Giro v prvom týždni ukázalo svoju pravú tvár

19.5.2014, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Vyjadrenia o tom, že tento ročník Giro d'Italia má jednoduchší začiatok, v ktorom chýbajú zradné, zvlnené etapy, sa podarilo prvej Grand Tour sezóny poľahky poprieť, pretože na jej cestách vždy panujú špeciálne zákonitosti, ktorých sa ani tentoraz nevzdala.

 

 

Neúprosné zákony Gira

 

Najskôr sa osud pohral s pretekármi v tímovej časovke, ktorá sa odohrala v ostrovnej klíme a počas ktorej premenlivé počasie výrazne menilo podmienky na trati. Kým na začiatku Orica a potom v samom závere štartujúci OPQSBMC si užívali relatívne suché cesty, taký Movistar, Kaťuša či Trek Factory Racing pretekali v úplnom daždi a na klzkých povrchoch. Aj z toho dôvodu sa medzi zoskupeniami zameranými na celkovú klasifikáciu roztvorila škála až na rozpätí deväťdesiatich sekúnd, ktorú ohraničoval po výborne odvedenom výkone OPQS a po zbabranom predstavení smutná Kaťuša. Teda už po prvej etape sa medzi favoritmi vytvorili viditeľné rozdiely, ktoré bolo dobré mať na svojej strane, ale vzhľadom k brutálnemu podujatia nemali kľúčový charakter.

 

Oveľa razantnejšie však zasiahol do priebehu celého ročníka hromadný pád v šiestej etape, po ktorom sme rátali zranených ako po vojenskej operácii. Unikátnym nebol len počet postihnutých, ale aj to, že tejto kataklizme sa vyhlo len osem pretekárov, medzi ktorými boli však držiteľ ružového dresu a takisto jeden z veľkých favoritov na zisk celkového víťazstva. Táto skupina potom upaľovala do cieľa jednak s vidinou etapového prvenstva, na druhej strane dostal Cadel Evans možnosť po výbornej TTT zvýšiť odstup na svojich súperov. Nakoniec dostal skúsený Austrálčan 49-sekundový darček a Michael Matthews ukoristil etapu.

 

Títo dvaja pretekári dokázali využiť dokonalú pozíciu na úplnom čele pelotónu, ktorá ako jediná bola možnosťou vyhnúť sa takémuto obludnému pádu. Desať kilometrov pred cieľom nenašla vedúca skupinka dôvod, ktorý by ich prinútil zastaviť preteky, navyše vpredu sa nachádzala aj autorita maglia rosa, ktorá chcela evidentne pokračovať v ceste. Orica tentoraz nevyužila svoj momentálny rešpekt ako pri neutralizovaní štvrtej etapy a spoločne s celkom BMC vyťažili maximum so vzniknutej  situácie. Niektoré tímy však vzniesli kritiku na organizátorov, či bolo takúto dlhú, tranzitnú etapu potrebné zakončiť stredným stúpaním, keď je celé štartové pole ešte besné a rozdiely v klasifikácii nie sú dramatické.

 

 

Víťazi prvého týždňa

 

evans-tdf-2013Medzi nich nemôže patriť nikto iný ako Cadel Evans. 37-ročný cyklista zvládol úskalia prvého týždňa spomedzi všetkých favoritov najlepšie, a keď k tomu pridáme aj výbornú jazdu BMC v TTT, zisk ružového dresu po ôsmej etape je úplne zaslúžený. Evans sa v každej etape snažil jazdiť na čele pretekov niekedy až posadnuto, ale táto výborná pozičná jazda ho vystrelila na prvé miesto v klasifikácii. Okrem toho v prvých kopcoch neprejavil žiadnu slabosť a jeho spolujazdci vyzerajú byť podobne motivovaní.

 

V tejto chvíli je teda Evans veľmi, veľmi silný a uvidíme, ako dlho mu vydrží tento stopercentný výkon. Ak sa mu v časovke jednotlivcov podarí ešte navýšiť svoj náskok, jeho buldočia vôľa môže byť v tých najťažších kopcoch nepremožiteľná. Navyše si v zálohe drží Samuela Sáncheza, ktorý doteraz nemusel ani prstom pohnúť. „Pripravoval som sa vážne na Giro a mohol som to robiť v pokojnejších podmienkach, pretože vás nikto neotravuje, či idete Giro vyhrať, ako je to počas prípravy na Tour. Zatiaľ musíme byť s našou prácu veľmi spokojní. Som veľmi šťastný, ako funguje náš tím. Oni sú tí, ktorí ma dostali do tejto pozície, a oni aj držia pod kontrolou ružový dres.“

 

Skvelé výkony predvádzal aj kompletný tím Orica-GreenEdge, ktorému sa počas prvého týždňa podarilo do bodky splniť najideálnejší scenár. Najskôr vyhrali tímovú časovku a ružový dres držali vo svojej moci sedem dní. Keď k tomu prirátame aj dve etapové víťazstvá, austrálske zoskupenie si môže tieto preteky už len užívať. Hrdinský výkon podal hlavne Michael Matthews, ktorý nielenže statočne obhajoval vedúcu pozíciu, ale jeho lezecký výkon na Montecassino bol jednoducho parádny, ktorý ho posúva na vyššiu úroveň, ako je tá šprintérska.

 

Z najrýchlejších mužov v pelotóne najviac zaujal Marcel Kittel, ktorý pred svojím núteným odstúpením jednoznačne prevyšoval všetkých ostatných. Najmä šprint v Dubline bude znamenať pre SwiftaVivianiho nočnú moru, ale pre fanúšikov vyzeral ako inter-galaktické stretnutie tretieho druhu. Po jeho odstúpení najviac využil svoju šancu drzý francúzsky šprintér Nacer Bouhanni, ktorý sa za víťaztvami tlačil razantnejšie ako domáca dvojica Elia VivianiGiacomo Nizzolo.

 

Po sklamaní z ardenských klasík Diego Ulissi perfektne využil svoje schopnosti a dve víťazné etapy, ktoré končili na vrchole stúpania, sú určite oveľa viac, ako očakával. Najskôr preľstil konkurenciu na kopci Viggiano výborne načasovaným zdrvujúcim útokom, čo bolo ideálne miesto pre jeho jazdeckú typológiu. Všetkých favoritov však prekvapil v prvej horskej etape, kde si ich takisto dokázal podať skvelým špurtom. 24–ročný jazdec tak hneď na začiatku dokázal splniť svoju úlohu a bez stresu môže poškuľovať po ďalších etapách.  

 

 

Porazení prvého týždňa

 

Aj táto kategória má jasného víťaza, ktorým je Joaquim Rodríguez. Pre španielskeho borca sa skončil útok na celkový triumf na Grand Tour veľmi skoro a navyše doslova tragickým spôsobom, keď musel z tohto podujatia odstúpiť so zlomenými rebrami. Jeho obrovská smola je ešte umocnená tým, že ako 35-ročný jazdec už nemá pred sebou veľa silných cyklistických sezón, takže v tomto ročníku mal jasný zámer vyhrať trojtýždňové podujatie. Prvý pokus mu síce nevyšiel, ale pred Puritom sa otvárajú nové možnosti v ďalšej časti sezóny.

 

Pre Daniela Martina sa zas Giro skončilo skôr, ako sa vôbec stihlo začať. Írsky cyklista totiž už po niekoľkých kilometroch spadol v tímovej časovke a zlomil si kľúčnu kosť. Zdrvený Martin tak kittel-marcel-giro-bolestimusel behom jedného momentu zahodiť za hlavu celú niekoľkomesačnú prípravu a vysoké ambície, tím Garmin-Sharp zas stratil svojho najlepšieho borca a musel hľadať nové výzvy. Príliš skoro skončila talianska Grand Tour aj pre Marcela Kittela, ktorý musel opustiť svoje šprintérske ihrisko v dominantnej pozícii kvôli chorobe, v opačnom prípade by zaiste pridal na svoje víťazné konto ešte niekoľko zárezov. Z jazdcov na celkové poradie museli po prvom týždni zabudnúť na dobrý výsledok Michele Scarponi, Damiano Cunego, Przemyslaw NiemiecNicolas Roche.

 

 

V kopcoch ešte nerinčali vrchárske zbrane

 

Po prvom týždni sú síce rozdiely v top 10 natiahnuté až do dvoch minút, tie však nespôsobili kopce, ale viac-menej dramatické okolnosti. Na prvých dvoch finišoch na vrchole stúpania všetci favoriti jazdili konzervatívne, bez útokov, jeden jediný predviedol Domenico Pozzovivo. Najbližšie za Evansom sa drží Rigoberto Urán, ktorý zatiaľ predvádza koncentrovaný výkon, ktorý odštartovala výborná tímová časovka. „Myslím si, že zatiaľ je to z našej strany dobré Giro, pretože máme dobrú pozíciu. Nesnažili sme sa pracovať veľmi veľa, ale ani veľmi málo. Chceli sme zostať konzistentní. Prežili sme niekoľko pádov, ale najdôležitejšie je, že v tíme vládne výborná atmosféra. Najťažšie kopce ešte len prídu, ale v prvej časti Gira je hlavné, aby sme nestratili zbytočné sekundy, takže túto misiu sme zvládli veľmi dobre.“

 

Domenico Pozzovivo bol zatiaľ jediným favoritom, ktorý sa na stúpaní nebál zaútočiť, a týmto atakom aj získať sekundy na svojich súperov. Okrem jeho veľkého odhodlaniu a výbornej formy vzbudzujú rešpekt aj spolujazdci z Ag2r, ktorí vyzerajú byť veľmi dobre fyzicky nastavení, aby mohol Pozzovivo ovládať niektoré kopce. „V tejto chvíli sa cítim veľmi dobre, ale pred sebou máme ešte dva týždne, počas ktorých sa ostatní určite zlepšia. Sezónu som začal postupne, aby forma vygradovala na tomto podujatí. V posledných etapách sme jazdili výborne ako tím a ideme správnym smerom. Výsledok prvého týždňa je veľmi dobrý. Všetko išlo dobre, nestrácal som zbytočný čas a len raz som spadol.“

 

Takýto optimistický už nie je Nairo Quintana, ktorého pád zo šiestej etapy ovplyvňuje viac, ako dúfal. Kolumbijčan pociťuje bolesti v zadnej časti tela pri sedení na bicykli a najväčšie ťažkosti mu spôsobuje práve akcelerácia v kopcoch, čo je ozdobou tohto cyklistu. Preto nemohol čosi podniknúť na Montecopiolo, a preto nestačil reagovať na Pozzovivov útok. Quintana tak stratil dve možnosti ponaháňať Evansa na stúpaniach, ale v nasledujúcich etapách už určite nebudeme ukrátení o tieto skvelé súboje.

 

Spokojný s prvým týždňom musí byť aj Rafal Majka, ktorý prežil tieto hektické dni bez výrazného zaváhania. Tešiť ho môže najmä fakt, že Giro sa postupne dostáva do terénov, ktoré mu ako výbornému vrchárovi oveľa viac vyhovujú, takže jeho momentálna pohoda sa môže pozitívne prejaviť na tých najťažších horských skúškach. Aj talentovaný Fabio Aru preplával prvým týždňom bez ujmy, sebavedomie mu určite dodá skutočnosť, že v celkovej klasifikácii je zďaleka najlepším jazdcom Astany, takže jeho výkon pri skúsenom mentorovi Michelem Scarponim môže vyletieť pre neho do nepoznaných sfér. Výborne sa zatiaľ prezentuje aj Wilco Kelderman, ktorý môže v časovke jednotlivcov získať na svojich súperov dostatok času, ktorý bude pre neho veľkou výhodou v tých najťažších kopcoch. Opačným prípadom je Robert Kišerlovski, ktorý sa zas nezľakne ani tých najprudších úsekov, čo dokázal v závere ôsmej etapy, ale jazda proti chronometru nie je jeho vyhľadávanou zábavkou. No prichádzajúce kopce si môže pekne užiť.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop