Najväčšie prestupy medzi sezónami - kto sa nám ukáže v novom drese?

9.1.2018, 16:00 | Magazín C-I.sk |
Začiatok novej sezóny vždy prináša veľké očakávania. Vo veľkej miere k nim prispievajú aj prestupy, ktoré často zmenia kvalitatívne rozloženie v jednotlivých tímoch. Ani toto prestupové obdobie rozhodne nebolo nezaujímavé a my sa tak môžeme tešiť na to, kto na zmenách zarobí, a kto naopak bude musieť myslieť na zmeny v ďalšom medzi-sezónnom okne.
 
 
Viviani skúsi nahradiť Kittela, Gerrans ide na záver kariéry do BMC
 
Prehľad najzaujímavejších prestupov začneme víťazom súťaže tímov v rámci UCI World Tour. Britský Sky sa tentoraz rozhodol nepriviesť hviezdne mená, jedinou výnimkou je snáď len Jonathan Castroviejo. Španielsky cyklista potvrdzuje svoje časovkárske schopnosti už niekoľko rokov a prestupom do manšaftu, ktorý sa vskutku vyžíva v nasadzovaní modernej techniky, bude chcieť zamieriť na absolútnu špičku v tejto disciplíne. Šéfovia tímu okolo Chrisa Frooma potom nezabudli ani na talentovaných mladíkov, prichádzajú kvalitní pretekári do kopcov Pavel Sivakov a Egan Bernal, ale taktiež rýchlostné typy Kristoffer Halvorsen a Christopher Lawless.
 
Konkurenti z Quick-Step Floors tiež podpísali jednu novú oporu. Elia Viviani bude chcieť aspoň čiastočne zalepiť dieru po Kittelovi, je ale otázne, či už teraz nie je lepším šprintérom Fernando Gaviria, Kolumbijčan s obrovským potenciálom do hromadných finišov aj klasík. Podobne ako v Sky, aj tu dostali dôveru dva veľké vrchárske talenty (Jhonatan Narvaez a James Knox) a dvaja špecialisti na rýchle koncovky (Fabio Jakobsen a Álvaro Hodeg). Budeme zvedaví, čo ukážu.
 
V BMC ulovili veľkú hviezdu v podobe Simona Gerransa. Takmer 38-ročný Austrálčan po siedmych sezónach opúšťa Oricu, ktorú takpovediac zakladal a kde získal väčšinu svojich veľkých úspechov. Ďalšími posilami sú klasikár Jurgen Roelandts a dvojica z Cannondalu Patrick Bevin a Alberto Bettiol.
 
 
gerrans 18 ilustrak bmcf
Simon Gerrans (© Chris Auld Photography)
 
 
Sunweb v tíme nerobil veľké zmeny, okrem zdatného šprintéra-klasikára Edwarda Theunsa priviedol štvoricu mladíkov vyznávajúcich dlhšie kopce, medzi nimi aj austrálsku dvojku Michael Storer, Jai Hindley, ktorú sme ešte minulý rok vídali na pretekoch kategórie U23.
 
Ani Trek-Segafredo tento rok nehľadal medzi najväčšími hviezdami, avšak napríklad Gianluca Brambilla v minulých rokoch ukazoval dobrý vrchársky potenciál. Pozornosť vzbudzujú aj talenty z kontinentálnej scény Niklas Eg a Alex Frame alebo etiópsky pomocník do kopcovitých etáp Tsgabu Grmay.
 
 
Landa posilní Movistar, Oss znova pomôže Saganovi
 
Movistar sa zameral výlučne na posily do horských etáp, akoby ich ešte nemal dosť. Uvidíme či Mikel Landa dostane viac priestoru na osobné ambície ako v Sky. Rafael Valls, Jaime Roson a Eduardo Sepúlveda budú potom hlavne pomáhať tímovým oporám.
 
Bývalá Orica, po novom Mitchelton-Scott, privíta hlavne Mikela Nieveho a Mattea Trentina. Obaja by mohli byť výraznými posilami a mali by austrálskym fanúšikom zatraktívniť sledovanie pretekov. S ukončením kariéry si to predsa len rozmyslel Cameron Meyer, ktorému cyklistika za pol roka chýbala tak, že rovno podpísal trojročný kontrakt. Nádejné „mládí“ predstavuje Lucas Hamilton.
 
Bora-Hansgrohe privádza Daniela Ossa. Saganov bývalý parťák sa vracia k svojmu lídrovi. Talian by mohol byť tým kľúčovým mužom do záverov ťažkých jednodenných pretekov, takých sa Tourminátorovi dlho nedostávalo, pomôcť by mu mohol aj v šprintérskych koncovkách. Trochu prekvapivo prišiel aj Peter Kennaugh zo Sky, mohol by tu dostať aspoň o trochu viac priestoru.
 
 
oss 18 ilustrak bohf
Daniel Oss (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Už štvrtý WT tím si vyskúša Tony Gallopin. V Ag2r La Mondiale budú určite počítať s jeho aktívnym pojatím cyklistiky, svojou podstatou podobným aktivite končiaceho Christopheho Riblona. Aurelien Paret-Peintre je predstaviteľom novej francúzskej vrchárskej vlny, v kategórii U23 ale doteraz úplne nenapĺňal predpoklady, ku ktorým ho oprávňovali juniorské úspechy, takže to bude jeden z veľkých otáznikov.
 
Ekipa s dlhým názvom EF Education First-Drapac p/b Cannondale mala tiež dlhý nákupný zoznam aj preto, že kvôli neistému pokračovaniu odtiaľ do septembra viacero mien ušlo. My z neho vyberáme nestarnúceho Daniela Morena, skúseného klasikára Mattiho Breschela a šprintéra Sachu Modola. Rásť bude chcieť aj rýchlik Daniel McLay, úplnými nováčikmi na najvyššej úrovni budú všestranní mladíci Daniel Martinez a Logan Owen.
 
 
Kittel strieda Kristoffa, mieriaceho k "šejkom", tí berú aj Martina s Aruom
 
Tím Kaťuša-Alpecin jednu megastar pustil, ďalšie ale zase získal. Kristoffa v manšafte strieda Marcel Kittel, uvidíme, či aj v novom tíme bude prinášať svojim priaznivcom toľko radosti z víťazstiev. Prichádza taktiež veľmi dobrý tempár a klasikár Alex Dowsett, medzi horskými špecialistami sa budú skoro chcieť začať presadzovať Matteo Fabbro a Steff Cras. V tíme zostalo už iba torzo pôvodnej ruskej zostavy, veď Rusi sa už dajú narátať iba na prstoch jednej ruky.
 
V Lotte Soudal stavili výlučne na domáce posily, tou najznámejšou je klasikár Jens Keukeleire. Tím ale myslí aj na vrchársku budúcnosť, hlavne Björg Lambrecht je jedným z najväčších talentov za posledné roky, zdatne mu bude sekundovať taktiež Harm Vanhoucke.
 
Pre zmenu sa po dlhých rokoch rozhodol aj Domenico Pozzovivo, ktorého prilákali do tímu Bahrajn - Merida. V ťažkých etapách budú tímu pomáhať aj Gorka Izagirre, 27-ročný nováčik v profipelotóne Hermann Pernsteiner a mladý Ukrajinec Mark Padun.
 
UAE Team Emirates zvýšil budget a s veľkými posilami sa poriadne rozbehol. Spomínaný Alexander Kristoff je sám o sebe posilou prvej triedy, prichádza ale aj Daniel Martin a Fabio Aru. Tí sú viac ako dostatočnou náhradou za Meintjesa. Zvedaví môžeme byť na Bieloruskú hviezdičku Alexandra Riabušenka, jazdca do stredne ťažkých kopcovitých etáp. Arabi rozhodne vyhrali pomyselnú súťaž o najväčšie posily.
 
 
uae 18 novacikovia lidri uaef
D. Martin - Kristoff - Aru (© UAE Team Emirates / Lorenzo Fizza Verdinelli)
 
 
Hirt dostal príležitosť v Astane, Meintjes sa vracia domov
 
V Astane dali šancu českému talentu Janovi Hirtovi. Rýdzi vrchár sa tak dočkal svojho vysnívaného cieľa, tŕnitou cestou sa medzi "veľkých chlapcov" dostal až v 26 rokoch. Tešiť ho môže, že za Arua podobne veľké meno neprišlo, takže priestor dostane. Ďalšími dobrými posilami sú Magnus Cort Nielsen alebo Davide Villella, príležitosť dostáva aj ďalší z Kazachov Jevgenij Gidič.
 
Do Dimension Data získali späť Louisa Meintjesa. Z tímu odchádzal ešte ako 23-ročný, v dobe, keď predvádzal prvé pekné výkony na profesionálnej úrovni. Juhoafrický tím medzitým povýšil do najvyššej divízie a Louis sa tak bez obáv z kvality pretekárskeho kalendára mohol vrátiť "domov". Skúsenosť do mužstva by mali priniesť Julien Vermote a Tom-Jelte Slagter, naopak prvé krôčiky bude podnikať Scott Davies.
 
LottoNL-Jumbo početne ani kvalitatívne príliš neposilnilo, výraznejšou tvárou je len rýchlik Danny Van Poppel. To Pascal Eenkhoorn a Neilson Powless musia svoj mládežnícky talent postupne ukazovať aj medzi elitou.
 
V FDJ budú za hlavnú posilu považovať Ramona Sinkeldama, vo World Tour bude naďalej pokračovať napríklad aj Rakúšan Georg Preidler.
 
 
Dresy sa menili aj na nižších úrovniach, Češi uvidia návrat Jana Bártu
 
Na prokonti scéne sme tiež mohli pozorovať niekoľko zaujímavých presunov. Direct Energie získal napríklad Reina Taaramäeho, Israel Cycling Academy potom bude čerpať zo skúseností Rubéna Plazu a Bena Hermansa. Nový tím Vital Concept bude medzi svojich lídrov radiť Bryana Coquarda, Krisa Boeckmansa či Jonasa Van Genechtena. Všetci menovaní by sa nám mali predstaviť aspoň na jednej z Grand Tours.
 
Hlavne pre fanúšikov v Česku je veľmi zaujímavý prestup Jana Bártu. V Bora-Hansgrohe na neho po rokoch už nezostalo miesto, a keďže k dohode so žiadnym iným popredným tímom nedošlo, rozhodol sa "Bártič" pre návrat do rodnej krajiny. Tím Elkov-Author v ňom získava veľkú posilu pre nielen na stredoeurópske pomery silný kontinentálny tím. Podľa predsezónnych plánov by mal Jan mať pomerne dobrý pretekársky program, ktorý sa v budúcich rokoch možno skvalitní ešte o trochu viac. Mali by sme ho teda vidieť aj na Okolo Slovenska a v Poprade by mohol byť jedným z favoritov prológu.
 
 
Najprestížnejšie prestupy v cyklistickom svete medzi sezónami 17/18
vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM sipka z UAE TEAM EMIRATES •••
vlajka MARTIN Daniel QUICK-STEP FLOORS sipka z UAE TEAM EMIRATES ••
vlajka MAMIKIN Matvej KAŤUŠA - ALPECIN sipka z BURGOS - BH
vlajka MENDEZ José BORA - HANSGROHE sipka z BURGOS - BH
vlajka HERKLOTZ Silvio BORA - HANSGROHE sipka z BURGOS - BH
vlajka SBARAGLI Kristian DIMENSION DATA sipka z ISRAEL ACADEMY ••
vlajka MIHALJOV Nikolaj CCC SPRANDI POLK. sipka z DELKO MARSEILLE
albansko BEVIN Patrick CANNONDALE - DRAPAC sipka z BMC RACING TEAM
etp GRMAY Tsgabu BAHRAJN - MERIDA sipka z TREK - SEGAFREDO
vlajka KUMP Marko UAE TEAM EMIRATES sipka z CCC SPRANDI POLK.
vlajka McLAY Daniel FORTUNEO - OSCARO sipka z CANNONDALE - DRAPAC
albansko KEUKELEIRE Jens ORICA - SCOTT sipka z LOTTO SOUDAL ••
vlajka MODOLO Sacha UAE TEAM EMIRATES sipka z CANNONDALE - DRAPAC ••
vlajka SKUJINŠ Toms CANNONDALE - DRAPAC sipka z TREK - SEGAFREDO ••
vlajka CIESLIK Pawel ELKOV - AUTHOR sipka z CCC SPRANDI POLK.
vlajka DAVIES Scott TEAM WIGGINS sipka z DIMENSION DATA ••
vlajka VALLS Rafael LOTTO SOUDAL sipka z MOVISTAR TEAM
vlajka MORENO Javier BAHRAJN - MERIDA sipka z DELKO MARSEILLE
albansko NAESEN Lawrence WB VERANCLASSIC sipka z LOTTO - SOUDAL ••
albansko GERRANS Simon ORICA - SCOTT sipka z BMC RACING TEAM
vlajka VAN POPPEL Danny TEAM SKY sipka z LOTTONL - JUMBO ••
albansko CAMPENAERTS Victor LOTTONL - JUMBO sipka z LOTTO SOUDAL ••
vlajka TVETCOV Sergej JELLY BELLY P/B MAXXIS sipka z UNITEDHEALTHCARE
vlajka VAN BAARLE Dylan CANNONDALE - DRAPAC sipka z TEAM SKY ••
vlajka GUARDINI Andrea UAE TEAM EMIRATES sipka z BARDIANI CSF ••
vlajka WIPPERT Wouter CANNONDALE - DRAPAC sipka z ROOMPOT - LOTERIJ
vlajka BRAMBILLA Gianluca QUICK-STEP FLOORS sipka z TREK - SEGAFREDO ••
vlajka BELLETTI Manuel WILIER TRIESTINA sipka z ANDRONI - SIDERMEC
vlajka HOULE Hugo AG2R LA MONDIALE sipka z ASTANA PRO TEAM ••
vlajka ŠTOČEK Matúš CYS - AKADÉMIA PS sipka z PALAZZAGO (klub)
vlajka LAWLESS Christopher AXEON HAGENS BER. sipka z TEAM SKY ••
vlajka HERRADA Jesús MOVISTAR TEAM sipka z COFIDIS, SOLUTIONS C.
vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM sipka z COFIDIS, SOLUTIONS C.
vlajka KRISTOFF Alexander KAŤUŠA - ALPECIN sipka z UAE TEAM EMIRATES ••
vlajka BYSTROM Sven Erik KAŤUŠA - ALPECIN sipka z UAE TEAM EMIRATES ••
vlajka HALVORSEN Kristoffer JOKER - ICOPAL sipka z TEAM SKY ••
albansko BAUER Jack QUICK-STEP FLOORS sipka z ORICA - SCOTT ••
vlajka BERNAL Egan ANDRONI - SIDERMEC sipka z TEAM SKY •••
vlajka PLAZA Rubén ORICA - SCOTT sipka z ISRAEL ACADEMY
vlajka DILLIER Silvain BMC RACING TEAM sipka z AG2R LA MONDIALE •••
albansko HERMANS Ben BMC RACING TEAM sipka z ISRAEL ACADEMY
vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE sipka z BAHRAJN - MERIDA ••
vlajka MORKOV Michael KAŤUŠA - ALPECIN sipka z QUICK-STEP FLOORS ••
vlajka DOWSETT Alex MOVISTAR TEAM sipka z KAŤUŠA - ALPECIN
vlajka SLAGTER Tom-Jelte CANNONDALE - DRAPAC sipka z DIMENSION DATA
vlajka PERNSTEINER Herm. AMPLATZ - BMC sipka z BAHRAJN - MERIDA ••
albansko THEUNS Edward TREK - SEGAFREDO sipka z TEAM SUNWEB ••
vlajka MARTIN Daniel QUICK-STEP FLOORS sipka z UAE TEAM EMIRATES ••
albansko VERMOTE Julian QUICK-STEP FLOORS sipka z DIMENSION DATA
vlajka CASTROVIEJO Jonathan MOVISTAR TEAM sipka z TEAM SKY •••
vlajka DE LA CRUZ David QUICK-STEP FLOORS sipka z TEAM SKY ••
vlajka COQUARD Bryan DIRECT ENERGIE sipka z VITAL CONCEPT
vlajka REZA Kevin FDJ sipka z VITAL CONCEPT
vlajka LAMMERTINK Steven LOTTONL - JUMBO sipka z VITAL CONCEPT
albansko BOECKMANS Kris LOTTO SOUDAL sipka z VITAL CONCEPT
albansko DE BACKER Bert TEAM SUNWEB sipka z VITAL CONCEPT
vlajka VIVIANI Elia TEAM SKY sipka z QUICK-STEP FLOORS ••
vlajka KITTEL Marcel QUICK-STEP FLOORS sipka z KAŤUŠA - ALPECIN ••
vlajka LANDA Mikel TEAM SKY sipka z MOVISTAR TEAM ••
vlajka MEINTJES Louis UAE TEAM EMIRATES sipka z DIMENSION DATA ••
vlajka HIRT Jan CCC SPRANDI POLK. sipka z ASTANA PRO TEAM ••
vlajka SLAGTER Tom-Jelte CANNONDALE - DRAPAC sipka z DIMENSION DATA ••
vlajka DAVIDE Villella CANNONDALE - DRAPAC sipka z ASTANA PRO TEAM ••
vlajka FORMOLO Davide CANNONDALE - DRAPAC sipka z BORA - HANSGROHE ••
vlajka BOSWELL Ian TEAM SKY sipka z KAŤUŠA - ALPECIN ••
vlajka KOREN Kristijan CANNONDALE - DRAPAC sipka z BAHRAJN - MERIDA
albansko HAAS Nathan DIMENSION DATA sipka z KAŤUŠA - ALPECIN ••
vlajka TRENTIN Matteo QUICK-STEP FLOORS sipka z ORICA - SCOTT ••
vlajka CORT Magnus ORICA - SCOTT sipka z ASTANA PRO TEAM ••
vlajka IZAGIRRE Gorka MOVISTAR TEAM sipka z BAHRAJN - MERIDA
vlajka MOHORIC Matej UAE TEAM EMIRATES sipka z BAHRAJN - MERIDA
vlajka COUSIN Jérome COFIDIS, SOLUTIONS C. sipka z DIRECT ENERGIE ••
vlajka TAARAMAE Rein KAŤUŠA - ALPECIN sipka z DIRECT ENERGIE
albansko ROELANDTS Jurgen LOTTO SOUDAL sipka z BMC RACING TEAM
vlajka SENNI Manuel BMC RACING TEAM sipka z BARDIANI - CSF
vlajka DLAMINI Nicolas DD FOR QHUBEKA sipka z DIMENSION DATA ••
vlajka ROSON Jaime CAJA RURAL sipka z MOVISTAR TEAM ••
vlajka BETTIOL Alberto CANNONDALE - DRAPAC sipka z BMC RACING TEAM
vlajka FRAILE Omar DIMENSION DATA sipka z ASTANA PRO TEAM ••
vlajka NIEVE Mikel TEAM SKY sipka z ORICA - SCOTT ••
vlajka GALLOPIN Tony LOTTO SOUDAL sipka z AG2R LA MONDIALE ••
vlajka KRISTOFF Alexander KAŤUŠA - ALPECIN sipka z UAE TEAM EMIRATES ••
vlajka BARGUIL Warren TEAM SUNWEB sipka z FORTUNEO - OSCARO •••
vlajka MOINARD Amael BMC RACING TEAM sipka z FORTUNEO - OSCARO ••
vlajka EENKHOORN Pascal BMC DEVELOPMENT sipka z LOTTONL - JUMBO •••
vlajka VENTURINI Clement COFIDIS, SOLUTIONS C. sipka z AG2R LA MONDIALE ••
albansko SEPÚLVEDA Eduardo FORTUNEO - OSCARO sipka z MOVISTAR TEAM ••
vlajka CASTROVIEJO Jonat. MOVISTAR TEAM sipka z TEAM SKY
vlajka OSS Daniel BMC RACING TEAM sipka z BORA - HANSGROHE ••
vlajka KENNAUGH Peter TEAM SKY sipka z BORA - HANSGROHE ••
vlajka SINKELDAM Ramon TEAM SUNWEB sipka z FDJ ••
vlajka PREIDLER Georg TEAM SUNWEB sipka z FDJ ••
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop