Peter Sagan prežil najlepšie momenty na Tour de France, klasiky ovplyvnila choroba

1.11.2019, 12:00 | Magazín C-I.sk | Tomáš Šandor
Sezóna Petra Sagana sa točila okolo troch tradičných vrcholov a hlavnou udalosťou bol zisk siedmeho zeleného dresu na Tour de France. Na francúzskych cestách vybojoval aj jeden etapový triumf, v celom ročníku ich získal štyri, a štvrtýkrát v rade sa objavil v najlepšej desiatke individuálneho rebríčka UCI.
 
V programe najúspešnejšieho slovenského cyklistu naďalej hrali prím jarné klasiky, Tour de France a majstrovstvá sveta. Na kockových jednorazovkách nezískal ani jeden titul, čo sa mu naposledy stalo v sezóne 2015. Na Starej dáme nemohol mať iný cieľ ako definitívne rekordnú výhru v bodovacej súťaži a po skúsenom výkone počas troch týždňov nenašiel v tejto klasifikácii vážnejšieho súpera. Pobyt na najväčšom podujatí na svete mu spríjemnila aj jedna víťazná etapa, už dvanásta v kariére. Na vhodnej trase svetového šampionátu skončil na piatej pozícii, keď nezachytil nenápadný, ale rozhodujúci atak.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Dobrú prípravu pokazila choroba
 
Tretíkrát v rade zvolil skorý začiatok sezóny s účasťou na Tour Down Under a Vuelta a San Juan, aby si potom dal dlhšiu súťažnú prestávku a mohol sa čo najlepšie pripraviť na jarné klasiky. Na austrálskom podujatí štartoval tretíkrát za sebou a na svižných profiloch sa sústredil najmä na rýchlostné dojazdy. v Hromadných špurtoch skončil trikrát na stupňoch víťazov a vybojoval jednu etapovú výhru. Zhodou okolností v meste Uraidla, kde triumfoval aj pred rokom na rovnakom profile. A táto znalosť terénu mu pomohla na páske, keď nechal za sebou LL Sánchez a Impeyho. V bodovacej súťaži skončil tretí.
 
O týždeň neskôr sa presunul do Argentíny a v tíme mu robili spoločnosť aj Sam Bennett s Erikom Baškom, s ktorými si delil hromadné dojazdy pelotónu. Na konci záverečného dňa pomohol k výhre svojho írskeho kolegu, Baška skončil tretí, a Sagan našiel svoje príležitosti v druhej a štvrtej etape. Najskôr ho v koncovke do krátkeho kopca pokorili Alaphilippe a Consonni a potom v klasickom šprinte sa dostal pred neho iba Gaviria. Na obidvoch podujatiach si vyskúšal intenzívnu jazdu na začiatku sezóny a následne si doprial vyše mesačnú súťažnú pauzu, počas ktorej sa venoval tréningu na klasiky.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Keďže v jeho plánoch sa objavil aj kompletný ardenský týždeň, po siedmich rokoch sa nepredstavil na Strade Bianche, aby si udržal sviežosť aj na L-B-L. Obľúbené týždňové preteky Tirreno - Adriatico už vynechať nemohol a práve tam mal nadobudnúť istotu pred náročnou klasikárskou kampaňou.
 
Tesne pred podujatím však ochorel a stratil niekoľko kíl, čo sa výrazne prejavilo na jeho výkonoch na talianskom etapovom podujatí. Na niekoľkých vhodných profiloch bojoval o etapový triumf dvakrát, a to v hromadných dojazdoch, ale na krátkych stúpaniach bola predvádzaná jazda ostatných cyklistov nad jeho možnosti. V tretej etape ho porazil na cieľovej čiare len Viviani a do koncovky sa dostal aj v šiestej etape. V šprinte prekvapujúco vyhral Alaphilippe a slovenský borec skončil piaty. Na Tirrene neprežil najpríjemnejšie momenty, ale na hlavné kockové klasiky stále zostávalo pomerne dosť času na výkonnostný progres.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan na Tirrene (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tentoraz bez výhry
 
Napriek zdravotným komplikáciám vybojoval o niekoľko dní neskôr na Miláno - San Remo pekné štvrté miesto. Najdlhšie preteky v ročníku už má prečítané dokonale a výborne bol nastavený na hektické momenty na Poggio. Postrážil si dôležité útoky a sám sa snažil manažovať posledné kilometre, ale bez toho, aby pri tom nevyplytval veľkú dávku energie. V špecifickom šprinte desaťčlennej skupiny mali na konci lepšie nohy Alaphilippe, Naesen a Kwiatkowski. Keďže Sagan máva na tomto podujatí len tie najvyššie ciele, to nebol pre neho potešiteľný výsledok, no vzhľadom na okolnosti to musel byť aj povzbudzujúci moment. Na MSR zvládol jeden výbušný prejazd cez Poggio, ale zostávalo otázkou, ako si poradí s niekoľkými náročnejšími kockovými stúpaniami v nasledujúcich pretekoch.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMiláno - San Remo 2019
 
 
Jeho výsledky na hlavných jarných klasikách ovplyvnili aj zranenia Oscara Gatta a Jempy Druckera, ktorí mu tak nemali ako pomôcť na vyzývavom profile. Drucker sa ešte stihol ukázať na E3 BinckBank Classic, ale najväčšiu podporu tam dostal od Daniela Ossa. Mnohí favoriti a najmä Deceuninck - Quick-Step otvorili podujatie ďaleko pred cieľom a Sagan premeškal rozhodujúcu selekciu. So spomínaným Ossom sa chceli vrátiť na čelo pretekov, ale nepodarilo sa im to, pri stíhacej jazde minuli značnú časť energie a slovenský borec obsadil sedemnáste miesto, keď prišiel do cieľa vo štvrtej skupine.
 
Oveľa aktívnejšie pôsobil na Gent - Wevelgem. Jedinečnú edíciu poznačil silný vietor a Sagan sa ocitol hneď po štarte v brejku malej skupiny a na čele pretekov vydržal až do cieľa. Postupne sa situácia stabilizovala a Sagan bojoval v malom brejku proti pelotónu a napokon bola jeho snaha eliminovaná. Stále však zostával v okresanom balíku a pripravoval sa na šprint, ale po náročnom priebehu a vyše 180 kilometroch strávených v úniku mu chýbala na páske potrebná rýchlosť. Obsadil 32. miesto a znovu sa nedostal na želané pozície, ale jeho chuť pretekať a odvaha boli dobrým signálom pred kockovými monumentmi.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan na G-W (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Okolo Flámska ponúklo tradičnú taktickú bitku najsilnejších jazdcov a vyčkávanie až na posledné bergy. Sagan sa držal celý čas v skupine hlavných favoritov, až kým nerozvíril hladinu Alberto Bettiol útokom na Kwaremonte. Taliansky jazdec to ustál až do cieľa a za ním sa pretláčali hlavní favoriti, ale s výnimkou Agreena, ktorý skončil druhý, všetci prišli do cieľa spoločne. Sagan medzi nimi nechýbal a skončil na jedenástom mieste. Nesklamal, dosiahol v podstate podobný výsledok ako jeho hlavní konkurenti, ale na rozhodujúcich bergoch mal čo robiť, aby sa im vyrovnal.
 
Jasne najlepší výkon počas jarnej časti sezóny podal na Paríž - Roubaix. Na drsných kockách mal výborné nohy a snažil sa to využiť aktívnou jazdou. V kľúčových momentoch sa mu darilo odstaviť z hry viacerých favoritov, ale na konci doplatil na početnú výhodu Quick-Stepu (Gilbert, Lampaert) a takisto výborný deň Politta s Vanmarckom. Všetci títo napokon finišovali pred ním a slovenský jazdec nedokázal udržať mimoriadne tempo až do samého záveru a skončil piaty. V každom prípade dosiahol svoj druhý najlepší výsledok na tomto podujatí a kockové klasiky zakončil tak potrebným kvalitným výkonom. Potom ešte štartoval na Amstli a Valónskom šípe, ale kvôli únave obidve podujatia nedokončil a nič nebolo z jeho účasti na Liége - Bastogne - Liége.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan na Roubaix (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V lete tradične výborná forma
 
Po krátkej trojtýždňovej súťažnej prestávke znovu nabehol na osvedčený súťažný rytmus s pretekmi v Kalifornii a vo Švajčiarsku pred Tour de France. Americké podujatie nemohol odštartovať lepšie ako výhrou hneď v prvej etape, keď si šikovne poradil v technickom dojazde v meste Sacramento, ktorý mu je dôverne známy. Potom ešte získal jedno tretie miesto v hromadnom dojazde a o etapový triumf bojoval aj v záverečnej previerke, keď ho na páske porazil Cees Bol. Druhý skončil aj v bodovacej súťaži, za Kasperom Asgreenom.
 
Vo Švajčiarsku nabral na kvalite a v úvodných piatich etapách patril k hlavným protagonistom. Najskôr v krátkom prológu skončil siedmy a potom si už užíval miestne kopcovité previerky spojené s rýchlymi koncovkami. V druhej etape skončil druhý, keď mu vyfúkol výhru útočiaci LL Sánchez, a Sagan sa udržal v hlavnej skupine len spoločne s Matthewsom. Tretí deň si už uchmatol pre seba a na páske na to doplatil Viviani, ale taliansky jazdec si všetko zobral späť vo štvrtej a piatej etape, pričom slovenský jazdec v nich ukoristil tretiu a druhú priečku. Po štyroch umiestneniach na stupňoch víťazov ovládol aj bodovaciu súťaž. Na národnom šampionáte obsadil štvrté miesto a vo finále prenechal bronzovú medailu Patrikovi Tyborovi.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan a triumf na TDS (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na Tour de France bolo zadanie jasné - vyhrať siedmykrát zelený dres, a presne vedel, akým spôsobom to má dosiahnuť. Hneď v prvej etape v Bruseli mu chýbali len milimetre, aby sa obliekol do žltého dresu, ale Teunissen zaskočil asi každého. V tretej etape bola pripravená výbušná koncovka v meste Epernay, ktorú si podmanil dlhým útokom Alaphilippe, a Saganovi potom už chýbala na páske motivácia a skončil piaty. Nasledoval hromadný dojazd, kde skončil štvrtý, a Saganova veľká chvíľa prišla v piatej etape, keď si poľahky poradil v okresanom balíku s Van Aertom alebo Trentinom v Colmare. V úvodnom týždni ešte skončil tretí v šprinte siedmej etapy, benefity do bodovacej súťaže zbieral v ôsmej previerke za piate miesto, pretože na páske chýbali šprintéri, a potom prežil veternú smršť desiateho dňa na čele pretekov a v hektickom dojazde skončil piaty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan vyhráva etapu na Tour
 
 
V druhej časti pretekov už nemal toľko príležitostí na úspech a zapojil sa do troch hromadných šprintov. Dvakrát v nich obsadil štvrté miesto a v Paríži finišoval na desiatej priečke. Peter Sagan mal vybudovaný pekný náskok v bodovacej súťaži, akonáhle sa dostali preteky do kopcov, ale aj tak si chcel všetko poistiť a bol nachystaný skákať do únikov. Podarilo sa mu to v dvanástej a štrnástej etape a tieto body na rýchlostných prémiách mu už vytvorili pohodlný náskok v zelenom drese. Aj on mal rešpekt pred mohutnými horskými etapami na konci podujatia, preto počas celých pretekov šetril energiu, kde sa dalo, a v náročných skúškach prichádzal do cieľ aj v grupette. Vo finále sa nesťažoval na úpravu horských profilov a v Paríži sa dostal siedmykrát na pódium so zeleným dresom, čo sa nikomu v histórii nepodarilo. Opäť sa mohol oprieť o svoju stabilnú výkonnosť počas celých troch týždňov, jeden etapový triumf a deväť umiestnení v Top 5.
 
 
Štvrtý dúhový dres nepribudol
 
Majstrovstvá sveta sú vždy lákadlom pre Petra Sagana a okruh v Harrogate mu mal výborne sadnúť. Ako prípravu si zvolil päť jednorazoviek. V Hamburgu skončil piaty a vyzeral veľmi dobre na prudkom Wasebergu. Predstavil sa aj na kanadských klasikách a v oboch prípadoch patril k najaktívnejším jazdcom. V Québecu skončil druhý, keď chytil Alaphilipov útok, ale na páske ho prekonal čerstvejší Matthews z balíka. V kľúčových momentoch v Montréale tiež nečakal v pelotóne, ale aktívne sa snažil vybudovať si víťaznú pozíciu. Ataky sa nepresadili a v šprinte malej skupiny už nemal energiu na lepšie ako osemnáste miesto. Následne formu doladil na dvoch menších belgických jednorazovkách.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Svetový šampionát sa odohral na špecifickom mieste a v chladných a upršaných, podmienkach. Na záverečnom okruhu vznikol rozhodujúci útok ďaleko pred cieľom, Peter Sagan sa rozhodol čakať až do posledného kola, čo sa mu vždy vyplatilo pri svojich predchádzajúcich triumfoch na MS. V tunajších podmienkach už nedokázala premrznutá skupina favoritov chytiť Trentina a spol., čím sme sledovali jeden z najprekvapujúcejších dojazdov šampionátu posledného obdobia. Slovenský jazdec ešte dokázal sympaticky zaútočiť na konci pretekov, aj keď bez šance na titul, a vybojoval piatu priečku.
 
Sezónu Petra Sagana ovplyvnili zdravotné komplikácie pred jarnými klasikami, počas ktorých sa nedokázal dostať do svojej maximálnej pohody, ale aj tak bol schopný vytiahnuť výborný výkon na Paríž - Roubaix. Na Tour de France mu už všetko vyšlo podľa predstáv a siedmy zelený dres nebol nikdy v ohrození. Svetový šampionát ponúkol jedinečnú edíciu a Saganov nástup tesne pred cieľom potvrdil, že do dejiska prišiel stopercentne pripravený, ale okolnosti si vyžiadali jedinečný rezultát. V budúcom roku príde v jeho programe veľké zmena, keď ohlásil účasť na Gire, a pri tradičnej účasti na klasikách a TdF sa môžem tešiť z jeho strany na dávku poriadnej cyklistiky.
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 113
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 148
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 36
Tour de Suisse (WT) 8x 2011-2015, 2017-2019
Tour de France (WT) 7x 2012-2016, 2018, 2019
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 322
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 374
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 9583
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2992 bodov / 2. miesto
Rok 2019: 2232 bodov / 10. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 11)
Rok 2019 - 4 (vrátane iných disciplín 6)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 43 (54 % z 80 odjazdených dní)
Rok 2019: 35 (51 % z 69 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017, 2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018, 2019): 12
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour Down Under, WT (2018-2019): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2019): 17 víťazstiev z 76 etáp (22,4%), 7x bodovacia súťaž (70%), 7 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2019): 17 víťazstiev z 82 etáp (20,7%), 8x bodovacia súťaž (80%), 6 dní v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 41
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016, 2019): 7
Tour de Suisse, WT (2012, 2016, 2019): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop