Na pro-konti úroveň sa posúva dánsky i portugalský celok a aj Mathieu van der Poel

11.2.2019, 23:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Do druhej kategórie pribudli v tomto roku tri nové tímy. Na najväčších klasikách sa môžeme tešiť na prítomnosť Mathieu van der Poela, zaujať bude chcieť portugalská zostava, ktorá túži po medzinárodnom úspechu, a do tejto skupiny tímov sa pridal aj najväčší cyklistický projekt na severe Európy.
 
Oproti minulej sezóne už nefiguruje v tejto kategórii tím Aqua Blue Sport, ktorý to neutiahol po finančnej stránke, a rovnaké problémy dobehli aj tradičný americký celok UnitedHealthcare, ktorý takisto úplne ukončil svoju činnosť. Táto spoločnosť sa však presunula do celku Rally a vytvorila nový názov Rally UHC. Na kontinentálnu scénu klesol ďalší americký celok Holowesko - Citadel a po novom bude jazdiť pod značkou Arapahoe - Hincapie. Tím CCC Sprandi poskočil do World Tour a zoskupenie Veranda's Willems-Crelan sa spojilo s holandským Roompotom a spoločne vytvorili tím s názvom Roompot - Charles. Pod novou značkou bude jazdiť aj WB Aqua Protect Veranclassic. Belgické zoskupenie zachováva kontinuitu, len bude vystupovať pod novým názvom Cycling Team Wallonie - Bruxelles. Rovnomenný kontinentálny celok zanikol. A s novými hlavnými sponzormi sa môžu pochváliť Vital Concept - B&B Hotels, Arkéa Samsic a Neri Sottoli - Selle Italia.
 
 
greipel 19 triumf arkf
Triumf Andrého Greipela v Bongu (© Team Arkéa - Samsic)
 
 
Vysoké ambície dánskej odolnosti

Historický krok urobil Riwal Readynez Cycling Team. Tento dánsky celok vznikol v roku 2009 a doteraz pretekal len na kontinentálnej úrovni. Vždy reprezentoval entuziazmus severských krajín a na rovnakých hodnotách bude stavať aj v aktuálnej sezóne. Jeho zostavu tvoria výlučne pretekári z Dánska, Švédska a Nórska a rovnakým spôsobom je obsadený aj tímový manažment.

Keďže zoskupenie má dlhodobo dobré finančné zázemie, jeho hlavní predstavitelia sa rozhodli vyskúšať prestup do kategórie pro-konti. Od roku 2013 je hlavným sponzorom spoločnosť Riwal, ktorá vyrába stroje na prácu v záhrade, v dielni a okolí domu, a v novej sezóne k nej pribudla firma Readynez, ktorá sa venuje organizovaniu a zabezpečovaniu IT kurzov.

Jeden zo športových riaditeľov Steffen Kromann prezradil ciele pred ich prelomovou sezónou. „Stali sme sa tímom na medzinárodnej scéne so silnou severskou DNA. Sme najväčším dánskym zoskupením a tešíme sa, ako budeme cestovať po Európe so všestrannou a mimoriadne motivovanou zostavou. Náš tím je mladý, ale podporovaný skúseným vedením. Dávame si realistické ciele. Chceme, aby sa naši pretekári zlepšovali a zbierali skúsenosti, a zároveň chceme byť úspešní na takých pretekoch, na ktoré skutočne máme po výkonnostnej stránke.“ Tím Riwal Readynez nevstupuje na pro-konti úroveň s prehnanými ambíciami, ale uvedené vyjadrenie poukazuje na severský pragmatizmus.
 
 
riwal 18 okolo slovenska unik sta
Cyklista tímu Riwal na Okolo Slovenska (© Igor Stančík, Cycling-Info.sk)
 

V predchádzajúcich dvoch ročníkoch pôsobil v jeho drese slávny dánsky cyklista Chris Anker Sörensen, no víťaz etapy na Gire či Critérium du Dauphiné už ukončil kariéru. Do tímu prichádzajú Kim Magnusson a Sindre Lunke, ktorí majú menšie skúsenosti aj z pôsobenia vo WT, a do zostavy pribudne aj veľmi dobrý dánsky časovkár Rasmus Quaade. V minulom roku sa mu darilo na Okolo Dánska, kde finišoval na druhom mieste v GC. Hlavná pozornosť však bude smerovať na 21-ročného Mathiasa Norsgaarda, ktorý je výborným časovkárom. V minulom roku ovládol Chrono des Nations U23, na MS vybojoval v tejto disciplíne bronzovú medailu a je aj národným šampiónom v ITT do 23 rokov, takže bude mať motiváciu, aby jeho progres pokračoval a v blízkej budúcnosti si ho vyhliadlo WT zoskupenie. Zároveň obľubuje jarné klasiky, čo je vždy dobrá kombinácia s výbornou jazdou proti chronometru. Doplníme, že Riwal v septembri očakávame aj na pretekoch Okolo Slovenska.
 
 
Zákonitý krok úspešnej kontinentálnej zostavy

Sezóna 2019 bude špecifická aj pre portugalskú cyklistiku. Do kategórie pro-konti sa posunul tím W52 - FC Porto a na tejto úrovni jazdil portugalský celok naposledy v roku 2008. Príprava na tento krok trvala dve sezóny a po úspešnej finalizácii projektu sa môže partia W52 - FC Porto presadiť aj na medzinárodnej scéne.

Zoskupenie vzniklo v roku 2004, ale až do sezóny 2012 pôsobilo ako mládežnícky tím do 23 rokov. Potom získalo kontinentálnu licenciu a vstup na túto úroveň bol hneď v roku 2013 oslávený triumfom na Okolo Portugalska a odvtedy tu nezvíťazil nikto iný, len zástupca tohto celku. V sezóne 2015 sa stala hlavným sponzorom spoločnosť W52, ktorá sa venuje predaju značkového oblečenia, a dôležitým momentom bolo aj pridanie ďalšieho podporovateľa v podobe futbalového klubu FC Porto, ktorý sa stal členom zostavy o rok neskôr. Hlavnou postavou tímu je mierne extravagantný majiteľ spoločnosti W52 Adriano Quintanilha, ktorý miluje cyklistiku a luxusné autá. Preto na Okolo Portugalska vždy zavíta do kolóny sprievodných vozidiel vo Ferrari alebo Lamborghini.
 
 
w52 fc porto 18 podium
Oslava triumfu na pretekoch Okolo Portugalska (© w52fcporto.com)

 
V minulom roku dosiahli štrnásť víťazstiev a to najväčšie opäť vybojovali na Okolo Portugalska, kde sa druhýkrát po sebe presadil Raúl Alarcón. 32-ročný španielsky jazdec sa dokáže na tieto preteky perfektne pripraviť a tentoraz vyhral aj tri etapy. Jeho výkony na ťažkých cieľových stúpaniach dosahovali parametre WT a taký kopec Penhas de Saude (12,5 km; 7,5 %) prekonal za necelých 34 minút s priemerným výkonom 6,1 w/kg. Raúl Alarcón bude teda hlavnou hviezdou zostavy na pro-konti úrovni a budeme zvedaví, či sa mu podarí vytiahnuť takéto hodnoty aj na medzinárodnej scéne.

Na celkové poradie sa bude zameriavať aj portugalský jazdec Edgar Pinto, ktorý v predchádzajúcom ročníku ovládol Vuelta Ciclista Comunidad de Madrid. Po neúspešnom pôsobení v Caja Rural sa vracajú späť Joaquim Silva a Rafael Reis, ktorí sa takisto vedia pohybovať na etapových pretekoch, a medzi talentovaných jazdcov bude patriť 21-ročný šprintér Francisco Campos.
 
 
Super talent dostáva väčší priestor

Dôležitým momentom je udelenie pro-konti licencie celku Corendon - Circus, pretože tým sa otvára priestor pre Mathieu van der Poela, aby sa predstavil na najväčších jarných klasikách. Belgická zostava doteraz pôsobila a stále bude pôsobiť predovšetkým na cyklokrosovej scéne a v osobe Mathieu van der Poela má vo svojich radoch skvelého jazdca, s ktorým dosahuje v tomto smere parádne výsledky, no od sezóny 2019 sa snaží posilniť segment v cestnej cyklistike a rovnako aj v horských bicykloch. Do tímu tak pribudne aj Petter Fagerhaug, 21-ročný nórsky jazdec na horských bicykloch, ktorý vyhral v minulej sezóne svetový pohár v cross-country v kategórii do 23 rokov.
 
 
van der poel 2017 podium belf
Mathieu van der Poel (© Tomas Sisk - 2017)
 

Zoskupenie pôsobilo na kontinentálnej úrovni od roku 2008. V poslednom čase sa starala o finančný príjem najmä spoločnosť Corendom ako poskytovateľ leteckých a hotelových služieb po celom svete. V minulej sezóne sa k nej pridala stávková spoločnosť Circus, ktorá prevádzkuje online kasína a tipovanie športových výsledkov na webe. Obidve spoločnosti sa dohodli na dlhotrvajúcej spolupráci a garantujú, že zostavu budú financovať až do konca roka 2023.

Hlavnou motiváciou získania pro-konti licencie bola osoba Mathieu van der Poela. 24-ročný holandský pretekár disponuje nevšedným cyklistickým talentom, keď dokáže triumfovať nielen v cyklokrose, ale aj na ceste či horských bicykloch. V minulom ročníku vyhral na ceste podujatie Arctic Race of Norway, kde si podmanil dve etapy, etapové preteky Boucles de la Mayenne a klasiku Ronde van Limburg. Parádny výkon predviedol aj na európskom šampionáte, kde v selektívnych pretekoch vybojoval striebornú medailu, a v júli vybojoval na národnom šampionáte titul v cestných pretekoch, keď porazil v šprinte Danny van Poppela.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVan der Poels vyhráva prvú etapu na Arctic Race
 
 
S pro-konti licenciou sa otvárajú pre neho lepšie možnosti a  už teraz je jasné, že o jeho nesmierny talent bude veľký záujem na tých najväčších pretekoch. Tím Corendon - Circus dostal divokú kartu na Omloop Het Nieuwsblad, Gent - Wevelgen, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Scheldeprijs, Brabantský šíp a Amstel Gold Race. Keďže v spoločnosti Corendom nájdeme aj turecký kapitál, očakáva sa, že belgická zostava sa predstaví v tomto roku na Tour of Antalyia.

Mathieu van der Poel sa nezúčastní na všetkých týchto podujatiach, ale určite nebude chýbať na G-W, Okolo Flámska a Amstli, kde predvedie svoj holandský majstrovský dres. V tíme bude pôsobiť len sedemnásť jazdcov, pričom na úrovni pro-konti je minimálny počet šestnásť pretekárov. Mladých cyklistov usmerní Stijn Devolder, ktorý pokračuje v kariére aj ako 39-ročný, a zostavu posilnil všestranný Lasse Norman Hansen. Dánsky jazdec vyhral v minulom roku etapu na Herald Sun a Okolo Dánska.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria dresov tímov, ktoré používame v štartových listinách
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
Fotografia 1 z 23
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop