V Baskicku sa očakáva ďalší súboj dvoch španielskych matadorov

3.4.2017, 08:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Po Katalánsku sú na programe preteky v Baskicku. Cyklisti sa presunú o čosi viac na západ, no Pyreneje ich aj tak neminú. V Španielsku sa opäť zišiel zaujímavý koktejl favoritov, no najväčšie šance sa pripisujú domácim pretekárom. Národnou sangriou by si mohli po pretekoch pripiť Alberto Contador či Alejandro Valverde.
 
Preteky zažijú v roku 2017 už svoju 57. edíciu. Šesť dní a viac ako 820 kilometrov sľubujú v horkokrvnom a temperamentnom Baskicku zaujímavé divadlo, a to i napriek menšiemu počtu náročných kopcov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
Fotografia 1 z 11
 
Posledný jarný cieľ
 
Nižší počet náročných stúpaní mrzí asi najviac Alberta Contadora. Zo štartovej listiny je najlepším vrchárom, o to väčšia smola. Jazdec Treku - Segafredo ale bude i napriek tomu bojovať už o svoje piate víťazstvo. Pred tým tu vyhral v rokoch 2008, 2009, 2014, no a naposledy vlani. Najviac času sa dá získať alebo naopak stratiť pravdepodobne počas záverečného dňa. Dlhá až 27 kilometrová časovka, ktorá nebýva v Baskicku zvykom, bude tou rozhodujúcou inštanciou v boji o GC. O Pištoľníkových šanciach porozprával v jednom rozhovore jeho tímový kolega Haimar Zubeldia. "V každých pretekoch, na ktorých nastupujeme, máme veľkú šancu uspieť. Buď je to vďaka Mollemovi alebo Contadorovi. Teraz nasleduje Baskicko. K pretekom mám veľmi pekný vzťah. Každý rok poskytnú zaujímavé momenty a vyzerá to tak, že ani tento rok nebude iný. Alberto má veľa možností ako postupovať. My ako tím sa zariadime podľa priebehu. Okrem Alberta ú  veľkými favoritmi aj Valverde či Henao a Jon Izagirre."
 
Contadorov forma bola počas jari viac ako dobrá. Dve druhé miesta z KatalánskaFrancúzska to len potvrdzujú, no druhých miest je akosi priveľa. Prelomiť by to mohol práve na poslednom vytýčenom cieli tohtoročnej jari.
 
 
etapa 6 3
Vlaňajšie pódium Henao - Contador - Quintana
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Návrat po dvoch rokoch
 
Na rozdiel od Contadora, Alejandro Valverde ešte na pretekoch celkové víťazstvo neoslavoval. Tak ako sme napísali, že je Alberto Contador papierovo najsilnejší vrchár,  jazdec Movistaru je papierovo v najlepšej forme zo všetkých. V Katalánsku predvádzal výborné výkony a nechal za sebou ako Frooma, tak i Contadora. Veľkou nevýhodou je pre Španiela časovka. Ani nie tak časovka ako jeho nevyrovnané výkony v nej. "Sú to preteky, ktoré milujem. To znamená, že by pre mňa znamenalo veľmi veľa, ak by sa mi podarilo vyhrať. Teším sa  ne a som som motivovaný. Tiež som v dobrej forme, čo mi zaručuje veľkú výhodu v boji s tými najlepšími," vyhlásil Valverde. Napokon sa zamyslel aj nad spomínanou časovkou. "Zdá sa, že tento ročník je o niečo mäkší ako obvykle. Prvé dva dni vyzerajú naozaj jednoducho, pričom do skutočného Baskicka sa dostaneme až počas tretej etapy. No a kľúčom k víťazstvu bude s určitosťou časovka. Je v posledný deň a má 27 kilometrov. To je už celkom slušná dĺžka. Nie je to 15 ani 20 kilometrov, ale rovno 27. Pre mňa to bude prvá takto dlhá časovka v tomto roku. Bude dosť kľukatá so zaujímavými stúpaniami, čo mi ale dodáva viac dôvery," dodal 36-ročný veterán, ktorý je ale akoby s pribúdajúcimi rokmi silnejší a silnejší. V Baskicku naposledy štartoval pred dvoma rokmi.
 
 
baskicko 2016 krasna sceneria domy cptf
Scenéria pretekov Okolo Baskicka (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Tichý otáznik a ostatní favoriti
 
Týmto prívlastkom môžeme počastovať Iona Izagirreho. Jazdec Bahrainu Merida si vytýčil Baskicko ako jeden z najväčších cieľov pre tento ročník. Každý rodák sa chce na domácich cestách predstaviť v čo najlepšom svetle a Izagirre nie je iný. V tomto roku neabsolvoval veľa pretekov. Na Ruta del Sol bol vo výbornej pozícii a nechýbala mu ani forma, no v záverečnej časovke spadol. Z patálií sa poriadne nedostal, a tak bolo siedme miesto na nasledujúcom Paríž - Nice skôr sklamaním. Jazdec, ktorý pred sezónou opustil brata s celým Movistarom, už viackrát ukázal, že je na týždňové etapové preteky vhodným kandidátom na GC. Druhé miesta na Volta ao AlgarveOkolo Švajčiarska, tretie miesto na Tour de Romandie či celkové víťazstvo na pamätnom Okolo Poľska v roku 2015, sú toho jasným dôkazom. "Moje očakávania sú veľké. V GC chcem skončiť čo najvyššie a tiež by som chcel vyhrať etapu. Som nesmierne motivovaný. Veď jazdiť pred vlastnými fanúšikmi je niečo krásne. Vlani som tu kvôli chorobe neštartoval, o to viac sa teším. Budem robiť všetko preto, aby som dosiahol čo najlepší výsledok. Baskicko je pre mňa skrátka špeciálne. Je to môj rodný kraj. Budú tam moji priatelia a moja rodina, neviem sa dočkať štartu," rozplýval sa Izagirre.
 
"Okolo Baskicka je už tradične jedno z najnáročnejších týždenných podujatí. Nájdeme tam množstvo strmých stúpaní, úzke cestičky, ktoré dodávajú pretekom náboj, rýchlosť, ale tiež nervozitu. Je to posledná príležitosť, ako si otestovať formu pred ardenskými klasikami," pridal sa športový riaditeľ Philippe Mauduit.
 
 
izagirre 2017 nice dojazd tbmf miwa
Ion Izagirre na Paríž - Nice (© Team Bahrain-Merida / @Miwa IIJIMA)
 
 
Španiel sa bude môcť spoľahnúť aj na svoj tím. Na štartovke tímu z Bahrajnu figuruje aj Ondřej Cink. Okrem neho sa na pretekoch predstavia aj ďalší Česi. Z Orici - Scott je to Roman Kreuziger. Český cyklista bude pomáhať lídrovi Simonovi Yatesovi. Brit prichádza na preteky s dobrou formou, ktorú potvrdil na pretekoch Gran Premio Miguel Indurain, ktoré vyhral. "Vieme, že tam bude Simon v konkurencii najlepších, no už počas sezóny ukázal, že na to má. V Baskicku sme vždy ako tím fungovali dobre, takže sa o blížiaci sa týždeň neobávam. Viacerí chalani nedávno pretekali, takže vieme o ich sile. Máme tu mix mladých a skúsených jazdcov, ktorý môže Simonovi pomôcť," pochválil svojich zverencov športový riaditeľ Neil Stephens.
 
Kreuzigerom ale výpočet cyklistov s českým pasom ešte nekončí. Asi najzaujímavejší bude Leopold König. Jazdec bude lídrom Bory - Hansgrohe, no pre držiteľa piatich profesionálnych víťazstiev, sú to ešte len druhé preteky v ročníku. Dokonca prvé etapové. Leopold König nepretekal od 28. januára. Neboli známe žiadne informácie o zranení, a tak je tu predpoklad len zaujímavej formy prípravy na Giro. Pokiaľ je to pravda, jeho forma by sa mala ukázať už v Baskicku. Okrem toho sa nebojí ani časovky, a tak by mohol byť vo výsledkoch dosť vysoko. Okrem trojice Čechov odštartuje aj jeden Slovák. Služby Martina Velitsa využije líder Quick-Stepu Julian Alaphilippe. Ešte stále mladý Francúz je po výkonoch na Paríž - Nice, ale hlavne na MSR pasovaný do pozície favorita. S prehnanými ambíciami na Pyrenejský polostrov ale neprichádza. "Po Miláno - San Remo som mal prestávku. Pokračoval som ale v tréningoch. Baskicko mi ukáže, ako som na tom pred klasikami v Ardenách. Budem tu pretekať prvý raz, doteraz som o podujatí len počul. Boli len pekné veci, takže sa teším. Nemôžem tvrdiť, že sem prichádzam s konkrétnym cieľom, ale pokiaľ tu bude šanca, chcem sa jej chytiť," dodal tretí muž zo spomínanej prvej veľkej klasiky.
 
 
alaphilippe 2017 nice zlty qstf
Julian Alaphilippe na Paírž - Nice (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
V silnej zostave odštartuje aj tím Sky. K dispozícii budú mať hneď dvoch lídrov. Tým prvým je Michal Kwiatkowski. Poliakovi sa v tomto roku darí hlavne na klasikách. Vyhral Strade BiancheMSR. Okolo Baskicka taktiež berie ako prípravu pred Ardenami. Tam absolvuje všetky tri náročne preteky. Amstel Gold Race, Valónsky šíp i kráľovnú Liége-Bastogne-Liége. Druhým lídrom v tíme Sky je Kolumbijčan Sergio Henao. Generálku absolvoval podobne ako Kwiatek na Gran Premio Miguel Indurain. "Sergio sa len nedávno vrátil z Kolumbie a nemal dosť času na dostatočnú prípravu. Má teraz ešte približne dva dni na to, aby sa zameral na Okolo Baskicka," vyhlásil po pretekoch športový riaditeľ Gabriel Rasch.
 
Preteky odštartujú prvou etapou už dnes. Bude to v Pamplone a meria 153 kilometrov. Víťaza spoznáme v uliciach mesta Eibar, kde sa uskutoční záverečná časovka. Okrem spomínaných cyklistov však môže všetkých prekvapiť odolný časovkár. Netreba teda zabúdať ani na mená ako Primož Roglič, Simon Špilak či Romain BardetSamuel Sánchez. O priebehu pretekov vás budeme samozrejme informovať.
 
 
Posledné ročníky Okolo Baskicka
 
2016 víťaz: vlajka Contador 2. m.: vlajka Henao 3. m.: vlajka Quintana
body: vlajka Henao vrchy: vlajka Rosa U25: vlajka Craddock
 
2015 víťaz: vlajka Rodríguez 2. m.: vlajka Henao 3. m.: vlajka Izagirre Ion
body: vlajka Rodríguez vrchy: vlajka Fraile U25: vlajka Yates Simon
 
2014 víťaz: vlajka Contador 2. m.: vlajka Kwiatkowski 3. m.: vlajka Peraud
body: vlajka Kwiatkowski vrchy: vlajka Villella U25:   x
 
2013 víťaz: vlajka Quintana 2. m.: albansko Porte 3. m.: vlajka Henao
body: vlajka Quintana vrchy: vlajka Txurruka U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Sánchez 2. m.: vlajka Rodríguez 3. m.: vlajka Mollema
body: vlajka Sánchez vrchy: vlajka Christensen U25:   x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop