Tímy na Vuelte: Obroda EFEF, slabučký Sky a dlhodobé trápenie Treku s UAE

21.9.2018, 12:30 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Aj po Vuelte prišiel na rad náš tradičný súhrn výkonov všetkých tímov, ako to robíme už piaty rok pri všetkých Grand Tours. Vzhľadom na množstvo iných pracovných povinností autora počas Vuelty a nemožnosti ju sledovať úplne podrobne bude hodnotenie tímov stručnejšie a viac sa pridržiavať faktov, teda komentovaná zložka bude obmedzená na minimum.
 
 
etapa 08 spurt asofv
Peter Sagan vs. Alejandro Valverde (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Vuelta sa od Gira aj Tour líši v tom, že sa do popredia celkového poradia ale aj ku triumfom častejšie dostávajú noví ľudia, aj slabšie tímy a trhajú sa dlhé série. Veď tím Sky naposledy nevyhral etapu na GT ešte v roku 2014 a do Top 10 svojho človeka nedostali okrem Sky aj ďalšie silné tímy. Dimension Data a EF Education First oslavovali etapové triumfy po dlhej dobe. Rovnako etapu nevyhral žiadny Holanďan či Kolumbijčan, ktorí sa často radovali na Tour aj Gire. Na Vuelte po štyroch rokoch chýbal Chris Froome, čo dalo pretekom živelnejší charakter a punc nevyspytateľnosti. Zároveň sme nebadali tím, ktorý by jasne dominoval, a tak sme ani žiadnemu päť hviezdičiek neudelili.
 
 
Movistar Team **** (piate a ôsme miesto + dve etapy + bodovačka + tímy)
 
Movistar bol tímom, ktorý na domácej GT získal najviac a museli sme ho preto dať na prvé miesto. Alejandro Valverde opäť bojoval zo všetkých síl a predviedol svoju typickú parádnu jazdu so ziskom piateho miesta celkového poradia, dvoma etapovými triumfmi zdolaním Kwiatka a Sagana, oblečením sa do zeleného dresu a výraznej pomoci tímu v úspešnom boji za víťazstvom v súťaži družstiev. Za svoj výkon si zaslúži absolutórium aj keď sám dobre vie, že jeho najlepšie časy už boli a pódium už zrejme nebude v jeho silách aj keď to celé preteky vyzeralo veľmi nádejne. Práve posledný deň v horách, keď Valverde klesol o tri a Nairo Quintana o dve priečky na ôsmu, sú čiernou škvrnou tohto celku v uplynulých troch týždňoch a pokazili im preteky. Kolumbijčan prežil najhorší rok vo svojej kariére. Síce vyhral dve veľmi ťažké etapy na Tour de Suisse aj Tour de France, ale on chce vyhrávať GT, čo sa mu druhý rok po sebe nepodarilo. Tento rok paradoxne najlepšie z tímu dopadol štvrtý Carapaz na Gire, následne Valverde, Landa a až tak "Indián". Treba ale povedať, že najmä prvé dva týždne Movistar pôsobil veľmi kompaktným dojmom, dokázal často dostať súperov pod tlak a veľmi pekne jazdil znova Carapaz. Od Amadora sa asi čakalo trošku viac.
 
 
valverde 18 quintana vuelta podium asofv
Alejandro Valverde a Richard Carapaz (© Photo Gomez Sport / Movistar Team)
 
 
Mitchelton-Scott **** (celkový triumf + kombinácia + etapové víťazstvo)
 
Austrálsky projekt sa po siedmich rokoch existencie dostal k vrcholu. Z rovinkového tímu sa postupne dopracoval k celkovému víťazstvu na GT. Asi snívali, že sa im to podarí s domácim pretekárom, no skoro pochopili, že to nebude možné a angažovali Chávesa s bratmi Yatesovými. Všetci sa už dostali k pekným umiestneniam v Top 10 a napokon to bol Simon Yates, ktorý dotiahol do konca perfektný výkon. Zisk la roja si jednoznačne zaslúžil, už na Gire bol najsilnejším pretekárom, no na odmenu si napokon štyri mesiace počkal. Jazdil profesorsky. Nerobil chyby, všetko správne časoval, no treba povedať, že využil aj horšiu pripravenosť tímov súperov. Proti Sky v plnej zostave by mal sotva šancu. Sám mal pri sebe silnejúci tím. Brat Adam aj Jack Haig predviedli skvelú pomoc, no treba povedať, že Adam neprežil ideálny rok. Ak sa Cháves dostane zo zdravotných problémov, táto silná trojka bude môcť súperov kváriť na každej GT. Aj preto sa snažia posilňovať a už podpísali Bookwaltera či Impeyho, ktorí stelesňujú obrovské skúsenosti na najťažších podujatiach.
 
 
Quick-Step Floors **** (druhé miesto celkovo + štyri etapové víťazstvá)
 
Sledovali sme starý-dobrý Quick-Step, ktorý sa dokázal presadzovať v rovinatých dojazdoch. Mal tu Eliu Vivianiho, ktorý sa dostal k trom vavrínom a bol jasne najlepším šprintérom v slabšej konkurencii. Podlahári vyhrali tento rok na GT opäť najviac, až trinásť etáp. Zaujímavosťou je, že vždy s dvoma rôznymi pretekármi. K Eliovi sa na Gire pridal Schachmann, Tour si rozdelili Gaviria s Alaphilippom a k talianskemu šampiónovi sa v Španielsku pridal Enric Mas. 23-ročný objav nastupoval ešte iba na svoju druhú GT a prvý raz si vytýčil cieľ skúsiť to v celkovom poradí. Okamžite mu to vyšlo. Svet udivoval celé preteky, ale práve v momente, keď mal padnúť, teda na samom konci, v Andorre zvíťazil. Na hlavu postavil všetky predpoklady. Veď predtým nikdy nevyhral prestížnejší týždňový etapák a až tento rok začal jazdiť na GC. Druhé miesto z Vuelty je veľkým prísľubom do budúcnosti a ďalším dôkazom, že Patrick Lefevere robí niečo správne. Odchádzajú mu hviezdy, ale namiesto nich sami vychovávajú tie ďalšie.
 
 
lopez 18 mas vuelta stupanie asofv
Luis Más a Miguel López (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
EF Education First - Drapac *** (siedme miesto celkovo + dve etapy)
 
Po prvých troch celkoch prichádza väčšia výkonnostná diera. Ale už dávno takto vysoko v našom hodnotení nebol tento americký celok. Bol jedným z príkladov, že na záverečnej GT sa dokážu presadiť aj slabšie celky, ktoré nemajú silné zostavy a často ani šťastie. Rigoberto Urán je ďalším príkladom na cyklistu, ktorý s týmto rokom nemôže byť spokojný, lebo siedme miesto je síce pekné a jeho tím môže byť šťastný aj za to, no zvyknutý je na lepšie výsledky. Všade zaostával za najlepšími a nedostal sa k zapamätateľnému výkonu. Pinot bol v GC iba o desať sekúnd lepší, ale prezentoval sa ďaleko lepšie. Parádne čiastkové výkony ale predviedli jeho kolegovia. Simon Clarke aj Michael Woods vyhrali etapy po celodenných únikoch, keď nepredviedli len čistý výkon, ale aj obrovskú šikovnosť. Vidieť bolo znova aj Pierra Rollanda, do boja o triumf sa dostal na Alfacare. Ružoví predviedli veľmi sympatický výkon, jeden z najlepších za posledné roky.
 
 
Groupama - FDJ *** (šieste miesto celkovo + dve etapové víťazstvá)
 
Prakticky to isté ako EFEF dosiahlo aj FDJ, ale postaral sa o to iba sám Thibaut Pinot. Podobne ako Quintana, nemôže byť spokojný s touto sezónou. Opäť tak trochu obetoval Tour v prospech Gira, kde srdnato bojoval s Froomom aj Dumoulinom, no telo mu vyplo. Všetko si chcel teda nahradiť na Vuelte, no zastavila ho veterná etapa, kde stratil vyše minúty a pol. S blížiacim sa koncom ale silnel a posúval sa dopredu. Vytlačil to na šiestu pozíciu, čo pre neho nie je síce ideál, ale pripísal si parádne triumfy na  Lagos de Covadonga aj Andorre. Treba povedať, že aj preto, lebo bezprostredne neohrozoval pódium. Podľa nás teda môže byť s Vueltou spokojný. V Malage do trojtýždňového dobrodružstva nevstupoval s prehnanými ambíciami. Za pozornosť stál aj Rudy Molard, ktorý si vybojoval červený dres po úniku a tri dni ho zo všetkých síl hájil. Boli to pre neho veľké momenty kariéry.
 
 
pinot 18 vuelta sam asofv
Thibaut Pinot v stúpaní (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)

 
Astana Pro Team *** (tretie miesto celkovo)
 
Kazachovia pôsobili v kopcoch veľmi kompaktným dojmom. Bilbao, Fraile, Cataldo či Hirt odviedli pre Miguela Angela Lópeza skvelú robotu, no nedostali možnosť presadiť sa po svojej linke čo sa im na GT už v minulosti podarilo. Celá ťarcha úspechu bola na pleciach 24-ročného Kolumbijčana a treba povedať, že dôveru tímu odmenil skvelým výkonom. Iba dvaja súperi boli tesne lepší a až trikrát bojoval o etapový triumf tak, že ho zdolal iba jeden protivník. Jazdil aktívne aj pasívne. Striedal uznania s hejtmi na jeho osobu. Tento rok mal skvelý, tretí bol aj na Gire a pódium sa mu ušlo na ďalších štyroch etapákoch. Treba povedať, že v Astane bol suverénne najviditeľnejším pretekárom, no celkom sa im aj darilo, takže so sezónou môžu byť spokojní. Miguel by si budúci rok zaslúžil debut na Tour a až tam uvidí, aké je to ťažké bojovať o celkový triumf.
 
 
Ag2r La Mondiale *** (dve etapové víťazstvá)
 
Veľkým prekvapením pretekov bol Tony Gallopin. Skúsený borec odstúpil z Tour, ale na Vueltu sa pripravil perfektne. Nikdy predtým nešiel na celkové poradie a teraz sa celú Vueltu cez toľko kopcov držal v Top 10. Vypadol odtiaľ až v samom závere a skončil jedenásty. Ťažko povedať, kde sa to v ňom vzalo, no neostal len pri tom. Zvíťazil v siedmej etape, keď v náročnom dojazde dva kilometre pred cieľom ušiel pelotónu a nik ho už nedobehol. O triumf obral Petra Sagana. Tony býval veľmi aktívny aj na viacerých TdF, ale toto bol zatiaľ jeho strop. Jeho kolega Alexandre Geniez sa naopak na GC vykašľal a vybral si jeden vhodný deň na únik a triumf. Podarilo sa mu to v dvanástej etape, keď bol najsilnejší aj najšikovnejší zo skupiny. Francúzi sa bez Bardeta nestratili.
 
 
BMC Racing Team *** (tri etapové víťazstvá)
 
Lúčiaci sa tím BMC predviedol slušný výkon, aj keď v kútiku duše mnohí verili, že sa k niečomu dostane aj Richie Porte (po zranení neviditeľný), hviezdička týždňových etapákov Dylan Teuns (na GT sa ešte nepresadil) alebo Nicolas Roche (neviditeľný kvôli vysokému veku). Zastúpila ich teda časovkárska superstar, garant víťazstiev Rohan Dennis, ktorý v oboch časovkách konkurenta nenašiel. No vďaka úspešnom úniku sa po dlhšom čase k triumfu dostal aj Alessandro De Marchi. Treba povedať, že tvrdo bojoval aj Teuns, veď bol druhý, dvakrát tretí, štvrtý aj piaty v etapách, ale iba potvrdil to, že tento rok nevedel byť nikde tým najsilnejším. Zaznamenal až päť druhých miest a trinásť umiestnení v Top 5 bez triumfu.
 
 
vuelta 2018 graf GT etapy v rade
 
 
Lotto Soudal *** (súťaž vrchárov + jedno etapové víťazstvo)
 
Borci z belgického Lotta bez Greipela pôsobia odovzdane. Nemajú žiadne šance v celkovom poradí ani špurtoch a málokedy sa dostanú k niečomu zaujímavému. Táto Vuelta bola výnimkou, keď sa podarilo Thomasovi De Gendtovi vyhrať vrchársku súťaž a dokonca ešte aj vyhrali etapu, ktorá mala najhektickejšie vyvrcholenie zo všetkých. Jelle Wallays triumfoval z úniku, ktorý pelotón tesne nestihol dobehnúť. Porazil Svena Byströma a hneď za nimi prefrčal balík so Saganom. Škoda, že De Gendtovi nikto viac nezdramatizoval bodkovanú súťaž. Mollema sa spamätal trochu neskoro, Matému zasa v druhej polovici pretekov totálne odišli nohy.
 
 
LottoNL - Jumbo *** (štvrté miesto celkovo)
 
Tri hviezdičky s prižmúrením všetkých očí pridelíme aj Holanďanom, ktorí sem prišli so Stevenom Kruijswijkom unaveným po Tour, no mimoriadne konzistentnými výkonmi to dokázal vytlačiť na skvelé štvrté miesto čomu pred štartom málokto veril. Z ľudí, ktorí šli naplno na Tour, dopadol najlepšie. Práve jeho účasť na francúzskych cestách ho však zrejme stála pódium, pretože dostali sa na neho mladší borci, ktorí v júli oddychovali. Slabo ale dopadol George Bennett, ktorý sa po celkom dobrom Gire slušne naladil v Poľsku, ale tu sa od neho čakalo viac. V šprintérskych dojazdoch bol viditeľný Danny Van Poppel. V San Javieri ho porazil iba Bouhanni a v náročnom dojazde ôsmej etapy nestačil na Valverdeho so Saganom. To je dobrá vizitka a celkom úspešné preteky, aj keď v tých klasických koncovkách s Vivianim nehral najvyššie husle a určite chcel dosiahnuť viac.
 
 
Dimension Data ** (dve etapové víťazstvá)
 
Tri hviezdy mala dostať aj DiData, pretože sa dopracovali až k dvom etapovým triumfom, no vzhľadom na to, že ako tím boli znova úplne neviditeľní, nedostali ich. O svetlé momenty sa postaral perfektnými výkonmi v prvom týždni Benjamin King. Vyhral z úniku v ťažkých dojazdoch a šokoval svet. Potom mu ale nohy vypovedali službu a hoci sa ešte snažil dostať do únikov a zabojovať o vrchársku súťaž, nedostal sa do hry. Už klasické sklamanie predviedli Meintjes, Anton, Kudus a dokonca aj Cummings, ktorí nič neukázali. Meintjes si musí vstúpiť do svedomia a skúsiť niečo zmeniť, pretože v iných tímoch by už dávno nebol lídrom. A šance zrejme dostane znova, pretože k Juhoafričanom zatiaľ neprichádza ani nikto taký, ktorý by útočil na GC. Jedine ak Kreuziger na staré kolená. Z tímov World Tour boli tento rok na Grand Tours práve títo borci najslabší.
 
 
king 18 vuelta triumf asofv
Benjamin King a jeho triumf (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Bahrajn - Merida ** (deviate miesto celkovo)
 
Fanúšikovia Vincenza Nibaliho dúfali, že sa po problémoch na Tour dá dokopy a hoci aj nebude bojovať v GC, zaútočí na niektoré etapy. Nestalo sa tak, Žralok bol oproti svojmu typickému výkonu tretinový, no boli chvíle, keď zabral a pomohol tímu. Ich líder Ion Izagirre nezažil ideálne tri týždne. Síce ešte nikdy nebol v Top 10 a teraz z Madridu odchádzal deviaty, ale predtým často pomáhal a dlho bude banovať, že životnú formu a šancu si pochoval na vlaňajšej Tour v Düsseldorfe. Tu to polovicu pretekov vyzeralo na atak najvyšších priečok, ale v Pyrenejách kontinuálne strácal a pre taký špičkový vrchársky tím ako Bahrain Merida je deviata priečka slabá. Jeho brat Gorka klasicky skúšal niečo v únikoch, ale bol videiteľne vyčerpaný po Tour a svoj debut na pretekoch veľkej trojky si určite lepšie predstavoval rakúsky biker Pernsteiner, od ktorého sa čakali veci v kopcoch. Po rokoch bol blízko triumfu Pelizotti, no De Marchi bol silnejší. Červených bolo opäť často vidieť, zanechali dobrý dojem, ale nedostali sa k lepším výsledkom.
 
 
Bora - Hansgrohe **
 
Saganovci nedosiahli žiaden výsledok, ktorý by sme mohli uviesť v zátvorke. Snaha dostať Emanuela Buchmanna do Top 10 nevyšla, dokonca sa napokon tesne za neho na trinástu priečku dostal Majka, ktorý žiadne takéto ciele nemal. Nemecký líder si svoju štvrťhodinovú stratu budoval postupne, aj keď začal výborne, neskôr mu dochádzali sily a ostal pred bránami výborného výsledku. Rafal Majka sa snažil jazdiť aktívne, skákal do únikov a robil súperom problémy, vzhľadom na Tour v nohách to bolo obdivuhodné, ale ostal s dlhým nosom. Sklamaný bol najmä na Camperone, kde ho zdolal neznámy Rodríguez. Pár rokov dozadu sa vrátil Peter Sagan, keď bol opäť skvelý v dojazdoch, ale stále mu niečo nevyšlo. Raz ho zdolal Viviani, raz Valverde, dvakrát prekvapujúco únik. Odniesol si štyri druhé a dve tretie miesta. V bodovacej súťaži bol lepší Valverde. Vzhľadom na to, že nemal najlepšiu formu sezóny jazdil veľmi dobre. Čo by mnohí dali aspoň za také nohy.
 
 
Cofidis, Solutions Crédits (jedno etapové víťazstvo)
 
Slušný výkon zanechali na Vuelte červení borci. Nacerovi Bouhannimu sa v San Javieri podarilo zdolať Vivianiho s Van Poppelom a vzhľadom na túto pohnutú sezónu to dopadlo celkom dobre. Parádne sa ukázal aj Jesus Herrada, ktorý sa vďaka úniku dostal do líderského dresu a s vypätím všetkých síl o dres dva dni bojoval. Pomáhal mu aj tím, ktorý pôsobil v týchto momentoch veľmi slušne. Ak by nemal za sebou Tour, ktovie, možno by to udržal aj dlhšie a ostal niekde v druhej desiatke. Parádne šiel po vrchárskom drese Luis Maté. Obliekol si ho už po druhej etape a pred prvým voľným dňom mal obrovský náskok, ale potom mu nohy vypli a po sedemnástej etape dres odovzdal.
 
 
vuelta 2018 graf GT Top 10 v rade
 
 
Team Sunweb ** (desiate miesto celkovo)
 
Sunweb už chodieva na GT s najvyššími ambíciami, no v Španielsku bolo cítiť, že nemajú ešte taký silný a široký tím v kopcoch. Po Gire a Tour už jednoducho neostali sily. Šancu dostal Wilco Keldermann. Šiel veľmi pekne, určite sa nedá hovoriť o sklamaní, no aj v jeho prípade platí, že boli už aj lepšie časy a veľmi ho v úvode zabrzdila strata na vetre. Hoci sa postupne zlepšoval a v Andorre bol konkurencie schopný, na lepšie ako desiate miesto to už nevyšlo. Ostatní boli pomerne slabí.
 
 
Euskadi - Murias ** (jedno etapové víťazstvo)
 
Veľmi dobrý debut na Grand Tour zažil nový baskický projekt. Vo viacerých zlomových fázach bol lepší ako Caja Rural, a to je prekvapenie. Mladučký Óscar Rodríguez sa dokonca bez akýchkoľvek predchádzajúcich úspechov dostal k triumfu na La Camperona. To by určite nikto netipoval. Inak boli v mnohých únikoch a snažili sa ukazovať svoje žlto-zelené dresy svetu. Asi trošku viac sme čakali od Aberasturiho, ale väčšina týchto ľudí ešte takéto ťažké preteky nešla. Napríklad Mikel Bizkarra sa dostal k sedemnástemu miestu celkovo. Zanechali dobrý dojem.
 
 
rodriguez 18 vuelta sampanske asofv
Oscar Rodríguez po triumfe (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Team Sky *
 
Celkom, ktoré sa vôbec nepresadili, kraľuje tím Sky. Takýto veľký celok si už takú Grand Tour nemôže dovoliť. Bola to blamáž. David de la Cruz na boj o celkové poradie nemal a takí alchymisti to museli vedieť už pred štartom. Nedostal sa ani k výkonom, ktoré kedysi predvádzal v Quick-Stepe. Pätnáste miesto je málo. Keď to aspoň skúsil v úniku sedemnástej etapy, porazili ho Woods s Teunsom. Už klasicky to zachraňoval Michal Kwiatkowski dvoma druhými miestami hneď v úvode pretekov, ale potom aj on zmizol, čo bolo logické vyústenie po Tour de France a Tour de Pologne v stopercentnom režime. Mladý Hart mal voľných rúk koľko chcel, ale z mantinelov učenia sa nevyšiel, rovnako Sivakov. Časy, keď v úniku dokázali hrýzť Castroviejo či Henao sú už preč? Prakticky najbližšie k triumfu bol klasikár Dylan Van Baarle, keď ho akosi symbolicky v dvanástej etape zdolal Geniez.
 
 
Trek - Segafredo *
 
Podobne ako Dimension Data, aj Trek je veľkým sklamaním tejto sezóny. Po odchode Contadora sa vytratil aj nejaký tímový duch a stále tunajším borcom niečo chýba. Giacomo Nizzolo vo viacerých etapách slušne špurtoval, ale iba slušne. Brambilla sa v tomto tíme zatiaľ nenašiel, ale najväčším nešťastníkom je Bauke Mollema. Holanďanovi po Tour nevyšiel žiaden z únikov ani na Vuetle. Najprv ho ošpurtoval Clarke a na Covatilli bol silnejší King. Snažil sa dostať aj do boja o vrchársky dres, ale De Gendta už nevyzliekol a skončil na svojom typickom druhom mieste. Akousi náplasťou bolo vyhlásenie Baukeho za najbojovnejšieho jazdca Vuelty. Mohol tak aspoň prísť na pódium a prevziať si peknú cenu. Ale so sezónou spokojný nebude.
 
 
UAE Team Emirates *
 
Do spolku tohtoročných nešťastníkov sa hlási aj Fabio Aru. Po slabom Gire prišla slabá Vuelta. Síce sa dlhšie krvil na hranici Top 10, ale druhý týždeň ho odpojil a posledný týždeň úplne odstavil. V Andorre bol členom grupetta. Daniel Martin toho veľa neprežil. Kvôli únave odstúpil. Simone Consoni zistil, že v tejto konkurencii sa vyhráva veľmi ťažko, a tak bol najbližšie k triumfu Sven Erik Byström v tej Wallaysovej osemnástej etape, keď sa im podarilo dotiahnuť do konca celodenný únik, no Nór v koncovke nestačil. Ostatní boli v tíme do počtu.
 
 
vuelta 2018 graf vitazstva krajiny
 
 
Kaťuša - Alpecin *
 
Kaťuša je ďalším tímom, ktorému táto sezóna nevychádza. Kittel nedokázal vôbec nič a Ilnur Zakarin slušne obstál na Tour, ale v Španielsku už nemal na to, aby znova všetko zachraňoval. Nešiel na poradie, ale ani napriek tomu sa vôbec nepresadil v úniku. To, že skrátka nemal dostatok síl dokumentuje sedemnásta etapa na cieľové stúpanie, kde sa radoval únik, no Rus finišoval až piaty. Jeho kolegov sme si v pretekoch nevšimli.
 
 
Caja Rural - Seguros RGA *
 
Najväčším sklamaním spolu s UAE a Kaťušou je pre nás Caja Rural. Síce pracujú s malým rozpočtom, ale zvykli sa na vrchol sezóny pripraviť oveľa lepšie. Opäť bojovali v únikoch, ale od výsledku ostali kilometre vzdialení.
 
 
Burgos - BH *
Druhý debutujúci tím na pretekoch najvyššej ligy nebol taký výrazný ako Euskadi - Murias. Tiež skákal do únikov, ale títo borci boli menej úspešnejší. Vnímali sme Cabeda s Cuberom, ale inak sme si nezapamätali nič.
 
 
vuelta 2018 graf vitazstva timy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop