Tímy na Tour: Jumbo s mimoriadnym výkonom, viaceré celky len prehĺbili trápenie

1.8.2019, 11:00 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko
Po skončení Tour prišiel čas na náš tradičný sumár tímov, v ktorom komentovaným štýlom hodnotíme výkony jednotlivých celkov - aké úspechy zaznamenali, využili či nevyužili potenciál, alebo ako podporovali svojho lídra. Text nie je spravodajský, takže sa nesnaží o maximálnu objektívnosť, názory autora a čitateľa sa môžu líšiť.
 
 
Jumbo - Visma ***** (tretie miesto celkovo + štyri etapové víťazstvá)
 
Tieto tímové súhrny robievame od roku 2014, ale nikdy sme na francúzskych cestach nevideli nič také, ako teraz predviedli borci Jumbo - Visma. V redakcii sme žartovali, že plný počet piatich hviezdičiek už od nás získajú bez ohľadu na to, či sa Kruijswijk na to pódium napokon dostane, alebo nie. Dosiaľ najlepšiu GT zažili žltí vlani na Tour, keď boli druhým najlepším celkom v našom hodnotení. Slušne im vyšla aj následná Vuelta a posledné Giro, ale výkony na aktuálnej Tour dotiahli do úžasných rozmerov. Mnohí sa čudovali, prečo ide na Tour Kruijswijk, Groenewegen aj Van Aert, či si tam nebudú zavadzať. A prvú etapu s klasickou žltou slávou uchmatol Mike Teunissen. To vážne???
 
V posledných štyroch TTT na Tour sa vždy minimálne prvé tri tímy vošli do piatich sekúnd odstupu. Teraz na krátkej trati holandský celok porazil druhý najlepší Ineos o dvadsať sekúnd. Naposledy taký veľký odstup bol na Tour pred pätnástimi rokmi, kde konkurenciu zdemoloval US Postal Service s najslávnejšími menami na čele. Dalo sa čakať, že sa proti Jumbu vytiahnu ketóny. Keďže sú na ne názory všelijaké, ťažko od klávesnice čokoľvek usudzovať. Ale bola to jedna z tém na Tour.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Jumbo - Visma v TTT (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Prvá časť pretekov patrila okrem Teunissena ešte aj Dylanovi Groenewegenovi, ktorý bol najrýchlejší na siedmy deň, a Woutovi Van Aertovi, ktorý získal štvrtý triumf pre tím už v desiatej etape a dotvoril kolorit rôznych šprintérskych víťazov. Zbabrali to iba v jedinej etape, keď naspeedovaný Teunissen špurtoval vedľa Groenewegena, ale večer si to iste vysvetlili a 26-ročná kométa posledných mesiacov z Tour poslušne "zmizla". Už len pomáhala. Ale na BinckBank sa možno vráti v plnej sile. Pokazil to ešte Van Aert v časovke. Bol to veľmi nepríjemný moment, najhorší na celej Tour. Určite bol veľmi motivovaný, a to niekedy býva zradné. Škoda, že sme ho tak nemohli vidieť v niektorom zaujímavom úniku.
 
Potom už prevzal žezlo Steven Kruijswijk a jeho družina. Už v samotnej časovke šiel výborne so šiestym časom. Určite nikto nečakal, že Bennett s De Plusom budú schopní konkurovať v práci Ineosu. Šlo im to skvelo. Nebola to taká bezchybná mašina, ako to vedia u Britov. Mali aj slabšie etapy, ale líder tímu sa na nich mohol spoľahnúť a najmä ich výkon na Tourmalete bol skvostný. Samotný Kruijswijk však v ten deň a ani žiadny iný nezvíťazil. Stále bol niekto silnejší. To platilo aj v celkovom poradí, keď sa postupne cez neho dostali Bernal s Thomasom. Pre Alpami už Lance Armstrong videl v Kruijswijkovi víťaza, ale bol príliš pasívny na to, aby sa dopracoval k maillot jaune. Skôr bránil pódium pred Buchmannom, na ktorého v časovkách získal až 80 sekúnd a napokon mu ostalo 25.
 
Jumbo-Visma zrejme čaká skvelá budúcnosť. Na Vueltu je opäť pripravený Roglič, špekuluje sa o prestupe Dumoulina. Uvidíme, kde sa zastaví aktuálne najlepšia séria šiestich umiestnení v Top 10 na Grand Tours v rade. Na toto je špecialistom Movistar, ktorý ale pokazil Vueltu 2017.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Radosť Jumbo - Visma po TTT (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Team Ineos **** (prvé a druhé miesto celkovo, súťaž do 25 rokov)
 
Výkon Ineosu ovplyvnil pád Chrisa Frooma, ktorý nechýbal v zostave tohto celku na všetkých úspešných francúzskych ťaženiach. Určite je pravdou, že Kwiatkowski a Moscon jazdili akoby na pol plynu. Horšie momenty mali aj Poels s Castroviejom. Ale treba povedať, že dosiaľ najlepšiu pomoc pre tím odviedol Dylan Van Baarle, ktorý šiel skvelo a občas bol dokonca silnejší ako Poels. Aj napriek mnohým posmeškom bol stále celok Davida Brailsforda veľmi silný a často udával muziku. Na čele ich nebolo vidieť tak pravidelne aj kvôli tomu, že až do samotného záveru čakali na "žlťák". Keď sa k tomu pridala absencia Frooma, problémy niektorých domestikov i obrovská motivácia Jumba s FDJ, nevyzerali tak ako v minulosti. Stále ale boli druhým najlepším celkom na Tour a hlavne, dosiahli maximum možného. Obišli ich len etapové víťazstvá, hoci Bernal bol blízko.
 
Spočiatku sa, rovnako ako vlani, zdalo, že tímová hierarchia je daná a tentoraz Geraint Thomas ide za obhajobou titulu. Z favoritov bol najsilnejší na La Planche des Belles Filles a práve tam mal Egan Bernal najhorší deň. Stratil pár zanedbateľných sekúnd, ale v kombinácii s časovkou na trinásty deň sa nožnice medzi nimi otvorili na 1:26. Thomas však vzápätí začal trpieť na nedostatok súťažných kilometrov a Kolumbijčan na veľmi vysoko položenej Tour "lietal". Ako plánu B mu tím dovoľoval atakovať, aby museli súperi reagovať. Thomas pokojne mohol ostať v defenzívnej zóne. Na Galibieri však spanikáril, lebo si uvedomil, že sa roly definitívne obracajú a vydal sa za kolegom. V obrátenom garde sa to stalo na vlaňajšej Tour s Froomom. Po etape bratovražedný súboj riešili médiá a nezabudli pripomínať ani súperi. Vtedy Doumoulin, teraz Kruijswijk. Brailsford to však v oboch prípadoch veľmi rýchlo vyriešil a od nasledujúceho dňa sa už objavili úsmevy u všetkých aktérov. Bernal bol v rozhodujúcich momentoch najsilnejší a že Thomas nepadol z druhej pozície? V kopcoch boli asi Pinot s Kruijswijkom a Buchmannom lepší, ale vybudoval si to v časovkách a súperi to Ineosu v Alpách výraznejšie neosolili.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Ineos počas stúpania (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Deceuninck - Quick-Step **** (5. miesto celkovo + tri etapy + najbojovnejší)
 
Ďalším z veľmi úspešných tímov bol Quick-Step, ktorý mal vo svojich radoch zaručené osobnosti so schopnosťou vyhrávať a písať príbeh pretekov. Julian Alaphilippe sa ukázal už na tretí deň, keď ušiel celému štartovému poľu a skupina favoritov finišovala až pol minúty za ním. Katapultovalo ho to do žltého dresu a tam bojoval s výnimkou jednej etapy, keď neustrážili únik, štrnásť dní. Vzhľadom na jeho schopnosti sa to dalo čakať a podľa nás bude takýmto animátorom Tour ešte niekoľko rokov. Žltý dres s ním robil divy, triumfoval ešte aj v časovke a dokonca niektorí tvrdia, že mal na triumf i na Tourmalete, kde to Pinotovi nechal. Rovnako mohol uspieť i v dojazde do Saint-Étienne, kde to udržal De Gendt až na pásku a Julian s Thibautom finišovali za ním. Po tom všetkom vypätí, keď už v záverečných dvoch etapách "cúval", si pripísal zaslúžené piate miesto v celkovom poradí. Predpokladali sme aj zisk ocenenia pre najbojovnejšieho pretekára, aby ho mohli na Champs-Élysées dekorovať. Určite ho neradno odpisovať ani z ďalších edícií. Nemusia byť také náročné ani tak vysoko ako táto a na svoju realizáciu určite bude mať priestor. Mimochodom, náš čitateľ Fedor pre zaujímavosť zostavil akoby klasifikáciu na základe súčtu/priemeru umiestnení, ktorej Julian jasne dominoval. Ak nerátame parížsky dojazd v žiadnej etape, nebol horší ako 38., zato boli dvaja domestici, ktorí sa iba dvakrát dostali do prvej stovky.
 
 
Ale nebolo to iba o Alaphilippovi. V prvom týždni výborne pracoval aj šprintérsky vlak. Elia Viviani si s celou konkurenciou poradil vo štvrtej etape a nebyť defektu, najlepšie v celej sezóne to mal rozbehnuté aj o tri dni neskôr. Okrem toho bol prvým porazeným v Albi aj Nimes. V bodovacej súťaži skončil tretí. Veľmi dobre v kopcoch pomáhal Dries Devenyns a rozhodne mal výsledok v Top 10 na dosah Enric Mas, ktorý sa jeden deň previezol aj v bielom drese. Po časovke bol celkovo štvrtý. No choroba mu zabránila dosiahnuť na výsledok a v Pyrenejách to s ním vyzeralo na odstúpenie. No na Alaphilippovo šťastie sa z toho čiastočne dostal a v Alpách bol väčšinu času s ním. Ukázal sa aj Kasper Asgreen. Podľa očakávania bol silný v časovke a v etape s dojazdom do Gapu nestačil iba na Trentina. Je to trochu pre neho rok druhých miest - Flámsko, etapa Suisse, domáci šampionát, teraz. Quick-Step rozhodne neostal nič dlžný svojej povesti.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Julian Alaphilippe a jeho boj (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Movistar Team **** (6., 8., 9. miesto celkovo + etapa + súťaž tímov)
 
Na Tour to bol starý-dobrý Movistar. Nefungoval úplne ideálne, ale všetci borci bojovali a mohli hrať hry na rôznych frontoch. V prvej polovici Tour síce nebol výrazný, ale v každej horskej etape šiel parádne. Na Tourmalete síce utavili Naira Quintanu a po Pyrenejách bol zrelý na uterák, ale vzchopil sa zachránil to podobne ako vlani etapovým triumfom v etape s najväčším počtom nastúpaných metrov. Mikel Landa bol veľmi silný a mal pár úspešných ofenzívnych akcií. Vyšlo mu to napríklad v 15. etape. No veľa musel investovať iba do zmazávania nešťastnej straty po páde, ktorá bola až 2:09 + TTT, kde to bolo 1:05. V dvoch prípadoch zasa musel jazdiť defenzívne kvôli pokusom Quintanu. Za ideálnych okolností by bol kandidátom na pódium a mohlo to tam byť pestrejšie. No treba dodať, že o pódiu celý čas rozprával, ale v rozhodujúcich okamihoch na Col de l'Iseran aj Val Thorens neurobil nič.
 
Alejandro Valverde mal najprv úlohy super domestika, ale napokon prišli na to, že jeho kolegovia už toľko strácajú, že nebude iba pomáhať ani skúšať príliš veľké vylomeniny a aj on pôjde na celkové poradie. Vzhľadom na aktivitu Quintanu s Landom sa však dostal do zvláštneho klinča, keď mu až na jednu etapu ostala pozícia pasívne čakať s favoritmi. Raz vydržal, inokedy nie. Deviata pozícia nie je oslňujúca, už veľakrát zažil lepšie tri týždne. Ale dúhový dres reprezentoval dôstojne. Španielom sa podarilo vyhrať súťaž družstiev, pretože ako zvyčajne mali vo všetkých náročných etapách okrem sedemnástej vpredu dostatok B-čkových ľudí, ktorí šli buď na seba alebo v závere pomáhali lídrom. Výbornú robotu odviedli tradičné mená ako Andrej Amador, Marc Soler, už menej Verona s Ervitim, ale tiež ich bolo vidieť. Napriek tomu to nie je Tour, z ktorej by odchádzali náramne spokojní.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Nairo Quintana vyhral najťažšiu etapu (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Bora - hansgrohe *** (štvrté miesto celkovo + jedna etapa + bodovacia súťaž)
 
Denkovci postupne rastú a táto Grand Tour bola dosiaľ pre nich najlepšia. Peter Sagan je absolútnou zárukou úspechu a od začiatku šiel tvrdo po zelenom drese. Dokonca si mohol hneď obliecť aj žltý, ale Teunissen ho tesne ošpurtoval. Ďalej bol aktívny, špurtoval z nečistokrvných rýchlikov najlepšie a dvíhal ruky nad hlavu už v piaty deň. Spadla z neho aj tá maličká nervozita, ktorú mal, a už si šiel suverénne po zelenom drese. Bol aktívny, skúšal to aj v únikoch a v horách ešte občas aj pomohol tímu. Dosiahol rekord a odchádzal z Paríža maximálne spokojný.
 
Podobne bol na tom aj Emmanuel Buchmann, ktorý nešiel na Tour s veľkými vyhláseniami, ale vierou vo svoje schopnosti a šiel parádne. Všade bol s najlepšími a na Prat d'Albis prišiel s Bernalom a náskokom na Thomasa i Kruijswijka. Aj on však v Alpách jazdil defenzívne a nič zásadné nevyskúšal. Z topfavoritov bol na tom kvôli časovkám najhoršie, a tak to aj ostalo. V Bore ale získali vysoké sebavedomie a definitívnu pečiatku toho, že s Buchmannom je možné atakovať tie najvyššie priečky. Svetlé momenty ukázal Gregor Mühlberger, či už v úniku do Bagnéres-de-Bigorre alebo na Val Thorens. Trošku za očakávaniami boli ostali Konrad s nešťastníkom Schachmannom, ale nebolo to nič zásadné.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Peter Sagan na pódiu v zelenom drese (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Mitchelton - Scott *** (štyri etapové víťazstvá)
 
Najprv to vyzeralo tak, že Simon Yates na Tour nepôjde, v merku dlhšie mal Vueltu, no napokon sa v Mitcheltone rozhodli postaviť aj ôsmeho muža Gira, a to ich zachránilo. V prvom týždni maximálne šetril, veď už mal vyše hodinovú stratu. Dokonca aj keď bol v 12. etape v úniku, nevyzeral najlepšie, no v jednej chvíli na Hourquette d'Ancizan to rozbalil a veľmi rýchlo doskočil Bilbaa s Mühlbergerom, s ktorými sa v Bagneres-de-Bigorre úspešne pobil o triumf. Potom už bol pripravený pomáhať bratovi, ale len jeho slabé výkony mu zmenili plány a skúsil atak aj v náročnej etape s dojazdom na Prat d'Albis. Tam sa so súpermi z úniku pohral a suverénne vyhral. Ako jediný odolal favoritom. Doslova zúžitkoval bratovo trápenie. Dokonca aj v neutralizovanej 19. etape živil nádej na triumf. Budeme veľmi zvedaví na Vueltu v jeho podaní. Je niečo uplné iné jazdiť tri GT, ak ste Adamom Hansenom a takto, že útočíte na víťazstvá.
 
Druhým najsilnejším v tíme bol Matteo Trentin, ktorý síce začal špurtmi v druhej polovici Top 10, lebo na superrýchlych konkurentov jasne nemal. Ale v kopcoch šiel parádne a dvakrát bol v únikoch vynikajúci. Na etapu útočil už v 12. etape, ale napokon sa situácia vyvinula tak, že Yates bol vpredu, a tak dostal pokyn nedoťahovať tam ďalších ľudí. Zdravo ho to nasrdilo a v etape do Gap to už bola pieseň presne na jeho strunu. Asgreen, Van Avermaet, Teuns či Mollema ťahali za kratší koniec. Ukázal sa aj Daryl Impey. Juhoafričan sa blysol druhú nedeľu, keď si výborne rozložil sily v poslednom kopci a v špurte s Benootom to už bola malina. V Mitcheltone to teda bolo o troch mužoch, ktorí sa postarali o štyri etapy, takže odchádzali iste spokojní. Iba Adam Yates vybuchol a akoby stratil formu z jari. Vueltu už neplánuje, takže pravdepodne má po sezóne. Pri troch hviezdičkách sme ostali kvôli tomu, že sa nepresadili v celkovom poradí.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Radosť Mattea Trentina v cieli (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Lotto Soudal *** (štyri etapové víťazstvá)
 
Červeno-bieli sa dlhé roky nevedia presadiť v celkovom poradí, a tak ostávajú mimo hlavnej pozornosti. Ale skvelo bojujú a výmena Greipela s Ewanom bola veľkou trefou do čierneho. Caleb Ewan mal najväčšie predpoklady sa presadiť a dlho to vyzeralo ako na Gire, že nie a nie vyhrať, ale možno mu pomohla práve tá skúsenosť a triumfoval tiež až v 11. etape. Ale potom už na pódium iného šprintéra nepustil a po triumfe na Champs-Élysées skompletizoval svoje palmares na tri čiarky. Dostal sa aj za Sagana na druhú pozíciu v bodovačke. Trochu prekvapujúce bolo, že nemal až také dobré vlaky od Klugeho s De Buystom, skôr sa v záveroch spoliehal na seba.
 
Nesklamal ani Thomas De Gendt, ktorý v únikoch pomáhal Wellensovi na prémiách a v ôsmy deň predviedol jeden zo svojich povestných bombastických výkonov, keď triumfoval z úniku aj napriek tomu, že nemal veľký náskok, ostatných jasne pohltil balík a FDJ s Quick-Stepom chceli vyhrať. Tretie miesto v časovke už málokoho prekvapilo. Bolo to už tretí raz na Tour. Asi mal pravdu, že ak by bola časovka až v poslednom týždni, mohol vyhrať. Mohol. Dvaja ďalší Belgičania však mali smolu. Tim Wellens bol síce veľmi viditeľný a až šesťkrát v únikoch, usilovne zbieral body, ale veľmi zlým rozhodnutím vedenia pretekov šialene nadhodnocovať vybrané HC stúpania (tie nad 2000 m.n.m.), nemal veľké šance na bodkovaný dres. Nemal tiež ani tú najlepšiu formu. Pred prahom úspechu ostal aj Tiesj Benoot, ktorý bol tiež vpredu v ideálnych únikových etapách, ale v deviatej etape ho porazil Impey a v dvoch iných prípadoch mu kúsok chýbal na skupinu, ktorá vybojovala triumf. V Lotte to teda bolo až o štyroch ľuďoch a na to, že nemajú človeka na GC, z toho vyťažili veľa.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Tim Wellens na bodkovanom pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Bahrajn - Merida *** (dve etapové víťazstvá)
 
Problémom Bahrajnu-Merida bolo, že sem prišli bez reálneho lídra na celkové poradie, pretože Nibali nemal dobrú formu po Gire a na Carusa s Dennisom sú trojtýždňové preteky pridlhé. Vincenzo Nibali to v prvom týždni skúsil, ale bol prakticky medzi prvými z favoritov, ktorí neudržali kontakt už v kopcovitej ôsmej etape. Prvý raz v úniku to skúšal na Tourmalete, ale bolo to nehodné jeho mena. Mimochodom, na Tour dlho čaká na výsledok v GC. Pred troma rokmi šiel po vyhratom Gire slabo, predvlani Tour vynechal a všetci si pamätáme jeho vlaňajšie nezavinené odstúpenie. No starý žralok je až neuveriteľným špecialistom na posledné horské etapy. Akoby vedel načrieť do rezervoára síl, ktorý ostatní nemajú. Takmer nikto nečakal, že by mohol na Val Thorens vyhrať niekto z úniku. Dokonca nemal ani viac ako dve minúty náskoku, ale profesorsky to zvládol čím len dokázal, že je to stále veľký pán cyklista.
 
Svoj hrdinský deň si našiel aj Dylan Teuns. Špecialista na týždenné etapáky triumfoval na La Planche des Belles Filles, keď si poradil s Cicconem a hlavne aj doťahujúcou sa partiou vrchárov. Bol to prvý víťazný únik po veľmi tvrdej makačke. Miernym sklamaním bolo, že v ďalšom priebehu sa už prejavil jeho pokles formy a k triumfu sa ako-tak priblížil iba v 17. etape, ale tam boli v kopci silnejší Trentin s Asgreenom, čo by sa mu stať nemalo. Skúsený Damiano Caruso si vytipoval najťažšiu etapu s Galibierom, ale mal tam prisilných súperov na čele s Quintanom. Musel by mať životnú formu, aby uspel. Sonny Colbrelli bol neodmysliteľnou súčasťou boja v rovinatých a zvlnených etapách. K triumfu sa nedostal, ale rozhodne bolo dresy tímu vidieť. Tradične to skúšali aj Slovinci Mohorič s Tratnikom. Nešťastním bolo odstúpenie Rohana Dennisa, ktorý reálne mal šancu na triumf v časovke, ale aj nejakom náročnejšom úniku. Toto ich zamrzelo. Ale v globále to bola pre nich dobrá Tour.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Vincenzo Nibali to skúšal aj v etape na Tourmalet (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Groupama - FDJ ** (jedno etapové víťazstvo)
 
Opúšťame už tímy, ktoré vedeli úspešne bodovať na viacerých frontoch a boli viditeľné každý deň. Presúvame sa k dvojhviezdičkovým francúzskym celkom. Groupama - FDJ všetko stavila na Thibauta Pinota, no, žiaľ, nešťastné zranenie ho odstavilo už po šiesty raz na GT. Dovtedy pracovali veľmi dobre a v Pyrenejách boli silní. Na trojicu Gaudu - Reichenbach - Molard sa naozaj dalo spoľahnúť. No Pinotovo odstúpenie bolo veľkou tragédiou. Od úvodu vyzeral skvelo. FDJ prekvapilo v časovke slušným ôsmym miestom. Potom sa tlačil dopredu v tretej etape, na La Planche des Belles Filles bol taký silný ako on iba Thomas. Následne prišla ta parádna jazda s Alaphilippom. No všetko zmaril vietor a nesprávna pozícia v balíku. Potom však ďalej skvelo bojoval. Veľa nestratil v časovke, ovládol Tourmalet a najsilnejší bol aj na Prat d'Albis, kde ale triumfoval Yates. Do svojho odstúpenia získal v kopcoch na Bernala 45 sekúnd a na Thomasa dokonca až masívnych 2:12. Ak by sa nezranil, naozaj sa mohol minimálne na druhú priečku dostať. Bohužiaľ. Ale vytvoril nádejný predpoklad, že Ineos sa dá poraziť. Bez šprintérskej časti tímu sa vo vyše polovici etáp FDJ stratilo a aj keď predvádzali oveľa lepší výkon ako ich konkurenti z Ag2r, napokon paradoxne dosiahli viac ziskom špeciálneho dresu a tak skončili vedľa seba aj v našom hodnotení.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Thibaut Pinot ovládol etapu na Tourmalet (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Ag2r La Mondiale ** (vrchárska súťaž)
 
Zverenci Vincenta Lavenua sa zvykli vypnúť k skvelým výkonom a boli veľmi bojovným tímom. Táto Tour im ale príliš nevyšla. Všetkým akoby chýbalo päť percent a boli iba tieňmi svojej minulosti. Gallopin, Naesen, Vuillermoz, Frank, Cherel. Všetci prežili jednu z najhorších Tour. Hlavne u Oliviera Naesena je to prekvapenie, pretože mal skvelú jar. Viac ako všetkých týchto ľudí bolo vidieť Alexisa Gougearda aspoň v obyčajných únikoch. No a, samozrejme, rovnaká charakteristika platí aj na Romaina Bardeta, len sme ho vyčlenili. Šiel na Tour s cieľom bojovať o pódium a úplne vyfučal. Bola to jedna z jeho najhorších Tour. Posledných päť rokov bol vždy celkovo v Top 10. Zachránila ho iba jediná etapa - tá najťažšia osemnásta. Mal tam najlepšie nohy za tri týždne a podarilo sa mu finišovať za Quintanom, no i ten bol pri svojom trápení na tom lepšie. História si ale bude pamätať Bardeta v bodkovanom drese, ku ktorému prišiel tak jednoducho ako ešte nikto nikdy predtým. Bodoval iba v dvoch etapách a šiestich prémiách, dokonca jednu jedinú vyhral, aj to iba 1. kategórie! Získal dres za 86 bodov, čo je len mierne vyšší súčet, ako sa rozdával za dve HC prémie nad 2000 m.n.m. Môže ďakovať prírode, že zrušila tri kopce, pretože s nimi by bola šanca na dres minimálna. Platí teda naše konštatovanie, že sa stal víťazom špeciálneho dresu v čase svojej výkonnostnej krízy, z ktorej sa počas pretekov ani nedostal.
 
 
Trek - Segafredo **
 
Aj keď za hodnotenie nemáme čo dopísať, lebo jedenásta priečka Richieho Porta je už mimo Top 10, Trek pekne bojoval a bol dosť viditeľný. Nedostal sa k uchopiteľnému výsledku, ale z tímov bez neho bol najlepší. Richie veril, že to konečne zvládne, no TTT i veterná etapa mu iste nahlodali sebavedomie. Aj keď sa zázračne vrátil piatym miestom v individuálnej časovke, vo viacerých etapách strácal a napokon s mankom 12:42 skončil v akejsi bubline ďaleko za desiatkou a ešte ďalej od dvanástej priečky. V Treku to ale nebolo iba o ňom. V úvode Tour lišiacky zaujal Giulio Ciccone, ktorý ešte mal sily a obliekol sa dokonca do žltého dresu. Na Planine krásnych dievčat ho porazil iba Teuns. Až deväť umiestnení v Top 10 dosiahol výrazný Jasper Stuyven. V etape do Gapu to chvíľu vyzeralo na triumf Mollemu. Ukázal sa aj Skujinš. Rezultátom veľkej aktivity bolo aj sedemdňové vedenie tímovej súťaže a finálne druhé miesto aj napriek tomu, že nemali človeka v Top 10 (ale až piati boli v Top 50). Zanechali sympatický výkon, no za druhé miesta sme im tri hviezdičky udeliť nemohli.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Richie Porte šiel výborne v časovke (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
EF Education First ** (siedme miesto v celkovom poradí)
 
Dve hviezdičky patria ešte aj ružovému tímu, ktorý to so svojou hviezdou dobojoval na siedmu priečku celkového poradia. Rigoberto Urán tak zopakoval svoje umiestnenie z vlaňajšej Vuelty. Aj on musel riešiť veternú stratu, ktorá mu znegovala skvelé výkony v časovkách. V TTT bola jeho družina šiesta a on sám v Pau štvrtý. Za to si zaslúžili veľkú pochvalu. V kopcoch ale striedal lepšie dni s horšími. Na Tourmalete bol silnejší ako Thomas, skvelo zvládol aj Val Thorens a s najlepšími bol vďaka úniku aj pri neutralizácii deň predtým, no veľkú časť svojej straty vyfabrikoval v 15. etape do Foix, kde si vybral naozaj zlý deň a finišoval iba s Bardetom a D. Martinom dve a pol minúty za Pinotom. Treba povedať, že Tour nevyšla ani tradične silným ľuďom ako Kangert, Bettiol, Clarke, Woods. Van Garderen je vlastnou kapitolou... V únikoch nepatrili k najsilnejším a hoci sa pri pomoci Uránovi striedali, nič zapamätateľné neukázali.
 
 
Arkéa - Samsic ** (desiate miesto celkovo)
 
S prižmúrením oboch očí si ešte dve hviezdičky vybojovali pretekári Arkea - Samsic, a to vďaka tradične srdnato bojujúcemu Warrenovi Barguilovi, s ktorým pred Tour nikto nerátal, ale napokon s najmenšou stratou v živote 7:32 prekĺzol do Top 10. Vyrovnal tak najlepšie umiestnenie spred dvoch rokov, hoci vtedy to bola oveľa lepšia Tour s bodkovaným dresom a dvoma etapami. Keď ale vezmeme do úvahy, že hrôzostrašný čas 5:04 stratil iba v časovkách, prídeme logicky na to, že v kopcoch mu to šlo veľmi slušne. Veď na Tourmalet prišiel s Thomasom pred Valverdem a v ostatných dojazdoch si zapisoval vždy len stratu niekoľkých desiatok sekúnd. Zvyšok tímu bol na tom slabo a najmä angažovanie Andrého Greipela sa minulo účinku.  V špurtoch sa nedostával ani do Top 10, zlomil to iba na Champs-Élysées, kde to uzavrel šiestym miestom. Starý víťaz jedenástich etáp na Tour je už asi definitívne preč. Zvyšok tímu slabo.
 
 
jumbo 19 radost v cieli tour asofpb
Warren Barguil pred štartom jednej z etáp (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
UAE Team Emirates *
 
Aktivitu na všetkých frontoch predviedli borci UAE a skoro každý deň mali niekoho v hre, ale boli typickým príkladom toho, že všade sa našiel niekto silnejší. Veľmi slabú Tour prežili Daniel Martin s Fabiom Aruom. Obaja skončili v druhej desiatke, ale slabé nohy nedokázali roztočiť ani v únikoch, či sa tam natlačiť, čo sa iným podarilo. Costa s Henaom bojovali, ale boleli z toho oči. Najbližšie k triumfu bol Alexander Kristoff, ktorý mal slušný rok, ale na Tour sa s formou nestretol. Výnimkou bol štvrtý Vivianiho deň, keď finišoval druhý pred Ewanom, Saganom i Groenewegenom. Okrem toho prišli iba dve deviate miesta. Čo to je pre víťaza dvoch monumentov či vicemajstra sveta? Nór pustil do koncovky najmladšieho účastníka Tour 21-ročného Jaspera Philipsena, ktorý nazbieral skúsenosti piatym, šiestym a siedmym miestom.
 
 
Team Sunweb *
 
Sunweb už dlho nezažil také slabé tri týždne. Kvalita ich zostavy im dávala aké-také šance, ale nedarilo sa im. Začali síce skvelým štvrtým miestom v TTT, ale potenciál v tom schovaný nevyužili. Michael Matthews bol osemkrát v Top 10, ale akoby symbolicky vyhral špurt iba v tretí deň, keď už v cieli oslavoval Alaphilippe. Bol videl, že Tour nie sú HC preteky. Pred viaceré neúspešné tímy v našom súhrne ich dostali aj výkony dvojice Nikias Arndt - Lennard Kämna. Obaja svoje tempárske schopnosti ukázali v niektorých ťažkých únikoch a najmä Kämna sa zdá byť zaujímavým tipom na týždňové etapáky. Na Galibieri to dlho ťahal s top vrchármi a na Prat d'Albis bol z úniku silnejší iba skvelý Yates. Sunweb nebol teda ďaleko od triumfu, ale na tejto Tour sa radovalo iba osem tímov a štyri si rozdelili 3/4 etáp. Zaujímavé je, že na Gire vyhralo etapu až štrnásť rôznych celkov.
 
 
tour 2019 graf vitazstva timy
 
 
Wanty - Gobert Team *
 
Okrem zákulisných dohôd sa Wanty drží na Tour aj vďaka bojovnosti svojich pretekárov, a to platilo aj na tejto Tour. Offredo, Backaert a De Gendt unikali a dvojicu Guillaume Martin - Xandro Meurisse ste si iste všimli v kopcoch. Prvý sa pekne zlepšuje a už sa dostal dvanástym miestom za vlnu najlepších a druhú vlnu trápiacich sa veľkých mien porazil. Keďže nikoho nezaujímal, skúšal to aj v únikoch a znova si vylepšil svoj kredit. Xandra Meurisseho zrejme väčšina z nás zaregistrovala až na tohtoročnom Dauphiné, kde prekvapil štrnástou priečkou celkovo. Na Tour sa hneď ukázal na La Planche des Belles Filles, kde to ešte za Teunsom a Cicconem vydržal až na vrchol pred favoritmi. Bol vysoko v poradí, ale obrovskú krízu zažil na Tourmalete, kde dostal až dvadsať minút. Sedemnásť ale získal späť vďaka úniku v Trentinovej etape do Gapu. Urobil to veľmi šikovne. V troch alpských etapách sa mu ale všetko zrátalo a z 13. priečky so stratou 11 minút spadol na 21. miesto s mankom 57 minút.
 
 
Astana Pro Team *
 
Pre Astanu to bola jedna z najhorších Tour. Všetko stavili na Fuglsanga so životnou sezónou, ale kvôli pádu v prvej etape sa dlho trápil až padol znova a bolo aj po posledných nádejách. Dovtedy verili, že sa aspoň udrží v najlepšej desiatke. Neostalo im nič iné len to skúšať v únikoch a tam predviedli pár slušných vecí. Silného Pella Bilbaa v Bagnéres-de-Bigorre ošpurtoval Yates a Alexej Lutsenko v najťažšej etape a Galibieri dlho držal kontakt s Quintanom a Bardetom. Občas sa pred kamerami mihli aj Fraile či Cort, no veľmi slabú Tour mal LL Sánchez, hoci mal dobrý jún, tu spadol a to ho dva týždne limitovalo.
 
 
tour 2019 graf vitazstva krajiny
 
 
CCC Team *
 
Aj keď CCCčkári už jazdia vo World Tour, na prvých dvoch Grand Tours vyzerali skôr ako prokontinentálna špička, nie tím najvyššej ligy. Vedenie prichádzajúce z BMC musí byť zatiaľ sklamané. V celkovom poradí sú úplne mimo. Aj keď sa snažili zviditeľniť v únikoch a naozaj sme si zapamätali Pauwelsa, Geschkeho i De Marchiho, každý z nich zažil už oveľa lepšie tri týždne. To isté platí aj o Gregovi Van Avermaetovi, ktorý v jednoduchších a stredne ťažkých etapách bol všade aj nikde. Chýbalo mu čosi. Najlepší výkon predviedli v časovke družstiev, kde skončili na skvelej siedmej priečke, čo bol rukopis BMC. No výborný ťah nepretavili k ničomu uchopiteľnému v ostatných etapách.
 
 
Total Direct Energie *
 
Veľmi-preveľmi slabá Tour. Kde ste boli Calmejane, Taaramae, Sicard? V pár únikoch áno, ale v rozhodujúcich okamihoch bez šance. Terpstra spadol. Napokon v troch etapách špurtoval Niccoló Bonifazio. V Toulouse zachytil diváka, v Nimes bol piaty a napokon pochvalu zožal aspoň za Elyzejské polia, kde by na jeho tretie miesto nevsadili určite ani jeho najbližší príbuzní či priatelia.
 
 
tour 2019 graf etapy v rade
 
 
Dimension Data *
 
Dalo sa čakať, že vzhľadom na veľmi zlú sezónu to v Dimension Data dopadne tak, ako dopadlo. Valgren, Hagen, Cummings, King. Všetci majú za sebou zaujímavú minulosť, ale na tejto Tour akoby neboli. Ak by sme neboli Slováci, ani Romana Kreuzigera by sme si nevšimli. 16. miesto nemôže byť niečo, s čím by sa uspokojil.
 
 
Cofidis, Solutions Credits *
 
Na to, že sa o Cofidise celú Tour rozprávalo ako tíme, ktorý ide výrazne posilňovať zostavu a po rokoch pobytu v druhej lige sa chce vrátiť do World Tour, kde boli už päť rokov v jej prapočiatkoch, predviedli slabú Tour. Dlhodobé spory s Bouhannim sem opäť priviedli ako šprintérskeho lídra Christopha Laporta, ktorý ale je iba slabým odvarom minulej sezóny. Herrada s Berhanem šli slabo. Napokon bol najvýraznejší Stephane Rossetto vďaka svojim šiestim únikom v rovinatých etapách. To je ale veľmi málo.
 
 
tour 2019 graf top10 v rade
 
 
Kaťuša - Alpecin *
 
Pre Kaťušu to bola posledná Tour a tak to aj vyzeralo. Pretekárov i celé zázemie zastihli nepríjemné správy o konci tímu a úplne stratili motiváciu. Boli paralizovaní, hoci by o sebe mali dať vedieť kvôli ich ďalšiemu angažmánu. Chýbali aj v únikoch, kde bola väčšina tímov. Zle, zle, zle.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop