V poslednej bitke Quintana bez ťažkostí, Contador potreboval silnejšiu tímovú podporu

10.9.2016, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Záverečná etapa pre celkovú klasifikáciu síce nezmenila poradie na čele pretekov, ale bitka dvoch najsilnejších jazdcov symbolicky uzatvorila podujatie. Ale po poslednej horskej etape dostali Quintana a Froome nového spoločníka na pódiu. 
 
Jedným z hrdinov dňa bol aj 22-ročný francúzsky jazdec Pierre Latour, ktorý dosiahol veľmi dôležitý úspech, ktorý mu určite pomôže v jeho ďalšej kariére. Talentovaný pretekár v tomto roku už vybojoval druhé miesto na Critérium International. "Na Vueltu som prišiel zbierať skúsenosti a pomáhať Peraudovi v celkovej klasifikácii. Nechcel som poslednú vážnu etapu zakončiť v grupette, preto som sa rozhodol, že pôjdem do úniku a pokúsim sa vyhrať etapu, alebo budem neskôr nápomocný Peraudovi. A podarilo sa mi vyhrať etapu. Na začiatku cieľového kopca Gesink demonštroval svoju silu, ja som sa vtedy pohyboval trošku vzadu. Postupne som sa dostal na predné pozície a dokázal som sa tam udržať. Keď zaútočil Atapuma, bol som schopný zachytiť jeho pohyb. Som super šťastný. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať moja kariéra, v niektorých etapách som nebol ďaleko za favoritmi."
 
Nairo Quintana mal pred etapou jasný cieľ, ktorý sa mu podarilo do bodky splniť. A na konci si mohol vychutnať oslavu červeného dresu. "Som veľmi hrdý, že som dokázal poraziť Frooma. Je to môj najväčší súper, veľmi tvrdo bojuje a nemôžete mu nechať ani meter náskok. Na cieľovom kopci som sa cítil silný, ale nebolo to jednoduché. Vôbec to nebola ľahká záležitosť, ako to možno vyzeralo v TV. V závere som sa cítil dobre, lebo celý deň ma spolujazdci výborne podporovali a na trati som nemal žiadne starosti. Bezpečne ma priviedli na cieľový kopec a celý deň odrážali všetky útoky. Mojim kolegom musím len poďakovať. Froome útočil veľmi skoro, ale my sme jeho pokusy dokázali zachytiť. Na cieľovom kopci som sa cítil dobre a nemal som výraznejšie problémy, keď Froome útočil."
 
Jeho hlavným kandidátom bol Chris Froome, ktorý už tretíkrát obsadil na Vuelte konečnú druhú priečku. Športový riaditeľ tímu Sky Dario Coni priznal, že posledný deň bolo veľmi ťažké urobiť zmeny na čele poradia. "Bola to posledná možnosť, ako niečo urobiť s klasifikáciou, preto sme k tomu pristúpili ako k jednodňovým pretekom. Mali sme pred sebou ambicióznu úlohu, vyzliecť Quintanu z červeného, ale všetci sme boli odhodlaní. Preto sme išli od začiatku naplno a skúšali sme, či môže Movistar vybuchnúť, čo však nebolo ľahké vzhľadom na jeho silnú zostavu. Myslím si, že náš tím je naučený viac na obranu ako útok, a to nám tu chýbalo, pretože sme sa sústredili viac na konce etáp ako na úvody. Ale to je chyba, za ktorú sme zaplatili. Froome ukázal, že je veľký profesionál, takýto výsledok by nezískal, ak by sa o seba nestaral na sto percent."
 
Výborný tímový výkon predviedla Orica, vďaka čomu sa Esteban Cháves dostal na tretie miesto v GC. Pre kolumbijského jazdca je to už druhé pódium v sezóne na GT. "Na začiatku pretekov sme sa dohodli, že naším hlavným cieľom je úspech v klasifikácii, preto sme neprestávali bojovať až do samého konca. Bola to krásna etapa. Celý život snívam o tom, že predvediem takýto epický výkon po útoku. Je skvelé, že sa mi to podarilo za pomoci spolujazdcov. Musím im poďakovať, som veľmi šťastný, že som pre tento tím vybojoval pódium. Budúcnosť Oricy vyzerá veľmi žiarivo."
 
Športový riaditeľ austrálskeho celku Neil Stephens po etape povedal, že to bolo rozhodnutie samotných cyklistov, že vyskúšajú zaútočiť na pódium. "Esteban stratil nejaký čas v časovke, ale jeho ďalší výkon bol zrkadlom jeho sebadôvery. Pred dvadsiatou etapou sme bilancovali a boli sme pokojní, že máme tri etapové triumfy a štvrté a šieste miesto v klasifikácii. Lenže miesto na pódiu nebolo ďaleko, preto sa naši jazdci sami rozhodli, že to skúsime. Klobúk dole pred nimi, ako a čo sa im podarilo. Esteban bol výborný na cieľovom kopci, predtým mu pomohol Damien Howson. Ale aj Simon Yates predviedol obetavú jazdu na poslednom kopci, kde sa snažil rozbiť rytmus Alberta Contadora, čo sa mu naozaj darilo."
 
 
talansky 2016 contador vuelta cptfw
Na 5. miesto sa dostal Andrew Talansky (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Alberto Contador prežil ďalší trpký deň na Vuelte, aj skúsený španielsky matador musel priznať, že bez silnej podpory sa ťažko preteká proti motivovaným protivníkom. "Bol by som radšej, ak by som skončil na pódiu, ale najviac by som bol šťastný, ak by som zvíťazil. Škoda, pódium mi ušlo len o chlp. Naším cieľom bolo vyhrať, ale som spokojný, pretože preteky som si užil. Tím urobil všetko pre to, aby mi pomohol, ale na cieľovom kopci som zostal sám, tam som asi potreboval silnejších spolujazdcov. Myslel som, že Movistar nám dá voľnú ruku, aby sa nám odmenili za etapu končiacu na Fromigale, ale ku koncu etapy má každý tím vlastné záujmy. Možno to znie divne, ale nie je pre mňa veľmi podstatné, že som neskončil na pódiu. Keď niečo stratíte, vždy sa niečo naučíte, a ja som sa tu naučil veľmi veľa. Niektoré etapy mi dali veľa, keď som musel jazdiť na vlastnú päsť. Je jednoduchšie, keď máte pri sebe silný blok kolegov ako tím Sky na Tour, ale keď ho nemáte, musíte jazdiť odlišným spôsobom."
 
Životné preteky má na svojom konte David de la Cruz, ktorý si právom zdvihol sebavedomie, a je pripravený tvrdo na sebe pracovať, aby bol ešte silnejší. "Bol to deň skutočného utrpenia, ale vedel som, že ho musím prekonať, aby som dosiahol môj cieľ. Na cieľovom kopci som nechcel ísť za svoj limit, musel som zostať koncentrovaný, a teraz si užívam skvelý výsledok. Keď som prišiel na Vueltu, chcel som získať etapový triumf. Keď sa mi to podarilo na Alto del Naranco, čo si budem dlho pamätať, začal som myslieť aj na úspech v klasifikácii. Kvôli tomu som začal tvrdo bojovať a som šťastný, že sa mi to podarilo, a okrem toho som získal víťazstvo a mal som oblečený aj červený dres. Je to pre mňa obrovská motivácia, aby sa zo mňa stal ešte lepší jazdec."     
 
Ďalší neúspešný pokus v úniku má na svojom konte Fabio Felline, ale taliansky jazdec ukázal na Vuelte úplne inú dimenziu, na akú sme boli u neho zvyknutí. Odmenou za jeho výkony v náročných etapách je zelený dres. "Budem potrebovať chvíľu, aby som si uvedomil, čo som dnes dosiahol. V jednom momente som sa v úniku cítil veľmi unavený, ale potom som si premietol úvodnú časť etapy, kde som videl množstvo jazdcov v podobných problémoch. Takže som vedel, že potrebujem jazdiť šikovne. Keď som na konci zbadal Latoura a Atapumu, išiel som za víťazstvom, ale tempo zvýšili aj oni, keď ma uvideli, takže som nemal šancu. Ale som rád, že som vybojoval zelený dres. Som veľmi šťastný a uľavilo sa mi, že som ho získal. Získať víťazstvo by bolo skvelé, ale mať oblečený zelený dres v Madride beriem ako odmenu za všetku prácu, ktorú som odviedol na Vuelte."  
 
 
Priebežné poradie pretekov po 20. etape
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 80:42:36 20
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:23  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-BikeExchange 04:08  
4. CONTADOR Alberto link ikonka Tinkoff link ikonka 04:21  
5. TALANSKY Andrew link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team 07:43  
6. YATES Simon ORICA-BikeExchange 08:33  
7. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step link ikonka 11:18  
8. MORENO Daniel Movistar Team link ikonka 13:04  
9. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team 13:17  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 14:07  
11. SCARPONI Michele Astana Pro Team link ikonka 15:33  
12. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 15:57  
13. PERAUD Jean-Christophe Ag2r La Mondiale link ikonka 18:22  
14. HERMANS Ben BMC Racing Team link ikonka 19:10  
15. SILIN Egor Team Katusha 22:05  
16. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 29:37  
17. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 36:30  
18. PARDILLA Sergio Caja Rural - Seguros RGA 38:13  
19. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo link ikonka 40:29  
20. ELISSONDE Kenny FDJ link ikonka 42:01  
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop