Na britskom šampionáte štartuje 16 Slovákov, opäť to bude najmä o Saganovi

24.9.2019, 22:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
cofidis 560x100
 
Kvôli plnému publikačnému plánu v uplynulých týždňoch sme tento rok nepublikovali článok o záverečnej nominácii našej reprezentácie na MS v Yorkshire. Cestná komisia SZC na návrh reprezentačných trénerov schválila šestnásť mien bez väčších prekvapení. Vzhľadom na priaznivejší profil ako vlani fanúšikom ostáva dúfať, že naši dosiahnu lepšie výsledky ako v Innsbrucku, keď prišli do cieľa iba juniori s juniorkami. Všetko nasvedčuje tomu, že mokrá trať plná zákrut bude priať technicky zručným borcom, pri ktorých bude stáť aj šťastie.
 
Po európskom šampionáte v Alkmaare došlo pri reprezentácii k trénerskému zemetraseniu. Od U23 odišiel Michal Clementis a po dlhých rokoch od juniorov Milan Novosad. Do konca sezóny sa teda reprezentačné výjazdy lepili s ostatnými trénermi, resp. ochotným Matejom Vyšňom, ktorý v Yorkshire prevzal juniorov i juniorky. Ženy a U23 povedie v pretekoch Jakub Vančo, ktorý po Okolo Slovenska do dejiska pricestoval v utorok.
 
Vlani to naši pretekári vyskúšali v časovkách, no dopadli veľmi zle, a tak sme už zďaleka nenasadili plné stavy - iba štyroch pretekárov. Jedinú šancu na výsledok mala rýchlo rastúca juniorka Nora Jenčušová, ktorá pred dvoma týždňami na holandskom NCupe Watersley Ladies Challenge vybojovala 19. miesto v celkovom poradí za čo získala prvé UCI body od zázračného šiesteho miesta Terezy Medveďovej na MS 2013 vo Florencii.
 
 
- inzercia -
cofidis 560x300
- inzercia -
 
 
Rodáčka zo Spišskej Novej Vsi formu potvrdila aj v pondelňajšej časovke, kde vybojovala 23. miesto a iba pár sekúnd ju delilo od 16. pozície, čo by bol na naše pomery nevídaný kúsok. Horšie to dopadlo u Pavla Kramarčíka so Samuelom Orosom, ktorí cestovali na ostrovy iba za účelom štartu v časovke, na ktorú sa cielene pripravovali. Dopadli ale tak ako zvyčajne. V obkľúčení profesionálov sa zázraky nedajú čakať ani od Jána Andreja Cullyho, tobôž nie na mokrej vozovke, ak bude pršať, no duklácka kométka v Yorkshire zavŕšuje svoj progres prezentovaním sa na najvyššom fóre. Má mu to slúžiť ako odmena za tvrdú drinu aj motivácia na ďalšiu prácu.
 
"Na časovku som sa snažil maximálne pripraviť, absolvoval som niekoľko cielených tréningov na túto disciplínu ako aj sústredenie vo výške, kde som veľa odtrénoval na časovkárskom špeciáli. Časovka je veľmi náročná, jednak parametrami 54 km a 640 nastúpaných metrov, ale hlavne z technického hľadiska. Najmä druhá polovica trate sa nachádza na veľmi úzkych cestách, kde je množstvo kombinácii strmých zjazdov, zákrut a kopcov. Vyžaduje si to veľmi podrobné štúdium trate. Ako cieľ mám hlavne ísť čisto, bez chýb, pretoež tie môžu byť v niektorých pasážach rýchlo potrestané. Chcem podať maximálny výkon na aký mám," napísal nám z Anglicka.
 
 
cully 19 okolo slovenska itt melf
Ján Andrej Cully (© Ján Melicher)
 
 
V juniorskej kategórii sme stavili na osvedčené mená. Dievčatá dostali priestor až tri, keďže Nora Jenčušová, Radka Paulechová aj Simona Záhorcová prišli do cieľa na holandských ME. S väčšou porciou šťastia môžu najmä prvé dve miešať karty aj v piatok. Vieme, že mladé pretekárky jazdia defenzívnejšie, odpadajú zozadu a špurt je nevyspytateľný. Šancu na výsledok okolo Top 30 máme. Rovnako je to u chlapcov. Vlani v Innsbrucku mierne prekvapili, keď zvládli náročnú trasu finišom v prvej tretine výsledkovej listiny. Bude preto zaujímavé sledovať Mareka Bugára s Marekom Gajdulom, či dosiahnu na podobné méty. Tak ako vlani pri Blaškovi, aj tentoraz nebude štartovať aktuálny majster Slovenska Pavol Kramarčík. Marekovia sa v očiach trénerov zdajú byť odolnejší.
 
Dvadsaťtrojkári si konečne tesne vybojovali tri miestenky a už vieme, že iba body z národného šampionátu by im nestačili. Na tejto trati by mali mať na dokončenie pretekov a zdá sa, že aktuálne všetci traja majú najlepšiu formu v sezóne. Matúš Štoček, Adam Foltán aj Lukáš Kubiš majú zhruba podobné šance. Nedá sa medzi nimi ukázať na lídra. Technické a bojovné trate im vyhovujú a vedia sa tlačiť kam treba. Sú to technicky vyspelejšie typy ako Bellan či Cully v ich časoch. V našľapanej kategórii však budú mať títo mladí borci, dvaja prvoročáci, veľmi náročnú úlohu. Stále sa iba učia a majú pred sebou ešte tri roky v tejto kategórii.
 
 
stocek 19 okolo prezentacia mel
Matúš Štoček (© Ján Melicher)
 
 
Sobota bude patriť ženám. Nasadili sme dve, ktoré by to v uličkách Harrogate mohli "prežiť" až do špurtu, no zlomový bude pre ne kopec Lafthouse v tretine trate. Ak v ňom profesionálky nasadia tvrdé tempo, bude po pretekoch. Dôveruje sa Alžbete Bačíkovej a Tereze Medveďovej. Keďže Peter Sagan nezískal toľko bodov ako v minulosti, už len tým, že po troch rokoch mu z MS necinklo 600, ale nula bodov, sme prišli o šesť miesteniek. Uspokojiť sme sa museli so štyrmi. Bitka o nomináciu bola iba v Dukle, keďže trojica Peter Sagan, Juraj Sagan a Erik Baška bola jasná. Pôvodne dostal letenku do ruky Patrik Tybor, ktorý sa nadýchol k najlepšej forme za posledné dve sezóny, no kvôli pádu na sústredení prenechal miesto kolegovi Jánovi Andrejovi Cullymu, pre ktorého to bude veľká premiéra na najvyššom fóre. Nehrá mu však na strunu technickosť miestnych tratí ani očakávané dažďové prehánky, ktoré môžu spôsobovať pády.
 
U Borákov sa zdá byť všetko v poriadku. Peter Sagan sa na šampionát naladil výbornými výkonmi v Kanade, kde bol jedným z najsilnejších, ak nie aj najsilnejší. Po Richmonde to bude pre neho druhá najlepšia majstrovská trať, no postupne sa mu menia súperi. Prichádzajú mladí. Juraj si udržiava štandardnú výkonnosť a svojmu bratovi už neraz skvelo pomohol. No a u Erika Bašku sa zdá, že má veľmi dobrú formu. Vôbec by nás neprekvapilo ak by s Petrom dokázal držať krok veľmi dlho.
 
 
Peter Sagan na MS (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 
 
Nominácia Slovenska na MS:
 
Pondelok 23.9. od 11:10 - časovka junioriek
Nora Jenčušová (2002, Schwabik Cycling CEA)
 
Pondelok 23.9. od 14:10 - časovka juniorov
Pavol Kramarčík (2001, TJ Slávia ŠG Trenčín)
 
Utorok 24.9. od 11:10 - časovka mužov U23
Samuel Oros (1998, Dukla Banská Bystrica)
 
Streda 25.9. od 14:10 - časovka mužov Elite
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)
 
Štvrtok 26.9. od 13:10 - preteky juniorov
Marek Bugár (2001, TJ SLÁVIA ŠG Trenčín)
Marek Gajdula (2001, CyS - Akadémia Petra Sagana)
 
Piatok 27.9. od 09:40 - preteky junoriek
Radka Paulechová (2001, CyS - Akadémia Petra Sagana)
Nora Jenčušová (2002, Schwabik Cycling CEA)
Simona Záhorcová (2002, MŠK Žiar nad Hronom - CK)
 
Piatok 27.9. od 15:10 - preteky mužov U23
Matúš Štoček (1999, Petroli Firenze - Hopplá)
Adam Foltán (2000, Topforex - Lapierre)
Lukáš Kubiš (2000, Dukla Banská Bystrica)
 
Sobota 28.9. od 12:40 - preteky žien Elite
Alžbeta Bačíková (1990, CK DUKLA Bratislava)
Tereza Medveďová (1996, BePink)
 
Nedeľa 29.9. od 09:40 - preteky mužov Elite
Juraj Sagan (1988, Bora-hansgrohe)
Peter Sagan (1990, Bora-hansgrohe)
Erik Baška (1994, Bora-hansgrohe)
Ján Andrej Cully (1995, Dukla Banská Bystrica)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop