Nibali opäť berie trojzubec

13.3.2013, 16:00 | Sprav. z pretekov - staršie |

Taliani po roku znova privítali svetový pelotón a bolo sa na čo pozerať. Obsadenie sa oproti minulému roku zlepšilo, pretože po vlaňajšom 75. výročí Paríž-Nice prišli najkvalitnejší pretekári tento rok na úvod sezóny práve do Talianska. To sľubovalo pekné divadlo a očakávania sa aj naplnili. Navyše o príjemné pocity sa nám postaral aj Peťo Sagan. Vlani „zariadil“ víťazstvo Nibalimu a tentokrát už mohol bojovať za seba a v priamych súbojoch aj samotnému Nibalimu ukázal, že na niektoré etapové profily je rodený majster.

 

Do tretice všetko dobré si povedali organizátori v prípade tímovej časovky a úvod pretekov tak tretíkrát v histórii patril súbojom družstiev. Vždy je zaujímavé na začiatku sezóny sledovať, nakoľko sú jednotlivé tímy zohraté. Prekvapením určite nebolo víťazstvo OPQS. Žiaľ, Maťo Velits v hodnotenej skupine do cieľa neprišiel a nakoniec stratil až dve minúty. Aj tím Movistar potvrdil trend zlepšovania v tejto disciplíne druhým miestom. Slušne zajazdili chlapci z Cannondalu, aj keď im ostala nepopulárna zemiaková medaila za štvrté miesto. Naopak, prekvapením určite bolo až siedme miesto tradičných favoritov tímu Sky.

 

Rovinaté etapy mali byť labužníckym sústom. Prvýkrát v tomto roku sme totiž mali vidieť priamy súboj najlepších šprintérov Marka Cavendisha a Andrého Greipela. Nakoniec sme ale nič v tomto duchu nezažili. Ani jeden zo spomínanej dvojice sa dokonca nepostavil ani raz v týchto pretekoch na najvyšší stupeň. Malo to viacero dôvodov. V druhej etape bolo otrasné počasie a veľké šance mal dokonca aj Peťo Sagan. Cannondale tesne pred cieľom urobil asi najlepší vláčik, no nakoniec to nevyšlo a radoval sa iný rýchlik. Goss (GreenEdge) pripomenul, že tento rok tirreno-2013-froome-nibali-contadortreba v šprintoch počítať aj s ním. Aj o deň neskôr v tretej etape záverečný šprint najlepšie rozbehli kolegovia Gossovi. Lenže stalo sa to, v čo sme všetci dúfali. Opäť v zlom počasí ukázal svoju silu Peter Sagan. Hoci sa dral dopredu až z piatej pozície, nakoniec dvíhal ruky na cieľovej páske práve on. Fantasticky prešprintoval druhého Cava a tretieho Greipela. Mark v cieli musel len skonštatovať: "Snažil som sa vyviezť za kolesami Greipela, ale Sagan odviedol vo finále naozaj skvelú prácu. Víťazstvo si naozaj zaslúžil.“ Cavendish však nemusel smútiť, lebo stále od prvej časovky držal dres lídra. Nás potešilo, že Peťo Sagan prvýkrát v priamom súboji zdolal oboch najlepších šprintérov sveta a opäť im nedovolil bojovať o víťazstvo a nechal im súboj o druhé a tretie miesto.

 

Ďalej už prišli kopce a tam stála otázka jednoznačne. Pôjde opäť tím Sky strojovým a ničivým tempom? Odpoveď bola jasná. V štvrtej etape sme videli, že s Chrisom Foomom ani veľmi netrhalo, keď neustále nastupovali jeho súperi. Či už neustále útočiaci Contador, Nibali, alebo príjemný zjav Tirrena v kopcoch Santambrogio (Vini Fantini). Froome si nakoniec prišiel po jasné víťazstvo. Najväčší šok ale všetkým spôsobil mladý Poliak Kwiatkowski. Prišiel na štvrtom mieste a išiel do čela celkového poradia. OPQS tak stále držala dres lídra, zmenil sa len pretekár. Kwiatkowski zároveň išiel aj do čela súťaže mladíkov do 25 rokov. V piatej etape sme opäť živili nádej na úspech nášho cyklistu práve pre jej "saganovský“ záver. Otázkou však bolo, ako Peťo zvládne Passo Lanciano. Ukázalo sa však, že tento kopec mu zobral veľa síl. V záverečných úsekoch do kopca totiž tím Sky opäť nasadil pekelné strojové tempo. Najskôr sa Sagan držal a ukázal, že z Cannondalu bol najodolnejší. Keď Sky preradilo na ešte vyšší rýchlostný stupeň, Peťo kapituloval. Vtedy už bolo jasné, že na strmý záverečný stupák je asi len jediný kandidát. Purito to aj potvrdil. Ako vždy nastúpil súperom na najťažšom úseku a s prehľadom si vychutnal záverečné ovácie. V etape sa v dobrom svetle ukázal aj Roman Kreuziger, ktorý vyprovokoval aj jeden z útokov, nakoniec prišiel deviaty. Froomovi vysoké tempo tímu prinieslo najvyšší stupienok v celkovom poradí. Z favoritov bol tretí Contador. Opäť pekne zajazdil Santambrogio a pripísal si štvrté miesto. Kwiatek tentokrát na najlepších nestačil, ale držal stále pekné celkové štvrté miesto.

 

Potom už prišla fantastická šiesta etapa. Profil bol striedavý a cyklisti išli raz hore, raz dolu. Najviac sme sledovali záverečné stúpanie. Síce krátke, ale takmer 30 percentné prevýšenie. Fabian Cancellara sa vyjadril: "Toto nemalo nič spoločné s cyklistikou. Tieto kopce ja radím do kategórie sado-maso.“ Niektorí cyklisti dokonca zosadli z bicykla a museli tlačiť. Práve v tejto časti zaútočil Nibali, ale jeho snahu zachytil Sagan a aj ďalší majster strmých kopcov Rodríguez. Trojica spoločne makala až do konca a Peťo to už nemal v cieli až také ťažké, pretože z uvedenej trojice je jednoznačne najlepší šprintér: "To posledné strmé tridsaťstupňové stúpanie bolo náročné, nemohol som sa ani postaviť, pretože by koleso prešmyklo. V závere som vedel, že mám na víťazstvo a v špurte som to aj dokázal. Radosť je veľká, avšak stále mám problémy s kašľom, ešte som chytil aj nádchu.“ Nibali bol druhý a išiel do čela celkového poradia, keď na druhé miesto zosadil Frooma. Purito si tretím miestom vybojoval celkovú tretiu priečku. Záverečná časovka teda mala určiť definitívne poradie. Vyhral ju úradujúci majster sveta v tejto disciplíne Tony Martin.

 

kwiatkowski-michal-tirrenoNibali si udržal celkové prvenstvo a obhájil vlaňajší triumf. Aj Froome udržal druhé miesto, hoci prekvapujúco časovku nešiel tak, ako sme zvyknutí, ale aj to je dôkaz, že na začiatku sezóny má cyklistická forma rôzne podoby. Naopak, Purito sa prepadol až na piate miesto a trojku na stupňoch víťazov doplnil El Pistolero. Tesne o sekundičku nakoniec ušlo pódium poľskej nádeji Kwiatkowskému. Suverénne však ovládol súťaž do 25 rokov a Petrovi Velitsovi rastie poriadna konkurencia na etapáky.

 

Nabité Tirreno teda ukázalo viacero skutočností. Nibali má už teraz výbornú formu a je jasné, že na Gire bude asi najväčším favoritom, Astana preto bude mať veľké šance opäť bojovať o najvyššie priečky. Fuglsang síce na Paríž - Nice neohúril, ale sústredí sa na Tour de France, a tak v jeho prípade má postupnejšie ladenie formy opodstatnenie. Tím Sky potvrdil, že aj tento rok ide dusiť konkurenciu vysokým stálym tempom a samotný Froome tiež ukazuje, že už teraz je v špičkovej forme, hoci Francúzsko je ešte ďaleko. Veľmi to pripomína Wigginsove minuloročné ťaženie, aj keď Wigo triumfoval už na Paríž - Nice 2012. Formu ešte musí doladiť aj Alberto Contator. Už teraz sa ale môžeme tešiť, že neustúpil od svojej tradičnej útočnej jazdy. Víťaz vlaňajšieho rebríčka UCI Joaquím Rodríguez sa tiež postupne ukazuje. Treba však povedať, že časovka zostáva jeho výraznou slabinou, a tak ako vlani mu môže prekaziť plány na celkové víťazstvo na veľkých pretekoch. Dokonca sa nám zdá, že časovku na Tirrene zajazdil dosť zle. Vlani dokázal aspoň občas "prekvapiť“, že na niektorých časovkách úplne nepohorel, uvidíme, či sa mu to podarí aj tento rok. Naopak na klasikách s ním treba počítať a aj Petrovi Saganovi naznačil, že toto bude jeden z najťažších súperov v ťažkých dojazdoch do vrchu.

 

Na záver niečo o Peťovi Saganovi. Na konte má už teraz päť etapových víťazstiev a vyzerá to tak, že aj ďalšia profi sezóna bude preňho znamenať ďalšie zlepšenie, čo sa už zdá štvrtý rok po sebe takmer nemožné. Cancellara sa vyjadril, že v prípade pretekov Miláno - San Remo je Peťo päťhviezdičkovým favoritom. V podstate by sme mu mohli dať aj za pravdu. Je tu však malý háčik. Peťo sa neustále sťažuje na kašeľ a nádchu. Dúfajme preto, že sa dá za pár dní do poriadku, aby mohol bojovať z plných síl. Pomáhať Cavendishovi na San Reme bude aj Martin Velits.

 

Sekcia Tirreno - Adriatico 2013 tu

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop