Jún: Generálky na TdF bez triumfu Frooma, naše pokroky a Cancellara priznal egoizmus

30.6.2017, 12:30 | Magazín C-I.sk | Rastislav Boris
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za júnom.
 
Jún bol najmä v znamení generálok na Tour de France, teda Critérium du Dauphiné a Okolo Švajčiarska. Francúzsky event opäť prilákal viac vrchárskych hviezd, ale švajčiarsky s radosťou absolvovali viacerí špecialisti na časovky, týždňové preteky a klasikári. V závere júna väčšina krajín zorganizovala národné šampionáty. Atraktívne hlavné menu doplnili desiatky menších európskych podujatí, vrátane najvýznamnejšieho slovenského - Okolo Slovenska (2.1).
 
 
sumar mesiaca jun
 
 
tab jun vitazstva jazdciŠpecialitou bolo nové podujatie Hammer Series (2.1) v holandskom Limburgu. Pripravili ho zoskupenie tímov snažiace sa o modernizáciu cyklistiky Velon a marketingová spoločnosť Infront s cieľom maximalizovať nadšenie fanúšikov. V skratke, tímy bojovali na okruhoch tri dni.
 
V prvý kopcovitý (Hammer Climb) a v druhý šprintérsky (Hammer Sprint) získavali za umiestnenia body, podľa ktroých sa postavili na štart rozhodujúcej záverečnej tímovej časovky (Hammer Chase). Navyše, tímy si do jednotlivých dní vyberali päť jazdcov zo sedemčlennej súpisky. Lákadlom boli aj zábery z GoPro kamier alebo aplikácia pre fanúšikov s dátami ako rýchlosť, tep, kadencia.
 
 
STALO SA
 
• Hammer Climb ovládol Movistar, Hammer Sprint tím Trek - Segafredo, ale v časovke rozhodol o celkovom triumfe celok Sky
 
• kráľ jarných klasík Greg Van Avermaet po oddychu pokračoval vo víťaznom štýle, keď na Okolo Luxemburska (2.HC) získal dve etapy i celkový triumf 
 
Richie Porte ukázal na CDD skvelú formu, časovku vyhral aj pred Tonym Martinom a kráčal k víťazstvu, ale doplatil na útočný chaos a zostal izolovaný v poslednej krátkej intenzívnej horskej etape, a tak Jakob Fuglsang zaknihoval životný výsledok
 
Chris Froome pokračoval v kolísavých výkonoch a nezískal pred Tour de France víťazstvo, čo sa mu stalo prvýkrát od roku 2012, aj na CDD nepôsobil ako šampión, hoci Stará dáma môže byť úplne iný príbeh
 
• na Okolo Švajčiarska rozhodla o celkovom víťazovi Simonovi Špilakovi vyrovnanosť jeho výkonov ozdobená jeho víťazným sólovým únikom na Tiefenbachfernere, jednom z najťažších kopcov sezóny (14 km, priemerný sklon 9,7 %, vrchol 2780 metrov nad morom)
 
• premiéru Okolo Slovenska v kategórii 2.1 sme zhodnotili vetou "Buďme hrdí na naše preteky a poďme ďalej" (viac TU), vzorom nám môže byť finančne nafúknutejšie podujatie Okolo Slovinska (2.1), ktoré prilákalo päť WT tímov a vysielalo sa na Eurosporte, zásluhou Sama Bennetta a Rafala Majku ho ovládol tím Bora - Hansgrohe, ktorý v Slovinsku vyhral tri zo štyroch etáp a celkové poradie
 
• v závere júna bojovali cyklisti o desiatky národných titulov (sumár víťazov TU), úspešne dopadol "náš" tím Bora - Hansgrohe, ktorý získal titul v Nemecku, Rakúsku i na Slovensku, česko-slovenský šampionát v Žiari nad Hronom sme detailne zhodnotili TU
 
Juraj Sagan sa dostal do deväťčlennej nominácie Bory na TdF a čaká ho premiéra na GT po boku brata
 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaFabian Cancellara (CyclingTips)
"Nenávideli ma. V deň veľkých pretekov som sa s nikým nerozprával."
 
Cyklistická legenda Fabian Cancellara, ktorý si po 35 vyhratých klasikách či štyroch tituloch majstra sveta v časovke, už užíva "dôchodok", zostavil zoznam vecí, ktoré sa v cyklistike naučil. Tu je ich voľný preklad:
 
1. Vytrvalosť je kľúčová. Mal som náročné pády, ale prekonanie ťažkostí ma posilnilo. Nevzdávať sa, to bolo dôležité. Život nie je vždy o víťazstvách, musíte vydržať a bojovať.
 
2. Mal som určité ego ako pretekár, bol som egoista v mojich ambíciach. Po kariére som sa rozprával s viacerými jazdcami. Nenávideli ma, keď som sa sústredil na veľké preteky. V deň veľkých pretekov som sa s nikým nerozprával. Mnoho víťazstiev som získal vďaka tomuto perfekcionizmu, najmä v časovkách. Niekedy som išiel aj proti sponzorom, proti tímu, lebo som chcel byť najlepší.
 
Ale počas bežných pretekov som bol prístupný, takže vypínanie môjho perfekcionizmu bolo tiež dôležité. Snažil som sa byť veľkorysý a nápomocný. Pri nebezpečných situáciách v pelotóne som preberal zodpovednosť a vyzýval chlapcov, aby spomalili a podobne. Skúsení cyklisti musia prebrať zodpovednosť, keď je to potrebné. 
 
 
cancellara 2016 prasne cesty movf
Fabian Cancellara v poslednej sezóne na Strade Bianche (© Movistar Team)
 
 
3. Verím v hodnotu inštinktu. Áno, snažili sme sa pripravovať pred pretekmi, aby sme dosiahli dobré výsledky, ale načasovanie útokov, to nikdy nenaplánujete. To je o pocitoch. Veľakrát na Paríž - Roubaix, Okolo Flámska, Miláno - San Remo som zaútočil neplánovane a využil inštinkt. 
 
4. Naučil som sa postupovať krok za krokom. Keď som odišiel z cyklistiky, išiel som na plný plyn a snažil som sa robiť všetko. To sa nedalo zvládnuť. Naučil som sa, že v živote, tak ako v cyklistike, je proces budovania postupný. Najprv tréning a až potom pridávate intenzitu. Postupujem krok za krokom a určujem, čo má prioritu v mojom živote a čo nie.
 
5. Ľudia sú dôležití. Mechanici, maséri, tlačoví hovorcovia si počas tých rokov robili svoju prácu. Ale na konci dňa je každý normálny človek a k ľuďom treba pristupovať s rešpektom. V tomto zmysle sme všetci rovnaký. Nie som iný preto, že som vyhral veľké preteky. Žijem každodenný život, mám rodinu, vodím deti do školy. 
 
Som vďačný za moju rodinu. Cestovali so mnou po celom svete a som spokojný s tým, že sme vychovávali deti už počas mojej kariéry. Teraz s nimi môžem tráviť viac času, ale úprimne, nič by som nemenil. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaLuke Rowe (CyclingWeekly)
"Vojaci riskujú svoje životy. My iba jazdíme na bicykloch po Francúzsku."
 
Luke Rowe (Sky) odhalil jednu z motivácií, prečo sa stal profesionálnym cyklistom. "Každý kto ma pozná, vie, že nie som typ človeka, čo vydrží sedieť za stolom. Hneď sa nudím. Ako mladý som vždy hovoril, že ak sa nestanem cyklistom, tak sa chcem pridať k armáde alebo hasičom. Chcel som byť aktívny a každý deň robiť niečo iné.
 
Dedko Rowa dokonca bol v Kráľovskom letectve (RAF) a rozprával mu zaujímavé vojenské príbehy. "Predstavujem si, že medzi mojou prácou cyklistu a prácou v armáde je veľa podobností. Ale nebolo by to vhodné povedať, že je to príliš podobné, pretože ľudia v armáde riskujú životy a slúžia svojej krajine, zatiaľ čo my iba jazdíme na bicykloch po Francúzsku oblečení v elastickom vlákne."
 
Rowe ale vidí viaceré podobnosti v režime cyklistu a vojaka. Obe profesie sa dostávajú do rutiny spôsobom života, tým ako sa stravujú, trénujú a že súťažia / stretávajú sa s približne rovnakými ľuďmi v rovnakom čase každý deň. Cyklista si tento denný kolobeh najlepšie uvedomý na konci sezóny. 
 
"Niektorí ľudia na nás môžu pozerať ako na hrdinov, že robíme hrdinské činy. Ale my len pretekáme na bicykloch. Myslím si, že najväčší hrdinovia sveta pracujú v armáde," dodal Rowe.
 
 
rowe 2017 nice taha peloton cdtf
Luke Rowe ťahá pelotón (© Slipstream Sports)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop