Grand Tours boli doménou britských cyklistov, Quick-Step Floors zaujal víťazstvami

18.10.2018, 12:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Na najväčších etapových pretekoch v tomto roku triumfovali len britskí cyklisti, svoje premiérové tituly vybojovali Geraint Thomas a Simon Yates. Dvakrát sa dostali na pódium Dumoulin s Lópezom a jasným kráľom etapových víťazstiev sa stal Elia Viviani.
 
 
gt wins 560px
 
 
Dvojitá účasť na GT vyšla len niekomu, Quick-Step Floors víťazil s ľahkosťou

Už sa stáva pravidlom, že najlepší jazdci na celkové poradie skúšajú dve GT v jednej sezóne a v obidvoch prípadoch si trúfajú bojovať v klasifikácii. Chris Froome sa tak dostal na pódium na Gire i Tour, s dvomi druhými miestami sa musel zmieriť Tom Dumoulin a 24-ročný Miguel López získal neoceniteľné skúsenosti so stupňami víťazov na Gire a Vuelte.

Takýto ambiciózny projekt nevyšiel v Movistare, tripartita Quintana, Valverde, Landa nezvládla podľa očakávaní súboje na Starej dáme a španielskej GT. Cez sklamanie a odstúpenie z TdF sa nedokázal preniesť Richie Porte, ktorý zvyšok sezóny absolvoval v šedivom prevedení. Veľká smola zastihla na francúzskych cestách aj Vincenza Nibaliho, ale ten sa  stihol zmobilizovať a zažiaril aspoň v Lombardii. Ohromnú vôľu uspieť previedli Simon Yates a Thibaut Pinot. Obaja odišli z Gira so sklonenými hlavami, aby na Vueltu dorazili s ešte väčšou víťaznou energiou. V tomto smere odviedli výbornú prácu v Lotto - Jumbo. Primož Roglič a Steven Kruijswijk patrili k najsilnejším jazdcom na Tour a holandský jazdec si takýto honor vyslúžil aj na Vuelte. Naopak, spokojní nemohli byť v tíme Kaťuša - Alpecin, zo svojich minuloročných pozícii ustúpil Ilnur Zakarin.
 
 
movistart 18velka trojka movf
Veľké trojka Movistaru (© Movistar Team)

 
Najviac etapových triumfov vybojoval Elia Viviani, ktorý si prišiel na svoje v Quick-Step Floors. Na začiatku sezóny mal na konte len jednu výhru na Gire z roku 2015, ale tentoraz si podmanil štyri dojazdy na talianskej GT a tri na Vuelte. V belgickej zostave fungovala vynikajúca chémia a taliansky šprintér disponoval výbornou výkonnosťou, aby to vedel využiť. Štyri triumfy ukoristil Simon Yates a jeho útočná paráda na Gire, keď v ružovom vyrazil do troch víťazných pohybov. V skupinke jazdcov s tromi víťazstvami sa objavili dvaja zástupcovia Bora - hansgrohe. Sam Bennet prežil na Gire najúspešnejšiu GT v kariére a pre Vivianiho bol vyrovnaným súperom. Na Tour ho nasledoval Peter Sagan a slovenskému jazdcovi sa v tomto smere nikto nevyrovnal na francúzskom podujatí. Blízko k tomu mali Thomas, Alaphilippe, Gaviria a Groenewegen. Tri víťazstvá v časovke jednotlivcov dobyl Rohan Dennis, jedno na Gire a dve na Vuelte, preto bol logickým vyústením takejto fazóny titul majstra sveta v ITT.
 
Medzi tímami nemal konkurenciu Quick-Step Floors, ktorý potiahli predovšetkým vyššie uvedení zástupcovia. Šesť výhier vybojoval Bora - hansgrohe a stačili mu na to dve GT a dvaja jazdci. Rovnaký počet triumfov zdobí aj Mitchelton - Scott. Austrálskej zostave náramne vyšlo Giro, kde S. Yatesa doplnili s jedným triumfom Cháves a Nieve. V tíme BMC si polepšili o päť víťazstiev a až štyri z nich pochádzali z časoviek. Okrem schopností Rohana Dennisa dominovali v TTT na Tour a zvyšnú etapu priniesol De Marchi v úniku na Vuelte. V celku Sky sa presadili len lídri, Froome s Thomasom pri svojich celkových triumfoch potešili svojich priaznivcov aj dvomi etapovými výhrami. Z tímov World Tour nevyhrala tento rok na GT ani jednu etapu iba Kaťuša.
 
 
timy gt 2018 vitazstva
 
 
Súboj generácii na Gire vyhrali skúsenosti, nie dravosť

Na talianskom podujatí zaujal agresívnym štýlom jazdiaci Simon Yates, ale vydržalo mu to iba dva týždne. Skúsení mazáci Chris Froome a Tom Dumoulin správne ušetrili maximum energie na finálne predstavenia, no pretekár tímu Mitchelton - Scott ich musel poriadne zneistiť. Jeho nástupy v deviatej, jedenástej, štrnástej a pätnástej etape zniesli tie najvyššie kritériá a do osvedčeného priebehu Grand Tour vniesli nový vietor. Aj keď táto atraktívna taktika napokon neslávila úspech, bola odrazovým úspechom pre získanie červeného drese na Vuelte a posunutie Simona Yatesa do prvej ligy jazdcov na celkové poradie.
 
Chris Froome splnil ďalší zo svojich kariérnych cieľov a presadil sa aj na Gire. Dlhú dobu tomu nič nenasvedčovalo a na talianskych cestách bol spočiatku iba tieňom cyklistu, ktorý bojuje o titul. Potom vytiahol z ničoho nič špičkový výkon na Zoncolane a následne zdemoloval všetkých favoritov sólovou jazdou v devätnástej etape. Tento jeho nečakaný nástup vyvolal zmiešané reakcie, ale splnil účel.
 
Tom Dumoulin sa už prezentoval ako hotový jazdec na Grand Tour a robil všetko správne, aby obhájil titul. Finestre mu ešte teraz musí zvoniť v ušiach. Miguel López sa prvýkrát v kariére dostal na stupne víťazov a ako 24-ročný pútalpozornosť najmä tým, že na konci GT dokáže stupňovať výkony v kopcoch. Kolumbijský jazdec mohol za tretiu priečku "vďačiť" aj Thibautovi Pinotovi, ktorý fyzicky skolaboval v dvadsiatej etape. Jedným z prekvapením pretekov sa stal Richard Carapaz, ktorý odviedol na Gire skvelú prácu, a vtedy nemohol nikto tušiť, že jeho štvrté miesto bude najlepší výsledok Movistaru v tomto roku na GT.
 
 
dumoulin 18 mava rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Na Tour dominoval Sky, tentoraz s Thomasom
 
Pred francúzskymi pretekmi sa vždy špekuluje, ako sa má rozhodiť prepracovaný tímový výkon Sky, ale už niekoľko rokov sa to konkurencii nedarí. Aj v aktuálnej edícii fungovalo všetko po starom, ale s jednou inováciou. Status najsilnejšieho jazdca zostavy si vychutnával Geraint Thomas a v priebehu podujatia sa ukázalo, že aj celého štartového poľa. Nebýva zvykom, aby cez TdF preplával neskorší víťaz takým suverénnym a pokojným spôsobom, bez akéhokoľvek výkonnostného zaváhania. Thomasa nepostihli žiadne nečakané komplikácie a ukazoval sa len vtedy, keď to potreboval, ako v Alpách na Rosiére a Alpe d'Huez. Jazdil s pokorou a v kopcoch sa príliš nevystatoval, hoci podľa niektorých súperov pretekal akoby s rezervou. Bol stopercentný po každej stránke.
 
Chris Froome už nedokázal vyhrať štvrtú Grand Tour v rade, ale bol určite spokojný, že doplnil svojho tímového kolegu na stupňoch víťazov. Po Gire mu chýbala energia, aby absolvoval ďalšie náročné súboje v maximálnej forme, alebo predviedol podobný víťazný obrat ako na Finestre. A musel byť vďačný aj za tretie miesto, lebo Primož Roglič mal perfektný finiš pretekov, ale slovinský jazdec pokazil časovku jednotlivcov. Tom Dumoulin zvládol aj Tour na mimoriadne vysokej a už patrí medzi najodolnejších jazdcov súčasnosti na GT. Len málokto dokáže jazdiť takto stabilne počas celých troch týždňov. Na Tour mal iba tú smolu, že aj druhý líder tímu Sky sa predviedol vo výnimočnej forme a s nezlomnou vôľou. Na podujatí sa zišla ohromná konkurencia, pozície v Top 10 ďalej obsadili Kruijswijk, Bardet, Landa, Martin, Zakarin a Quintana. Väčšia z nich si trúfala na lepší výsledok, nabitá štartovka ponúkla miesto na výslní iba vybraným.
 
 
tour 18 podium sunf
Pódium na Tour (© Cor Vos | Team Sunweb)

 
Mladí cyklisti predsa len začali úradovať. Na Vuelte

Vysokú úroveň pretekania sme sledovali aj na španielskej GT. Stupne víťazov sa definitívne uzatvorili až v poslednej horskej etape, i keď červený dres si privlastnil svojho majiteľa o deň skôr. Simon Yates dorazil na podujatie rovnako silný ako na Gire, ale s lepším plánom na výhru. Začal sa ukazovať len v druhej časti podujatia, vyhral štrnástu etapu na Les Praeres a odvtedy ho nikto nezosadil z líderskej pozície. Ani po ITT. A keďže zostal vo skvelej forme aj počas záverečných etáp v Andorre, žiadne podobné zaváhanie ako na Gire sa nekonalo. Naopak, v devätnástej etape na Coll de la Rabassa neobhajoval sekundy na čele poradia, ale atakoval, aby ešte zvýšil svoje vedenie, a to isté zopakoval aj v nasledujúcej previerke. Simon Yates predviedol, že dravosť a neviazanosť sú presne tie atribúty, akými sa má presadzovať nastupujúca generácia.
 
Do bodky to splnili aj Enric Mas a Miguel López. Kým kolumbijský cyklista je už etablovaným pojmom na pôde Grand Tour, a Vuelta dala len za pravdu, že iba málokto je schopný dosiahnuť takú úroveň na konci tretieho týždňa ako López, Enric Mas vytiahol svoj talent na tom najlepšom javisku. Podarilo sa mu vyhrať najťažšiu etapu na samom konci podujatia, takže palivo na tri týždne rozhodne nechýba ani jemu. Jedným zo svetlých momentov podujatia bol Thibaut Pinot, ktorý sa vrátil po talianskom nezdare vo vynikajúcej forme a vyhral dve ťažké horské etapy. Výborne sa pozeralo aj na Alejandra Valverdeho, mladší súperi ho však zničili na konci pretekov, a jeho kolega Nairo Quintana neurobil dieru do svete ani tentoraz. Aj na Vuelte sa objavili v najlepšej desiatke elitní pretekári, nováčikom v tejto spoločnosti bol po tuhom boji jedine Ion Izagirre.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop