Froome zažiaril v Pyrenejách, ale všetci hovoria len o Saganovi

21.7.2015, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Druhý týždeň na Tour de France bol v očakávaní troch ťažkých etáp v Pyrenejách, kde sa mala rozohrať skutočná bitka o celkovú klasifikáciu. Tieto horské etapy len v jednom prípade ukázali silu favoritov, preto ich všetkých v nasledujúcich dňoch zatienil nezničiteľný Peter Sagan.
 
 
Froome to rozbalil a súperi ustrnuli
 
Po nevyspytateľnom prvom bloku pretekov sa jazdci na GC dostali do skutočných kopcov, kde sa už nemohli vyhovárať na nepriazeň osudu či smolu, pretože na stúpaniach mala rozhodovať len výkonnosť. Nakoniec sa ukázalo, že dôležitým faktorom bude aj obrovská horúčava, ktorá mnohým z nich robila značné problémy. Hneď prvý horský dojazd na La Pierre Saint Martin brutálne zrazil na kolená takmer všetkých favoritov. Chris Froome ani nečakal, že bude na tomto kopci dominovať takým suverénnym spôsobom, a okamžite si vybudoval nepriestrelnú autoritu.
 
Jeho výkon potom ovplyvnil nesledujúce dni v Pyrenejách. Pri prejazde cez Tourmalet sa všetci ostatní spamätávali zo šoku, ktorý utrpeli v predchádzajúcej etape. Preto boli spokojní, keď sa v cieli nevytvorili žiadne rozdiely. Lákavou ponukou bol však finiš na Plateau de Beille, froome-tdf-2015-zlty-dresktorý hrozil ďalším masakrom. Chris Froome asi neberie na ľahkú váhu tvrdenia o tom, že v záverečnom týždni môže slabnúť, preto tu zvolil silný defenzívny prístup, ktorým dokázal eliminovať všetky ataky. Je však pravda, že tie od jeho súperov nepredstavovali najvyšší level. Ostatní si boli dobre vedomí, že ak britský jazdec opäť zopakuje svoj zničujúci útok, jeho pozícia na čele by bola zabetónovaná. Takto mohli byť všetci relatívne spokojní, pretože horských etáp je v programe ešte dostatok. Na Plateau de Beille fanúšikovia síce prišli o jednu vrchársku bitku, ale vďaka tomu sa môžu tešiť na dramatické súboje v Alpách.
 
 
Alpy majú potenciál, ale nie je už neskoro?
 
Chris Froome sa pred záverečným týždňom nachádza v luxusnej pozícii. V klasifikácii má pomerne veľký náskok, zdá sa, že je medzi favoritmi najsilnejší, a po svojom boku má skvelého Gerainta Thomasa. Líder pretekov môže jazdiť v pokojnej atmosfére, ale vo svojom úsilí nesmie poľaviť, pretože je tu stále nebezpečný Nairo Quintana. Práve on bude jeho najväčšou hrozbou. Ak sa Froomovi naskytne príležitosť dostať ho ďalej od seba, veľmi rád ju využije. Britský jazdec je pripravený na útoky z každej strany, preto si veľa sľubuje od Thomasa a Porteho. Keď si títo dvaja borci udržia fazónu až do konca pretekov, Froome sa môže sústrediť len na svojich najväčších favoritov.
 
Alpských etáp sa nevie dočkať Nairo Quintana. Jazdec tímu Movistar ešte nevyrazil do žiadneho silného útoku, ale teraz prichádza jeho čas, ak chce potrápiť držiteľa žltého trička. Ataky musia prísť okamžite, pretože nikto sa nemôže spoliehať len na záverečný horský dojazd na Alpe d'Huez. Pre Quintanu bude nevyhnutné, aby sa Geraint Thomas na cieľových kopcoch unavil čo najskôr, a mohol tak pretekať tvárou v tvár proti Froomovi. Na toto môžu slúžiť Valverdeho útoky, ktorého tím Sky nemôže nechať odísť, pretože má veľmi dobrú pozíciu v klasifikácii. Táto silná dvojica musí rozhodiť britský celok, aby Froome začal pracovať na seba čo najviac. Ak však bude Thomas dostatočne silný, jeho kapitán získa neoceniteľnú podporu. Keďže Quintana sa bude v záverečnom týždni ešte zlepšovať, boli by sme radi, aby zápletka zostala otvorená až do poslednej etapy.
 
Na vynikajúcom mieste sa nachádza Tejay van Garderen. Americký jazdec si dal za cieľ vybojovať pódium a pred obľúbenými alpskými stúpaniami to má výborne rozohrané. Aj keď nepatrí medzi cyklistov, ktorí sa vyžívajú v útočení, jeho lezecké schopnosti majú kvalitné parametre. Teraz však prichádza pred neho obrovský test. Na pódium sa chce dostať aj Alejandro Valverde, ktorý po tomto úspechu túži už niekoľko rokov. Ďalším záujemcom je Alberto Contador, no kapitán tímu BMC nestráca sebadôveru.
 
 
quintana-favoriti-tdf-2015-movf
Skupina favoritov v Pyrenejách (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Alberto Contador vie, že bude veľmi ťažké vybojovať žltý dres, ale pred štyrmi horskými etapami neprestáva bojovať. Pred druhým voľným dňom priznal, že sa nenachádza v takej forme, ako na Gire, že ukoristiť double je veľmi náročná úloha. Medzi jeho silné stránky však patrí psychická odolnosť, preto sa bude pokúšať otočiť preteky vo svoj prospech. Uvidíme, či jeho pokusy budú dostatočne kvalitné, aby dostali najväčších konkurentov pod tlak, alebo či nevymyslí nejaký nečakaný ťah. V každom prípade si uvedomuje, že v tejto konštelácii bude úspechom aj miesto medzi tromi najlepšími, preto bude zaujímavé sledovať, či zvolí taktiku "všetko, alebo nič".
 
Thomas, Gesink, Nibali a Mollema to majú dobre rozbehnuté do top 10, ale ťažko povedať, koľko síl bude stáť Gerainta Thomasa podpora pre Frooma. V tejto spoločnosti sa chce udržať aj Warren Barguil, ktorý si ale musí dať pozor na dotieravého Romaina Bardeta. Francúzsky borec sa chce určite dostať do spomínanej skupiny, preto bude útočiť. To isté musíme čakať aj od Pinota, Rodrígueza, Rollanda či Nibaliho, takže aj keď títo kvalitní borci už nebojujú o najvyššie priečky v GC, v alpských etapách budeme vidieť krásne súboje aj v únikoch.
 
 
{module banner-article-skoda}
 
 
Sagan jazdí vlastnú Tour, má vlastnú súťaž
 
Peter Sagan nemusel veľa premýšľať, ako v druhom týždni získa čo najviac bodov do súťaže o zelený dres. Vybral si úniky a rýchlostné prémie. A keď sa už nachádzal vo vedúcej skupine, rozhodol sa zabojovať aj o etapový triumf. A bolo mu jedno, aký profil sa nachádza na konci. Ešte predtým v trinástej etape sa nedostal pred Grega van Avermaeta po malej chybičke, keď ho mal pred páskou na lopate. Tri nasledujúce dni potom prežil v úniku, zakaždým vyhral rýchlostnú prémiu a dvakrát sa stal najbojovnejším jazdcom v etape.
 
V prvom prípade na kopcovitom závere bojoval proti takým vrchárom ako Pinot, Bardet či Urán. Potom bol jeho únik pred cieľom zlikvidovaný, ale po vyše sto kilometroch vo vedúcej skupine vybojoval v hromadnom špurte krásne štvrté miesto. Ale najkvalitnejší výkon ukázal šestnástej etape. V dramatickej koncovke držal pokope početnú skupinu a takmer sám odtiahol stúpanie Col de Manse. Pomedzi prsty mu ale ušiel Ruben Plaza, a keďže so Saganom nikto nespolupracoval, udržal to až do cieľa. Slovenský jazdec potom predviedol učebnicovú naháňačku v zjazde, ale jeho strata bola nezmazateľná.
 
 
sagan-hesjedal-tdf-15-etapa-tcgf
Ryder Hesjedal a Peter Sagan v úniku 15. etapy (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Peter Sagan sa na Tour náramne baví cyklistikou, aj keď mu utekajú etapové triumfy. Dokázal vyťažiť z toho, že ho ostatní jazdci púšťajú do brejkov, čo bola v minulom roku takmer utópia. Okrem toho s tým nemá problém ani Tinkoff-Saxo, ktorý ho stále nepotrebuje mať pri Contadorovi. Slovenský šampión udivuje železnou vytrvalosťou, ktorú predvádza jeden deň za druhým. Pri tom všetkom však nestratil kvality v rýchlych dojazdoch, výbušných koncovkách, ale problémy mu nerobia ani náročnejšie kopce. Preto by sme len ťažko hľadali terén, kde nemôže bojovať o etapový triumf. 
 
Aj keď doteraz nezvíťazil, obrovskou motiváciou musia byť pre neho tvrdenia z každej strany, že je najsilnejším jazdcom na pretekoch. A to hovoríme o Tour de France! Len málo cyklistov má také kvality, aby sa kvôli nim menili pravidlá na tomto podujatí. Organizátori tak urobili kvôli Saganovej dominancii v bodovacej súťaži, aby bola napínavejšia. Ťažko povedať, či sa im to podarilo, keďže oproti minulému roku je viac-menej rozhodnuté "až" po druhom týždni. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop