Tímy na Tour: Sky opäť dominoval, LottoNL s najlepšou GT, DiData sklamaním

2.8.2018, 18:30 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Po skončení Tour prišiel čas na náš tradičný sumár tímov, v ktorom komentovaným štýlom hodnotíme výkony jednotlivých celkov - aké úspechy zaznamenali, využili či nevyužili potenciál, alebo ako podporovali svojho lídra. Text nie je spravodajský, takže sa nesnaží o maximálnu objektívnosť, názory autora a čitateľa sa môžu líšiť.
 
 
Team Sky ***** (prvé a tretie miesto celkovo + dve etapové víťazstvá)
 
V uplynulých týždňoch sme na francúzskych cestách opäť videli perfektne namazanú mašinu Sky. Každý z jej ôsmich dielov mal dôležité poslanie a hoci sa ten najslabší zasa pokazil a vylúčili ho, Rowe s Castroviejom si robotu rozdelili aj za Moscona. Hoci v tímovej časovke prekvapujúco nezvíťazili (že na to mali mať , jasne ukázala časovka jednotlivcov, kde boli o triedu rýchlejší ako ostatní), celú Tour pôsobili suverénne. Nerozhodila ich ani etapa do Roubaix, kde takmer všetci aspoň raz spadli a zdalo sa, že niektorí by mohli mať aj následky. Ale nestalo sa. Všetci domestici odviedli perfektnú robotu a často vznikali situácie, keď boli v skupine favoritov ešte piati a z ostatných tímov už iba lídri.
 
Všetkým sa ukážkovo odmenil Geraint Thomas. Po rokoch približovania sa už vyšiel na vrchol a predviedol dominantnosť na úrovni Froome 2013 a 2016. Treba však pripomenúť, že mu šťastie doslova šlo oproti a za celú Tour nemal najmenší problém. Inak by to rozhodne tak jednoznačne nevyzeralo. Ak by sme všetkým odrátali pády, defekty a TTT, do piatich minút straty by sa dostali siedmi jeho súperi. Takéto nemiestne filozofovanie ale nie je podstatné a nemá znižovať jeho skvelý výkon. Bol najsilnejší na La Rosiére, Alpe d'Huez a keby nepúšťali nepodstatných súperov, zrejme aj na Col de Portet. Zaslúžil si vyhrať a rozptýlil debaty, či vyhral najsilnejší. Pôsobil sympaticky, pustil aj slzičky, poskytol pár emočných rozhovorov a najmä vypálil rybník zástupu Froomových súperov, ktorí čakali na Tour, ktorú už konečne nevyhrá. Správne tušili, že toto je ona.
 
 
thomas 18 tour dojazd zlty uaefb
Geraint Thomas víťazom Tour (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Chris Froome podal po Gire aj napriek veľkej nepriazni fanúšikov ďalší skvelý výkon, ale v rozhodujúcich momentoch nebol taký silný ako Thomas s Dumoulinom. Na soka z Gira mu ale chýbalo iba máličko a myslíme si, že toto nebol ich posledný boj. Chris začal Tour s veľkým varovaním, keď hneď v úvodnej etape spadol a stratil takmer minútu. Rýchlo sa ale otriasol a keďže ostával vzadu, nebola na neho smerovaná pozornosť. Možno mu to aj vyhovovalo. V Alpách sa dostal do žltého dresu Thomas a stále mohol ostávať v ústraní. Potom mu pár dní trvalo, kým pochopil, že jeho kolega je silnejší a tento rok mu to "nevydá". V závere Tour už pochopil, že radšej nech vyhrá jeho parťák než súper a presmeroval myšlienky k manželke. Odišiel unavený a šťastný, že to má za sebou. Je to iba druhá Froomova prehra za tri roky, hoci na Vueltu 2016 proti oddýchnutému Quintanovi nenastupoval s veľkými šancami. Ak sa s tým vyrovnal tak, ako sa to zdalo pred kamerami, klobúk dole, prekvapil nás a je to veľký šampión. Ešte ale budeme zvedaví na budúcnosť...
 
Fanúšikovia Sky dlhodobo vyčítajú, že domestici nikdy nedostávajú voľnú ruku a dokonca ani neparticipujú v únikoch, cez ktoré by potom na konci etapy pomohli lídrom. Skrátka, šablóna je daná a nemení sa. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Egan Bernal nevyhral súťaž do 25 rokov. Samozrejme, nepomohli mu ani dva pády v deviatej etape. Výkon 21-ročného mladíka sotva niekoho prekvapil. Nechceme prehánať, ale už Vuelta 2019 môže byť jeho. Dovtedy je však ďaleko, okolnosti budú rôzne. Michal Kwiatkowski opäť dostal priestor na vlastný výsledok iba v časovke, no rovnako ako vlani, mega formu môže využiť v San Sebastiane. Ostatní podali štandardne perfektný domestikovský výkon.
 
 
froome 18 valverde tour usmev movfb
Chris Froome bral svoj osud športovo (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
LottoNL - Jumbo **** (štvrté a piate miesto celkovo + tri etapové víťazstvá)
 
Holandský celok dlhodobo patrí do horšej polovice tímov World Tour na Grand Tours. Podarilo sa im viacero umiestnení v Top 10 i etapových víťazstiev, na ktoré mohli byť hrdí (napr. vlani na Champs-Elysées), no úspechy sa dávkovali postupne. Na tejto Tour ale zanechali obrovskú stopu. Začali nenápadne, až zle. V TTT dostali 1:15, Groenewegenovi sa nedarilo. Mladý Holanďan sa už dostal pod paľbu kritiky. Potom ale prišla siedma s ôsmou etapou a Dylan Groenewegen porazil šprintérsku konkurenciu. To bolo z jeho strany všetko a onedlho cestoval domov.
 
V druhom týždni sa vynorila vrchárska dvojka, ktorá rovnako ako Thomas nemala v úvodnom týždni žiadne problémy, ale kvôli časovke družstiev bola vzadu a nevzbudzovala pozornosť. Steven Kruijswijk sa po hviezdnom Gire 2016 už k lepšiemu ako deviatemu miestu (Vuelta 2017) nedostal a Primož Roglič iba skúšal ísť Grand Tour na celkové poradie. Slovinec v Alpách najlepším stačil, ale ešte to nemuselo nič znamenať, Holanďan na La Rosiére aj Alpe d'Huez spolu stratil na Thomasa presne dve minúty. No v Pyrenejách sa obaja ešte zlepšili, párkrát dokonca vyskúšali Sky a hoci im niektorí fanúšikovia vytkli nekoordinovanosť či sebeckosť, treba si uvedomiť, že ich tím ani oni samotní ešte neboli v takejto situácii dvojlíderstva na GT.
Málokto si ešte spomenie, že Roglič bol najrýchlejší aj v dojazde do Mende, kde vyhral únik. Na takého Landu tam získal cez pol minúty. No a podmanil si poslednú horskú etapu tým skvelým zjazdom vďaka čomu sa dostal až na pódium, no zvláštne je, že časovky v závere GT mu nejdú. V týždenných etapákoch ich vyhráva ako na bežiacom páse a dokonca už má triumf aj na Gire, ale bolo to v prvom týždni. Vo všetkých troch časovkách v závere GT sklamal. Štvrté miesto je ale vysokým nadštandardom, ktorý ho v budúcnosti oprávňuje myslieť aj na najväčšie úspechy a kde sa zastaví jeho potenciál, nie je jasné. Je to príklad superkomplexného pretekára. Navyše, z pozičnej jazdy ho vyškolila 14. etapa, v ktorej zaostal na vetre a spolu s kolegami mal čo robiť, aby sa vrátil. Za tri týždne získal skúseností na nezaplatenie. Aj Kruijswijk si zaslúži uznanie za piate miesto a zdolanie Bardeta či celého Movistaru. A nezabúdajme ani na dvanástu etapu, kde predviedol obdivuhodný únik a získal aj cenu pre najbojovnejšieho pretekára. LottoNL - Jumbo má za sebou najlepšiu GT histórie a asi nikto nečakal, že sa im bude tak dariť.
 
 
kruijswijk 18 tour zjazd efefv
Steven Kruijswijk počas pretekov (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Quick-Step Floors **** (vrchárska súťaž + štyri etapové víťazstvá)
 
Quick-Step dlhodobo nie je iba dobrým tímom na klasiky, ale aj Grand Tours. Po šialenom minulom roku, keď na pretekoch veľkej trojky vyhrali sedemnásť etáp, už táto sezóna nie je taká úspešná, ale aj doterajších deväť triumfov je ako z ríše snov. Už ôsmy raz po sebe vyhrali aspoň jednu etapu, tentoraz štyri. O prvé dve sa postaral Fernando Gaviria, ktorý ako jediný šprintér hneď od začiatku napĺňal očakávania a podmanil si prvý aj štvrtý deň. Bol najrýchlejší. Obliekol sa aj do žltého dresu, ktorý taký Cavendish naháňal desať rokov, o zelený ho pripravil iba pád v druhej etape, kde sa dostal do veľkého bodového nepomeru so Saganom. Už piaty deň s cieľom do mierneho stúpania, kde sa vôbec neobjavil, naznačil, že s Petrom o dres súťažiť nebude, pretože nie je to iba o rovinách. V Chartres jediný raz prehral špurt (s Groenewegenom) a potom sa už vytratil. V Top 10 bol prvý týždeň iba trikrát, Sagan osemkrát, vždy. Takto nevyzerá najväčší favorit na zelený dres. V dvanástej etape odstúpil.
 
Potom prišiel na scénu Julian Alaphilippe, ktorý v druhom i treťom týždni bil súperov v stúpaniach a vo vrchárskej súťaži získal 170 bodov. Šiel po nej saganovským spôsobom, ako buldog. Nič nevypúšťal a aj keď v závere mohol, nejazdil defenzívne. Bojoval aj o etapy, vyhral po oboch voľných dňoch a zjazdoch, v Le Grand-Bornand i Bagnéres-de-Luchon. Okrem toho pridal aj druhé, tretie, štvrté a piate miesto. Rýchlo sa zabudlo, že nevyhral tam, kde bol najväčším favoritom - na Mur de Bretagne. Prežil úžasnú Tour. Spolu s Thomasom i Saganom bol najvýraznejším borcom celej Tour, dokonca možno ich aj prekonal. V úniku bol najčastejšie zo všetkých, nechal na trati najvýraznejšiu francúzsku pečať. Toto hula-hop pretekanie ho zjavne baví, no podľa nás z toho o pár rokov predsa len vyrastie a skúsi sa špecializovať na GC. Ešte predtým bude ďalej prenasledovať monumentálny triumf.
 
Veľmi peknú Tour prežil aj Bob Jungels, hoci jedenáste miesto určite nebolo tým, v čo dúfal. Keďže je to momentálne jediný žolík Lefevera na GC, čaká sa od neho veľa. Nemusí byť ale každý rok ideálny a v tomto ho ospravedlňuje triumf na L-B-L. Keďže sa zdá, že Belgičania každý rok mierne znižujú rozpočet, zrejme veľkú hviezdu do kopcov nepritiahnu, takže Jungels s Alaphilippom ostávajú jedinými nádejmi kým sa nevypracujú Schachmann s Masom. Phil Gilbert aj Yves Lampaert tiež príkladne bojovali. Jeden v únikoch, druhý ukážkovo zvládol etapu do Roubaix a potom sa skúšal dostať do šprintov. Tiež mnohých vystrašil v Paríži.  Sklamaním je, že Maximiliano Richeze po odstúpení Gaviriu nevyužil životnú šancu, no jeho práca v úvode Tour bola skvelá. Quick-Step bol opäť celú Tour veľmi výrazný aj na rozmanitých terénoch.
 
 
alaphilippe 18 tour podium pariz qstf
Julian Alaphilippe v Paríži (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Movistar Team **** (7. a 10. miesto celkovo, tímová súťaž + jedna etapa)
 
Napriek tomu, že v najsilnejšej zostave každý očakával od Movistaru viac a sklamanie sa nieslo tímom aj fanúšikmi, musíme konštatovať, že bol jedným z najlepších celkov na Tour. Celé preteky držali pretekára v Top 10, napokon sa tam umiestnili dvaja. Vyhrali jednu z najťažších etáp a podmanili si aj tímovú klasifikáciu. Ako tím najviac unikali aj trápili Sky, hoci je pravdou, že v Pyrenejách ich už na Landovu hodinu vpredu nebrali ako relevantných súperov.
 
Mikel Landa patril medzi tých, ktorým sa v úvode problémy vyhli. Spadol ale v deviatej etape a na tento moment spomínal v každom svojom vyhlásení až do konca Tour. Toto vyplakávanie mu ideálne nezlepšilo imidž. Navyše, po páde si ešte počínal lepšie ako v závere Tour. Veď si pamätáme, že na Alpe d'Huez bol skvelý. Celý čas ale ostával v druhej polovici najlepšej desiatky a hoci súperov vystrašil na Tourmalete, kde virtuálne skákal na pódium, nebol to Landa z Gira 2015 alebo Tour 2017. Dokonca v časovke prekvapujúco padol cez Bardeta na siedmu pozíciu. Prestup zo Sky ani jemu zatiaľ nepomohol. Okrem Baskicka, kde bol druhý, nemá oslnivý výsledok, no ešte nie je všetkým dňom koniec.
 
Nairo Quintana prežil zvláštnu Tour. Na jednej strane frustrujúcu, lebo kvôli technickým problémom i TTT riešil hneď v úvode veľkú stratu. V závere ešte aj spadol, v poslednej horskej previerke dostal sedem minút a po slabučkom výkone v časovke padol na konečnú desiatu pozíciu, no aspoň vyhral etapu. A nie hocijakú. Jednoznačne si podmanil Col du Portet. Nielen s Tour nemôže byť spokojný, ale tento triumf bol zároveň aj jeho jediným v celej sezóne, takže na Vuelte bude mať čo robiť, aby vylepšil obraz tohto roka. Teoreticky ale môže prekvapiť na MS.
 
Aj keď tomu niektorí fanúšikovia verili, Alejandro Valverde napokon nemal na najlepších a zdá sa, že jeho boj o pódium na GT už je v jeho kariére zavŕšený. V poslednom období mal najlepšie nohy vlani, trať mu veľmi sedela, no spadol už po štyroch kilometroch. Teraz bol tretí na Mur de Bretagne a často útočil, veď v bodovacej súťaži z vrchárov boli lepší iba Thomas s Martinom. No v závere sa už prezentoval iba ako superdomestik. Tiež sa nedostal do obľúbeného špurtu favoritov o triumf v etape. Celkovo skončil štrnásty.
 
Veľkú pochvalu si zaslúži dvojica Marc Soler - Andrej Amador. Hoci nevyhrali, obaja boli tímu mimoriadne platní v tímovej klasifikácii i ako pomocníci. Aj Daniele Bennati bol zapamätateľný. V porovnaní s ostatnými celkami bol opäť Movistar vysoko nadpriemerný.
 
 
landa 18 valverde tour objatie movfb
Mikel Landa s Alejandrom Valverdem (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Bora - hansgrohe *** (bodovacia súťaž + tri etapové víťazstvá)
 
Bora sa v prestížnom pelotóne udomácnila na výbornú a málokto si uvedomuje, že zatiaľ vyhrali etapu na všetkých GT. Opäť bol ich jasne najvýraznejšou postavou Peter Sagan. O ňom sme už písali veľa, v skratke pripomenieme, že na Tour prišiel fantasticky pripravený. Mal formu súperiť s čistými šprintérmi. Podmanil si tri etapy a aj takú, kde bol najväčším favoritom. Krátko bol v žltom. Bodovaciu súťaž ovládol suverénnym spôsobom jemu vlastným a opäť bojoval v kopcovitých etapách, hoci nemusel. Aj keď ho pád pripravil o lepší záver, môže byť maximálne spokojný. Znova mal pri sebe opory Burghardta, Ossa i Bodnara a vo väčšine etáp si Boráci ako tím počínali výborne. Pozičnou jazdou i prácou na čele pelotónu.
 
Táto Tour bola ale najmä na Saganovi, prakticky všetci ostatní borci už zažili lepšie tri týždne. Bodnar aj kvôli profilu nemal šancu v časovke, ktorú vlani vyhral. Pöstlberger mal vlani výborné Giro, ale tu sa trochu stratil. No najväčším negatívom bolo, že sa nepresadil ich kôň v celkovom poradí. Rafala Majku zastavil pád v kockovej etape a v druhom týždni sa nevedel rozbehnúť. Stratil tam veľa času. V Pyrenejách sa síce ukážkovo snažil a srdnato prenasledoval aj etapové víťazstvo, ale ak by mal formu na Top 10, zrejme by ho aj získal. Bora ale môže byť spokojná, všetci prišli do cieľa, získali tri etapy i dres.
 
 
bora 18 tour trojica spokojna bohfb
Bora môže byť s Tour spokojná (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Team Sunweb *** (druhé miesto celkovo + etapové víťazstvo)
 
Sunweb bol prvý týždeň na veľkej hojdačke. Úvodný víkend zvládli bez problémov a tímovej časovke síce nezvíťazili, ale ani veľa nestratili. Andersen sa dostal do bieleho dresu, Dumoulin do Top 10. Vzápätí im odstúpil Matthews, ktorý by bol platným človekom aj v stredne ťažkých etapách. No a defekt pod Mur de Bretagne s následnou penalizáciou im spôsobil manko 1:13. V konečnom dôsledku ich to ale miesto v poradí nestálo.
 
Tom Dumoulin si vo zvyšku Tour počínal suverénne. Na to, že mal v nohách Giro, bol v Alpách prvým porazeným a v obávanej krátkej pyrenejskej etape sa celkovo dostal cez Frooma. V časovke tesne zvíťazil a bol veľmi šťastný. Uznal kvality Thomasa a vie, že jeho čas ešte príde. Po veľkom úspechu na vlaňajšom Gire síce na druhý celkový triumf čaká a tohtoročné dve druhé miesta sú nevďačné, ale riziko dvojkombinácie si uvedomoval. Nikoho sa Sky nebojí tak ako tohto chlapíka s obrovským potenciálom vďaka jeho komplexnosti. Je mimoriadne konštantný v kopcoch, výhodu občas skúsi získať aj zjazdom a skvelý je v ITT, no má aj tím na TTT. Na posledných šiestich GT vždy vyhral etapu. Aj keď sa dovtedy môže veľa zmeniť, všetko nasvedčuje tomu, že o rok bude na Tour najsilnejší v kariére.
 
Sunweb okolo neho pomaličky buduje aj tím. Kelderman veľmi chýbal, no Ten Dam i Haga sa pri ňom snažili byť. Andersen sa držal celý prvý týždeň a v únikoch veľmi dobrú robotu odviedol niekdajší rovinkár Nikias Arndt. Sunweb patril medzi lepšie celky, lídra hmatateľne podporili i v časovke družstiev.
 
 
dumoulin 18 tour podium mava sunf
Tom Dumoulin na pódiu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Ag2r La Mondiale *** (šieste miesto celkovo + súťaž do 25 rokov)
 
Francúzi dlhodobo obetujú Giro, kde patria medzi najslabšie celky, aby využili všetok svoj potenciál na Tour. Táto taktika sa im aj tento rok viac-menej podarila, no chceli viac. Romain Bardet predstavuje istotu, veď jednociferný výsledok dosiahol už piaty raz v rade. No nevyhol sa rôznym problémom. Pod Mur de Bretagne musel meniť bicykel, trápil sa na kockách i v TTT a po prvom týždni hlásil dve minúty hlúpej straty. Alpy zvládol výborne, na Alpe d'Huez sa vyšplhal s Thomasom a Dumoulinom. Posúval sa dopredu a už vyzeral byť najlepší mimo Top 3. Pyreneje mu ale nevyšli a lepší sa zdali byť iní borci. V 17. etape potreboval útočiť, no snaha mu vyšla nazmar a stratil tam takmer až dve minúty. Vyzeralo to tak, že skončí ôsmy, no napokon mu ešte darčeky poslali Quintana (pád) s Landom (časovka) a šiesta pozícia je OK. Po dvoch pódiách sníval o lepšom výsledku, ale nijako nevybuchol. Nevyhral však etapu, čo sa mu naposledy stalo pred štyrmi rokmi.
 
Pierre Latour sa spomínal medzi čiernymi koňmi. Potvrdil to tak na 80 %. Nemal to jednoduché. Tím ho chcel pri Bardetovi, ale zároveň aj bojovať o biely dres, čo bola jeho posledná šanca kariéry. Oboje zvládol aj napriek tomu, že v 17. etape ho pomerne dosť zničili a Bardet z toho ani veľa nevyťažil. Celkovo bol trinásty. Treba ale povedať, že v súťaži do 25 rokov nebola tento rok taká konkurencia, ako zvyčajne býva, a Bernal, ak by chcel, s najväčšou pravdepodobnosťou by ho získal. Na to sa ale história nepýta. O rok by možno mohol dostať šancu bojovať o GC na Gire a Vuelte, no Lavenu ho zrejme bude chcieť mať pri Bardetovi.
 
Zvyšok tímu postihli odstúpenia, ale Fränka, Dilliera i Naesena sme vnímali. V Ag2r zvládli Tour dobre.
 
 
bardet 18 tour v kopci movf aso
Romain Bardet v kopci (© ASO / Movistar Team)
 
 
UAE Team Emirates *** (ôsme miesto celkovo, najbojovnejší + dve etapy)
 
Medzi tímy, ktoré sa presadili, patrí aj UAE Team Emirates. Šejkovia i vedenie by určite chceli viac, ale dobre vedia, že bolo už aj horšie a po vzniku tímu boli toto ich najlepšie tri týždne na pretekoch. Každý si všimol bojovného ducha Daniela Martina, veď ho aj ocenili najbojovnejším cyklistom celej Tour. Hoci v ňom mnohí odborníci vidia inteligentného vrchára s výborným citom pre situáciu, čo rozhodne platí, niektorým atakom sme sa ale čudovali. Napríklad tomu v desiatej etape. Absolutórium si zaslúži za jasný triumf na Mur de Bretagne a fanúšikovia ho isto radi videli v ataku aj počas najkratšej etapy, kde nestačil iba na Quintanu a tiež získal čas na favoritov. Ostal však v roli smoliara. Spadol v najnudnejšej a najrovinatejšej ôsmej etape, kde stratil nielen čas, ale musel riešiť aj zdravotné komplikácie. Problémy mal aj v nezmyselnej 14. etape, kde dostal defekt tesne pred cieľom a nakúpil dve minúty. Ak k tomu prirátame aj stratu z TTT, na lepšie ako ôsme miesto to vytlačiť nemohol.
 
Na druhom rýchlom fronte bojoval Alexander Kristoff. Hoci bol zo starej generácie šprintérov najlepší a celkom aj konzistentný, počas celej Tour sa presadzovali mladí. V jedinom špurte druhého týždňa už nestačil iba na Sagana. No predsa len sa dočkal triumfu, a to v ten najsprávnejší okamih. Na Champs-Elysées bol viackrát blízko, no až tentoraz mu to vyšlo. Nestranní fanúšikovia mu to isto dopriali. V bodovačke bol druhý, teda dokumentoval svoju vyrovnanosť. Podľa nás môžu byť spokojní s tým, ako sa prezentovali na najdôležitejších pretekoch roka.
 
Zvyšok tímu sa príliš neukázal. Atapuma bol čajový už na Gire, tu to len umocnil. Marcato už nie je čo býval, aj Durašek ostal dlžný svojej povesti. Oliviero Troia? To je kto? Taký bol na Tour a prišiel až do Paríža?
 
 
martin d 18 tour triumf uaefb
Daniel Martin na Mur de Bretagne (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Astana Pro Team ** (dve etapové víťazstvá)
 
Po nečakane dobrom Gire až s dvomi ľuďmi v Top 10 prišla na rad Tour, kde sa ukázal odchod Nibaliho a neskôr Arua v plnej kráse. Jakob Fuglsang síce vyzeral skvelo a bol dokonca štvrtý celkovo, vyhýbali sa mu všetky problémy, no hneď v prvej ťažkej etape mal veľkú krízu a dostal štyri minúty. Potom síce jazdil pekne a viac-menej stačil súperom, no druhá veľká kríza prišla posledný horský deň. V Rogličovej etape nakúpil až sedem minút. Takéto výkyvy, hoci boli iba dva, si pretekár dovoliť nemôže. Na lepšie ako dvanáste miesto to nestačilo.
 
Astana sa ale ukázala aj mimo lídra. Uspela v dvoch únikoch na konci prostredného týždňa. Omar Fraile porazil Alaphilippa v dojazde do Mende a v tak silnom a početnom úniku musíte byť naozaj dobrý, aby ste práve vy vyhrali. V Carcassonne sa tešil Magnus Cort, ktorý už predtým udivoval v kopcoch. Spolu s Michaelom Valgrenom mali situáciu plne v rukách a poradili si so súpermi. Od tohto Dána v životnej sezóne sa možno čakalo trošku viac, ale pokojne to mohol byť on s triumfom namiesto Corta, tak im to len vyšlo. V záverečnom týždni bolo vidieť aj Tanela Kangerta. Dobrá Tour aj pre Astanu, mohlo byť horšie. Škoda odstúpenia LL Sáncheza už na druhý deň.
 
 
fraile 18 tour triumf astanaf
Omar Fraile a jeho triumf (© Courtesy Astana Pro Team / @BettiniPhoto)
 
 
BMC Racing Team ** (jedno etapové víťazstvo, osem dní žltý dres)
 
V BMC to výborne začalo. Skvele zvládli tímovú časovku a hoci sa Richie Porte zaradil medzi tých, ktorí v úvode pretekov stratili, nevnímali to ako veľký problém a tešili sa zo žltého dresu. Ten si Greg Van Avermaet paradoxne obliekol v sezóne, v ktorej mu vždy chýbalo pocestné percento výkonu. To však ostalo v platnosti v súvislosti s etapovým vavrínom. Najbližšie bol určite v Roubaix, kde ho ošpurtoval Degenkolb. Veľmi sympaticky sa mu podarilo predĺžiť počet dní v žltom až na osem únikom v desiatej etape, no Alaphilippe bol lepší. Potom sa ešte dvakrát objavil v unikajúcej skupine, ale už nemal nohy na akýkoľvek výsledok.
 
Porteho odstúpenie znamená, že počas svojej trojročnej misie nezlomil kliadbu na Tour. Priestor tak dostal v Kalifornii živou vodou pokropený Tejay Van Garderen. Nevyužil ho. Celý prvý týždeň bol tretí celkovo, no zlomila ho práve tá deviata etapa. Dvakrát spadol a z rán na tele i duši sa počas celej Tour nedostal. V únikoch bol jalový. Niečo sa snažil vymyslieť Damiano Caruso, no aj ten si z prvého týždňa priniesol deväť minút straty a pretekal veľmi nekonzistentne. Po skvelom výkone na La Rosiére vybuchol na Alpe d'Huez a to isté v Pyrenejách. Vyšlo mu to na dvadsiatu pozíciu, čo je na najlepšieho pretekára BMC strašne málo. Simona Gerransa v BMC akoby úplne zabili. Küng + Schär = nejaké úniky, O.K.
 
 
van avermaet 18 tour zlty v baliku efefv
Greg Van Avermaet v žltom (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Trek - Segafredo ** (jedno etapové víťazstvo)
 
Možno si ešte spomínate, že Trek zažil na Gire úplné fiasko, kde akoby ani neexistoval. Táto Tour ich z biedy tejto sezóny nevytrhla, ale perfektne zvládli deviaty deň. Cítili šancu a pohybovali sa vpredu. Stuyvenov pokus síce ešte súperi neutralizovali, ale John Degenkolb ostával pozorný a chytil sa zadného kolesa Yvesa Lampaerta pri jeho ataku. Hoci potom šiel do špurtu z prvej pozície, s Van Avermaetom a Lampaertom si poradil. V cieli nechýbali slzy, veď na Tour bol sedemkrát druhý, no ešte nevyhral. Zároveň sa aj zaradil do zoznamu pretekárov, ktorí sa tešili na všetkých GT. V ostatných šprintoch ťahal za kratší koniec. Na Champs-Elysées bol druhý...
 
Jasper Stuyven finišoval v spomínanej kockovej etape v druhej Saganovej partii, no najlepší výkon predviedol v štrnásty deň, keď sa odhodlal k sólu a tesne pred vrcholom Côte de la Croix Neuve bol dostihnutý Frailem a Alaphilippom. Ocenili ho za najbojovnejšieho. Blízko k triumfu mal,  dokonca až dvakrát, aj Bauke Mollema. Stroskotal iba na tom, že v špurte je slabý. V kopcoch sklamal celoplošne. Akoby mal zaradený nižší stupeň ako zvyčajne. Uvidíme čo  s ním bude po príchode Porta do tímu. V únikoch boli aj Bernard či Gogl. Skujinš si obliekol bodkovaný dres a v tej piatej etape bol i jasne najbojovnejší.
 
 
degenkolb 18 tour triumf trekfb
John Degenkolb s pamätným triumfom (© Courtesy Trek - Segafredo / @BettiniPhoto)
 
 
Groupama - FDJ ** (jedno etapové víťazstvo, žiadna pokuta)
 
Títo Francúzi zasa neváhajú posielať dobrých ľudí aj na Giro, no potom na Tour často nestačia na najlepších a ani na rivalov Ag2r. Ostalo to v tomto duchu. Už pred Tour bolo jasné, že GC je mimo ich možností, no to ich zaradilo k prokonti tímom či Lottu Soudal, čo je veľmi nelichotivé. Všetká pozornosť teda smerovala na Arnauda Démara, ktorého potrebovali za každú cenu udržať v boji o etapy. Bojoval veľmi srdnato a obdivuhodne, no zároveň kontroverzne až sa málokomu chce veriť, že čisto. Pochybnosti vzbudil aj GPS tracking. No ako ste sa dočítali v predchádzajúcom článku, FDJ ako jediný tím nedostal pokutu a objavili sa aj zábery zo zberného vozidla za ním. Takže obe strany majú argumenty a nie sme tu od toho, aby sme prišli s nejakou zaručenou pravdou. Vedia ju len v FDJ.
 
Treba povedať, že celý tím si zaslúži veľkú pochvalu za zrežírovanie 18. etapy, kde si zaslúžili vyhrať a Démare im tento cieľ splnil. Okrem toho bol ešte trikrát tretí, raz štvrtý i piaty. Okrem šprintov sa ale príliš neukázali. Hoci prišli do Paríža všetci, nikto nič iné nedosiahol. Svoju prvú Grand Tour absolvoval mladý David Gaudu, ktorý sa pomaličky zlepšuje v kopcoch a veľa si od neho sľubujú. Ešte nemal na to, aby sa presadil v niektorom úniku.
 
 
demare 18 tour triumf bohfb
Arnaud Démare sa dočkal v Pau (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Bahrajn - Merida **
 
Okrem bravúrneho San Rema sa Vincenzo Nibali touto sezónou plížil ako žralok dlhšie pripravujúci sa na atak svojej koristi, ale skončil skôr ako sa do nej zahryzol. V prvom týždni nemal problémy, hoci sa trochu hneval na kolegov v TTT. V Alpách trošku zaostal za očakávaniami, ale po nešťastí na Alpe d'Huez odstupoval ako štvrtý muž poradia. Mnohí verili, že v Pyrenejách ešte niečo zaujímavé vymyslí a ukáže svoj starý-známy silný tretí týždeň. Nestalo sa.
 
Mal pri sebe ale dobrý tím. Pellizotti síce nie je mužom únikov a po odchode svojho lídra zmizol, no bratia Izzagireovci šli za etapami ako pes po údenom. Jeden človek u nich dostával voľnú ruku už aj za prítomnosti Nibaliho, čo bolo veľmi sympatické. Ion Izagirre v Le Grand-Bornand nestačil iba na Alaphilippa a o týždeň neskôr si druhé miesto za húževnatým Francúzom pripísal aj jeho brat Gorka. Iona potom ešte ošpurtoval Cort. To isté zažíval Sonny Colbrelli so Saganom. Tiež bol dvakrát druhý. Dá sa teda konštatovať, že to bola pre Bahrajn - Merida veľmi smolná Tour. Pád lídra po strete s fanúšikom a päť druhých miest. Skúšal to aj Domenico Pozzovivo a bol často silným človekom v daných únikoch, no je to muž Gira. Ak jedenásťkrát za sebou bojujete na sto percent v máji, telo chce v júli oddychovať. Červení na Tour rozhodne zanechali stopu, a tak sme im ako jedinému tímu, ktorý si nepripísal víťazstvo ani človeka v desiatke udelili dve hviezdičky.
 
 
nibali 18 tour dojazd sklamany tbmf
Vincenzo Nibali (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Kaťuša - Alpecin ** (deviate miesto celkovo)
 
Tento celok je posledným z tých, ktoré niečo dosiahli (miesto v Top 10), no aj tak bol jednou veľkou kôpkou nešťastia. Preteky ich postupne úplne zdecimovali a okrem so Zabelom odstúpili aj dôležití ľudia Kišerlovski a Martin. Ilnur Zakarin bol v kopcoch na všetko sám. A to spadol vo štvrtej etape, čo ho poznačilo. Udržal síce svoj vysoký štandard v Top 10 a parádne šiel v časovke, kde všetkých prekvapil, no deviate miesto je pod jeho možnosti. Alebo nie je? To len na Gire a Vuelte nie je až taká konkurencia? Možno. Inak nie je čo písať. Kaťuša bola spolu so Sky jediným tímom, ktorý v treťom týždni nemal pretekára v úniku. Snažili sa iba prežiť. Aspoň, že Boswell pomohol Zakarinovi na Tourmalete. Najväčším sklamaním bol Marcel Kittel. Muž, ktorý posledné roky dominoval, začal tretím miestom, no už bol iba raz piaty a bolo po Tour.
 
 
Direct Energie *
 
Spomedzi tímov, ktoré odišli z Tour s dlhým nosom sme najvyššie umiestnili Direct Energie, pretože sa im nedala uprieť bojovnosť. Neustále boli v úniku a aj keď tam stále pohoreli, bolo ich veľmi vidieť. Niekedy až zbytočne plytvali silami, Lilian Calmejane by vedel rozprávať... On mal aj najbližšie k výsledku. V etape do Carcassonne ho ale tímy s dvomi ľuďmi vyšachovali z hry ako malého chlapca a v cieli sa rozplakal. Veľmi dobre šiel aj Rein Tääramäe do Le Grand-Bornand. Z 21-členného úniku boli lepší iba dvaja, no tiež to chvíľu zbytočne skúšal sám. Ostatní sa ukázali na rovinách, kde šlo iba o reklamu. V prvom týždni boli až päťkrát ocenení ako najbojovnejší pretekári, ale akonáhle sa prišlo do kopcov, už si nepípli. Tiež nedokázali špurtovať. Za Coquarda nemajú žiadnu náhradu. Chavanel hral akéhosi maskota.
 
 
tour 2018 graf vitazstva krajiny
 
 
Mitchelton - Scott *
 
Austrálčania stále nie sú schopní miešať karty na dvoch GT za sebou. Na Gire zanechali perfektný dojem piatimi triumfami a možno majú pred sebou vydarenú Vueltu, ale postaviť Tour iba na Adama Yatesa bola chyba. Je pravdou, že nič nenasvedčovalo jeho výbuchu, veď na Dauphiné bol skvelý a silnejší ako Bardet aj Martin, no v kopcoch strácal hneď od prvej ťažšej etapy. Absolútne mu preteky nevyšli. Korunoval to aj smolný pád v zjazde do Bagnéres-de-Luchon, keď viedol a živil malú nádej, že ho už Alaphilippe nedocvakne. Mikel Nieve nebol po náročnom Gire pripravený prevziať rolu lídra a bola na ňom zreteľná únava. Zvyšok zostavy bol ale postavený zvláštne, akoby Ewana nechali doma, ale jeho ľudí tam nechali. Durbridge, Hayman, Hepburn, Howson, Impey, veď to sú ľudia na roviny. Fajn, šli výborne TTT, no potom už skákali do rovinatých únikov bez šancí. Apropo Impey. Skvelý na TDU či Dauphine, slušný v Katalánsku, ale na Tour spôsobil pád v druhej etape a nepresadil sa. Nedá sa ale napriek všetkému povedať, že Mitchelton bol v uplynulých týždňoch neviditeľný. Boli aj horšie celky.
 
 
Cofidis, Solutions Crédits *
 
Po vyhodení Bouhanniho zo zostavy sa veľa čakalo od Christopha Laporta, ktorý v tejto sezóne "válil", no ukázalo sa, aký rozdiel sú francúzske 1.1, 2.1 a Stará dáma. Špurt mu vyšiel iba v predposlednom hromadnom dojazde do Pau, kde nestačil na Démara, no okrem toho bol už iba trikrát piaty a do viacerých špurtov sa nedostal. Vzhľadom na exodus súperov to je trestuhodne málo. Dovolíme si tvrdiť, že Bouhanni by si počínal lepšie už len vďaka skúsenostiam a jemu typickému nasrdeniu. Cedric Vasseur si to ale trošku skomplikoval, pretože do budúcnosti ráta už len s ním. Bouhanni by mal posilniť konkurenčný Vital Concept. Zvyšok tímu bojoval v únikoch. Tie rovinaté príliš za zmienku nestoja. Tie ostatné ukázali Navarra, Herradu či Pereza v dobrom svetle, ale bez hmateteľného výsledku. Cofidisu sa dokonca vyhlo aj ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára etapy.
 
 
tour 2018 graf vitazstva timy
 
 
Wanty - Groupe Gobert *
 
Belgičania dostali druhý raz po sebe pozvánku na Tour, no vzhľadom na silnejúci Vital Concept je veľmi otázne, či ju ešte získajú. Navyše, dostali množstvo pokút za vážne priestupky ako ohrozenie súpera bidonom, nerešpektovanie pokynov rozhodcov, nerešpektovanie pravidiel o pohybe áut v konvoji, nerešpektovanie pokynov organizátora či jazdu mimo trate. Väčšina tímov riešila maximálne lepkavý bidon. Vrhá to na tím zlé svetlo, hoci Guillaume Martin sa pekne držal až do poslednej horskej etapy a taký Andrea Pasqualon sa šesťkrát dostal do najlepšej desiatky. Vnímali sme aj Duponta, Offreda, Smitha a Van Keirsbulcka. Aj preto sme štyri tímy zosunuli nižšie.
 
 
Lotto Soudal *
 
Tento tím dlhodobo nedokáže postaviť na štart Grand Tour pretekára na celkové poradie a v kopcoch sa úplne stráca. Slušnú výkonnosť vedia predviesť Wellens s Benootom, ale jeden bol na Gire a druhý odstúpil hneď v úvode. Ostalo teda všetko na Andrém Greipelovi. Ako jediný zo starých bardov sa aspoň dostal do prvých špurtov so štvrtým a tretím miestom. Potom ale z toho vypadol a slabú formu dokumentoval odstúpením. Narozdiel od Kittela s Cavendishom sa rozhodol nebojovať s limitom a rovno to vzdať. Napokon teda ostal Thomas De Gendt, no aj on ostal slabším odvarom minulosti. Možno aj preto, že v autobuse im veselo nebolo. Mal tam v závere už iba De Buysta s Marczynskim.
 
 
tour 2018 graf GT etapy v rade
 
 
Dimension Data *
 
Ak ste WT tím a prídete na Tour bez pretekára do kopcov, zároveň sa váš šprintér ledva dostane do jedného špurtu, je to blamáž. Serge Pauwels sa snažil bojovať o vrchársky dres i náročné etapy, ale nedarilo sa mu až odišiel domov predčasne so zlomeným ramenom. Ešte Edvald Boasson Hagen sa dostal do dvoch špurtov na štvrtej pozícii, ale ani z jeho pohľadu to nebolo ono a zvyšok tímu vyhorel úplne. Predsedal tomu Cavendish, ktorý pred Tour hovoril o zelenom drese a keď v 11. etape odstupoval, mal 28 zelených bodov (Sagan 319). Slagter sa dostal do niektorých únikov, ale bol tam priemerný.
 
 
EF Education First - Drapac *
 
Opäť raz sa ukázalo, že Drapac je bez Urána v celkovom poradí stratený a nevie sa presadiť ani v etapách. To sme konštatovali už po Gire, platí to aj teraz. Rigo to mal pekne rozbehnuté. Ružoví prekvapili v TTT, vyhrieval sa na šiestej pozícii v GC už v prvom týždni. No v deviatej etape spadol a zranenia ho v Alpách zastavili. Smola. Ostatní sa občas dostali do úniku, no nevyťažili z neho nič. Na to, že tam boli mená ako Phinney, Rolland, Vanmarcke, Clarke nič moc. Craddock bol hendikepovaný. Z Martineza niečo bude, špekulovalo sa, či sa už nezapojí do boja o biely dres, ale ešte nemal na to. Ešteže tento rok nebojovali o titulárneho sponzora...
 
 
tour 2018 graf GT Top 10 v rade
 
 
Fortuneo - Samsic *
 
Domáci fanúšikovia sa veľmi tešili na najbojovnejšieho borca vlaňajšej Tour i víťaza vrchárskej súťaže v jednej osobe. Warren Barguil ale nenaplnil očakávania. Dlho sa nevedel rozhodnúť, či chce bojovať o etapy alebo vrchársky dres, lebo zjavne nemal formu na oboje. Tak to aj dopadlo. V bodkovanom súboji ho síce porazil iba Alaphilippe, no výrazne, získal takmer dvojnásobok bodov. Rovnako ďaleko ostal aj od etapy. Ani jeden deň nebol v najlepšej desiatke. Iba podčiarkol slabú sezónu. Tento tím nemal čo stratiť a keďže pokračoval kompletný, do úniku skákali všetci. V jednom ich bolo až päť. Vyzerali ako silná mašina s veľkými ambíciami, ale iba vyzerali. Ani Amaël Moinard už nie je čo bol v BMC. Chlapci na to nemali. Keďže Vital Concept nie je spokojný s tým, že sa na Tour nedostal a chce vyzbrojiť svoju zostavu o lepšie mená, pozícia Fortunea môže byť ohrozená. Zaútočili ale angažovaním Greipela.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop