Erik Baška vstúpil medzi profesionálov bez rešpektu, v roku 2016 vyhral Handzame Classic

18.3.2020, 10:00 | Magazín C-I.sk | Redakcia C-I.sk
Na dnes presne pred štyrmi rokmi dosiahol Erik Baška najlepší výsledok svojej kariéry. Na jednorazovke Handzame Classic, s terajším názvom Bredene Koksijde Classic, vyhral šprint pelotónu a bol rýchlejší ako Dylan Groenewegen.
 
 
Nestačil mu Quick-Step, ani mladý Groenewegen
 
Rodák z Dohnian dostal v marci 2016 líderskú pozíciu v drese Tinkoff na šprintérskej klasike Handzame Classic. V tom čase 22-ročný pretekár jazdil prvým rokom na úrovni WT a ako rýchly jazdec, ktorý v sezóne 2015 ovládol európsky šampionát v kategórii do 23 rokov, mal postupne vyrásť na ďalšieho šprintéra tímu Tinkoff. Na Handzame Classic mu pomáhali krajania Juraj Sagan s Michaelom Kolářom a všetci traja vytvorili v rozhodujúcich momentoch veľmi silný triumvirát.
 
Na belgickom podujatí smerovala najväčšia pozornosť na vychádzajúcu hviezdu Dylana Groenewegena, v celku Etixx - Quick-Step bol určený na šprintérsku koncovku Gianni Meersman a v tíme Sky sa spoliehali na mladého Dannyho van Poppela. Erika Bašku si všimol pred pretekmi aj niekdajší cyklistický portál CyclingQuotes.com, ktorý o ňom v preview napísal, že „Tinkoff dáva šancu mladému Erikovi Baškovi, ktorý doteraz absolvoval niekoľko etáp na Dubai Tour a Tour de Langkawi. Doteraz nezískal veľa úspechov, ale bude mať pri sebe jeden z najlepších lead-outov na podujatí.“
 
 
baska handzame podim tnkf
Erik Baška vtedy na pódiu (© Tinkoff)
 
 
Preteky sa niesli v tradičnom duchu, keď šprintérske celky kontrolovali vedúcu skupinu a na konci museli eliminovať aj prípadné ďalšie nástupy. Profil neobsahoval nepríjemné úseky a nebolo žiadnym prekvapením, že na konci rozhodovali najrýchlejšie nohy. Vo finále mu veľmi uľahčili situáciu obaja jeho krajania. Juraj Sagan ho ešte na méte päť kilometrov pred páskou držal na popredných miestach v balíku a následne sa o neho postaral Michael Kolář. Ten previedol výborný výkon a Baška tak prešiel cez kľúčovú pozičnú bitku bez ujmy. Kolář ho naložil 1500 metrov pred páskou na vláčik Quick-Stepu a potom už mal všetko vo svojich rukách Erik Baška.
 
V šprinte sa snažil ovládať situáciu Quick-Step, ale spoza jeho chrbta vybehli náš cyklista a Dylan Groenewegen, na čo nezareagoval dobre Gianni Meersman a musel sa uspokojiť len s tretím miestom. Groenewegen mal vytvorenú lepšiu pozíciu ako Erik Baška, ale v dlhom šprinte bol slovenský pretekár jasne lepší. Holandského súpera porazil na výkon a už v tom čase to bol pekný skalp, lebo Groenewegen sa o pár mesiacov neskôr stal ako 23-ročný holandským majstrom v kategórii Elite a získal etapy na Eneco Tour, Tour of Britain a dominoval na jednorazovke Rund um Köln. Slovenský jazdec na Handzame Classic vybojoval nielen svoje najväčšie víťazstvo, ale predviedol aj svoj najlepší výkon v kariére.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáznam pretekov
 
 
Bezprostredne po pretekoch slovenský cyklista neskrýval veľkú radosť a zároveň bol vďačný za úlohu lídra celku. "Chcem poďakovať celému tímu a športovým riaditeľom za to, že som bol lídrom. A ďakujem aj spolujazdcom za výbornú podporu. Začal som šprintovať približne 250 metrov pred cieľom a mal som dobrú rýchlosť, takže som čoskoro vedel, že to udržím. Toto víťazstvo mi dodalo veľkú sebadôveru, aby som sa naďalej zlepšoval." S odstupom času, o niekoľko mesiacov neskôr, sa vyjadril o svojom triumfe aj v rozhovore pre náš portál www.Cycling-Info. „Neviem, či som mal práve v marci najlepšiu formu, ale na tejto klasike do seba všetko zapadlo. Mal som dobrý deň, dobré nohy a finiš som pozične zvládol. Inde sa mi veľakrát stalo, že nohy mi tiež stíhali a mohol som aj vyhrať, ale súperi ma pozične zablokovali,“ hovoril mladý jazdec, ktorý zdôraznil, že výsledky nemusia vždy odzrkadľovať samotnú formu pretekára.
 
 
Jeho talent ocenili viacerí
 
Erik Baška bol po príchode do Tinkoffu považovaný za veľmi perspektívneho cyklistu, so silnou koncovkou, a potvrdil to aj športový riaditeľ tímu Tristan Hoffman v cieli Handzame Classic. „Je nováčikom a v minulom roku sme videli, že je veľmi rýchly, ale vstup medzi profesionálov je úplne iný level. Dnes však ukázal, že sa adaptoval veľmi rýchlo a že je prísľubom do budúcnosti,“ povedal Hoffman, ktorý aktuálne pôsobí v zostave Bahrajn - McLaren.
 
 
 
baska 2016 kyjov
Erik Baška (© Jaroslav Maliňák pre Cycling-Info.sk)
 

Aj organizátor Handzame Classic vyzdvihol kvality talentovaného cyklistu: „Erik Baška je jedným z najväčších talentov vo svetovom pelotóne. Stal sa európskym šampiónom v kategórii do 23 rokov a do tímu Tinkoff prišiel na odporúčanie Petra Sagana,“ uvádzalo sa na oficiálnej stránke pretekov. Po tomto triumfe mu gratuloval aj samotný Peter Sagan: „Som hrdý na to, že mladý slovenský jazdec získal také krásno víťazstvo. Skvelá práca!“ povedal trojnásobný majster sveta, ktorý s Baškom jazdí v jednom tíme už piaty ročník. A do tretice si všimol Erika Bašku na tejto klasike legendárny Johan Museeuw. Podľa neho mal niekoľko spoločných vlastností s Petrom Saganom a nebol by prekvapený, ak by Baška vyhral počas nasledujúcich dvoch rokov ukoristil výhru na veľkom podujatí.
 
Ako bolo vidno, triumfom na Handzame Classic sľubne rozbehol kariéru, ale potom už, žiaľ, ďalšie víťazstvo nepridal. Tímy Tinkoff a Bora - hansgrohe disponovali kvalitnými zostavami, kde sa musel vysporiadať so silnou konkurenciou, a trápili ho aj zdravotné problémy. Na začiatku sezóny 2018 sa blysol druhým miestom na Trofeo Palma, porazil ho iba John Degenkolb, a potom sa dostal do svižného a energického prejavu na konci ročníka 2019, čo vyvrcholilo tromi štvrtými priečkami na Okolo Slovenska, kde sa zišla silná konkurencia. Na začiatku aktuálnej sezóny skončil raz tretí na Tour Down Under a môžeme teda predpokladať, že posledné výsledky naznačujú nájdenie sebavedomia potrebného pre hromadné šprinty.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop