Na MS sa rozdali prvé sady medailí, teší sa aj Baškov kamarát

21.9.2015, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Po prvej tímovej disciplíne - časovke družstiev, prišli na rad v Richmonde zápolenia jednotlivcov. V boji proti chronometru si to rozdali dievčatá a muži do 23 rokov.
 
Slovenské martýrium v časovke už včera symbolicky podčiarkol pád jazdcov Tinkoffu - Saxo, a tým pádom strata šance vybojovať dobré umiestnenie Petra Sagana. Dnešný deň bol možno ešte tragickejší, slovenský reprezentačný dres sa na cestách neobjavil vôbec. Minulý rok zachraňovala v juniorskej disciplíne česť Tereza Medveďová, no Slováci dlhodobo nemajú výkonnosť na meranie síl so svetom.
 
 
Radosť domácich, Európa zaostáva
 
Americká národná hymna zaznela za Atlantickým oceánom počas tohtoročných MS už po druhý raz. Víťazstvo BMC napodobnila v prvej individuálnej disciplíne juniorka Chlose Dygert. Trať dlhú 15 kilometrov v konkurencii 37 pretekárok prešla za 20:18.
 
"Cítila som sa perfektne. Bola som pred tým chorá, takže som nevedela, čo mám od toho očakávať. Pevné úsilie ma však posúvalo ďalej a ďalej," uviedla šťastná víťazka. Úspech Američaniek podčiarkla druhým miestom Emma White, ktorá týmto šampionátom ukončuje svoju mládežnícku kariéru. "Je to úžasné. A ešte lepšie je to, že zvíťazila moja kolegyňa. Skutočne úspešný deň," uviedla strieborná medailista. 
 
Tretie miesto putuje do krajiny klokanov. Austrálčanka Anna-Leeza Hull stratila na víťazku takmer minútu a pol. Podľa jej slov jej prvá polovica trate nevyhovovala, druhá už bola pre ňu ako stvorená. I napriek "len" tretiemu miestu je však spokojná a šťastná.
 
Chronometer akoby nebol pre európske dievčatá obľúbenou disciplínou. Od roku 2013 tu získali z deviatich možných medailí len dve. Veľkú dominanciu tu ukazujú pretekárky z Austrálie.
 
 
ms-richmond-casovka-junioriek
Stupne víťazov časovky junioriek (© UCI)
 
 
Časovka U23 sa stala dánsko-nemeckou záležitosťou
 
O polovicu dlhšiu trať ako dievčatá absolvovali muži v kategórii U23, opäť bez slovenského zastúpenia. Najlepšie ju zvládol Dán s tak trochu nemeckým menom Mads Wurtz Schmidt. Porciu 30 kilometrov zvládol za 37:10. Preteky boli tesné, veď všetci traja medailisti sa zmestili takmer do 20 sekúnd. Mladý severan má za sebou veľmi úspešnú sezónu. Na prestížnom francúzskom Tour de l'Avenir vyhral štvrtú etapu. Na domácom podujatí Okolo Dánska dokonca vyhral časovku. Bola to piata etapa a merala približne trinásť a pol kilometra. Okrem toho vyhral časovku i domácich majstrovstvách. Dánom teda rastie výborný tempár, ktorý sa okrem iného môže pochváliť aj víťazstvom na juniorskom Paríž - Roubaix. Tento výsledok sa datuje ešte do roku 2012.
 
"Triumf pre mňa znamená veľmi veľa. Tento rok som robil počas tréningov veľa vecí navyše. Prinieslo mi to tento úspech. Nemôžem uveriť tomu, čo som dosiahol," hovorí úradujúci majster sveta Schmidt. "Vedel som, že idem dobre, nič ma neprekvapilo. Mal som v hlave plán, vďaka ktorému som vyhral," dodal na margo víťazstva pretekár, ktorý zatiaľ na profesionálny kontrakt čaká.
 
Ostatné dve medaily putujú na juh od Dánska, do Nemecka. Tú so strieborným leskom získal Maximilian Schachmann. Radosť z tejto medaily môže mať i náš Erik Baška. Schachmann je Erikovým spolujazdcom z AWT-GreenWay a absolvovali spolu tento rok šesť podujatí. Nemecký cyklista má dokonca so slovenskými cestami i osobnú skúsenosť. V tomto roku štartoval na Okolo Slovenska, no v druhej etape odstúpil. Dnes stratil na víťaza len trinásť sekúnd. Tretie miesto vybojoval ďalší Nemec. Je ním Lennard Kämna. Mladík vyhral túto disciplínu minulý rok, avšak v juniorskej kategórii. Po postupe medzi starších sa teda nestratil. Podobne ako švajčiarsky cyklista Stefan Kung. Minulý rok v Ponferrade skončil v kategórii U23 tretí, a tento rok vyhral s BMC tímovú časovku. Uvidíme aký osud čaká Kämnu, ktorý má aj skúsenosti so Slovenskom, ešte ako junior tu absolvoval žilinskú Cenu Slovenska.
 
Na rozdiel od junioriek, v U23 Európa dominuje. Európania obsadili prvých päť miest. Minulý rok dominovali podobne, i keď titul putoval do Austrálie. Zajtra sú v Richmonde na programe časovky juniorov a žien, nasledovať budú muži, ktorí súboje proti chronometru uzavrú.
 
 
 
 
Súvisiace články:
{module ms-2015-clanky}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop