Odvrátená tvár cyklistiky: pády a zranenia v sezóne 2017 + videá

25.10.2017, 11:00 | Magazín C-I.sk |
Profesionálna cestná cyklistika vyžaduje od pretekárov plné nasadenie. Aj malá chyba v zjazde alebo nepozornosť pri jazde v pelotóne môžu viesť k vážnym následkom, ktoré jazdcov odstavia od ich remesla na dlhé týždne či mesiace. Bohužiaľ aj rok 2017 bol pomerne bohatý na podobné incidenty, ktoré často zaznamenali televízne kamery. Z tohto množstva vyberáme udalosti, ktoré sa týkali najväčších osobností v pelotóne, a tie, ktoré mali závažné dôsledky pre zúčastnených cyklistov.
 
 
Jar priniesla dlhodobé výpadky hviezd aj "Saganov" sveter
 
Veľkú porciu smoly si odniesol hneď na začiatku ročníka Belgičan Jan Bakelants. Kvôli zlomenej kľúčnej kosti musel vynechať dôležitú časť sezóny. Zranenie si vyžiadalo šesť týždňov liečenia a pripravilo ho o preteky konajúce sa v apríli a v prvej polovici mája. Nemohol sa tak zúčastniť na podujatí Okolo Baskicka, ardenských klasík alebo Okolo Romandie. Hlavne v spomínaných jednorázovkách sa 31-ročný jazdec v posledných rokoch zlepšoval a mohol pomýšľať na dôležitú rolu v rámci svojho tímu. Pád na tréningu mu ale tieto plány prekazil. Aby toho nebolo málo, ďalšia pohroma postihla víťaza etapy na Tour de France 2013 aj na úplný záver ročníka.
 
Sep Vanmarcke síce strávil tento rok kvôli zraneniu mimo pelotónu len dva týždne, tie boli pre neho asi najdôležitejšie z celej sezóny. Zhruba 50 kilometrov pred cieľom monumentu Okolo Flámska sa totiž netrafil do správnej stopy, na ťažkom teréne sa pošmykol a spadol. Mal zodratú a narazenú pravú stranu tela a bohužiaľ aj zlomený malíček. Tieto zranenia mu neumožnili pokračovať v pretekoch a prišiel i o ďalší z vrcholov v podobe Paríž - Roubaix. Pri tomto pádu so sebou vzal aj Luka Rowea, ktorý ale preteky dokázal dokončiť. Flámsko vyradilo z hry na mesiac aj Taylora Phinneyho, ktorý sa po páde liečil z otrasu mozgu.
 
Na tohtoročné Flámsko nespomína v najlepšom ani Peter Sagan. Kontakt s nedbalo zaveseným oblečením jedného z divákov vzal nádej na dobré umiestnenie jemu aj Oliverovi Naesenovi, Van Avermaet sa dokázal do pretekov rýchlo vrátiť. Zaujímavý pohľad na incident skrýva nasledujúce video.
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov pád na Ronde
 
 
Výraznú časť ročníka stratil aj Julian Alaphillippe. Pád na Okolo Baskicka viedol k bolesti kolena. Pretekár sa po porade s lekármi uchýlil najprv ku konzervatívnej liečbe, tá ale nezabrala a jeden z najväčších mladých talentov musel podstúpiť operáciu. Pauza medzi jednotlivými štartmi sa vyšplhala na takmer tri a pol mesiaca a spolujazdec českého dua Zdeněk Štybar a Petr Vakoč musel vynechať ako ardenské klasiky, tak aj Tour de France. Baskicko odpísalo na dlho aj Steva Cummingsa a Johna  Darwina  Atapumu. Zlomeniny vyradili Brita na dva a pol mesiaca, Kolumbijčan strávil mimo pelotónu osem mesiacov.
  
Veľký pád sa odohral na začiatku mája na tradičnom francúzskom podujatí Štyri dni Dunkerque. Na širokej ceste spadla takmer polovica balíka, najviac si nehodu odniesli Stijn  Vandenbergh a hlavne Frederik  Frison. Prvý menovaný strávil na maródke nakoniec tri a pol mesiaca a vrátil sa až na konci augusta v Hamburgu. U Frisona boli dôsledky ešte horšie. Viaceré zlomeniny panvy, tri zlomené rebrá a dve fraktúry na stavcov už 25-ročného Belgičana tento rok na cestu nepustili. 
 
Bohužiaľ, ani tento rok sa svetovému pelotónu nevyhli problémy s sprievodnými motocyklami. V deviatej etape Gira bol policajný motocykel, ktorý zavinil pád niekoľkých cyklistov v balíku, vrátane Wilca  Keldermana. Kvôli zlomenému malíčku musel holandský vrchár preteky opustiť a podrobiť sa operácii. Ďalší štart si potom pripísal až na konci júla v Poľsku.
 
video v clanku ikonka ciernaKelderman a policajný motocykel
 
 
A na Gire sa opakoval aj ďalší z problémov, náraz do dopravného označenia uprostred cesty. To sa tentokrát stalo osudným Tanelovi  Kangertovi, ktorý si v 15. etape po páde privodil ďalšiu zlomeninu lakťa a pomliaždeninu pravého ramena a chrbta. Estónsky vrchný pomocník Arua v tíme Astana si už v tohtoročnej sezóne nezajazdil.
 
video v clanku ikonka ciernaDopravný ostrovček ukončil Kangertovi sezónu
 
 
Rovnako je na tom aj Konstantin Sivtsov. Ten si v jednom zo zjazdov v druhej etape pretekov Okolo Slovinska privodil pádom komplikovanú zlomeninu ľavej stehennej kosti. Ani jeho sme už potom na cestách nevideli.
 
 
Nervózna Tour tradične precedila pole, spadli Porte, Valverde i Fuglsang
 
Tour de France každoročne prináša okrem veľkých víťazstiev tiež neslávne prehry a bohužiaľ aj závažné pády alebo zranenia. Ani tento rok tomu inak nebolo. Už v úvodnej časovke odpadla dvojica výborných Španielov Alejandro Valverde a Ion Izagirre. Valverde podstúpil  operáciu zlomeného jabĺčka a členkovej kosti. Izagirre sa na chirurgov musel obrátiť kvôli zlomenine v bedrovej oblasti. Ani jedného sme už tento rok v pelotóne bohužial nevideli. Obaja pretekári spadli na mokrom teréne v rovnakej zákrute, spolu s nimi aj Luke Durbridge, ktorý odstúpil o deň neskôr. Na cesty sa vrátil za dva mesiace v Británii. 
 
video v clanku ikonka ciernaKritická zákruta vo Valverdeho podaní
 
 
Na Starej dáme bola ale čiernym dňom predovšetkým nedeľa 9.7. V deviatej etape šli k zemi napríklad  Mori, Tulik a tiež hviezdy ako Gesink, Thomas a Porte. Robert Gesink vyviazol zo zlomeným stavcom, ktorý mu vystavil stopku až do konca sezóny. Daždivé počasie komplikovalo cyklistom ovládanie strojov hlavne v zjazdoch. Zjazd z Col de la Biche zastavil Rafala Majku, cez ktorého šiel k zemi Geraint Thomas, takže Chris Froome musel o ďalší triumf bojovať bez svojho dôležitého spolubojovníka. Rodák z Walesu sa do kolotoču pretekov vrátil až v septembri v Británii. Poliak bol na tom o niečo lepšie, etapu dokončil, druhý deň ale kvôli narazeninám a bolestiam odstúpil. Už na konci mesiaca ale bojoval na domácom World Tour preteku, kde dokázal získať celkové druhé miesto.
 
Pozornosť fanúšikov ale prilákal predovšetkým pád Richieho Porta, ktorý priamo pred zábermi kamier nezvládol prejazd zákrutou a našiel si na trávu vedľa cesty, ktorá ho rozhodila. Zrazil sa s Danom Martinom a nabúral do skaly na druhej strany cesty. Následkom bola zlomená kľúčna kosť, kostrč a mnoho rezných rán a modrín. Austrálčana sme potom mohli vidieť na štarte pretekov až 22. októbra na Japan Cupe, ktorý ale nedokončil. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaPortov náraz do skaly
 
 
Cyklistom ale hrozí nebezpečenstvo pádu nielen vo vyšších rýchlostiach, fanúšikovské zábery zo známeho stúpania Grand Colombier zachytávajú stret Contadora a Quintany s miestnou vozovkou.
 
video v clanku ikonka ciernaContador s Quintanom
 
 
Smoliarský záver sezóny prežil Jakob Fuglsang. Z Tour musel odstúpiť behom 11. etapy, ktorej následkom bolo zlomené zápästie a tiež lakeť. Spolu s ním spadol aj tímový kolega Cataldo, ten si odniesol zlomené zápästie a veľa odrenín. Fuglsang v sérii zranení pokračoval v auguste. Na kritériu v Herningu, ešte pred návratom do UCI pretekov po poslednom incidente, si zlomil kľúčnu kosť, ktorá mu dovolila vrátiť sa medzi profíkov až na kanadských jednorázovkách v septembri.
 
video v clanku ikonka ciernaPád jazdcov Astany na Tour
 
 
Nešťastie sa lepilo na cyklistov aj v závere ročníka, niektorí zakončili sezónu neplánovane 
 
V auguste skončila sezóna pre Rafaela Vallsa a Luka Rowea, u oboch pre mimosúťažné zranenie (panva v prvom prípade, holenná a lýtková kosť v druhom). Vuelta, respektíve jej šiesta etapa, vystavila stopku Carlosovi Betancurovi. Zlomený členok a poranenia na tvári donútili Kolumbijčana po etape odstúpiť. K návratu do dnešných dní nedošlo. Na rovnakom mieste havaroval aj Van Garderen, ktorý ale na pretekoch ako je známe pokračoval, a dokončil ich na celkovom 10. mieste. 
 
video v clanku ikonka ciernaNečakaný pád Betancura a Van Garderena
 
 
Ďalšie pády na Vuelte odstavili na zvyšok roka i Frankinyho, Mamykina nebo Wallaysa. Stretu s vozovkou sa nevyhol ani Chris Froome, 12. etapa mu priniesla dokonca dvojité zoznámenie sa s asfaltovým povrchom. Ani 20 sekúnd straty v tejto etape na Nibaliho ho o celkové víťazstvo nepripravilo.
 
video v clanku ikonka ciernaAj Froome má občas problémy
 
 
V úplnom závere sezóny prišiel veľký pád Johana Estebana Chávesa. Na Giro dell'Emilia prehnal svoju snahu dobehnúť Viscontiho a skončil mimo trate. Liečenie malo trvať zhruba šesť týždňov, čím prišiel o Lombardiu a aj iné potenciálne preteky.
 
video v clanku ikonka ciernaCháves na Giro dell'Emilia
 
 
Il Lombardia tento rok priniesla zaujímavý príbeh, ale bohužiaľ aj množstvo pádov. Hneď štyri z nich sa odohrali v jednej zákrute v zjazde z Muro di Sormano. Bakelants si z nehody odviezol sedem polámaných rebier a dva zlomené stavce, doba liečenia bola odhadovaná na osem týždňov, no ako sám pre zahraničné médiá povedal, ešte si po tom zážitku premyslí, či bude v kariére pokračovať. Rovnakú dobu mal byť mimo aj Simone Petilli, ktorý si z Talianska odviezol zlomenú kľúčnu kosť, lopatku či nalomený stavec. Daniel Martinez a Laurens De Plus vážnejším následkom unikli, aj keď bol minimálne De Plusov pád podľa televíznych záberov veľmi tvrdý.
 
video v clanku ikonka ciernaLet cez zátarasy v podaní Laurensa De Plusa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop