Od odstúpenia v Austrálii po zlatý hattrick. Svetové šampionáty Petra Sagana

26.9.2017, 22:00 | Magazín C-I.sk |
Slovenský cyklistický fenomén Peter Sagan dokázal prepísať históriu. Zisk troch titulov majstra sveta po sebe je jav, ktorý nemá v histórii obdobu. Trojicu zlatých medailí navyše dokázal získať ako 27-ročný len pri ôsmich štartoch na svetových šampionátoch. Pripomeňme si, ako si zázračný chlapec počínal v jednotlivých ročníkoch.
 
 
sagan ms hetrik fb
 
 
2010-2012 - Prvé skúsenosti
 
Peter Sagan začal svoj príbeh na majstrovstvách sveta kategórie Elite v austrálskom Geelongu. V roku 2010 mal za sebou prvú sezónu vo World Tour tíme Liquigas - Doimo, počas ktorej získal etapové víťazstvá na prestížnych podujatiach Paríž-Nice, Okolo Romandie a Okolo Kalifornie. Tesne pred samotným šampionátom potom absolvoval prvý ročník dvojice kanadských jednorazoviek. Z Grand Prix Montréal bral výborné druhé miesto, takže fanúšikovia slovenskej nádeje mohli očakávať dobrý výsledok aj zo šampionátu v Austrálii. 
 
Ešte na štarte vyzeral byť v poriadku, po 80 kilometroch ale začal pociťovať zdravotné ťažkosti. Tie sa postupne zhoršovali, až donútili Petra, ktorý už nabral stratu na čelo pretekov, aby odstúpil zo svojich prvých seniorských majstrovstiev sveta. Príčiny problémov boli nejasné, Peter sám  špekuloval o tom, že to mohli byť následky vyčerpania z dlhej sezóny. Nedokončil potom ani posledné podujatie roku Giro di Lombardia. Majstrovstvá sveta toho roku ovládol v šprinte asi 20-člennej skupiny Thor Hushovd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2010 v Geelongu
 
 
V roku 2011 získal Sagan víťazstvá na Giro di Sardegna a Okolo Poľska, tešil sa aj v etapách na Okolo Kalifornie a Okolo Švajčiarska. Pred šampionátom v Kodani absolvoval svoju prvú Grand Tour, z Vuelty si odviezol aj tri etapové triumfy. Tesne pred majstrovstvami potom vyhral aj jednorazovku v talianskom Prate. 
 
Kodanská trať svedčila šprintérom, do cieľa pokope dorazila skupina 80 cyklistov. Bratia Velitsovci mali za úlohu Petra priviesť čerstvého do záverečného šprintu. To sa podarilo a iba 21-ročný Žilinčan sa zapojil do boja o medajle. V poslednej zákrute sa posunul na predné pozície, odkiaľ mohol zaútočiť na víťazstvo. Nakoniec sa ukázalo, že bol až príliš vpredu. Priestor sa pred ním otvoril príliš skoro a Peter musel nasadiť dlhý šprint. Ostatní elitní špurtéri si počkali na správny čas a pri Petrovi v závere preleteli. V cieli to nakoniec stačilo na 12. miesto. Titul oslavoval Mark Cavendish.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2011 v Kodani
 
 
Sezóna 2012 bola pre Petra ešte úspešnejšia než tie predchádzajúce. V premiére na Tour de France získal tri etapové vavríny a s veľkým náskokom zvíťazil aj v bodovačke. Získal etapy v Ománe, na Tirreno-Adriatico, Tri dni Panne-Koksijde i v Kalifornii a vo Švajčiarsku. Ukázal sa aj na klasikách, druhé miesto z Gent-Wevelgem, piate z Tour of Flanders a tretie z Amstelu naznačili, že aj na MS bude opäť patriť k najväčším favoritom.
 
Vo Valkenburgu sa Peter najskôr predstavil v časovke tímov, kde Liquigas-Cannondale získal nečakané štvrté miesto. Hromadné preteky boli veľmi zaujímavé, určené hlavne pre klasikárov. Útočil Contador aj Nibali, nakoniec sa ale rozhodovalo až v poslednom výjazde na slávny Cauberg. Tam atakoval Philippe Gilbert a nedal nikomu šancu sa k nemu priblížiť. Za ním o zvyšné medajle bojovalo tridsať najlepších pretekárov, kúsok pred sebou finišovali nakoniec aj Boasson Hagen a Valverde. Peter bol v záverečnom šprinte trochu zablokovaný a sám priznal tiež vlastnú chybu, keď si nechal ujsť možnosť vyraziť do špurtu. S konečným 14. miestom nebol spokojný.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2012 vo Valkenburgu
 
 
2013-2014 - Náročnejšie trasy
 
Výpočet víťazsiev z roku 2013 bol podobný tým predchádzajúcim, za zmienku stojí hlavne vyhraná etapa a bodovačka na Starej dáme, druhé miesta z Miláno-San Remo a E3 Harelbeke a Tour of Flanders a víťazstvo z Gent-Wevelgem a Brabantského šípu. Pred MS Peter absolvoval dlhé severoamerické turné, ktoré zakončil ďalším prestížnym víťazstvom na GP Montréal.
 
V talianskej Florencii získal s tímom Cannondale tentokrát siedme miesto v tímovej časovke. Preteky jednotlivcov robil ťažkým hlavne kopec Fiesole, ktorý dával o niečo väčšiu šancu vrchársky dobre disponovaným cyklistom. Šťastie našim jazdcom neprialo, narazili na množstvo pádov a tiež sa Peter Sagan musel vracať do pelotónu zo zadných pozícií, keď Taliani poriadne nadelili peloton. Rozhodoval posledný výjazd na Fiesole, kde sa odtrhli Nibali, Rodriguez, Urán, Valverde a Costa. Najlepší záver predviedol Rui Costa, na Sagana vyšla šiesta priečka so stratou 34 sekúnd, doposiaľ najlepší výsledok na MS. Fiesole sa ukázalo byť pritvrdý oriešok pre klasikárov, vavríny tentokrát brali vrchári.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár MS 2013 vo Florencii

 
V sezóne 2014 si Sagan priviezol z Tour ďalší zelený dres, tentokrát bez etapového víťazstva. Bral druhú pozíciu na Strade Bianche, víťazstvo z E3 Harelbeke, tretie miesto z Gent-Wevelgem a šieste v Roubaix. Štartoval aj na Vuelte, ktorú ale bez víťazstva opustil v štrnástej etape a tesne pred MS ešte ladil formu na talianskych jednorázovkach. 
 
Ponferrade štartoval tradične aj v tímovej časovke, Cannondale si tentokrát vyjazdil deviate miesto. Hromadné preteky mali aj tentokrát priniesť výraznejšiu selekciu, na pretekárov čakali dva kopce s hodnotami 5,2 km; 3,3 % a 1,1 km; 5,5 %. Na trati navyše nebolo veľa rovinatých úsekov, cyklisti si teda nemohli priveľmi odpočinúť. Preteky dlho kontrolovala poľská reprezentácia a práve Michal Kwiatkowski dokázal úspešne zaútočiť v zjazde z predposledného stúpania pretekov a nakoniec aj tesne udržať svoj náskok. Peter Sagan se až do posledného kopca držal s favoritmi, na zrýchlenie Valverdeho a spol. ale nestačil. Prišiel si pre 43. miesto so stratou 42 sekúnd a zdalo sa, že úspech na MS mu zatiaľ jednoducho nie je súdený.
 

video v clanku ikonka ciernaVideosumár MS 2014 v Ponferrade


2015-2017 - Zlatý hattrick
 
Rok 2015 priniesol Peťovi ďalší zelený dres na Tour bez vyhranej etapy, odstúpenie z Vuelty po slávnej kolízii s motorkou, tradičné úspechy na Tirrenu, v Kalifornii a Švajčiarsku a dve štvrté miesto z jarných klasík Miláno - San Remo a Tour of Flanders. Pre iných cyklistov by aj tieto výsledky boli výborné, ale Tourminátor chcel viac.
 
V Richmonde sa tímová časovka jeho novému zamestnávateľovi Tinkoff-Saxo priveľmi nepodarila, na vine bola zrážka kolegov Rogersa s Valgrenom. Peter s tímom museli na Rogersa počkať, aby vôbec mohli byť klasifikovaní. Z prvého miesta na medzičase bola nakoniec posledná 27. priečka v cieli. Možno aj tento incident v Saganovi prebudil väčší entuziazmus do hromadného štartu. Trať obsahovala vo svojej druhej polovici tri krátke kopce, bola vhodná aj pre klasikárov Petrovho typu. Až do posledného kola bola situácia otvorená. Útok Štybara na prvom kopci bol pokrytý Degenkolbom a ďalšími, Sagan si situáciu strážil. V ďalšom stúpaní už Peter nasadil rozhodujúci nástup, na ktorý nikto nemal odpoveď. Medzera bola síce malá, ale ani pospájaný pelotón nebol v záveru schopný s vývojom nič urobiť. Slovensko si ako 16. krajina pripísala zisk majstrovského titulu, Peter sa dočkal pri svojej šiestej účasti na šampionátoch. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2015 v Richmonde
 
 
Už ako majster sveta výrazne zabodoval v roku 2016 na jarných klasikách, víťazstvo z Gent-Wevelgen a Tour of Flanders spolu s druhými miestami z Omloop Het Nieuwsblad  i E3 Harelbeke sú len pomyselnou špičkou vydarenej jari. Na Tour získal po dvojročnej pauze hneď trojicu etáp a tradične aj bodovačku, v závere sezóny potom prvé a druhé miesto na kanadských jednorazovkách, titul majstra Európy a dve etapy a tretie miesto celkovo z Eneco Tour. 
 
MS v katarskom Dauhá sa konali v nezvyčajne neskorom termíne, 16. októbra už mali byť teploty bližšie európskemu normálu. Peter sa tentokrát sústredil len na hromadné preteky, ktoré síce neobsahovali žiadne terénne prekážky, čo sa týka kopcov, riadnu paseku ale mohol narobiť silný vietor. A ten prišiel. Po zmene smeru vetru dokázala získať výhodu zhruba dvadsiatka cyklistov, medzi ktorými boli bratia Saganovci aj Michael Kolář. Dokázali výborne zareagovať na zlomový moment pretekov. Do cieľa ešte bolo ďaleko, zvyšok poľa sa ale nedokázal priblížiť a bolo jasné, že sa bude bojovať o víťazstvo medzi utečencami. Kolář vydržal v skupine až do úplného záveru a Peter sa tak v pokoji mohol sústrediť len na svoj výkon. Sólové pokusy v záverečných kilometroch boli postupne zlikvidované a rozhodovalo sa v špurte. Peťo si tak musel poradiť s Cavendishom, Boonenom, Matthewsom a ďalšími výbornými finišmenmi.  Všetkých borcov ale dokázal na posledných metroch poraziť a pripísať si cenný double.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2016 v Dauhe
 
 
Do zatiaľ poslednej sezóny odštartoval slovenský fenomén už v januári v Austrálii, kde sa trikrát pozrel na druhý najvyšší stupienok. Z klasík sa mu najviac darilo na Kuurne-Brusel-Kuurne, kde vyhral, druhé miesto bral na Omloope a Miláne - San Remo, tretie na Gent-Wevelgem. Víťazstvo bral aj na obľúbených etapákoch, náladu mu ale pokazilo sporné rozhodnutie jury na Tour. Deň po prvom etapovom víťazstve musel preteky opustiť kvôli kolízii s Markom Cavendishom. Rozsudok bol tvrdý a prinajmenšom neobvyklý a sporný. Do formy sa dvojnásobný svetový šampión dostával víťazstvami v Poľsku a na BinkBank Tour, druhýkrát za sebou ovládol aj jednorazovku v Québecu.
 
Na MS v nórskom Bergene rovnako ako vlani vynechal tímové zápolenie v časovke, tentokrát kvôli miernym zdravotným problémom. Do hromadných pretekov ale nastúpil tak, ako ho všetci poznáme. Na okruhu s kopcom Salmon Hill stavil na taktiku vyčkávania na záverečný šprint. Po Alaphillipovom dobrom útoku v poslednom kole museli byť všetci fanúšikovia aj sám Peter nervózni, zjazd a dlhá rovinatá pasáž ale nedovolili Francúzovi uspieť. Výpadok televízneho signálu na konci pretekov ešte znásobil dramatickosť situácie, všetky pokusy o únik boli zlikvidované. Dojazd skupiny najlepších bol extrémne dramatický, Peter sa v zákrutách dostal dopredu a dokázal dobehnúť a obehnúť domáceho hrdinu Alexandra Kristoffa. O víťazstve rozhodla ani nie polovica kolesa, čerstvý trojnásobný svetový šampión, ako sa zdá, sa snaží o stále dramatickejšie vyvrcholenie a napínanie divákov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu MS 2017 v Bergene
 
 
V malebnom nórskom meste sa prepisovala história. Peter Sagan ako prvý cestár dokázal ovládnuť tri po sebe idúce majstrovstvá sveta. Mimoriadny talent z malej krajiny uprostred Európy prerazil vo svete veľkej cyklistiky a získal si srdcia divákov po celej zemeguli. A hneď trikrát po sebe ovládol možno najmenej predvídateľné preteky z celého kalendárneho roka. V roku 2018 môže svoju mimoriadnu sériu predĺžiť, rakúsky Innsbruck však pre pretekárov chystá jeden z najnáročnejších terénov histórie. Peter Sagan pôvodne nemal v pláne tu štartovať, po zisku tretieho titulu ale kolujú informácie o možnej zmene v jeho uvažovaní. Pokorí najväčšia hviezda súčasnosti aj alpské stúpania?
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop