Sagan si veril, Nibali sa ospravedlnil, Cancellara musel odstúpiť

23.8.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po tretej etape zavládla veľká radosť v celku Tinkoff-Saxo, ktorú im zariadil Peter Sagan. Na podujatí aj dnes pokračoval exodus kvalitných jazdcov, tentoraz sa rozlúčil Fabian Cancellara. A aj dnes naďalej rezonovala diskvalifikácia Vincenza Nibaliho.
 
Slovenský šampión Peter Sagan skvelým spôsobom zakončil prácu celého svojho tímu a pred nasledujúcimi etapami si zvýšil apetít na ďalšie úspechy. "Finišovať medzi najlepšími je vždy pekný výsledok, ale som šťastný, že som zvíťazil, pretože som to naháňal celú Tour de France a nakoniec to prišlo teraz. Dnes som musel vyhrať. Spolujazdci išli výborne posledných sto kilometrov, musím sa im poďakovať. Je to pre nás dobrý začiatok. Konečne som zvíťazil. Vždy som sa snažil, raz to muselo prísť. Nemám taký šprintérsky vláčik ako ostatní jazdci, ale moji spolujazdci išli veľmi dobre na záverečných dvadsiatich kilometroch. Okrem toho priviedli späť utečencov, ostatné celky sa v tomto smere nečinili. Teraz už viem, že som na tom dobre, uvidíme, ako sa vydaria ďalšie etapy."
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 3. etape Vuelta a Espaňa 2015
{play}images/music/sagan-2015/vuelta-3-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
Spokojný bol aj športový riaditeľ Tinkoffu Tristan Hoffman, ktorý si užil prvý triumf Petra Sagana na Grand Tour v tomto tíme. "Víťazstvo je vždy výnimočný moment. Petrovi sa to nepodarilo na Tour, preto sme boli nadšení. Som šťastný kvôli celému tímu, ale najmä kvôli Petrovi. Včera mal pád, preto sme si povedali, že to dnes zoberieme trošku pokojnejšie. Pre nás je to fantastický výsledok. Už mnohokrát som videl jeho tvár po tom, čo skončil na druhom mieste. Prvých dvadsať minút to nie je dobré, ale potom sa už pozerá na ďalšie príležitosti. Aj počas tímovej časovky som videl tú jeho tvár, chcel zostať na prvom mieste. Ale teraz som si istý, že je veľmi šťastný a uvoľnený."
 
Zálusk na etapu si robil aj Giant-Alpecin a John Degenkolb, ale napriek dobrému záveru sa museli uspokojiť s tretím miestom. Športový riaditeľ Addy Engels zhodnotil etapu nasledovne: "Bol to veľmi ťažký deň. Na stúpaní prvej kategórie niekoľko jazdcov vypadlo z balíka, medzi nimi sa nachádzali aj traja naši pretekári. Na konci sme predviedli dobrý lead-out, všetko išlo podľa plánu. Koen de Kort dostal Johna do ideálnej pozície, aby mohol rozbehnúť špurt v najlepšej pozícii. Ale Sagan a Bouhanni boli jednoducho rýchlejší."
 
 
 
 
Fabian Cancellara je ďalším pretekárom, ktorý cestuje predčasne domov. Po komplikovanej sezóne si chcel na jej konci poriadne zajazdiť, ale nebolo mu dopriate. "Pre mňa to bol jeden z najťažších dní na bicykli. Chcel som pokračovať, nechcel som zastaviť, ale vedenie tímu mi povedalo, že jazdím za časovým limitom, že to už nemá zmysel. Po ťažkej sezóne som musel pokračovať v pretekoch, ale bol som úplne prázdny. Zdravie je prvoradé." Športový riaditeľ Trek Factory Dirk Demol vysvetlil príčinu jeho problémov: "Už počas tímovej časovky bol chorý, včera ledva prišiel do cieľa. Dnes ráno si myslel, že už prekonal horúčku, preto chcel pokračovať, ale nebolo to možné. Je naozaj chorý, trpel na žalúdočné problémy."
 
Ku svojej kauze sa vyjadril aj Vincenzo Nibali, ktorý sa všetkým ospravedlnil, ale na jeho bezprostrednom vyjadrení cítiť istú zatrpknutosť z vlastného celku. "Chcem sa všetkým ospravedlniť, najmä tým, ktorí sú na mňa nahnevaní. To, čo sa stalo, sa deje na každých pretekoch, ale v každom prípade to nebola správna vec. Za svoje konanie som mal byť potrestaný. Po páde som sa snažil dostať späť do hlavného balíka, ale urobil som chybu, ktorá sa odohrala na úseku 150 metrov, za čo na mňa mnoho ľudí útočí. Teraz nikto nehovorí o tom, ako niektorí jazdci atakovali, keď iných zastavil pád. V pretekoch sa odohrá množstvo udalostí, špeciálne po pádoch. Myslel som, že dostanem časový trest a pokutu. Znovu sa chcem všetkým ospravedlniť. Musím však povedať, že sa to pre mňa nevyvíjalo dobre. Všetci videli, ako som musel dlho čakať na pomoc. Každý kričal do vysielačky len Aru, Aru... A nakoniec mi dal nový bicykel len Martinelli. Dovtedy však ubehlo veľa času a premýšľal som, že asi na pretekoch aj tak skončím. Malo nejaký zmysel pokračovať? Odchádzam z pretekov opustený. Je frustrujúce, že odchádzam bez toho, aby som niečo ukázal."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop