Jún: Ťažké rozhodovania pred Tour a rozdelovanie majstrovských titulov

2.7.2018, 14:00 | Magazín C-I.sk |
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za júnom.
 
Kalendár World Tour v uplynulom mesiaci obsahoval iba dve preteky, ale boli to dôležité prípravy na Tour de France. Critérium du Dauphiné aj Tour de Suisse už tradične priniesli predovšetkým náročné terény pre vrchárov, oba podniky k tomu ale pridali aj pomerne dlhú časovku tímov, ktorá sa tento rok vracia aj na Tour. Zvládnutie tímovej časovky bolo jedným z kľúčových bodov týchto etapákov, obaja víťazi totiž pochádzali z celkov, ktoré túto disciplínu ovládli.
 
Tentoraz viac príležitostí pre etapové vavríny ponúkali menšie preteky, a tak si na najvyšší stupeň medzi profíkmi, čo sa týka počtu víťazstiev, zastal Elia Viviani, ktorý víťazil výlučne na domácej pôde. K celkovému počtu piatich úspechov mu zarátavame tímovú časovku z pre neho veľmi úspešného podniku Adriatica Ionica Race. Celkom trikrát zdvíhala ruky nad hlavu celá plejáda pretekárov, medzi nimi Michal Kwiatkowski, Nacer Bouhanni, Geraint Thomas, Primož Roglič a Andrea Pasqualon. Poradie WT tímov ovládol opäť Quick-Step Floors (11, počítame aj prvý júlový deň, kedy vrcholili niektoré domáce šampionáty), tesne zaostali Team Sky a Groupama-FDJ (8) a ďalej Bora-Hansgrohe (7).
 
 
hviezdy jun
 
 
Stalo sa
 
Organizátori Paríž-Roubaix sa rozhodli pomenovať jeden z kockových sektorov po Michaelovi Goolaertsovi, ktorý zomrel počas tohto ročníka pretekov na zástavu srdca. Stalo sa tak pri príležitosti spomienkovej ceremónie, počas ktorej bol tiež odhalený pomník zosnulému cyklistovi. Ten bol vyhotovený, ako inak, v tvare dlažobné kocky.
  
UCI zverejnila kalendár World Tour pre rok 2019. V budúcom roku sa odohrá celkovo 37 pretekov, sezónu začne v januári tradične austrálska Tour Down Under a ukončená bude októbrovým Okolo Turecka. Spojení sa Dubaj Tour a Abu Dhabi Tour, čím vznikne UAE Tour, ktorá sa odohrá na prelome februára a marca. Oproti tomuto roku sa o týždeň skráti pauza medzi Girom a Tour, čo nechá cyklistom päť týždňov na odpočinok medzi týmito pretekmi. Vráti sa to teda do normálu.
  
Thibaut Pinot musel zrušiť plánovaný dvojboj Giro-Tour. Na vine sú pretrvávajúca únava a zápal pľúc. Okrem domáceho hrdinu na Tour neuvidíme ani Petra Kennaugha, kolegu Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe. Brit mal pri prestupe ambíciu zohrávať významnejšiu úlohu než v tíme Sky, od začiatku sezóny ho sprevádza však zlá forma, ktorá sa zlepšuje len veľmi pomaly. Peter sa tak radšej sústredí na Vueltu.
  
Matteo Trentin sa vrátil do svetového pelotónu. Stalo sa tak na pretekoch Adriatica Ionica Race, kde štartoval prvýkrát od zranenia na Paríž-Roubaix. Síce nedosiahol žiadny výraznejší etapový výsledok, po druhom veľkom zranení v sezóne ale musel byť z možnosti znovu si zapretekať nadšený. K pretekárskemu jazdeniu sa vrátil aj Chris Horner, majstrovstvá USA ale nedokončil. Už 46-ročného jazdca v posledných rokoch trápila chronická infekcia priedušiek. K tréningom vo vonkajšom prostredí sa konečne vracia aj český talent Petr Vakoč, ktorý tento rok kvôli predsezónnej zrážke s kamiónom ešte nepretekal.
 
Victor Campenaerts dokončil belgický majstrák v časovke mierne otrasený. Dôvodom bol pád, ktorý však nezavinilo nezvládnutie zákruty či iná nešikovnosť jazdca, ale opitý divák. Jeden z fanúšikov neskoršieho víťaza, Yvesa Lampaerta, sa totiž rozhodol mávať helikoptére v najmenej vhodnú chvíľu, pri prejazde cyklistov tímu Lotto Soudal. Pretekár sa mu už nestihol vyhnúť a kvôli tomu dokončil časovku ako posledný, s ôsmimi minútami straty na prvého.
  
 
campenaerts 2017 itt giro rcsf
Victor Campenaerts (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Organizátori vracajúcich sa pretekov Okolo Nemecka dokázali pre prvý ročník získať silné štartové pole. Na štarte sa objaví celkom 11 WT tímov, medzi ktorými nebudú chýbať tie najsilnejšie, vrátane Sky, Quick-Step Floors či Movistaru. Nesmú absentovať ani domáce celky Bora-Hansgrohe a Sunweb. Účasť prisľúbili domáce osobnosti André Greipel, Marcel Kittel, Tony Martin a ďalšie.
  
Jimovi Ochowiczovi sa pomaly rozpadá plán na záchranu tímu BMC Racing. Titulárny sponzor bude v nasledujúcej sezóne dodávať kolesá tímu Dimension Data a nové sa zatiaľ nepodarilo získať. Zatiaľ sú k dispozícii len peniaze od menších sponzorov, s tými však tím neprežije. Tím už opustil Marc Biver, ktorý sa v hľadaní sponzora veľmi angažoval, no nakoniec sa rozhodol založiť vlastný tím. Opory Richie Porte a Rohan Dennis by už mali byť veľmi blízko podpisu v iných mančaftoch, možné je aj to, že sa tak už stalo.
  
Prevažná väčšina dresov pre národných šampiónov je už rozdaná a v niektorých prípadoch nezvíťazili tie najväčšie mená. V prípade Holandska to ale také jednoznačné nie je. Mathieu Van der Poel síce preteká za "len" kontinentálny tím Corendon-Circus, ale fanúšikovia cyklokrose rozhodne vedia, o koho ide. Mathieu si v koncovke pretekov poradil so skupinou asi pätnástich cyklistov, v ktorej bol z tímu sám a nechal za sebou aj rýchlika Dannyho Van Poppela. Napríklad v Británii vypálil rybník "profesionálom" Connor Swift, 22-ročný borec z tímu Madison Genesis. Medzi Čechmi sa zas o postup do vyššej úrovne cyklistiky prihlásil Josef Černý, hoci by sa uňho jednalo vlastne o návrat.
 
Okolo Slovenska a Czech Cycling Tour bližšie odhalili podobu tratí. A v oboch prípadoch sa bude jednať o náročnejšiu skúšku pre cyklistov. Slovenský podnik kategórie 2.1 UCI bude obsahovať mimoriadne ťažkú ​​etapu cez Horný Smokovec, Magurské, Hanušovské a Osturnianske sedlo, v závere etapy potom prídu ešte Vyšné Hágy a dvojitý výjazd na Štrbské Pleso. O moc jednoduchšia nebude ani ďalšia etapa, ktorá bude obsahovať len o jednu vrchársku prémiu menej, celkom teda šesť. Vyslovene pre šprintérov by mala byť len posledná etapa, ak sa do nej vôbec prebojujú. V Česku sa možno neuvidí klasický šprint pelotónu ani raz, pretože do tradične jednoduchšej druhej etapy bol pridaný prejazd cez Pustevny, s vrcholom vo výške cez 1000 m. n. m. Náročnejšia bude aj kráľovská etapa do Šternberka, kde hranicu tisícky prekročí hneď trikrát, vrátane nových výjazdov na Dlouhé stráně  a Červenohorské sedlo.
 
 
celkova mapa
Mapa Okolo Slovenska 2018 (© okoloslovenska.com)
 
 
Zaujali nás
 
vyjadrenie ikonky ciernaBernard Hinault (Ouest France)
"Pelotón by si mal dupnúť a povedať: 'Ak bude (Froome) na štarte, nebudeme pretekať!'."
 
Bernard Hinault neskrýval svoje rozhorčenie nad možnosťou, že by Chris Froome mohol zostať nepotrestaný a ďalej pritvrdil svoju predchádzajúcu rétoriku: "Pelotón je príliš milý. Ostatní boli potrestaní a všetci s tým súhlasili. Tu ho ale nepotrestajú, pretože to bola abnormálna kontrola? Nie, to nebola abnormálna kontrola. Ventolin asi nie je nič veľkého, ten mu Vueltu nevyhral, je ale zakázaný (v takom množstve) a tým sa mal riadiť. Pravidlá sú rovnaké pre všetkých ... "
 
Tím Sky ale považuje slová francúzskej legendy za prejav neinformovanosti: "Sklamalo nás, že Bernard Hinault opäť zopakoval fakticky nesprávne komentáre o prípade, ktorému celkom jednoznačne nerozumie. Chris nemal pozitívny test. Skôr to je len odlišné analytické zistenie pre predpísanú liečbu astmy. Ako bývalý pretekár by mal uznať potrebu férovosti pre všetkých pretekárov. Chris teraz môže pretekať. "
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaMatt White (Cycling Weekly)
"Museli sme sa rozhodnúť, či rozdeliť naše sily v prospech oboch, alebo sa sústrediť na pomoc Adamovi Yatesovi."
 
Hlavný športový riaditeľ tímu Mitchelton-Scott Matt White sa dlho rozhodoval o podobe tíme pre Tour de France. Nakoniec z tímu vynechal nádejného šprintéra Caleba Ewana, z čoho nemal radosť ani pretekár, ani veľká časť fanúšikov.
 
"Za posledné dva roky sme vložili veľa úsilia do šprinterského vláčika, stále ale nefunguje tak, ako by sme chceli. Bolo to ťažké rozhodnutie, my ale máme Adama Yatesa, ktorý je vo forme a ukazoval celý rok výsledky. Nejde o to, že Caleb odchádza po sezóne z tímu. Aj v roku 2016 sme brali na Tour Michaela Matthewsa. My sa teraz meníme na tím pre celkovú klasifikáciu."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop