Výborné profily prilákali na Tirreno výbornú konkurenciu, Sagan nesmie chýbať

5.3.2018, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tirreno - Adriatico drží líniu z ostatných ročníkov, na rôznorodej trase si prídu na svoje všetky typy cyklistov. O celkový triumf bude súperiť silná skupina jazdcov a na štarte sa predstaví aj Peter Sagan, ktorému sa tradične darí na týchto pretekoch. Doteraz tu vyhral sedem etáp.
 
Talianske podujatie je zlomovým bodom sezóny, spoločne s Paríž - Nice. Po otvorení ročníka sa už dostali do dobrej formy všetci jazdci, preto o úspech na týchto pretekoch bojujú tie najväčšie mená. Tirreno je pre mnohých z nich prvým smerodajným testom, ktorý sa vždy odohrá na zaujímavom teréne a ktorého skladba etáp uspokojí každého. Ani tentoraz nebudú chýbať dve časovky, náročný horský dojazd, dva finiše pre najrýchlejších jazdcov a špecialitou pretekov sú koncovky pre puncheurov, ktoré sú takisto pripravené v dvoch prípadoch.
 
 
tirreno 2017 podium rcsf
Vlaňajšie pódium (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Pekný horský dojazd a dve koncovky s prudkými sklonmi
 
Preteky sú ohraničené dvomi časovkami. Kým záverečná krátka jazda proti chronometru nebýva natoľko razantná, aby významne zasiahla do GC, pre úspech v klasifikácii je kľúčový výkon v tímovej časovke. Silné tímy v nej môžu pripraviť dobrú východiskovú pozíciu pre svojho lídra, ale tá hlavná bitka o získanie azúrového dresu sa odohrá v kopcoch.
 
Najväčšie rozdiely sa očakávajú na konci štvrtého dňa, kráľovská etapa zakončená stúpaním Sassotetto (13,2 km; 6,2 %) bude náročným vrchárskym divadlom, ktoré si môžu podmaniť len najlepší vrchári na pretekoch. Dlhé úseky s prevýšením v okolí deviatich percent budú klásť veľký dôraz na lezeckú formu. Hlavní kandidáti na celkový triumf budú smerovať svoju pozornosť práve na tento kopec, ale nikto z nich nemôže podceniť ani finále tretej a piatej etapy.
 
Na konci tretieho dňa sa pôjde dvakrát cez stúpanie Trevi (2,5 km; 8 %), ktoré obsahuje pred vrcholom aj dvojciferné sklony, takže vrchári s dobrým zrýchlením alebo puncheuri v hektickom dojazde môžu získať k dobru zaujímavé sekundy. Finále piatej etapy je zase zakončené až trojnásobným prejazdom cez Muro di Filottrano (1,7 km; 8,2 %) a aj na tomto kopci sa objavia drsné sklony vhodné pre dynamických jazdcov, kde sa môžu od seba oddeliť aj jazdci na GC. Ponuku pretekov ešte doplnia dva profily pre najrýchlejších jazdcov, šprintérske tímy budú v pohotovosti v druhej a šiestej etape. Bude prekvapením, ak v obidvoch prípadoch neuvidíme hromadný špurt balíka.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tirrenoadriatico.it)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
V klasifikácii sa chce presadiť takmer každé zoskupenie
 
Mnohé tímy predstavia svojich najlepších jazdcov na celkové poradie, definitívne obsadenie Top 10 bude mať kvalitnú podobu. Len druhýkrát v kariére sa objaví na štarte Chris Froome, ktorý tu pretekal len v roku 2013. Jeho účasť znamená jediné, že chce nabrať do nôh talianske cesty, pretože sa chystá zaútočiť na ružový dres na Gire.
 
Britský pretekár sa však nenachádza v najlepšom bode svojej kariéry. Jeho porušenie anti-dopingových pravidiel je stále nevyjasnené, ocitá sa pod tlakom médii a aj samotných jazdcov, ktorým sa nepáči, že stále jazdí, hoci jeho kauza je otvorená. Možno aj preto nepodal očakávaný výkon na Ruta del Sol. Z toho dôvodu budeme zvedaví, či sa jeho forma zlepšila za ostatné tri týždne. Na Tirrene by mali hrať v jeho prospech silný tímový výkon Sky v TTT a využiť by mohol aj náročný horský dojazd. V britskom celku sa predstaví aj Geraint Thomas, ktorý bude pripravený zaujať úlohu ďalšieho lídra. V minulom roku tu obsadil druhú priečku v poradí a nedávno sa prezentoval veľmi dobrým výkonom v Algarve, preto nepochybujeme, že na podujatí sa bude prezentovať ambicióznym výkonom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih ostatnej edície
 
 
Hlad po úspechu bude mať tím Sunweb, dvojica Tom Dumoulin a Wilco Kelderman pôsobila veľmi dobre v Abu Zabí. Dumoulin bude chcieť vyťažiť maximum z obidvoch jázd proti chronometru, ale svoje kvality určite ukáže aj na stúpaní Sassotetto a presadiť sa môže aj v klasikárskych dojazdoch tretej a piatej etapy. Dobrý výkon v tímovej časovke dokáže podať aj Movistar, ale Mikel Landa sa bude predovšetkým zameriavať na kopce. Tadiaľ by mala viesť jeho cesta za úspechom. Očakávame od neho aktívnu jazdu v kráľovská etape, no odvážny Landa môže rozprúdiť akciu aj na výbušných koncovkách, keď svojich súperov vyzve do hry ďaleko pred cieľom. 
 
Bahrajn - Merida sa bude spoliehať na talianskych jazdcov. Vincenzo Nibali na dvoch predchádzajúcich etapových pretekoch neoslnil a ani na Tirrene sa mu vždy nedarí, ale na druhej strane je dvojnásobným víťazom týchto pretekov. Uvidíme, v akej polohe ho nájdeme tentoraz. Jazdu na domácej pôde si môže vychutnať Domenico Pozzovivo, tomu by mohli byť po vôli najmä prudké koncovky tretieho a piateho dňa. V celku UAE Emirates sa predstaví Fabio Aru, ktorý sa bude chcieť vytiahnuť pred domácimi fanúšikmi v tomto novom drese a vylepšiť svoj výsledok z Abu Dhabi Tour. V jeho prípade bude kľúčové, ako UAE Emirates zvládne TTT.
 
Na výborné výkony z posledného obdobia bude chcieť nadviazať Astana. Miguel López sa predviedol vo výbornom lezeckom svetle v Ománe a Abu Zabí, kolumbijský jazdec by si určite prial, aby okrem kráľovskej etapy bojovali proti sebe favoriti aj na konci tretej a piatej etapy. Kazašská zostava bude disponovať veľkou kvalitou, opäť môže prekvapiť Alexej Lutšenko. V tíme Mitchelton - Scott môže byť zárukou dravej cyklistiky Adam Yates. Britský jazdec sa ukázal v prudkom horskom finále vo Valencii, kde ho síce vyškolil Valverde, ale po takom výkone musí byť jeho forma dobrá. Preto sme zvedaví, ako si poradí s dvomi výbušnými a útočnými koncovkami, ale aj s cieľovým kopcom Sassotetto.
 
 
lopez 18 abu unik rcsf
Miguel Angel López (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Do skupiny favoritov bude patriť aj Romain Bardet, ktorý príde povzbudený po výkone na Strade Bianche. Francúzsky jazdec urobil zmenu vo svojom programe a po dlhých rokoch na Paríž - Nice si prišiel prvýkrát vyskúšať Tirreno. Určite sa bude tešiť na kráľovskú etapu, ale niečo zaujímavé by mohol vymyslieť aj v mestách Trevi alebo Filottrano. Na dobrý výsledok si bude trúfať Rigoberto Urán, ktorý sa zatiaľ predstavil len na Colombia Oro y Paz. Kolumbijský jazdec dokáže predvádzať kvalitné výkony na Tirrene, otázkou zostáva, akú fazónu ukáže EF Education v tímovej časovke.        
 
Bora - hansgrohe sem priváža svojich najlepších jazdcov pre celkovú klasifikáciu. Leo König má za sebou len jednorazovky na Malorke, ale Rafal Majka a Davide Formolo vytvorili dobrý tandem na Abu Dhabi Tour, preto budú chcieť ukázať svoju silu aj v kráľovskej etape. Dobré výsledky má na svojom konte aj Bob Jungels, ale luxemburský jazdec sa teraz postaví proti silným protivníkom, ktorí mu budú komplikovať situáciu najmä na stúpaní Sassotetto.
 
 
majka 18 san juan stupanie bohfb
Rafal Majka počas tejto sezóny (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Svetový šampión sa tu vie správne naladiť
 
Peter Sagan je neoddeliteľnou súčasťou podujatia. Vždy patrí medzi hlavných protagonistov a pri ostatných štyroch účastiach ovládol bodovaciu súťaž. Po dlhom tréningu vo vysokej nadmorskej výške sa vrátil späť do súťaženia na Strade Bianche, čo bol brutálny rozbeh, a po takejto príprave by mala jeho výkonnosť stúpať každým dňom. Na Tirreno prichádza naladiť formu na jarné klasiky a dostane na to hneď niekoľko výborných možností.
 
Na Tour Down Under sa predviedol vo výbornom svetle aj po šprintérskej stránke, uvidíme, ako mu to pôjde tentoraz proti silnej konkurencii. Na hromadné dojazdy balíka sem prichádzajú Gaviria, Cavendish, Modolo, Kittel, Nizzolo, Ewan a Van Poppel, čo vytvorí tlačenicu vo finále dvoch najľahších etáp.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSagan vyhráva piatu etapu minulého ročníka
 
 
Oveľa zaujímavejšia ponuka sa bude núkať Saganovi v tretej a piatej etape, ktoré môžu vyústiť do klasikárskej bitky na tvrdých sklonoch. Svetový šampión tu predviedol v minulosti niekoľko parádnych výkonov na podobnom vyzývavom profile, naposledy v ostatnom ročníku, keď prešprintoval skupinku vrchárov na konci piatej etapy. Cieľová páska v mestách Trevi a Filottrano bude situovaná na peknom kopčeku, kde môže nasadiť svoj povestný šprint, preto nepochybujeme, že bude pripravený bojovať aj proti vrchárom, aby bol úspešný v týchto dvoch etapách. V tomto finále budú chcieť uspieť aj Gilbert, Štybar, Van Avermaet, Colbrelli, Benoot alebo Kwiatkowski.  
     
 
Peter Sagan na Tirreno - Adriatico
sagan p posl rocniky rok celkovo: body: víťazstvá: Top 3: Top 10:
2017 47. 1. 2 4x 4x
2016 2. 1. 0 2x 6x
2015 50. 1. 1 3x 4x
2014 29. 1. 1 2x 4x
2013 33. 2. 2 2x 4x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop