Bredene Koksijde: Kocky a terezíny okresali balík, v šprinte si Groenewegena vychutnal Mozzato

15.3.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
pi 15.3. rovinata etapa ciel rovina Bredene > Koksijde 201 km Mozzato
profil pretekov, 1000 nastúpaných metrov (© bredenekoksijdeclassic.be)
Pred hlavnou sériou belgických kockových klasík, ktorá začína už o týždeň na E3 Saxo Classic, sme mohli sledovať sériu menších dláždených jednorazoviek. Piatkové Bredane Koksijde navštívilo aj niekoľko slávnych bergov, vrátane Banebergu či hrozivého Kemmelbergu. Kopcovitá pasáž pretekov sa však nachádzala ďaleko pred cieľom, takže zvyčajne sa tu z triumfu tešia šprintéri. Veď v roku 2016 to tu vyhral aj Erik Baška v drese Tinkoffu.
Veľkými favoritmi dnešného dňa boli Paul Magnier (Soudal), Juan Sebastián Molano (UAE), Tobias Lund Andresen (Dsm), Gerben Thijssen (Intermarché), Dylan Groenewegen (Jayco), Arvid De Kleijn (Tudor) či Arnaud De Lie (Lotto). Ich tímy pustili na začiatku dopredu neškodný únik niekoľkých borcov z tímov mimo World Tour. Najznámejším menom tu bol Jens Reynders z Bingoalu.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Brejk mal však maličký náskok celý deň a jeho púť vpredu sa skončila už ďaleko pred cieľom. Na bergoch v strede trasy skúšal útočiť De Lie, čo vyprovokovalo väčšiu aktivitu v pelotóne. Ten sa nepotrhal, no následne vybehol značne nekoordinovaný na otvorené belgické polia a tu fúkali terezíny. Začali sa hodinové nervózne jatky, ktoré si pádmi odniesli Groenewegen a ďalší. 
Balík sa stále delil a spájal na vetre. Hodinu a pol pred dojazdom zostala vpredu 26-členná skupina, v ktorej bolo mnoho borcov Intermarché aj s Thijssenom. Boli tu aj De Lie či jazdci Uno-X. Všetci zmienení sa snažili to udržať vpredu, no vozili sa za nimi Politt (UAE) či Mezgec (Jayco) pre svojich šprintérov.
Na jednom z terezínov sa však skupina delila opäť a vpredu zostala iba dvanástka aj s Thijssenom a De Liem, ktorého odfúklo a mladík sa musel svojpomocne prešprintovať v ukrutnom vetre naspäť dopredu. Pred klasikami tak ukázal veľkú formu. Nebolo mu to ale veľmi platné, lebo odfúknutá skupina sa po pár kilometroch opäť vrátila.
Tridsať kilometrov pred páskou sa vpredu pospájala silná štyridsiatka jazdcov s náskokom takmer minúty na balík. Boli tu mnohí favoriti ako Groenewegen, De KleijnThijssen, De Lie, Magnier, Simone Consonni (Lidl), John Degenkolb (Dsm) či dokonca skvelý mladý Čech jazdiaci za cukrovkársky Novo Nordisk Matyáš Kopecký. 26 kilometrov pred páskou skúsil sólo útok Otto Vergaerde, Lidl si na šprint netrúfal, no po desiatich kilometroch vetrania sa vrátil späť.
V záverečných kilometroch skúsili ešte zaujímavý únik najlepší časovkári skupiny ako Politt, Daan Hoole (Lidl), Yves Lampaert (Soudal), Patrick Eddy (Dsm) a strážil ich Dries De Pooter (Intermarché). Nevyšlo im to a záverečný šprint do protivetru vyhral Luca Mozzatto (Arkéa) pred Groenewegenom. Pódium doplnil Thijssen.
Záverečné kilometre animovala skupina časovkárov z ktorej bol najsilnejší Lampaert, no Eddy a De Pooter dostali rozkazy jazdiť pre svojich šprintérov a tak ju neutralizovali. Záverečný šprint poznačil opäť pád Amauryho Capiota (Arkéa), no a v silnom protivetre dlhý šprint Groenewegena využil Capiotov kolega Mozzato, ktorý si Holanďana na páske vychutnal.
Výsledky
1. MOZZATO Luca Arkéa - B&B Hotels 04:46:31
2. GROENEWEGEN Dylan Team Jayco - AlUla 00:00
3. THIJSSEN Gerben Intermarché - Wanty 00:00
4. CONSONNI Simone Lidl - Trek 00:00
5. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:00
6. LIEPINS Emils dsm-firmenich PostNL 00:00
7. DE KLEIJN Arvid Tudor Pro Team 00:00
8. DUPONT Timothy Tarteletto-Isorex 00:00
9. HOFSTETTER Hugo Israel - Premier Tech 00:00
10. VAN GESTEL Dries TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop