V Trentine súboj Nibaliho s Landom, do Chorvátska posiela Tinkoff slovenskú enklávu

18.4.2016, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Medzi finálne prípravy na prvú GT v sezóne patrí podujatie Giro del Trentino, kde sa odohrávajú zaujímavé súboje kvalitného štartového poľa na kopcovitom profile. Ďalšiu pretekársku ponuku v tomto týždni predstavuje Okolo Chorvátska, kde uvidíme jazdiť našu tradičnú trojicu Juraj Sagan, Kolář a Baška.
 
 
Trentino ukáže formu adeptov na Giro
 
Giro del Trentino naďalej predstavuje výbornú príležitosť na otestovanie formy pred Giro d'Italia. Štyri etapy ponúkajú náročné terény, kde si môžu pretekári vyskúšať nasadenie vo vysokej intenzite. Pre celkovú klasifikáciu budú rozhodujúce hneď úvodné predstavenia.
 
Preteky otvorí tímová časovka, ktorá na dvanástich kilometroch preverí silu jednotlivých zoskupení. V cieli síce neuvidíme veľké časové rozdiely, ale dobre zvládnutá TTT je potrebným odrazom pre celkovú klasifikáciu. Na podujatí nefiguruje dlhý horský finiš, najťažším dojazdom bude brutálna stena v druhej etape. Celý deň bude pelotón pozvoľna stúpať a táto zápletka sa rozhodne na záverečných štyroch kilometroch. Objavia sa tam dlhé úseky s prevýšením 12 - 13 percent, potom sa cesta na chvíľu vyrovná, ale posledných 500 metrov opäť vyskočí na dvojciferné gradienty.
 
 
landa 2016 vitazstvo baskickof
Mikel Landa vyhral 2. etapu v Baskicku
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Ťažká previerka je pripravená aj v tretej etape. Jedenásť kilometrov pred cieľom stojí stúpanie Foi della Paganella, ktoré na dvanástich kilometroch dosahuje priemerný sklon 7,5 percent. Kto sa objaví ako prvý na vrchole, svoju výhodu udrží až do konca, pretože cesta klesá až do cieľa. Ani posledná etapa nie je jednoduchou záležitosťou, o jej osude rozhodne ťažké stúpanie Forcella di Brez (6 km; 10 %), ktoré dostane cyklistov do poriadnych problémov, ale nachádza sa až 40 kilometrov pred cieľom, takže by nemalo mať priamy vplyv na GC.
 
Podujatie jednoznačne vyhovuje vrchárom, rozhodujúce rozdiely sa dajú robiť na prudkom cieľovom kopci v druhej etape alebo na poslednom stúpaní hneď nasledujúci deň. Na štarte sa objaví dvojnásobný víťaz pretekov Vincenzo Nibali, ktorý sa vracia do súťažného rytmu po mesačnej prestávke. Domáci cyklista má za sebou veľmi dobrý vstup do ročníka, uvidíme, aká bude jeho výkonnosť v Trentine,  pretože jeho forma má vyvrcholiť až na Gire. Vo všetkých doterajších pretekoch sa snažil jazdiť aktívne, medzi jeho hlavné tromfy by mala patriť tretia etapa. Na týchto pretekoch dokáže predviesť dobré výkony aj jeho kolega Michele Scarponi.
 
Jeho silným súperom bude Mikel Landa. Španielsky jazdec konečne nabehol na správne pretekárske tempo, ale stále sa nenachádza v top forme. Na Okolo Baskicka síce vyhral etapu s brutálnym finišom, ale v nasledujúcich etapách mu  chýbali sily. Jeho prvoradým cieľom je príprava na Giro, ale v Trentine by mal ukázať stúpajúcu výkonnosť.
 
Ďalšou silnou zostavou bude disponovať tím Ag2r. Domenico Pozzovivo a Romain Bardet sú zárukou dostatočnou kvality, najmä Pozzovivo sa bude chcieť presadiť na domácej pôde. Brutálna stena na konci druhej etapy bude pre neho veľkou výzvou. Zaujímavú skupinu pretekárov priváža Bora - Argon 18, ktorej bude veliť Dominik Nerz, v kopcoch sa bude chcieť ukázať aj španielske zoskupenie Caja Rural. Zvedaví budeme na výkon Sergeja Firsanovova, 33-ročný ruský jazdec momentálne jazdí vo výbornej forme, nedávno vyhral podujatie Coppi e Bartali.
 
 
bardet 2015 boucles drome ardeche fr
Romain Bardet (© boucles-drome-ardeche.fr)
 
 
 
 
Tinkoff znovu ponúka šancu mladým Slovákom
 
Aj podujatie Okolo Chorvátska využívajú niektoré silné celky ako prípravu na Giro, ale v prvom rade sa tú chcú presadiť pro-konti tímy a kontinentálne zoskupenia. Organizátori pripravili šesť etáp, ktoré sa odohrajú na rôznorodých profiloch. Prvé predstavenie bude jasnou záležitosťou pre šprintérov, v druhej etape sa objavia kopce, ale tie sú  dostatočne ďaleko od cieľa, aby sme na konci nevideli ďalší hromadný dojazd.
 
Tretí deň sa objavia v itinerári stúpania v zaujímavej vzdialenosti pred cieľom, kde sa môže oslabiť zloženie hlavného balíka, alebo sa vytvoriť rozhodujúci únik. Na celkovú klasifikáciu bude mať zásadný vplyv nasledujúca etapa, ktorá je zakončený dlhým cieľovým stúpaním. Najťažšie momenty čakajú na cyklistov na záverečných ôsmich kilometroch, kde sa nachádzajú maximálne sklony 18 percent. Po ťažkej horskej etape bude nasledovať 40-kilometrová TTT, ktorá na tomto fóre vytvorí medzi jednotlivými zoskupeniami poriadne rozdiely. Pre kvalitné a skúsené celky to bude mimoriadna zbraň. Posledná etapa finišuje v Záhrebe a na konci obsahuje krátky kopec, na ktorom môžu prísť o svoju príležitosť klasickí šprintéri.
 
Pre jazdcov na GC bude mať najväčší vplyv cieľové stúpanie vo štvrtej etape a dlhá tímová časovka. Z týchto dní najviac vyťažia najsilnejší pretekári, ale tí musia zostať ostražití aj v ostatných etapách, pretože na takomto podujatí sa môže ľahko odtrhnúť silná skupina jazdcov, ktorá v cieli získa pomerne veľkú časovú výhodu. Minuloročný titul obhajuje Maciej Paterski, ktorý sa aj tentoraz predstaví na štarte a v celku CCC Sprandi bude mať pri sebe silnú podporu.
 
 
amstel 2016 stupanie cccf
Maciej Paterski na Amstel Gold Race (© CCC Sprandi Polkowice / Mario Stiehl)
 
 
V tíme Tinkoff uvidíme jazdiť Juraja Sagana, Michaela Kolářa a Erika Bašku, ktorí v tomto roku pretekajú spoločne a na trati vytvorili silnú partiu. Na podujatí budú športovými riaditeľmi Ivan Basso a Ján Valach, ktorý povedal o cieľoch ruského tímu: "Budeme sa sústrediť na jednu etapu za druhou. Máme silnú a vyváženú partiu, ktorá sa môže presadiť na rôznorodom profile, ktorý máme pred sebou. Jasper Hansen a Sergio Paulinho sa sústredia na štvrtú etapu a celkovú klasifikáciu, sú to naši jazdci na ťažké profily. Ostatní cyklisti pôjdu za etapovým triumfom, veríme, že každý z nich dostane svoju príležitosť. Michael Kolář a Erika Baška sú pripravení na šprinty, Juraj Sagan a Nikolaj Trusov sa predviedli v dobrej forme na klasikách, Jay McCarthy takisto ukázal svoje kvality. Máme mladý tím, ktorý okrem výsledkov prichádza zbierať aj skúsenosti. Nemáme v pláne kontrolovať preteky, skôr chceme využiť naše príležitosti. Naši borci sa už tešia na podujatie, sú hladní za pretekaním."
 
Juraj Sagan má naozaj veľmi dobrú formu, pretekanie ho baví, jeho šanca by mohla prísť v nejakom úniku. Erik Baška a Michael Kolář si zmerajú sily v šprintérskych koncovkách, dva alebo tri razy by sme mohli vidieť hromadný dojazd pelotónu. V týchto záveroch však budú mať pri sebe silnú konkurenciu, na štarte sa objavia Cavendish, Nizzolo, Pelucchi či Guardini.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop