a Tiesj Benoot (Jumbo), Adam Yates (UAE Emirates), Ben O'Connor (Ag2r), Antonio Pedrero (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis), Jack Haig (Bahrain-Victorious), Jai Hindley (Bora), Torstein Traen (Uno-X) a Louis Meintjes (Intermarché). Samozrejme, držať sa tam snažil aj Alaphilippe. Tesne pred vrcholom tohto predposledného kopca skúsil nastúpiť Pedrero. Ciccone mal 35 sekúnd náskoku.
V zjazde sa uchovalo status-quo a prišiel brutálny cieľový kopec La Bastille s dĺžkou 1,8 km, no sklonom až 14,2 %. Giuliovi Cicconemu sa aj taký maličký náskok podarilo udržať v celom kopci, Pedrero bol dobehnutý v jeho polovici, no a na výkon bez snahy zo sedla odišiel Jonas Vingegaard, ktorý si ešte zapísal pár sekúnd na súperov. To už ale v cieli oslavoval Giulio Ciccone ďalší z jeho parádnych triumfov. Vingegaard bol hore s odstupom 23 sekúnd a 33 stratil tretí Adam Yates. Ben O'Connor dostal 49, Guillaume Martin 54, Jai Hindley 57, ostatní už viac ako minútu.
Konečné celkové poradie sa na prvých piatich priečkach nemenilo, Vingegaard mal napokon náskok 2:23 na Yatesa. Na pódiu ich doplnil O'Connor. Alaphilippova snaha sa mu vypomstila v pokles na desiatu priečku, no to ho rozhodne netrápilo. Opäť ukázal veľkú bojovnosť, ktorú domáci priaznivci náležite ocenia. Potreboval pred Tour ukázať, že má stále vysoké kvality na to, aby bol pre Soudal lídrom a čo-to postváral.
Dres pre najlepšieho mladého jazdca získal deviaty celkovo Carlos Rodríguez z Ineosu. Bodovaciu súťaž ovládol Christophe Laporte s veľkou pomocou bodovania, keďže ťažké etapy boli menej hodnotené. Inak by to suverénne "pokosil" jeho kolega. No a napokon sa vďaka triumfu ešte dostal do bodkovaného Ciccone. O dva body prekonal Campenaertsa, ktorý aj dnes bol v úniku, no nevydržal to ešte o jeden kopec dlhšie ako potreboval. Veľká smola pre neho.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jonasa Vingegaarda (víťaz pretekov)
"Isteže je to pre mňa veľké víťazstvo. Sú to jedny z najväčších pretekov na svete. Opäť musím pochvíliť supersilný tím. Ani chvíľku som neostal sám, takže podporovali ma perfektne. Cítil som sa dobre aj dnes, tak to trochu skúsil. Celkovo musím byť veľmi spokojný s celým týždňom. Mám dobrú formu, tím jazdil super, takže vyšlo nám to ako sme chceli. Teraz trochu oddychu a ideme na Tour."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa (2. muž GC)
"Snažil som sa byť aktívny, vyskúšať to, ale veď videli sme všetci z predchádzajúcich dní, že on (Vingegaard, pozn. red.) bol silnejší ako ja, takže to ani nevyšlo. Ale skúsil som (úsmev). Bol to ťažký týždeň, chceli sme v ňom získať sebadôveru pred Tour. Vrátime sa teda sem snáď silnejší a s Tadejom sa pobijeme o triumf."
Výsledky etapy
1. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 04:06:04
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 00:23
3. YATES Adam UAE Team Emirates 00:33
4. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:49
5. MARTIN Guillaume Cofidis 00:54
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:57
7. MAJKA Rafal UAE Team Emirates 01:00
8. HAIG Jack Bahrain Victorious 01:00
9. MEINTJES Louis Intermarché-Circus-Wanty 01:00
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:03
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 29:28:39
2. YATES Adam UAE Team Emirates 02:23
3. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 02:56
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 03:16
5. HAIG Jack Bahrain Victorious 03:47
6. MARTIN Guillaume Cofidis 04:51
7. MEINTJES Louis Intermarché-Circus-Wanty 05:02
8. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Team 05:15
9. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 05:19
10. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 05:37
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 137,7 km - Côte de Pinet: dĺžka 6,3 km; sklon 6,1 % 
2 20 109,9 km - Col des Mouilles: dĺžka 3,9 km; sklon 7 % 
hc 20 47,7 km - Col du Granier: dĺžka 9,6 km; sklon 8,6 % 
2 20 29,7 km - Col du Cucheron: dĺžka 7,7 km; sklon 6,2 %
1 20 17,1 km - Col de Porte: dĺžka 7,4 km; sklon 6,8 %
1 20 Cieľ - La Bastille - Grenoble Alpes Métropole: dĺžka 1,8 km; sklon 14,2 %
 
Náš eshop