Frankfurt: Favoriti sa vyselektovali veľmi skoro, Christen nedotiahol dlhé sólo, Van Gils sa tešil

1.5.2024, 15:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Frankfurt: Favoriti sa vyselektovali veľmi skoro, Christen nedotiahol dlhé sólo, Van Gils sa tešil
Triumf Van Gilsa (© Getty Sport / Movistar Team)

st 1.5. zvlnena etapa ciel rovina Eschborn > Frankfurt    204 km Van Gils
profil pretekov, 3000 nastúpaných metrov (© eschborn-frankfurt.de)
V najvyššej profesionálnej cyklistike sú len dve podujatia, ktoré majú pevné miesto v kalendári, teda termínovo sa nehýbu a je úplne jedno, na ktorý deň v týždni vyjdú. Obe jednorazovky sú v Nemecku, a to Münsterland Giro v kalendári ProSeries, ktoré sa jazdieva 3. októbra, teda v štátny sviatok Dňa nemeckej jednoty po znovuzjadnotení Nemecka v roku 1990, no a dnešné preteky Eschborn - Frankfurt v Sviatok práce, ktorý slávi takmer dvesto krajín sveta. Fanúšikovia si tak môžu svetovú cyklistiku pozrieť z pohodlia domova.
Zvyčajne tu vidíme špurt veľkej časti pelotónu, veď tu v nedávnej minulosti vyhrávali Kristoff, Ackermann, Philipsen či Bennett, ale vlani sem pre blízkosť Gira neprišlo veľa šprintérov a pomery síl sa zmenili. V záverečnom kopci 37 km pred cieľom prišiel masívny únik skupiny puncherov, ktorý bol úspešný a radoval sa Soren Kragh Andersen.
Niečo podobné sa očakávalo aj dnes, pretože preteky boli ešte bližšie ku Giru ako vlani a z elitných šprintérov tu prišli síce aspoň štyria - Caleb Ewan, Sam Bennett, Alexander Kristoff a Max Walscheid, ale forma všetkých je v aktuálnej sezóne priam žalostná. Ewan vyhral iba raz v Ománe a Bennetta už začali porážať aj no name pretekári na pretekoch 2.1. Súperi si na nich rozhodne mohli veriť a v záverečnom kopci Mammolshain (2,3 km; 8,3 %) sa očakávali veľké veci. Vzhľadom na skvelé nohy v Romandii veľa ľudí verilo Thibauovi Nysovi z Lidlu - Trek.
Aby tento tím nemusel vôbec pracovať v pelotóne, nastrelil do celodenného úniku Jacopa Moscu, ktorý bol vpredu s mladým Belgičanom Warrenom Vangheluwem zo Soudalu - Quick-Step a spoločnosť im veľmi netradične robil domáci veterán John Degenkolb (DSM - firmenich), ktorý na Roubaix ukázal stále silné nohy, no dnes prekvapil celodenným únikom. Keďže boli iba traja, dostali dosť veľa priestoru, konkrétne sedem minút.
V kombinácii stúpaní Mammolshain a vzápätí najťažšieho kopca Feldberg (8 km; 5,9 %) v polovici pretekov bola trojica dobehnutá, a tak sa akoby začínalo odznova. Terén bol zvlnený, ale dalo sa hovoriť o klesaní. Najprv sa vpredu sám vetral Roger Adriá z domácej Bory, neskôr Darren Rafferty z EF, no a nasledoval pokus slávnej dvojičky Ben Healy (EF) - Emanuel Buchmann (Bora). Ani oni dlho vpredu nevydržali. No ešte pred posledným stúpaním sa balík scvrkol asi iba na 40 ľudí.
Prišiel záverečný výstup na Mammolshain (2,3 km; 8,3 %) a tým, že už pred ním to bolo poriadne vyselektované, dalo sa čakať, že sa vytvorí viacero malých skupín. Ako prvý prešiel vrcholom 34 km pred páskou Jan Christen z UAE Team Emirates. Mladučký Švajčiar druhoročák už viackrát ukázal svoj potenciál. Nemohli ho súperi podceniť. Vybudoval si 20 sekúnd a čakal, ako sa to za ním pospája alebo nepospája. Mal smolu, pretože sa za ním dala dokopy asi dvadsiatka súperov. Robili tam Alpecin, Lidl a EF.
19-ročný mladík v bielom drese držal náskok okolo 20 sekúnd dlho, mnohí pretekári v skupine za ním špekulovali, šetrili sa. Bola tam zmes všelijakých ľudí vrátane Thibaua Nysa. Ťažko bolo tipovať, kto by mohol okrem neho vyhrať. Boli tam skúsení mazáci ako Aranburu alebo Ulissi, ale i Van Gils, Hirschi a mnoho ďalších cítilo šancu. Navyše sa to ešte napokon rozrástlo o ďalších asi osem ľudí, teda skupina už vyzerala byť zhruba 30-členná. Christen padol 2300 metrov pred páskou a skúsili sa tvoriť menšie vlaky niektorých tímov, ktoré tam mali viacero ľudí.
Najlepšie to načasoval a zvládol borec, ktorý si počínal sám, a to Maxim Van Gils z Lotta. Šiel veľmi zozadu, ale pretiahol sa cez súperov presne v správny moment a ukázal svoju výnimočnosť. Porazil druhého Alexa Aranburua z Movistaru a tretieho Rileyho Sheehana z Israelu. Presadili sa teda presne tie tímy, ktoré neťahali. Nys sa do záveru nedostal, možno mal nejaký problém.
Van Gils prežíva parádnu, životnú jar. Bol tretí na Strade Bianche, tretí na Valónskom šípe, štvrtý na Liége - Bastogne - Liége a konečne mu to na veľkých pretekoch vyšlo, na prvý triumf vo World Tour. Samozrejme, v konkurencii nedosahujúcej úroveň spomínaných podujatí. Využil robotu ostatných tímov pri stíhaní Christena a robí sezónu Lotta podobne ako vlani Arnaud De Lie.
Výsledky
1. VAN GILS Maxim Lotto Dstny 04:46:48
2. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
3. SHEEHAN Riley Israel - Premier Tech 00:00
4. NERURKAR Lukas EF Education - EasyPost 00:00
5. ADRIà Roger Bora - hansgrohe 00:00
6. GOOSSENS Kobe Intermarché - Wanty 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop