Február: Stále skvelý Valverde, Astana v kríze a Avermaet smútiaci za Saganom

28.2.2018, 12:00 | Magazín C-I.sk |
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za februárom.
 
V mesiaci február sa do pretekárského módu prepla veľká skupina elitných cyklistov. Šprintéri si pripisovali prvé víťazstvá, vrchári začali budovať formu na vrcholy sezóny a klasikári netrpezlivo vyčkávali na koniec mesiaca, ktorý priniesol prvé slávne belgické jednorazovky. Rovnako ako v januári sme videli len dva podniky kategórie UCI WorldTour Abu Dhabi Tour a Omloop Het Nieuwsblad, hneď pätica pretekov ale niesla značku HC a prvú príležitosť vyskúšať si formu mali aj kontinentálne tímy na dvojkových zápasoch.
 
V počte víťazstiev obsadil prvú priečku Alejandro Valverde, na krk mu dýchali Elia Viviani a Dylan Groenewegen. Zatiaľ čo Španiel má aj v cyklisticky pokročilom veku neochvejnú dôveru tímu, Viviani musí svoju pozíciu dokazovať v konkurencii Gavirie, navyše na ňom leží tiaž výkonov Marcela Kittela, ktorý v minulosti nastavil latku dosť vysoko. Na začiatku sezóny ale Elia svojho predchodcu zatieňuje. Najcennejšie víťazstvo Groenewegena prišlo až na závere mesiaca na trati Kuurne-Brusel-Kuurne, zaujímavé je, že tieto preteky vôbec nedokončil Fernando Gaviria, ktorý má už tento rok na klasikách veľké ambície. Tie ale zatiaľ museli na chvíľu zapadnúť kvôli pádu na sobotňajšom Omloop Het Nieuwsblad. Medzi WT tímami už nie je žiadny, ktorý by tento rok nemal ani jedno víťazstvo. Štyri majú po jednom, ako posledný ho dosiahol Sunweb, konkrétne Phil Bauhaus 23. februára v tretej etape v Abu Dhabi.
 
 
hviezdy februar 18
 
 
STALO SA
 
Práve jeden zo Spojených arabských emirátov tento rok ponúkol na svojich pretekov prvýkrát aj individuálnu časovku, ktorá spolu s dojazdom na Jebel Hafeet dotvorila celkové poradie. Na svoje si ale tradične prišli aj šprintéri, tri dojazdy ponúkli troch rôznych víťazov. V kráľovskej etape nás zaujala trojica mladých vrchárov Niklas Eg, Antwan Tolhoek a Bjorg Lambrecht. Onedlho budú výsledky okolo Top 10 predvádzať aj na dôležitejších pretekoch.
 
Omloop Het Nieuwsblad ovládol sólovým útokom Michael Valgren, za ním sa ale tento rok bojovalo o druhé miesto vo veľkom počte. Šprint skupiny 55 pretekárov si získal Lukasz Wisniowski, ktorý sa počas rokov 2013-2014 objavoval na českých medzinárodných pretekoch, v druhom roku pôsobenia vo farme dnešného Quick-step Floors tak zavítal aj na Okolo Slovenska, kde ale výraznejší výsledok nepredviedol. Už v týchto rokoch prejavoval nadanie na klasiky, ovládol napríklad Kattekoers, "dvojkovú" obdobu pretekov Gent-Wevelgem. 
 
Na začiatku mesiaca víťazili na pretekoch Europe Tour domáci cyklisti. Postupne na svojom "ihrisku" brali vavríny Gallopin, Valverde, Geniez. L.L. Sanchez a Moser. Až 11. dňa druhého kalendárneho mesiaca pretrhol túto sériu Caleb Ewan na jednorazovke v Almerii. 
 
V polovici februára prišla správa o zrušení tohtoročného ročníka Tour of Alberta. Rozpadáva sa celý organizačný tím, takže vôbec nie je isté, či sa vôbec niekedy ukutoční šiesty ročník, ktorý mal pôvodne prebehnúť na prelome augusta a septembra. Peter Sagan tu hneď v prvom roku zvíťazil v troch etapách a dodnes vedie v počte víťazných finišov.
  
Vincenzo Nibali mal sezónu pôvodne začať už v januári na Vuelta a San Juan, ľahká choroba ho ale donútila zmeniť plány, a tak odštartoval až v Dubaji. Tieto preteky bral ako rozjazdenie pred Ománom, ktorý mu sedel viac. Tam zaznamenal sériu umiestnení v druhej desiatke (len v prvej etape finišoval 27.). Výsledky by sa mali dostaviť už na domácom Tirreno-Adriatico a otázkou zostáva jeho potenciál v jednorazovkách Miláno - San Remo a Okolo  Flámska. Na najslávnejšej belgickej klasike sa predstaví prvýkrát a jeho úlohou bude trochu potrénovať na kockách, ktoré sa tento rok objavia aj na Tour de France.
 
 
nibali 18 dubaj divak rcsf
Vincenzo Nibali v Dubaji (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Mladík Egan Bernal zvíťazil na novom kolumbijskom etapáku Colombia Oro y Paz. Za sebou nechal výborných krajanov, na čele s Quintanom, Uránom a Henaom. Víťazstvo bolo tesné, ale naznačilo, že talentovaný vrchár, ktorý sa vlani ukázal na Okolo Slovenska, môže hneď v prvej sezóne zavariť slávnym menám.
 
Tím BMC Racing Team rieši problémy so sponzormi. Titulárnemu "chlebodarcovi" tento rok končí zmluva o spolupráci s tímom a ešte nie je rozhodnutý, či ju predĺži. Do rozhodovania výrazne vkročil Richie Porte a dal svojim nadriadeným čas do konca mája. Dovtedy chce vedieť, či bude tím pokračovať. Ak nie, je rozhodnutý hľadať si nový angažmán. Uvidíme, či Richieho vyhlásenie na súčasného hlavného sponzora zapôsobí, tímoví manažéri ale majú čo robiť. Budú tlačiť na majiteľov firmy BMC, či sa poobzerajú inde? Jedna z hlavných hviezd im moc času nedala.
 
Množstvo kontinentálnych tímov sa na novú sezónu pripravuje na juhovýchode Európy. Sem ich láka hlavne prívetivejšie počasie a tiež niekoľko pekných pretekov. Jedny z nich, slovinská GP Izola, ale museli byť kvôli poveternostným rozmarom razantne pozmenené a skrátené. Na najťažšom kopci fúkal veľmi silný vietor, preto sa organizátori rozhodli túto časť vynechať a pretekalo se na mierne zvlnených okruhoch. Tento postup zvolili až tesne pred pretekmi, takže časť tímov tam nemohla nasadiť svojich šprintérov, ktorí mali oproti pôvodným predpokladom vo výsledkovej listine navrch. Podobný postup hrozí aj na nasledujúcich podnikoch v Chorvátsku, lebo teplota sa na konci februára len ťažko prehupne cez nulu. 
 
 

 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaAlexandre Vinokurov (Vesti.kz)
"Situácia je kritická."

 
Kazašské štátne podniky majú problém s financovaním cyklistického tímu Astana, ktorý od nového roku nedostal žiadne zdroje na svoju činnosť, a pretekárom tak nie sú vyplácané výplaty. Modrožltý tím žije z úspor, z ktorých hradí najnutnejšie výdaje - letenky, ubytovanie a logistiku. Ak nedôjde k náprave, tak sa Vinokurov obáva najhoršieho - úplného zániku.
 
 
vinokurov lutsenko 2017 almatyf
Alexandre Vinokurov a Alexej Lutsenko (© Tour of Almaty)
 
 
Jazdcov tímu to ale, zdá sa, nijako nerozhodilo a len za február si pripísali päť víťazstiev. Skóre otvoril Luis Leon Sanchez v Murcii, kde porazil aj vo výbornej forme jazdiaceho Valverdeho. Magnus Cort Nielsen vyhral štvrtú etapu v Ománe, kde kopce preriedili pelotón na nejakých 25 mužov. Visconti či Van Avermaet pri nich tentokrát nepredstavovali problém. Hneď deň potom triumfoval Miguel Angel Lopez na Zelenej hore a Alexej Lutsenko ovládol celkovú klasifikáciu. Najprekvapivejšie bolo asi víťazstvo Michaela Valgrena na Omloop Het Nieuwsblad, odvážnym útokom si ho ale plne zaslúžil. Je otázkou, či pretekári momentálne bojujú za zachovanie tímu, alebo už len zápasia o zmluvy inde. To momentálne vedia asi len muži ovládajúci peniazovody vo veľkej stredoázijskej krajine.
 
 

 
 
vyjadrenie ikonky ciernaGreg Van Avermaet (Cyclingnews)
"Pre mňa je to oveľa ťažšie bez Sagana."
 
Slovenská superstar vynechala úvodný klasikársky víkend, ale hlavný súper aj tak nepovažoval Saganovu absenciu za výhodu. Naopak, pretekanie malo byť preňho ťažšie. "Rád s Petrom jazdím, vždy rozprúdi preteky a spoločne ideme na plný plyn. Znie to síce divne, ale niekedy je jednoduchšie mať takého chlapa vedľa seba, než byť najväčším favoritom, ktorého všetci strážia."
 
Napriek tomu Greg dúfam v aktívne pretekanie, jeho prianie sa ale nenaplnilo. V sobotu dokázal v závere ujsť 55-člennej čelnej skupine len Valgren a v nedeľu spoločne prišlo viac než šesťdesiat jazdcov. S týmto nemohol byť Van Avermaet spokojný, sám obsadil až 50., respektíve 56. miesto. Uvidíme, či sa naplnia jeho slová a s návratom Sagana sa do pretekov vráti energia a útočenie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop