V novej sezóne púta Froomovo ohrozenie, na pavé rivalita Sagana s Van Avermaetom

4.1.2018, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Medzi hlavné udalosti sezóny bude patriť to, ako sa vyvinie salbutamolová kauza Chrisa Frooma, ktorá môže výrazným spôsobom prehovoriť do Grand Tours. Na jarných klasikách sa môžeme tešiť na stret medzi Saganom a Avermaetom a zároveň budeme zvedaví, ktorý celok si najviac polepší po šprintérskych rošádach.
 
 
gent 2017 skupina favoritov 2 sunf
Peter Sagan a Greg Van Avermaet (© Cor Vos | Team Sunweb)

 
Stratí Froome šancu obhajovať žltý dres?
 
Porušenie anti-dopingových pravidiel zo strany Chrisa Frooma síce siaha na minuloročnú Vueltu, ale tento problém presahuje aj do aktuálnej sezóny a na prichádzajúce trojtýždňové podujatia. Britský cyklista obhajuje svoju nevinu a pokračuje v príprave na ohlásené double Giro - Tour de France, čo sa môže ukázať ako veľká komplikácia, ak dovtedy nebude vyriešená táto kauza. Organizátori obidvoch podujatí majú v živej pamäti, koľko starostí im spôsobil Contadorov prípad, preto by sa veľmi neradi dostali do podobnej situácie v tak krátkom čase. Preto je veľkým otáznikom nového ročníka, ako dopadne celá záležitosť, či Chris Froome dostane možnosť nerušene dobývať svoje plány.
 
Na výsledok tejto kauzy budú netrpezlivo striehnuť Nairo Quintana a Romain Bardet, ktorí majú veľkú túžbu získať žltý dres na Starej dáme. Francúzsky pretekár a Ag2r už dlhší čas systematicky pracujú na tom, aby sa presadili na TdF aktívnym spôsobom, preto sme zvedaví, či im tento zámer vydrží aj počas nasledujúcej edície.
 
Ešte väčšie očakávania budú smerovať na tím Movistar, ktorý pred sezónou vyhlasuje, že na Tour chce poslať úderku Quintana - Valverde - Landa. Kolumbijský jazdec si ešte nesplnil svoj najväčší kariérny sen, ale len teraz prichádza do najlepších cyklistických rokov, preto sa môžeme tešiť na jeho ďalšie lezecké predstavenia. Uvidíme, ako si bude rozumieť s Mikelom Landom, ktorého príchod do Movistaru patril medzi hlavné prestupové príbehy. Španielsky borec neplánuje viac hrať druhé husle a chce byť právoplatným lídrom, preto sa nechajme prekvapiť, ako Eusebio Unzué vyrieši ambície obidvoch elitných jazdcov. Ak ich dokáže zharmonizovať, môže byť strojcom nevídanej vrchárskej šou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaDokáže Porte ničiť súperov aj na Tour de France?
 
 
Medzi udalosti ročníka bude patriť aj súťažný návrat Alejandra Valverdeho a Richie Porta, ktorí prekonali ťažké kolízie na TdF. Valverde nebude pod žiadnym výsledkovým tlakom, veď Movistar disponuje dvomi spomínanými lídrami, ale nepochybujeme, že jeho ctižiadostivosť bude chcieť opäť zažiariť. Presne ako v minulej sezóne až do nešťastného pádu na Starej dáme. V náročnejšej situácii sa nachádza Richie Porte, ktorému nevyšiel ďalší pokus o prelomový výsledok na Tour. Austrálsky jazdec jednoducho nemá šťastie na GT, ale na druhej strane nemusí zúfať, pretože ak bude pretekať v takej forme ako pred rokom, želané výsledky sa musia jednoducho dostaviť.
 
Elitnú skupinu jazdcov na Grand Tour rozšíril Tom Dumoulin, na ktorom visia vysoké nároky po jeho triumfe na Gire. Holandský cyklista sa typologicky náramne hodí na trojtýždňové preteky, preto budeme zvedaví, ako zvládne obhajobu na talianskom podujatí a či v tomto smere, na trojtýždňových pretekoch, zostane pozitívne naladený.
 
Na najlepších vrchárov či najodolnejších cyklistov čaká veľká výzva aj na svetovom šampionáte v Innsbrucku, ktorý dosahuje náročnejšie lezecké parametre ako profil na olympiáde v Riu. Na konci septembra tak máme pred sebou parádne vrchárske súboje, ktoré nebývajú zvykom na MS, a pre tohtoročnú edíciu bude určite výborné, že taký Valverde alebo Nibali veľmi túžia po dúhovom drese a toto bude asi ich posledná šanca v kariére.
 
 
giro 2017 podium 1 rcsf
Pódium na Gire 2017 (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Prinesie Oss šťastie pre Sagana?
 
Na severských klasikách nemôžeme očakávať nič iné, ako pokračovanie súboja medzi Petrom Saganom a Gregom van Avermaetom. Jazdec tímu BMC je v najlepších rokoch, veľmi dlho čakal, kým dokáže vyhrávať na najvyššej úrovni, preto si bude chcieť udržať víťazný marš. V ostatnom roku takmer vybojoval "kockový grandslam" a teraz bude mať pred sebou ťažkú úlohu, aby sa to pokúsil zopakovať, no Boonen s Cancellarom by vedeli rozprávať o tom, aké je to náročné. Navyše, pri svojej obhajobe sa bude musieť zmieriť s tým, že jeho podporný tím stratil Daniela Ossa, ktorý posilnil jeho najväčšieho konkurenta.
 
Peter Sagan v minulom roku netriumfoval na žiadnom monumente, takže si môžeme byť stopercentne istí, že práve na klasiky bude smerovať jeho totálna mobilizácia. Potvrdzuje to príchod Daniela Ossa, ktorý je jeho veľmi dobrým kamarátom a očakáva sa, že práve on bude tým rozdielovým spolujazdcom, ktorý Saganovi chýbal v niektorých momentoch na najväčších pretekoch. Svetový šampión zatiaľ disponuje len jedným triumfom na monumente, čo sa mu musí máliť vzhľadom na jeho jazdecké kvality, preto nepochybujeme, že sa máme na čo tešiť v jeho podaní počas jarnej kampani.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZopakuje Sagan super-atak na MSR?
 
 
Medzi sledovaných jazdcov bude patriť aj John Degenkolb, ktorému nepomohol ani prestup do Treku, aby zopakoval svoju výkonnostnú úroveň z rokov 2014 - 2015, keď vybojoval dva monumenty. Nemecký cyklista sa vtedy javil ako veľmi odolný pretekár s vynikajúcim finišom na konci ťažkých pretekov, ale rôzne okolnosti zabrzdili jeho napredovanie. Predchádzajúce dva ročníky mu v tomto smere vôbec nevyšli, ďalšie nepresvedčivé výkony môžu mať neblahý vplyv na jeho kariéru.
 
Quick-Step Floors sa musí pripraviť na éru bez Toma Boonena. Ukončenie kariéry legendárnej postavy belgického zoskupenia môže rozviazať ruky Terpstrovi so Štybarom, ktorí si určite dokážu poradiť so zvýšenou zodpovednosťou, a nesmieme zabúdať ani na Gilberta, ktorý v ostatnom roku ukázal, že dokáže nájsť víťaznú cestu aj v pokročilom veku. Na severských klasikách chce hrať významnú úlohu aj tím UAE Emirates, ktorý povolal do svojich radov Alexandra Kristoffa. Nórsky borec mal skvelú fazónu na kockách najmä v ročníku 2015, ale odvtedy márne čaká na ďalšie veľké víťazstvo na tomto teréne, preto zvolil zmenu tímu, aby sa mu to znovu podarilo. Uvidíme, či v novom celku dostane okrem potrebnej motivácie aj želanú podporu na trati.
 
 
kristoff 2016 profilova rcsf
Alexander Kristoff (© ANSA / Claudio Peri)

 
Ktorému šprintérovi prospeje zmena zamestnávateľa?
 
V šprintérskej časti pelotónu zmenili pôsobisko viacerí zaujímaví jazdci a týka sa to aj Marcela Kittela, ktorý dominoval na ostatnom ročníku Tour de France. Po nemeckom pretekárovi siahol tím Kaťuša - Alpecin, ktorý sa spolieha na silného nemeckého sponzora. Kittel mal doteraz k dispozícii perfektnú šprintérsku prácu, ktorú odvádzal Quick-Step Floors, takže Kaťuša - Alpecin sa bude musieť nesmierne snažiť, aby splnila výkonnostné požiadavky jedného z najlepších šprintérov posledného obdobia.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBude Gaviria novou šprintérskou hviezdou na GT?
 
 
Celok Quick-Step Floors si ponechal perspektívneho Fernanda Gaviriu, ktorý by mal útočiť na triumfy na najväčších etapových pretekoch a svoje kvality by už mohol predviesť aj na klasikách. Belgický tím sa však neuspokojil len s jedným šprintérom, preto si vybral Eliu Vivianiho, ktorému padol určite vhod tento interes po predchádzajúcom pôsobení v tíme Sky. Taliansky šprintér sa dokáže kvalitne pripraviť na veľké podujatia a Patrick Lefevere je presvedčený, že s potrebnou tímovou podporou môže byť Viviani veľmi úspešný.
 
Tím Sky opustil aj ďalší rýchly pretekár, Danny van Poppel zamieril do celku Lotto - Jumbo, kde bude tvoriť silnú dvojicu s Dylanom Groenewegenom. Britské zoskupenie však nemusí banovať za odchodom spomínaných šprintérov, pretože v nasledujúcej sezóne budú pretekať v jeho farbách takí talentovaní borci ako Bernal, Sivakov a Halvorsen, ktorí môžu hneď v prvom roku vo WT vybojovať pekné výsledky.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop