Okolo Ománu opráši aj vrchárske bicykle

16.2.2014, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Bodku za pobytom svetového pelotónu na Arabskom polostrove dávajú preteky Okolo Ománu, ktoré v tomto roku len po piatykrát privítajú výborne obsadené štartové pole, v ktorom nebudú chýbať ani naši dvaja reprezentanti Peter SaganPeter Velits.

 

 

Charakteristika

 

Šesť dní v Ománe je spomedzi podujatí na Blízkom východe najzaujímavejšie z  hľadiska profilov, pretože cyklistom môže poskytnúť to, čo v zvyšných dvoch pretekoch absentuje – kopce. Napriek tomu sa organizujúca spoločnosť A.S.O. nerozhodla z nich urobiť vrchársku exhibíciu, ale rovnomerne rozdelila etapy medzi rôzne typy pretekárov. Samozrejme, najväčším lákadlom naďalej zostáva bitka medzi niekoľkými hlavnými favoritmi na úspech na blížiacich sa Grand Tours, ktorých sem opäť prišlo hneď niekoľko. Okolo Ománu sa tak postupne stáva prvou stretávkou týchto pretekárov, ktorí sa sem na začiatku sezóny nechodia už len rozjazdiť, ale aj ukázať svoje umenie v horách. Zároveň sú prvým indikátorom ich stúpajúcej formy, a aj keď toto podujatie istotne neukáže celý sezónny potenciál jednotlivých borcov, bez debaty môžu odhaliť ich nedostatky alebo poukázať na slabé stránky.

 

 

Trasa

 

Pre cyklistov bude pripravená vyvážená trať, na ktorej sa trikrát predstavia v rovinatej etape, dva razy sa budú musieť vysporiadať s kopcovitým terénom a čerešničkou na torte bude jeden finiš na vrchole stúpania. Šprintéri sa už teraz tešia na prvú a druhú etapu, v ktorých majú zakaždým pred cieľom dostatok času, ako sa mohli pripraviť na hromadný špurt, ktorý by mal byť počas týchto dní samozrejmosťou. Svoje rýchlostné zručnosti si určite zopakujú aj poslednej etape, takže z tohto hľadiska si fanúšikovia prídu na svoje.

 

Hneď tretia etapa však zdramatizuje toto podujatie, pretože v závere čakajú na jazdcov dva menšie kopce, ten posledný Climb of Al Jissah (2,6 km, 8 %) len sedem kilometrov pred oman-2013-purito-pistolero-chriscieľom, takže pred mnohými cyklistami bude stáť veľké lákadlo, ako prekabátiť pelotón. Ešte napínavejšie to bude v tej nasledujúcej. Štartové pole sa v závere dostane na štyri okruhy, kde na nich takisto štyrikrát čaká nepravidelné 3,5-kilometrové stúpanie Climb of Bousher Alamrat s niekoľkými prudkými pasážami. Vrcholom podujatia je už tradične razantný výstup na Zelenú horu (5,7 km, 10,5 %), ktorý je na programe v predposledný deň, kde elitní vrchári konečne odistia ručnú brzdu a zabojujú o celkové víťazstvo. Počas jednotlivých etáp sa bude bojovať aj o bonusové sekundy v tradičnom formáte 10-6-4 pre prvých troch v etapách a 3-2-1 na rýchlostných prémiách.

 

 

Froome – Nibali, no.1

 

V minulom roku tu Chris Froome svojím víťazstvom odštartoval skvelú a dominantnú sezónu a s rovnakými cieľmi sem prichádza aj tentoraz. Pre jeho súperov by jeho opakovaný triumf na tomto podujatí nebol dobrým znamením, pre samotného Frooma by však znamenal hneď na začiatku sezóny dôležitý psychologický moment, pretože v tomto ročníku stojí pred obrovskou výzvou a zatiaľ nepoznaným tlakom zopakovať svoje predchádzajúce skvelé výkony, čo býva niekedy ťažšie, ako samotná cesta na vrchol. Prvýkrát mu bude pomáhať v tomto úsilí Mikel Nieve.

 

Ománe sa bude musieť popasovať s jeho veľkým vyzývateľom na Tour de France Vincenzom Nibalim. Taliansky borec takisto vie, čo môže od týchto pretekov očakávať, veď dva razy tu skončil v najlepšej desiatke, ale tentoraz bude jeho hlavným cieľom naštrbiť Froomovu dokonalú prípravu pred Starou dámou. Prítomnosť NibalihoFrooma v Ománe tak sľubuje zodpovednejšie pretekanie.

 

 

Velits prvýkrát s van Garderenom

 

Tejay van Garderen bude patriť k tým pretekárom, ktorí budú chcieť rovnako prehovoriť do celkového poradia. Na Američanových výkonoch bude stúpať a klesať dojem tímu BMC na Tour de France, preto jeho silné predstavenie na začiatku sezóny odštartuje pokojnú prípravu na toto podujatie, v opačnom prípade sa nezbaví prvých pochybností o jeho schopnostiach viesť tím na francúzskej Grand Tour. Prvýkrát sa po jeho boku predstaví aj Peter Velits, ktorý bude po sľubnom začiatku sezóny jeho najdôležitejším pomocníkom v kopcovitých etapách. Slovenský borec dôkladne pozná ománske prostredie, jeho triumf z roku 2012 je veľkým úspechom slovenskej cyklistiky. Aj keď sa odvtedy Okolo Ománu dostalo na oveľa vyššiu úroveň, tieto skúsenosti a Velitsova veľká motivácia po prestupe do nového tímu majú značný potenciál, ako naštartovať úspešnú spoluprácu s van Garderenom.

 

 

Poriadna konkurencia

 

Medzi pretekármi svieti aj meno Joaquíma Rodrigueza, ktorý v minulom roku ukoristil stúpanie na Green Mountain, ale ani to mu nestačilo na celkové víťazstvo. Aj keď máva 34-ročný velits-peter-omanŠpaniel vlažnejšie prvé preteky v sezóne, rozhodne ho netreba na tomto podujatí podceňovať. To isté platí pre Thibauta Pinota, ktorý môže byť čiernym koňom podujatia. Cieľavedomý francúzsky vrchár je nevyspytateľným cyklistom, ktorý má schopnosť kedykoľvek zažiariť a prekvapiť. Jurgen van den Broeck si zas po svojom ťažkom zranení prvýkrát skutočne otestuje svoju kondíciu v náročných podmienkach a dobré výkony budú pre neho istotne veľmi povzbudzujúce. Zvedaví budeme aj na Rigoberta Urána, ktorý si po prestupe do OPQS premiérovo zmeria sily so svojím bývalým tímom a hneď z jeho najlepším borcom. Motivácia na Kolumbijčanovej strane bude bez pochyby obrovská.

 

Súrodenci Schleckovci sa takmer po dvoch rokoch môžu konečne predstaviť na spoločných pretekoch a môžeme si byť istí, že budú jazdiť hlavne kvôli opätovnému získaniu si rešpektu nielen zo strany verejnosti, ale aj samotných cyklistov. V pelotóne je momentálne asi len málo nabudenejších pretekárov ako táto dvojica. Avšak len Zelená hora môže potvrdiť, alebo vyvrátiť ich ambície. Na druhej strane Roman Kreuziger ako jeden z najdôležitejších mužov Tinkoff-Saxo si užíva po minulom výbornom roku úspešnú časť kariéry a na Okolo Ománu nemusí byť pod špeciálnym tlakom, lebo jeho prvou prioritou v sezóne sú Ardénske klasiky. V silnom zložení sa na tomto podujatí predstaví aj Ag2r, ktorý sem privádza Romaina BardetaDomenica Pozzoviva.

 

 

Peter Sagan pred veľkou výzvou

 

Ťažká konkurencia sa predstaví aj v rýchlejšej časti štartového poľa. Slovenský rýchlik Peter Sagan dosiahol v minulom roku v Ománe svoje prvé sezónne víťazstvo a toto želanie ho bude sprevádzať aj tentokrát. Najmä kopcovité etapy mimoriadne vyhovujú jeho kvalitám, ale na štarte uvidíme dostatok kvalitných pretekárov, ktorí chcú poraziť Sagana. Dobrú zostavu sem poslala Orica, nebezpečný bude aj Gilbert. Okrem toho bude slovenský borec v šprintoch súperiť s rozbehnutým Andrém Greipelom, ktorý má so sebou opäť vynikajúci lead-out, Nacerom Bouhannim alebo Danielem Bennatim, ktorý zas v Katare oprášil svoje rýchle nohy. Pozor si treba dať aj na starého lišiaka Toma Boonena, ktorý má skúseností na rozdávanie, ktoré sú navyše momentálne podporované  výbornou kondíciou.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop