Peter Zánický a osem otázok o Detskej Tour

28.5.2014, 22:00 | Rozhovory | Rastislav Boris

Peter Zánický, hlavný organizátor Detskej Tour Petra Sagana, nám porozprával o svojich názoroch, zážitkoch a pocitoch po úvodných kolách nového cyklistického seriálu. Detská Tour je určená pre deti od troch do šestnástich rokov.   

 

 

Ako hodnotíte úvodné tri kolá Detskej Tour Petra Sagana? Čo Vás prekvapilo alebo potešilo?

 

Ťažko robiť nejaké závery po troch kolách, ale realita je blízko k našim počiatočným predstavám. Sme spokojní s celkovou účasťou viac ako 700 malých cyklistov a cyklistiek, čo je pre nás veľmi dobré číslo, a to sme ani neriešili termínové kolízie s podobnými slovenskými a českými akciami na horských bicykloch. Navyše na niektorých miestach, napríklad v bratislavskej Karlovej Vsi, by sme už mali problémy s väčším počtom štartujúcich, keďže tie jednoduchšie okruhy sú relatívne krátke.

 

 

Prečo bol najväčší záujem práve o tie kategórie, kde štartovali najmenšie detičky?

 

Dve akcie sme organizovali v okolí Bratislavy a bolo vidieť, že rodičia sa snažia skôr o vyplnenie voľného času malých detí športovou aktivitou ako o hľadanie nejakého nového šampióna. Najväčšie zastúpenie mali deti vo veku štyroch až šiestich rokov. Nie každý z nich bude cyklistom, ale chceme deťom vštepiť aktivitu a vzťah ku športu. Našim druhotným cieľom je potom samotná cyklistika, a preto sme zaviedli bodovanie pre najlepších. Niektorí absolvovali všetky tri kolá a týmto súťažením budú deti stále rásť a rásť, veď na podobnom type pretekov začínali aj bratia Saganovci. Človek nikdy nevie, aký veľký dopad to napokon bude mať na tie naše malé ratolesti. Na Slovensku spočítame kluby horskej cyklistiky na prstoch jednej ruky, ale u detí, ktoré pravidelne jazdia, som si všimol pokročilejšiu techniku.

 

 

Petra Sagana zatiaľ zastúpili na Detskej Tour brat Juraj a otec Ľubomír. Ako to vyzerá s účasťou vyťaženého Peťa?

 

Ľubomír Sagan odovzdával ceny na všetkých troch akciách. Samotný Peťo je rád, že sme to rozbehli, som s ním v kontakte a posielal som mu reporty zo súťaže. Nevieme kedy presne by mohol prísť, ale možno to dopredu ani neoznámime a necháme to ako prekvapenie na poslednú chvíľu. Samozrejme, Peťo by bol čerešničkou na torte, ale nechcem, aby ľudia prišli kvôli podpisu. Chcem, aby prišli v prvom rade kvôli súťaži. Navyše, na každej akcii rozdávame diplomy s jeho podpisom či jeho nálepky. Už toto je ťahákom.

 

 

detska-tour-deti-velka-2

Detská Tour v Maríkovej doline (foto: detskatour.sk)

 

 

Hneď v prvom kole vyhral v kategórii Mikro chlapci práve krstný syn Peťa Sagana, syn jeho sestry, Lukáš Gardian. Ako sa mu darilo na ďalších akciách? Má talent v génoch?

 

Malý Lukáš obchádza zatiaľ všetky preteky Detskej Tour podobne ako jeho súrodenci a trikrát stál na stupňoch víťazov. V Považskej Bystrici bol druhý a je dobré, že to nie je také suverénne. A tiež je fajn, že môžeme povedať, že jablko nepadá ďaleko od stromu. Dúfajme, že bude zdravý, potom by mal absolvovať celý seriál podobne ako ďalších asi 30 cyklistov, ktorí zatiaľ putujú po celej našej Detskej Tour.

 

 

Napokon sa na štarte objavil aj Váš šesťročný syn Kubko, ale vraj to nebolo také jednoduché...

 

Ako organizátor som mal vždy hlavu v smútku, ale nakoniec sme sa s Kubkom dohodli, že si to pôjde vyskúšať do Považskej Bystrice. Ako vášnivý futbalista ešte neabsolvoval žiadnu súťaž, chodíme iba na také malé cyklistické výlety. Brat sa tam oňho staral, kým som riešil organizačné veci. Lenže desať minút pred štartom sme zistili, že dostal na asi trojročnom bicykli prvý defekt. Samozrejme, nebol som nato pripravený a v aute som nemal žiadne náradie, keďže pred odchodom som sa sústredil najmä na bannery a podobné záležitosti. Navyše mal atypické koleso „dvadsiatku“, ktoré sme nemohli nájsť. Až v poslednej chvíli sme zohnali koleso od jedného dievčaťa, ale kým mu dali bicykel do poriadku, tak ostatní už odštartovali. Napokon vyrazil na trať z posledného miesta a so stratou, ale zabojoval a niekoľkých aj predbehol. Boli sme radi a dúfam, že si to ešte vyskúša. Potom sa musím nastaviť už aj ako rodič a nielen ako organizátor (smiech).

 

 

Stretli ste sa počas úvodných akcií s nejakými negatívnymi reakciami, novými nápadmi či so zaujímavými ponukami?

 

Dostali sme ponuky od viacerých organizátorov podujatí, aby sa aj tam zaradila Detská Tour Petra Sagana, čo ale nie je možné a ťažko môžeme vstupovať do série v priebehu roku. Jedna zmena sa ale predsa uskutoční. Akcia v Málinci bola zrušená, a preto sa pôjdu na konci augusta Granč-Petrovce. Zároveň si myslím, že tých osem kôl bude tak akurát. Negatívne ohlasy sme až tak nezaznamenali, prvé možno až teraz v Bratislave od zopár rodičov na náročnosť trasy, ktorá obsahovala v kategórii jedenásťročných aj prudký kopec a prudký zjazd. Podľa nás by to bolo inak príliš jednoduché. Celkovo musím pochváliť rozhodcovský zbor, pretože to majú zložité, veď medzi jednotlivými súťažiacimi sú často viackolové odstupy. Predtým sme mali obavy aj z koordinácie s cyklomaratónmi, ale spoločné zázemie ako bufety, umývanie bicyklov či vyhlasovanie výsledkov nám funguje zatiaľ veľmi dobre. Každá súťaž si žije vlastným životom, celková účasť je viac ako tisíc ľudí a myslím si, že takéto spojenie dvoch akcií je fajn.  

 

 

detska-tour-deti-velka

Detská Tour v Bratislave (foto: detskatour.sk)

 

 

Objavili sa medzi zástupom ľudí aj potenciálni noví sponzori?

 

Pravdupovediac, už na začiatku ma veľmi prekvapilo, že generálny sponzor Slovenská sporiteľňa, prvýkrát oslovil mňa a nie naopak. Teraz sa pridala aj Poisťovňa Slovenskej sporiteľne a rokovali sme so známou automobilovou značkou, ktorá je už spojená s Petrom Saganom. Momentálne výrazne neriešime ďalších sponzorov, pretože základné veci, ktoré sme chceli, máme zabezpečené. Každé kolo sprevádzajú sprievodné akcie, napríklad divadelné predstavenia bábkohercov z Martina, nafukovacie atrakcie, maľovanie na tvár, animátori alebo najbližšie v Terchovej jazda na koníkoch. Myslím si, že o rok bude priestor pre sponzorov ešte väčší. Momentálne máme so Slovenskou sporiteľňou predbežnú dohodu aj na ďalší rok. V Česku funguje už 14 rokov seriál horských bicyklov Kolo pro život, kde je generálnym sponzorom Česká sporiteľňa. Naša prvotná myšlienka bola, aby mal náš seriál budúcnosť a aby to bola dlhodobá záležitosť.

 

 

Ak by ste to mali zhrnúť, oplatila sa všetka tá príprava? Ako vidíte pokračovanie Detskej Tour?

 

Pre mňa je veľkým pozitívom to, že mám určité skúsenosti a že môžem realizovať moje myšlienky a nápady. Zatiaľ nám vychádza spojenie s cyklomaratónmi, i keď ma od toho niektorí odhovárali. Samozrejme, prípadná kritika nás posúva ďalej. Postupne odstraňujeme chybičky a obrusujeme hrany. Zatiaľ som veľmi spokojný a teším sa na pokračovanie našej Detskej Tour.

 

 

 

Cycling-info.sk je mediálnym a reklamným partnerom Detskej Tour.

 

 

Zostávajúci program:

- 15.6. Terchová

- 5.7. Dolný Kubín

- 9.8. Svit

- 23.8. Granč-Petrovce

- 13.9. Hrabušice

Viac informácií na detskatour.sk

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop