Na pády draho doplatili Porte s Nibalim, Craddock povzniesol svoje neštastie

13.12.2018, 19:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
V ukončenej sezóne sa odohralo niekoľko nepríjemných pádov najmä na Tour de France, francúzske preteky neboli zhovievavé ani k favoritom na titul. Smoliarske momenty riešili v priebehu celého ročníka najmä v Sunwebe a Mitcheltone, dvakrát musel nabehnúť na rekonvalescenciu Egan Bernal.
 
 
gilbert 18 tour priekopa aso Pauline Ballet
Philipe Gilbert po páde na Tour (© ASO / Pauline Ballet)

 
Tour sa nemazná s nikým
 
Na nešťastné okamihy bola bohatá najmä Stará dáma. Hneď v prvej etape sa začalo nevídané dobrodružstvo Lawsona Craddocka. Americký jazdec spadol v bufete kvôli odhodenému bidónu na ceste, zlomil si lopatku a roztrhol obočie. Dramatické zábery krvácajúceho cyklistu sa napokon nestali jedným z najsledovanejších momentov len počas otváracieho dňa, ale jeho bolestivé grimasy patrili ku koloritu celej Tour. Za žiadnu cenu sa nechcel vzdať a takmer vo všetkých etapách finišoval na poslednom mieste.
 
„V minulom roku som vynechal TdF, bolo to obrovské sklamanie. Poznal som ten pocit, aké je to sedieť doma na gauči a nebyť na francúzskych cestách. Preto som to nechcel zažiť znovu. Od môjho pádu bolo pre mňa bolestivejšie ísť domov, ako sa trápiť s ramenom  na bicykli a snažiť sa prísť až do cieľa. Tour je neskutočne ťažká už vtedy, keď ste úplne zdravý, a ja som nemohol normálne sedieť na bicykli a normálne jazdiť. Bolo to neskutočne náročné,“ vyjadril sa po skončení pretekov totálne vyčerpaný, ale aj šťastný jazdec tímu EF Education. Zaujímavé bolo, že to nebol jeho prvý pád v sezóne. V poslednej etape na Okolo Baskicka narazil v balíku v mestskom zjazde do stojaceho auta, ale našťastie sa mu nič vážne nestalo a odniesol si to len bicykel.
 
 
craddock 18 tour po pade usmev wfwfbeduin
Lawson Craddock po páde na Tour (© Slipstream Sports / Matt Beduin)
 
 
Richie Porte druhýkrát po sebe skončil na Tour v deviatej etape. Tentoraz spadol v pelotóne na začiatku dôležitej previerky na mačacích hlavách a stal sa obeťou nervozity, ktorá panovala v balíku v priebehu celého dňa. Porte si zlomil kľúčnu kosť a ako jeden z mála favoritov na titul neprišiel do Paríža. Austrálskeho jazdca pravidelne na GT sprevádza smola a stále musí čakať na svoju šancu, aby mohol bojovať o stupne víťazov na najťažších etapových pretekoch. Po vyliečení zamieril na Vueltu, kde sa rozjazdil pred svetovým šampionátom, ale napokon sa nepredstavil ani v Innsbrucku, keď ho zabrzdilo vírusové ochorenie. V budúcej sezóne dovŕši 34 rokov a to už bude najvyšší čas na dosiahnutie želaných výsledkov.
 
V jednom okamihu sa všetko zrútilo Philippovi Gilbertovi. V šestnástej etape vyrazil z vedúcej skupiny do sólového úniku, ale po klesaní z kopca Col de Portet-d’Aspet vyletel z cesty do priekopy. Zdesené pohľady na hrozivý pád upokojil samotný pretekár, ktorý sa nechal vytiahnuť a ihneď pokračoval na bicykli. Vďaka adrenalínu dokázal prísť do cieľa etapy, ale zranené a krvácajúce koleno bolo natoľko vážne poškodené, že musel odstúpiť. Vyšetrenia odhalili komplikovanú zlomeninu. Zdalo sa, že sezóna sa pre neho skončila, ale vrátil sa späť do hry po dvoch mesiacoch a okamžite vyhral prvé preteky, na ktorých štartoval. Triumf na Grand Prix d'Isbergues musel mať pre neho ohromnú cenu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaGilbertov pád v klesaní
 
 
Veľké vášne sa odohrali na Alpe d’Huez po tom, čo sa ocitol na zemi Vincenzo Nibali v zbesilom hluku fanúšikov. Až neskoršie zábery ukázali, že taliansky jazdec zavadil o popruh fotoaparátu jedného priaznivca, ktorý sa zachytil o Nibaliho riadidlá a poslal ho k zemi. Hoci jeden z favoritov na titul pokračoval až na vrchol a statočným výkonom minimalizoval svoje straty, lekári objavili zlomený stavec, s ktorým nemohol pokračovať na pretekoch. V tom čase sa nachádzal na štvrtom mieste v GC, čím prišiel o šancu bojovať o stupne víťazov, a z toho dôvodu tím Bahrajn - Merida  podnikol právne kroky proti organizátorom TdF. Po vyliečení sa nestihol dostať do najlepšej formy pred MS, čo bol jeden z jeho hlavných tohtoročných cieľov, ale parádny výkon ešte ponúkol na Il Lombardia, kde bral druhé miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNibaliho kolízia na Alpe d’Huez
 
 
Na konci francúzskej Grand Tour prekonal krušné momenty aj Peter Sagan. Pohľad na jeho vynikajúci vrchársky výkon v sedemnástej etape vystriedali v cieli obrázky dokaličeného svetového šampióna, ktorý nezvládol klesanie po Col de Val Louron-Azet a spadol. Roztrhaný dres, poranená ľavá noha a odreniny na chrbte vystrašili fanúšikov, ale slovenský cyklista nemal v pláne odstúpiť len niekoľko dní pred koncom pretekov. Aj keď sa neskôr ukázalo, že pád mu spôsobil vážnejšie komplikácie, ako sa pôvodne zdalo, zisk šiesteho zeleného dresu to nijako neovplyvnilo.
 
 
Bernal a Cavendish padali viackrát
 
Nepríjemný incident sa odohral na Clasica San Sebastian. Pelotón sa blížil k rozhodujúcim stúpaniam, keď spadli mnohí jazdci, vrátane favoritov Egana Bernala a Mikela Landu. Pád spôsobila nepozornosť Bena Kinga (Dimension Data), ktorý sa za tento incident všetkým ospravedlnil na sociálnej sieti.
 
Kolumbijský jazdec si vybil zuby, zlomil nos a musel podstúpiť niekoľko chirurgických operácii, no našťastie neutrpel vážnejšie poranenia hlavy. Po dvoch mesiacoch sa znovu predstavil na pretekoch a predviedol pekný výkon na Il Lombardii. Jazdec tímu Sky sa musel v ročníku vysporiadať s ešte jedným pádom. V poslednej etape na Okolo Katalánska, len sedem kilometrov pred cieľom, preletel v klesaní cez Rojasa, zlomil si zlomil kľúčnu kosť a prišiel o druhé miesto v poradí. Mikel Landa si zlomil v San Sebastiane bedrový stavec, a aj keď sa spočiatku predpokladalo, že jeho absencia nebude trvať dlho, musel vynechať Vueltu a aj svetový šampionát. Španielsky jazdec sa ocitol na zemi aj v deviatej etape na TdF a po vlastnej chybe nemohol predvádzať svoje najlepšie výkony najmä v alpských etapách.
 
 
video v clanku ikonka ciernaBernal padá v Katalánsku
 
 
Dva chúlostivé momenty museli riešiť organizátori Vuelty. V šiestej etape spôsobila pád v cieli helikoptéra, ktorá letela príliš nízko a posunula mobilné bariéry, do ktorých narazili niekoľkí borci. Jedným z nich bol Julien Duval z Ag2r a francúzskemu jazdcovi pribudli dva stehy na nohe. Na zemi sa objavil aj Sergio Henao. Cyklistom sa nepáčilo ani finále dvanástej etapy, ktorá bola označená za šprintérsku. Veľmi úzky dojazd bol nebezpečný a všetkým odľahlo, že o výhru bojovala malá skupinka utečencov. Tú však čakalo za cieľovou páskou nemilé prekvapenie, keď v plnej rýchlosti nabehli na ešte užší pás cesty (okresaný fotografmi) a ešte sa im dostal do rany jeden z organizátorov, ktorý poslal na zem najúspešnejších jazdcov etapy. Najhoršie z nich obišiel Dylan van Baarle z tímu Sky so zlomenou panvou a s núteným odstúpením z pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaIncident Dylana van Baarleho
 
 
Na Miláno - San Remo nezabudne Mark Cavendish. Tesne pred príjazdom na Poggio, vo vysokej rýchlosti, narazil svojou nepozornosťou do dopravného stĺpika v strede cesty a ťažko spadol. Zlomil si rebro a utrpel niekoľko odrenín, čo ho vypojilo z hry na dva mesiace. Britský jazdec prekonal nepríjemný vstup do ročníka, lebo po kolízii si nalomil rebro aj v prvej etape na Abu Dhabi Tour a spadol aj v TTT na Tirrene.
 
 
Nešťastie dokázali pretaviť na úspech
 
Mnohé zdravotné problémy musel riešiť v priebehu ročníka Michael Matthews. Hneď na svojom prvom podujatí, na Omloope, si zlomil  kľúčnu kosť a pauzoval takmer mesiac. Preto na jarných klasikách nedokázal bojovať o titul a prvý triumf sezóny vybojoval až v prológu v Romandii. Potom sa sústredil na Starú dámu, ale tam vydržal iba štyri dni. Vírusové ochorenie mu zabránilo pokračovať na podujatí a austrálsky cyklista musel hľadať nové ciele a ďalšiu motiváciu pre zvyšok sezóny. Našiel ich na kanadských cestách, keď sa mu ako druhému mužovi v histórii, po Simonovi Gerransovi, podarilo triumfovať v Québecu a Montréale v jednom roku. A mal z toho obrovskú radosť na konci zložitej sezóny.
 
 
montreal 18 podium sunfv
Triumf Michaela Matthewsa v Québecu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Tím Sunweb sa natrápil aj s Wilcom Keldermanom. Holandský pretekár mieril na Tour de France, ale pády v piatej etape na Tirrene poriadne skomplikovali jeho prípravu. Na talianskych cestách si zlomil kľúčnu kosť a pauzoval takmer tri mesiace. Pred Tour bolo dobrým signálom piate miesto v GC vo Švajčiarsku, ale na domácom šampionáte opäť spadol v cestných pretekoch a opäť si zlomil kľúčnu kosť. Namiesto TdF sa predstavil na Vuelte a bojoval až do konca pretekov, aby sa dostal do najlepšej desiatky. Podarilo sa mu to v poslednej horskej etape, keď sa konečne dostal do potrebnej formy.
 
Matteo Trentin si určite predstavoval lepšiu sezónu po prestupe do tímu Mitchelton - Scott. V jeho farbách vybojoval len jeden triumf na Tour of Guangxi. Keď dosiahol želanú výkonnosť, na Paríž - Roubaix prekonal ťažký pád a zlomil si stavec. Dával sa dokopy vyše dva mesiace, ale na nepríjemné obdobie dal zabudnúť úspech na európskom šampionáte, ktorý bol doslova balzamom na jeho dušu. V austrálskom celku si trúfal na úspešný ročník Adam Yates. Ťažký pád v Katalánsku a zlomenina kľúčnej kosti ho vyradili z hry na necelé dva mesiace, ale s týmto hendikepom sa rýchlo vysporiadal.
 
 
video v clanku ikonka ciernaYatesova chyba na TdF
 
 
V Kalifornii skončil štvrtý v poradí, na Dauphiné druhý, no tieto sľubné výkony nedokázal potvrdiť na Tour, kde skoro vypadol z poradia. Preto sa zameral na etapový triumf a najbližšie bol k nemu v šestnástej etape. V brejku úspešne zaútočil na poslednom kopci, ale v klesaní do cieľa urobil na čele pretekov jazdeckú chybu, spadol a následne sa dostali pred neho Alaphilippe a Ion Izagirre. Britského cyklistu tento incident musí teraz mrzieť dvojnásobne, lebo ako sa ukázalo, bola to jeho posledná šanca vybojovať triumf v tomto ročníku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop