Giro d'Italia poteší každého, rozhodnú však kopce

7.5.2014, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Talianska Grand Tour už netrpezlivo očakáva veľké otvorenie na Írskych ostrovoch, ktoré počas troch týždňov pomyselne premostí írske zelené lúky a vrchol Zoncolanu.

 

 

Spravodlivá trasa

 

Aj v tomto ročníku organizátori pokračujú v hľadaní nových možností, ako zatraktívniť Giro d'Italia, tentoraz padla voľba na Veľký začiatok v Írsku. Odhliadnuc od zložitej logistickej záťaže je tento moment jedným z hlavných charakteristických rysov tohto ročníka. Druhým bodom, ktorý má väčší vplyv na kvalitu podujatia, je snaha pritiahnuť čo najviac medzinárodných cyklistických hviezd, ktoré by mali ešte viac pozdvihnúť úroveň prvej Grand Tour v sezóne po každej stránke. Z toho dôvodu RCS Sport v posledných dvoch rokoch opustilo od nenormálnej záťaže neustále sa valiacej na pretekárov, ale snaží sa navrhnúť takú trasu, ktorá by ponúkala dostatok príležitostí pre šprintérov, puncheurov, vrchárov a časovkárov, hoci najväčší vplyv na celkové poradie si stále ponechávajú domáce kopce.

 

 

Írsky veterný výlet

 

Úvodná tímová časovka okamžite určí držiteľa ružového dresu, ktorého tím prevezme funkciu vodcu celého pelotónu. Nasledujúce dva rovinaté dni s bonusovými sekundami na cieľovej čiare potom rozpútajú nemilosrdný zápas o prvé individuálne víťazstvá, ktoré môžu za istých okolností zmeniť majiteľa maglia rosa. Nesmieme však zabúdať, že tu sa budeme nachádzať na ostrove, takže do hry sa dostane aj obávaný vietor, ktorý by v talianskych nížinách na začiatku podujatia sotva niekoho vyľakal. Čerstvé štartové pole, motivovaní, bojovne naladení cyklisti, nebezpečenstvo pádov a spomínaný vietor sa budú stále premietať v hlavách pretekárov, takže v Írsku budeme vidieť poriadne nervózne dni.

 

 

Pokojný návrat do Talianska

 

Po presune na Apeninský polostrov stojí pred špurtérmi ďalšia rýchlostná výzva, tentoraz jednoduchá záležitosť v meste Bari. V tomto ročníku sa tempo pretekov rozbieha pomaly, wiggins-brad-tdp-tinakv programe chýbajú ťažko ovládateľné a predvídateľné etapy na zvlnenom teréne, ktoré napríklad v minulom roku poriadne znechutili cyklistiku Bradleymu Wigginsovi. Tieto profily sú vystriedané jasnými záležitosťami pre šprintérov a puncheurov, pričom práve piata a šiesta etapa sú výhodným miestom pre pretekárov s dostatočnou výbušnosťou. Už ťažšie závery vo Viggiane a na Montecassino síce nebudú vidieť hromadné dojazdy, ale stále sa bude v cieli prezentovať veľká skupina pokope. Siedma etapa ponúka otvorenú záležitosť pre naháňačku medzi únikom a šprintérmi, spomedzi všetkých doterajších dní majú utečenci najväčšie šance práve teraz.

 

 

Prvý test, kde favorit môže len stratiť

 

Prvý víkend v hostiteľskej krajine prebehne konečne v poriadnych kopcoch, i keď na dôležité ataky je ešte priskoro. Kým doteraz sa jazdci na celkové poradie schovávali v pelotóne a šetrili energiu, ako sa len dalo, pred druhým voľným dňom sa už dostanú do predných šíkov a na týchto stúpaniach budú so záujmom sledovať svojich súperov. Lezecká porcia odštartuje v ôsmej etapa kopcom Cippo di Carpegna, ktorý je veľmi strmou záležitosťou, navyše jazdci ešte nebudú v správnom vrchárskom tempe. Celá etapa končí na ťažkom Montecopiolo, kde vyrazí do prvých útokov kompletná skupina favoritov. Na druhý deň záverečné stúpanie nie je veľmi náročné, preto môžu byť najlepší vrchári benevolentní k silným útočníkom.

 

 

Pred najťažšími kopcami dlhá časovka

 

Druhý týždeň znovu otvoria šprintéri, ktorí sa dostanú do svetiel reflektorov po ťažkom víkende, a ešte stále motivovaní sa budú chcieť predviesť čo najlepšie. Jedenásty deň je  zaujímavým predstavením, ktoré je ohraničené dvomi slušnými stúpaniami. To začiatočné môže vytvoriť silný únik, to záverečné už potom nemusí nikoho trápiť. Mimoriadne dôležitou pre celkovú klasifikáciu bude nasledujúca 42-kilometrová časovka jednotlivcov, kde najlepším horolezcom nevonia jej veľká dĺžka, a výborným tempárom zas prekazia získať rozsiahlejší časový bonus tri kopce. Dlhá časovka je jedným z nových prvkov na Gire, ktorá má pritiahnuť na trať aj iných borcov ako domácich pretekárov, ktorým priamočiara jazda proti chronometru väčšinou prekáža. Pred prichádzajúcimi kľúčovými etapami potom dostanú šprintéri ešte jednu šancu prevetrať svoje stroje, ale predposledný víkend bude o niečom úplne inom. O Pantanim.

 

 

Pantani to rozprúdi

 

Najskôr ho pripomenie stúpanie Oropa, kde vyvrcholí štrnásta etapa. Veľmi náročný deň obsahuje okrem toho aj kopec Alpe Noveis, takže najdôležitejší pretekári už musia vytiahnuť marco-pantaniťažké vrchárske kalibre. V nedeľu je pripravený ešte zložitejší finiš, pretože pretekárom sa postaví do cesty 16-kilometrový Montecampione. Táto etapa pripomína tú pätnástu z minuloročnej Tour de France, ktorá nemala žiadnu vrchársku prémiu, iba Mont Ventoux. Pre všetkých favoritov predstavujú tieto dva dni stav mimoriadnej pohotovosti, pretože Giro sa blíži k absolútnemu záveru a určite každý jeden z nich bude chcieť vyhrať tam, kde sa to podarilo Marcovi Pantanimu. A najlepšie takým spôsobom, akým to dokázal len tento nezabudnuteľný cyklistický Pirát.

 

 

Surové prebudenie

 

Po treťom odpočinku doplní tieto dve etapy doslova brutálny vstup do pretekania prechádzajúci cez Gaviu, Stelvio a Val Martello. Mnohí borci budú mať problémy v utorok ráno už len vstať z postele a tieto tri stúpania im na pohode určite nepridajú. Niektorý favorit môže práve teraz vybuchnúť. Dobrou správou pre celé štartové pole je, že nasledujúca etapa je veľmi jednoduchá a predpokladá hromadný dojazd. No najlepšou informáciou pre nich bude, ak sa nájde niekoľko cyklistov, ktorí budú dostatočne vytrvalí, aby zostali pred pelotónom až do samého záveru etapy.

 

 

Skvelý záver, pre fanúšikov

 

Chvíľkové vyfúknutie však bude trvať len jeden deň, pretože na rad príde finálna fáza pretekov, kde počas troch nasledujúcich dní bude výhra a prehra oddelená len tenkou čiarou. Prvou výzvou sa stane veľmi ťažká záležitosť troch stúpaní končiaca na strmom Rifugio Panarotta. V posledných dňoch boli ale cyklisti vystavení enormnej záťaži, čiže nie je možné, aby sme videli drsné, útočné manévre na každom kopci a v každej etape. Oveľa dôležitejšou je horská časovka na stúpaní Cima Grappa. Vzniknuté časové medzery medzi favoritmi sú takmer isté a v rozhodujúcej miere môžu ovplyvniť celkové poradie. Aj napriek tomu, že posledným stúpaním Gira je pekelný Monte Zoncolan.

 

Po vzore Vuelty aj talianski organizátori zaradili na predposledný deň jeden z najťažších kopcov v Európe. Zoncolan so svojím pravidelne strmým sklonom bude bojom o prežitie a len ten skutočne najsilnejší pretekár dokáže na ňom po dvadsiatich dňoch pretekania robiť rozdiely. Ak budú ešte potrebné.

 

 

Šprintéri majú na dosah bodovačku

 

Giro d'Italia zakončí klasická oslavná etapa pre šprintérov v meste Terst. Najrýchlejší pretekári dostali od organizátorov zaujímavú ponuku, aby vydržali až do samého záveru podujatia, pretože zmenili klasifikáciu v bodovacej súťaži. Doteraz totiž získavali víťazi etáp vždy rovnaký počet bodov, nezáležalo na tom, či sa končilo na Stelviu, alebo šprintovalo v Miláne. V roku 2012 preto mohol získať červený dres Joaquim Rodríguez o jeden bod pred Cavendishom. V tomto ročníku sú ale rovinaté dojazdy ohodnotené vyšším počtom bodov, ako tie na vrchole stúpania, preto sa bodovacia súťaž stáva oveľa lákavejšou pre dominantného šprintéra.

 

 

Ten brutálny týždeň

 

Jazdcov na celkové poradie zas môže potešiť desať bonusových sekúnd za etapový triumf, ktorý bude pre nich zaujímavý najmä na deviatich horských finišoch. Aj keď všetky z nich asi nebudú svedkami krvopotnej vrchárskej bitky, vyrovnané závery a spoločné dojazdy favoritov na posledných metroch určite okorení toto lákadlo. Posledné tri z nich Montecampione, PanarottaZoncolan sú veľmi ťažkými skúškami, ktoré sú poriadne strmé, ale zároveň pravidelné, takže jazdci sa musia pripraviť na vysoké, stabilné tempo na prudkých sklonoch. Záverečný týždeň tak bude mimoriadne tvrdý.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop