Všetky hviezdy rozoberali Froomov výkon, za príčinu určili teplo

29.8.2015, 02:36 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Prvý horský finiš sa niesol v znamení straty Chrisa Frooma, ale viacerí jazdci sa zhodli na tom, že to bolo spôsobené veľkým teplom. V konečnom dôsledku na záverečnom kopci všetci favoriti vyčkávali, tento status bol ochotný prelomiť len Fabio Aru.  
 
Najväčší triumf v kariére vybojoval Bert Jan Lindeman, ktorý tým pádom pokropil nádeje holandského celku Lotto-Jumbo. "Pre mňa je to nečakané, že som vyhral pri toľkých veľkých hviezdach cyklistiky, je to najväčší moment mojej kariéry. Je to veľmi dôležité aj pre tím, v tejto sezóne sme prežili veľa smoly. V závere som sa snažil čo najviac šetriť energiu. Ak chcete vyhrať, pred cieľom musíte byť nielen najsilnejší, ale aj najchytrejší."
 
Na cieľovom kopci bol jediným dôležitým útočníkom Fabio Aru. Taliansky jazdec spôsobil, že Froome prežil nepríjemné chvíle, a zároveň ukázal, že je pripravený bojovať o najvyššie priečky v GC. "Bol to prvý vrchársky test a ja som potreboval zodpovedať niekoľko otázok. Necítil som sa  dobre, pretože som mal pád v druhej etape, rovnako to nebolo ono na krátkych stúpaniach, ale teraz som sa dostal do tempa a je to dobré. Doteraz som sa nepozeral na klasifikáciu, ak mám byť úprimný, jazdil som vlastné preteky. Vuelta je krásne podujatie a chcem tu jazdiť čo najlepšie."
 
Jeho kolega Mikel Landa zaostal za očakávaniami, hoci nestratil príliš veľa času. Španielsky jazdec verí, že sa postupne dostane na svoju úroveň z Gira. "Moje nohy ma neposlúchali, tempo bolo veľmi vysoké, ale Aru získal nejaký čas, čo je dobré. Ja som robil, čo som mohol, ale bolo veľmi horúco a na toto nie som naučený. Aru je náš vodca, nemyslím si, že budem mať veľa príležitostí. Ale ak sa mi naskytne šanca ísť na GC, pôjdem za tým."
 
Záverečné kilometre kontroloval tím Movistar, Nairo Quintana bol po etape spokojný, ale v konečnom dôsledku na cieľovom stúpaní neodhalil svoju skutočnú fazónu. "Získali sme nejaký čas na Frooma, ale pred nami je ešte veľa ťažkých etáp. To, čo sa stalo Froomovi, sa mohlo prihodiť každému z nás, bola to skôr záležitosť vysokého tepla. Všetci hlavní favoriti sme mali približne rovnaké pocity. Teplo bolo neľudské, ale my sme to zvládli. V najbližších etapách musíme zmeniť taktiku, aby sme získali čas na našich súperov, pretože všetci vyčkávajú na to, čo spravíme. Sme dvaja, preto musíme začať útočiť jeden po druhom, aby sme bol úspešní."
 
Ani Alejandro Valverde včera nešiel do rizika, ale pri tom všetkom dokázal získať nejaký čas na Frooma. "Nevidel som, ako sa darí Froomovi, pretože my sme jazdili v závere na čele balíka. Je dobré, že sme na neho získali nejaký čas, ale celá Vuelta je stále pred nami. Prvé ťažké stúpanie je vždy náročné, teraz to znásobilo veľké teplo. Našťastie, s Nairom sme to zvládli dobre a máme  šancu na celkový triumf. V nasledujúcich dňoch sa to budeme snažiť využiť."
 
Farby tímu Sky opäť zastupoval Nicolas Roche, ktorý okrem svojho výkonu musel komentovať zaváhanie Chrisa Frooma. "Bolo veľmi teplo, a nie každý to má veľmi rád. Na konci som nešiel zle, bol som na svojom limite, ale nestratil som čas. Dá sa povedať, že všetci sme sa správali rovnako. Myslím si, že s Chrisom Froomom si nemusíme robiť starosti. Prišiel rovno po Tour, a keď teraz stratil nejaké sekundy, nie je to koniec sveta. Mnohokrát sme videli, že prežil zlý deň, ale jeho strata na konci etapy nebola veľká. On to dokáže prekonať, vie, ako má jazdiť vlastným tempom."
 
Esteban Cháves naďalej kvalitne obraňuje červený dres, ani včerajšie stúpanie nebolo nad jeho sily. "Som spokojný, ako to dopadlo. Je to veľká zodpovednosť byť oblečený v červenom drese, ale my sme to zvládli koncentrovane. Bol to prvý veľký finiš a teraz musím dobre zregenerovať. Na cieľovom stúpaní bolo veľmi horúco. Neviem, čo sa stalo s Chrisom Froomom, prekvapilo ma to, pretože on je veľký šampión. Pred cieľom útočil Aru, ale myslím si, že nie je mojou povinnosťou, aby som reagoval na každý pohyb. Musím myslieť na to, že pred sebou máme náročnejšie etapy."
 
V skupine hlavných favoritov finišoval aj Daniel Martin, ktorý sa podobne ako včera sťažoval na nepresné informácie zo strany organizátorov. "Roadbook hovoril, že samotný finiš obsahuje drsné pasáže s priemerným sklonom cez desať percent, ale nebolo to tak, priemer bol oveľa menší. A to isté sa stalo aj v predchádzajúcich dňoch. Samozrejme, pracovníci tímu, ktorí nás čakajú v cieli, nám dajú nejaké informácie, ale nie je to to isté. Je to trochu divné, pretože každý čakal  na konci prudké úseky. A to ovplyvnilo záver etapy."      
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop