Máj: Vzostup Kolumbijčanov, úpadok talianských vrchárov a (ne)legenda Froome

31.5.2018, 18:30 | Magazín C-I.sk |
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za májom.
 
Hoci nám mesiac máj priniesol len tri World Tour preteky, jednými z nich ale bola prvá Grand Tour sezóny. Sledovali sme jednorazovku Eschborn-Frankfurt určenú pre odolnejších špecialistov na rýchly finiš, profilovo náročný etapák Okolo Kalifornie a najmä Giro d'Italia. Talianský podnik si získal všeobecnú pozornosť štartom v Izraeli, cyklistických fanúšikov ale zaujímal predovšetkým boj o čelné pozície.
 
Giro ponúklo veľa príležitostí čo sa týka etapových víťazstiev, a tak sa kráľom v počte vyhraných pretekov stal v mesiaci máj talianský šprintér Elia Viviani, ktorý si pripísal dovedna štyri zárezy.Tri víťazstvá si tu pripísali aj Froome, Simon Yates a Sam Bennett, v Kalifornii sa podobne darilo Gaviriovi a Bernalovi. Na pretekoch kategórie HC sa na najvyšší stupeň trikrát dostali Greipel a Groenewegen. Medzi tímami bol opäť najúspešnejší Quick-Step (9 výhier), osem víťazstiev brali v Lotto Soudal (ale len jedno WT) a pomyselné pódium doplnili borci z Mitchelton-Scott (7).
  
 
hviezdy maj
 
 
Stalo sa
 
K štartu Gira na domácej pôde bol prizvaný aj prokontinentálny tím Israel Cycling Academy. Jeho cieľom bolo okrem etapového víťazstva aj to, aby obaja izraelskí zástupcovia došli až do cieľa v Ríme. Kým Guy Niv odstúpil už v piatej etape, jeho menovec Sagiv dotiahol svoje ťaženie až do konca. Najbližšie k etapovému víťazstvu mal skúsený 38-ročný Španiel Rubén Plaza, ktorý v etape do Prato Nevoso nestačil iba na Maxa Schachmanna. V jednej zo šprintérskych etáp potom bral pekné šieste miesto Kristian Sbaragli.
 
Nad pozíciou Nacera Bouhanniho v Cofidise sa vznášajú čoraz väčšie otázniky. Neslávne výsledky z poslednej doby prinútili vedenie tímu k zmenám v taktike už v zimnej pauze, no Nacera ani táto situácia nie a nie prebudiť k lepším výsledkom. Aj manažér tímu Cedric Vasseur začal nahlas uvažovať nad tým, že by svojho šprintéra nevzal na Tour de France, ba čo viac, vo vzduchu sa vznášala aj otázka predčasného ukončenia zmluvy po tejto pretekárskej sezóne. Bouhanni si prvé víťazstvo pripísal až po tomto zdvihnutí prsta od tímového šéfa. Presadil sa v jednej z etáp na domácom etapáku v Dunkerque a následne tiež na "jednotkových" pretekoch v Belgicku. No, presviedčať musí ďalej ...
 
Adam Hansen končí svoju rekordnú sériu nepretržitých účasťou na Grand Tours. Tá začala Vueltou 2011 a každý z podnikov Adam tiež dokončil. Austrálčan bývajúci a trénujúcich v Beskydách sa chce viac zamerať na vlastné ciele a Tour de France 2018 tak bude bez neho. V pláne je však Vuelta, takže k viac ako 400 etapovým štartom na GT pretekoch pridá Hansen ďalšie.
 
Alexandrovi Vinokurovi sa podarilo zaistiť budúcnosť stajne Astana. Skraja sezóny pretekári pracovali zadarmo, zareagovali však tým najlepším možným spôsobom a pripísali tímu niekoľko cenných výsledkov. Tímový boss uviedol, že fungovanie tímu je zabezpečené minimálne na ďalšie dve sezóny.
 
 
vinokourov 2016 astanaf
Alexandre Vinokourov (© Astana Pro Team)
 
 
Hoci zostava tímu Mitchelton-Scott obsahovala pre Giro d'Italia dvoch lídrov, ani jeden z nich nedosiahol na svoj vytúžený cieľ. Ešte pred desiatou etapu vyzerala situácia "ružovo", Chaves a Yates okupovali prvé dve pozície. Už nasledujúci deň ale z poradia vypadol Kolumbijčan a v 19. etape tiež britský cyklista. Obaja chytili v etapách veľké záseky, takže už nebolo možné sa vrátiť späť do boja v GC. Pomerne slušnou záplatou sú pre nich ale štyri etapové víťazstvá.
 
Preteky Okolo Kalifornie ovládli mladí Kolumbijčania. Gaviria s Bernalom si pripísali päť víťazných etáp (zo siedmich možných), nováčik v tíme Sky Bernal navyše opanoval celkové poradie. Juhoamerická krajina neprestáva udivovať zásobárňou svojich talentov, veď Gaviria má ešte len 23 a Bernal dokonca len 21 rokov.
 
Naopak Taliani, aspoň čo sa celkového poradia týka, na domácom Gire sklamali. Piate miesto Domenica Pozzoviva a desiate Davida Formola nie sú nič slávne, no druhý menovaný aspoň predstavuje potenciál pre budúcnosť. Je pravdou, že preteky nedokončil Fabio Aru, ten sa však na najvyšších priečkach ani pred svojím predčasným koncom neobjavoval. Vincenzo Nibali sa zameriava na Tour, no za ním momentálne zíva diera. Cyklistická veľmoc by si zaslúžila lepších výkonov GC jazdcov.
 
Aspoň v šprintoch to tentokrát zachraňoval Elia Viviani. Štyri etapové víťazstvá mu priniesli víťazstvo v bodovacej súťaži, najväčším súperom mu potom bol tímový kolega Petra Sagana, Sam Bennett, s tromi zárezmi na pažbe. Vysoko v bodovačke bol aj Sacha Modolo, ale bolo to skôr vyrovnanosťou výkonov. Len raz sa dostal na pódium, a to v tretej etape, kde mu patrila druhá pozícia. 
 
Víťazstvo na prvomájových pretekoch okolo Franfurtu si štvrtýkrát za sebou nenechal ujsť Alexander Kristoff. Hoci táto jednorazovka nepochybne vyhovuje jeho pretekárskemu naturelu, takáto dominancia je pozoruhodná. Nor vládne pretekom už od roku 2014, o rok neskôr sa totiž preteky nekonali. Budúci rok bude mať šancu počet svojich triumfov na nemeckej pôde zaguľatiť, 30-ročný pretekár sa navyše do dôchodku určite nechystá, takže by sme mohli byť svedkami veľmi peknej série víťazstiev aj v nasledujúcich rokoch.
  
 
kristoff 18 v pelotone abu ilustrak rcsf
Alexander Kristoff počas tejto sezóny (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zaujali nás
 
vyjadrenie ikonky ciernaSimon Yates (Cyclingnews)
"Vrátim sa silnejší."
   
Veľké sklamanie nastalo pre tím Mitchelton-Scott v 19. etape Gira. Ich líder nakúpil za jediný deň stratu 39 minút a s bojom o ružový dres bol koniec. Pretekár ani tím ale neberú tento neúspech prehnane vážne a veria v žiarivú budúcnosť.
 
"Som extrémne unavený, rovnako ako celý pelotón. Som samozrejme sklamaný, dopredu sa ale vždy pozerám s optimizmom. Som ešte stále mladý, takže sa vrátim späť a upravím taktiku, tak aby som sa vrátil silnejší."
 
Športový riaditeľ Matt White jeho výkon rozviedol trochu podrobnejšie. "Simon si v 15. etape siahol až na dno síl. Potom mal deň voľna a opäť sa premohol v časovke. Nechcem ho nijako ospravedlňovať, ale potom sa to naňho nalepilo a mal jednoducho zlé obdobie. Ani po časovke, v relatívne jednoduchšej etape, mu nešlo oddýchnuť si, pretože prišiel vietor a dážď. Nemal šancu nabrať sily. "
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaBernard Hinault (Het Laatste Nieuws)
"Chris Froome nie je cyklistická legenda."
    
Britský cyklista sa stal len tretím pretekárom, ktorý zrazu drží tituly zo všetkých troch Grand Tours. Pred ním sa to podarilo Eddymu Merckxovi a Bernardovi Hinaultovi. A práve francúzskemu šampiónovi sa nový prírastok do elitného klubu moc nepozdáva.
 
"Froome nepatrí na zoznam legiend. Nikdy nemal byť pripustený na štart Gira. Prečo musíme tak dlho čakať na verdikt? Ako to, že má Froome toľko času na hľadanie vysvetlenia?"
 
Hinault narážal na Froomovu salbutamolovou aféru a naznačil, že ak nebude Britov prípad vyriešený do štartu Tour, bude pre neho ťažké zastávať rolu gratulantov na pódiu, ktorú každoročne vykonáva. Sám Bernard ale počas svojej kariéry dostal mesačný trest, keď dva dni po skončení víťaznej Tour 1982 odmietol podstúpiť test na doping.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop