Do WT skupiny sa znovu vracia Cofidis, predstavitelia Israel Start-up Nation si splnili sen

8.1.2020, 23:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Skupina World Tour tímov sa rozšírila na devätnásť účastníkov a novým členom najvyššej kategórie sa stal celok Cofidis, ktorý sa objavil medzi najlepšími po dlhých rokoch. Licenciu celku Kaťuša odkúpil izraelský kapitál a po novom budeme sledovať jeho cyklistov v zostave pod názvom Israel Start-up Nation.
 
 
Cofidis má znovu ambície, dovolil si Vivianiho
 
Francúzske zoskupenie patrilo dlhodobo k najsilnejším tímom na úrovni pro-konti, preto nebolo prekvapujúce, že v poslednom čase deklarovalo záujem o posunutie sa do WT. So stabilným finančným zázemím sa snažilo budovať silnú zostavu a napokon sa mu podarilo splniť kritériá na získanie licencie World Tour na najbližšie tri roky. Celok Cofidis vznikol v sezóne 1997 a niekoľko rokov pôsobil aj v najvyššej kategórii, naposledy v ročníku 2009, ale odvtedy sa pohyboval už iba v skupine pro-konti. Aj tu si však udržal silné postavenie a od toho momentu ani raz nechýbal na Tour de France vďaka udeleniu divokej karty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaJesus Herrada triumfuje v šiestej etape na Vuelte 2019
 
 
Spoločnosť Cofidis sponzoruje stále to isté cyklistické zoskupenie od roku 1997. Podpora cyklistiky mala zvýšiť marketingový potenciál firmy a zároveň publicitu medzi širokými masami. Po dlhých rokoch sponzorstva môže Cofidis spokojne konštatovať, že dividendy sa vrátili a značka firmy má vďaka cyklistike veľké uznanie. V tomto období francúzska finančná spoločnosť, ktorá ponúka široké spektrum produktov (spotrebiteľské úvery, splácanie úverov, bankové služby), akoby chytila druhý dych a posunutím sa do World Tour signalizuje, že sa jej darí v každom smere.
 
Jeden z predstaviteľov spoločnosti Thierry Vittu len potvrdil, že hlavný mecenáš zostavy sa chcel vrátiť na najvyššiu úroveň cyklistiky. „Získanou licenciou WT sme dostali možnosť jazdiť na všetkých Grand Tour počas nasledujúcich troch rokov, čo bolo kľúčové pre našu spoločnosť. Je to návrat na miesta, kde sme pôsobili pred desiatimi rokmi. Myslím si, že sme vybudovali kvalitnú zostavu, ale proti najsilnejším tímom na svete musíme jazdiť skromne, no nesmieme pri tom zabúdať na naše ambície,“ povedal jeden z riaditeľov Cofidisu, ktorý si sľubuje, že počas nasledujúcich troch rokov nebudú zbierať úspechy len vo svete biznisu.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
kalendar ci boxovy
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Za výkony pretekárov bude zodpovedný predovšetkým Cédric Vasseur, ktorý prišiel do zostavy na manažérsku pozíciu len v sezóne 2018, ale symbolizuje opätovné vysoké ciele francúzskeho celku. „Cením si, že naša nová licencia je založená najmä na športových kritériách, ktoré odzrkadľujú našu prácu počas posledných sezón. Pre nás to znamená nový začiatok. Sme si vedomí, že nás čaká veľa práce, ale sme pripravení prijať túto výzvu a byť hodní značky World Tour,“ vyjadril sa Vasseur, ktorý získal počas svojej aktívnej kariéry dve etapy na TdF a práve na túto métu musí zacieliť, lebo Cofidis naposledy triumfoval na Starej dáme v sezóne 2008.
 
Podaril sa im husársky kúsok, keď do zostavy pribudol Elia Viviani. Od talianskeho šprintéra v najlepších rokoch si sľubujú dôležité výhry, preto podpísali aj jeho krajana Fabia Sabatiniho ako jedného z najlepších rozbiehačov šprintov. Dôležitou posilou bude Gauillaume Martin, ktorý postupne vyrastá na kvalitného jazdca na celkové poradie a každým rokom napreduje. V minulej sezóne obsadil dvanáste miesto na Tour de France a nepochybne bude chcieť zaklopať na dvere Top 10. 
 
 
cofidis 19 ttt rcsff
Cofidis (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Hrdé izraelské korene sa predstavia na Tour
 
Po finančných ťažkostiach zanikol tím Kaťuša - Alpecin a na jeho miesto nastúpil po odkúpení licencie Israel Cycling Academy. Licenciu vlastnil Igor Makarov a po novom sa dostala do rúk izraelského kapitálu, ktorý zastupujú obchodníci Ron Baron a Sylvan Adams. Najskôr prvý menovaný v roku 2015 založil cyklistický tím na báze izraelského espritu s názvom Cycling Academy Team. Čoskoro sa k nemu pripojil aj miliardár a filantrop Sylvan Adams. Obidvoch spájala vášeň pre cyklistiku a spoločnými silami vytvorili silný finančný kapitál, ktorý stojí za sponzorstvom zostavy a ktorý sa môže ako jeden z mála pýšiť ekonomickou stabilitou.
 
Israel Cycling Academy bol vybudovaný s úlohou rozvíjať záujem o cyklistiku v Izraeli a snaží sa pritiahnuť najmä mladých jazdcov. Zároveň chce ukazovať izraelskú kultúru vo svete a počas veľkých podujatí využiť veľké sledovanosť, aby propagovala krajinu na brehu Stredozemného mora ako dovolenkovú destináciu so zameraním najmä na rekreačných cyklistov. Keďže v profi pelotóne sa nepohybuje mnoho dostatočne pripravených izraelských jazdcov, sú otvorení všetkým národnostiam bez rozdielu.
 
S výbornými finančnými podmienkami a po trojročnom pôsobení na úrovni pro-konti scéne využili príležitosť, aby sa mohli posunúť o úroveň vyššie. Ron Baron a Sylvan Adams ako cyklistickí nadšenci dosiahli to, o čom pred niekoľkými rokmi mohli iba snívať. „Splní sa nám tajná túžba o účasti na Tour de France, ktorej realizácia bola ešte pred piatimi rokmi nepredstaviteľná. Vytvorili sme profesionálny tím, ktorý bude s izraelskými jazdcami bojovať proti najlepším pretekárom na svete. Sme hrdí, čo sme dosiahli,“ povedal Adams, ktorý si už v minulom roku mohol vychutnať svojich pretekárov na Gire a štart talianskej GT v Jeruzaleme.
 
 
academy 19 okolo slovenska mel
Jazdci Israel Cycling Academy na Okolo Slovenska (© Ján Melicher)

 
Zoskupenie bude jazdiť pod názvom Israel Start-Up Nation. Pomenovanie dostalo po neziskovej organizácii, ktorá bol vytvorená na to, aby pomáhala menším izraelským spoločnostiam rozbehnúť svoje podnikanie. Zároveň poukazuje na samotnú prezývku štátu Izrael v biznisových kruhoch, pretože v tejto krajine sa realizuje množstvo start-upov a v tomto segmente patrí k svetovým lídrom. „Naše partnerstvo so spoločnosťou Israel Start-Up Nation Central  chce predstaviť izraelský technologický eko-systém v globálnom meradle a vyslať jasnú správu, že naša krajina má čo ponúknuť svetu. Veríme, že izraelské najmodernejšie technológie poskytnú nášmu tímu kvalitné zázemie, aby sme konkurovali najlepším jazdcom na svete,“ hovorí nielen o svojej motivácii na úrovni WT filantrop Adams, ktorý vlastní veľkú časť svojho biznisu v Kanade.
 
Na celkové poradie sa bude zameriavať Daniel Martin, ktorý nepoľavuje zo svojich ambícii, a malo by mu prospieť rodinné prostredie tohto menšieho celku. Nils Politt bude zase smerovať svoj záujem na klasiky a získanie prvej výhry počas jarnej kampane. V predchádzajúcej sezóne dokázal, že v prípade stopercentnej formy dokáže konkurovať najlepším klasikárom. Do tímu pribudol André Greipel, ktorý chce aj vo veku 37 rokov naďalej súperiť proti najlepším. Nemecký cyklista sa však ocitne v zaujímavej pozícii, lebo v izraelskom celku budú chcieť predviesť svoju rýchlosť aj Cimolai, Zabel, McCabe alebo Van Asbroeck.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop